Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   38 / 67
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Szia!

Ha már a program kiszámolja az eltelt napok számát, akkor két lehetőség is megnyílik:
- A Julian Day Number 7-tel vett modulója a hét napjának számát adja meg (0 - hétfő,.. 6 - vasárnap). Mivel a program és az RTC a hét napját számítja, így csak a dátum beállításkor kellene kiszámítani. Nem lehetne hibásan megadni....
- A Julian Day Number felhasználásával kiszámítható a Hold fázisa is. Egy tejles Hold ciklus 29.530588 nap. A 24 bites JDN és a törtszámok miatt egy 32 bit / 16 bit osztó rutin beillesztésével a (256*JDN)/(7560) kiszámítható. Ugyan 29.53125-vel számol a 29.530588 helyett, azaz a relatív hiba 22.42 ppm, de csak 33 programsor! Ez a rutin az előző számítást is le tudná végezni. Sajnos a kettő egyszerre (még) nem fér bele a picbe.

Sziasztok
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Korábban emlitetted, talán egy "f88" bővítést be lehetne iktatni. Ezzel eggyütt már nagyon sok lehetőség is adódna a betervezett programjaid teljes kialakitásához, hiszen "rengeteg" új tárhely és port is keletkezne. Ez a lehetőség gondolom, egy "tüskesoron" kapcsolódna a rendszerhez, így könnyen be lehetne építeni a már meglévő órába.
Egy másik lehetőség, akkor a nagyobb PIC-re való áttérés. Ez szerintem gyökeresen megváltoztatná az eddigi felépitményt is. Előbb-utóbb, úgy is növelni szeretnéd a a funkciók számát is, valamilyen fejlesztést tehát ígányelne az újabb struktura.
Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Megjött, tesztelem! Néhány felvétel a V03.24 verzióról.
Köszönöm, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Szia!

Csak az a Hold nem akar fogyni... Még mindig 22...

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Megvan a hiba (mind a kezelő programban, mind a pic programjában volt egy-egy),most már az órán is fogy a hold. Szeptember 18.-ra remélem elfogy....

Sziasztok.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A V03.25 verzió megy, tesztelem. Néhány felvétel róla.
Köszönöm, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Szia!

Vége! Már Nálad is fogy a Hold! Már 24 napos....

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Minden rendben van a V3.25 körül. Eddig semmi észrevételem sem támadt a működés folyamán.

- Egy Wand 628/2.26 verzióval szereltem a (szitakötő), forrasztott kicsi mechanikát. Annyira jól sikerült fehér SMD LED-ekkel összehozni, (0603), hogy szinte káprázatos lett a működése. No, azért nézhező, de ennyire fényes kijelzőt még nem csináltam eddig. A frekvencián kell még módosítani mert kevés. Néhány felvétel a szerkezetröl működés közben.
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy kart a kisérleti meghajtásánál sehogyan sem sikerült egyenesbe hozni. Csak 3D-ben hajlandó (forogni?). Ennek az okát nem tudtam megtalálni, ígyhát, majd egy forgó kijelzőt szerelve a "körre" lehet belőle valami. Hogy-hogynem, a vonalas mozgás átment körkörös mozgásba. Ilyen rezgést még eddig nem sikerült létrehozni H-hiddal. Feltöltöm ezt az egyedi berezgést, mert lehet hogy soha többé nem tudok előállítani hasonlót sem. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Tovább kisérletezve, bekapcsolltam az egyik LED-et a kijelzőjén, íme:
Sziasztok.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok!

Belefért mind a kettő. A hét napjának számolása nem növelte a program méretét, hanem a beállítási parancsok elhagyása miatt még csökkentette is....

Sziasztok
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Örülök, hogy végre mégiscsak az lett az eredmény, amit el akartál érni.

- Megoldottam a 2D/3D problémáját itt, az előző kisérletekben megtalálva!
Olyan finoman dolgoztam ki a kar felépítését, (könnyítés), hogy már nem lehetett stabilan kézben tartani. Miért, mert túl könnyű lett a szerkezet. Egy kis ón felforrasztással a legfelső LED-nél, máris beállt az egyensúly.Ügyelni kell, hogy egy bizonyos súly, a kar legtetején, stabilizálja és bíztosítsa a 2D-s mozgást.
Erről is feltöltök néhány képet , most hogyan működik ugyanaz a kar. Ezuttal már nincs "pörgés" a kijelzőn.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Szia!

Működik az öröknaptár is....

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Minden elismerésem, szépen "teleraktad" a PIC-ket, nemigen maradt üres tárhely.

- Egy kissé el vagyok ezzel az újabb (kék SMD) karral. Most megint elkezdett "pörögni" nagyobb amplitudónál, de valahogy majd csak meg tudom fékezni. Ha nem sikerül, akkor egy tányért rakok a tetejére, azt forgatom, (legalább valami látványt is nyújtson), és az időt is látom kiírva térbeli megjelenítésben pörögve... (Megspórolnék egy kis kinai tányérforgatót ezzel az órával). Nem is olyan rossz ötlet ez.
.
- Félretéve a gondokat, az újabb mechanikát tovább kell fejleszteni, mert ott is előfordul a "bepörgés". Csak akkor lehet szépen síkban lengetni, ha a kilelzőkar és a mágneskar felfüggesztése is a laprugó középső vonalára kerülne. Ebben az esetben könnyen lekezelhető a nemkivánt pörgés, berezgés.
Néhány felvételben mégegyszer a pörgésröl, szia.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Gondolkodom egy ilyen óra megépítésén is (propeller clock már van) Az a kérdésem lenne, hogy mennyire hangos, és hogy a lemez ami rezeg meddig bírja, nem törik el?
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Szia Panhard !
- Ez az óra nem hangos, ha mindent jól be tudunk állítani. A frekvencia, az amplitudó, és a mechanikai felépítés határozza meg, milyen "hangos" lesz az óránk. Nagyon jó, masszív mechanikai kivitel esetén, nem lesz panasz a működésére.
- A rugólemez már tört el néhány esetben, de az újabb rugókkal szerelt órák, (Webinas rugói), már megbízhatóan működnek jónéhány hónapja. Van olyan működő fali Wand órám, amely február óta szakadatlanul megy. Csak a programcsere idejére volt leállítva. (Mindig azt várom, mikor törik el a rugója...)
- Webinas tud adni ebből a rugóból, pusztán postai levelezéssel, azt hiszem.
- A mechanikai és az elektronikai felépítés megtalálható ebben a topikban, ha ezzel gond lenne jelezd. Szia.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Köszi, megépítem.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Néhány (sikeres) kisérlet azért lezajlott az újabb mechanikai felépítéssel. Visszaútalok ezzel a korábbi hozzástólásokban közölt néhány működő kisérleti eszköz bemutatására.
A gyüjtöt tapasztalatok azt mutatják, sokat kell még ezen a mechanikán változtatni. A legnagyobb gond mostmár az, hogy nem a rugólemez hosszírányú síkján van elhelyezve a kijelzókar. (Az alsó mágneskar már ott van). Emiatt rezgéskor elcsavarodik a kijelzőkar úgy, hogy minden periódusban kicsit jobbra-balra elhajlik a rugólemez. Ez a külön saját rezgése visszahat a lengésre, ezért közel elipszis lesz a mozgása. (Ekkor egy bizonyos amplitudó fölött be rezonál). Csak akkor lehetne jól múködtetni, ha ez is a rugó hosszanti középvonalára kerülne. Technikailag nagyon nehéz lenne szimmetrikusan középre elhelyezni a kart, hogy elkerüljük ezt a sajátos belengést. Két változatot próbáltam ki, ezekröl most feltöltök elrendezési skicceket is. A 01 verzió volt az első. Ha valakinek lenne jó ötlete a fejlesztésekhez, azt szivesen venném nagyon. Sziasztok.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Szia. Gratulálok ,igazán bámulatos amit csinálsz.Sajnos nekem nincs időm építeni, de ha kevesebb lesz a meló nekiállok. Én a "wincseszteres " megoldást favorizálom,(látom te is abba az irányba haladsz).
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Az a verzió ahol alul van a rugó és felette a mágnes majd a kijelző az miért nem jó? Szerintem az működőképesebb, mert minden egy síkban van. Láttam itt képeket arról a megoldásról is.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Szia Pittyu!
Köszönjük a gartulációd! Rég írtál ide...
- Próbáltam egy másik fajta rugós verziót is működésre bírni, de meggyült a bajom vele. Megyeget szépen, de nem lehet nagyobb kitérésre ösztökélni, mert berezonál. (30-35 fok a limit). Még mindig a "laprugós" lengetés a legstabilabb ebben a projektben. Nézegettem én is a "tengelyes" megoldásokat, egyelőre csak játéknak minősítettem.
Szia.
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Szia Panhard!
Természetesen még mindig csak az a a jó verzió. A rögzítési pont alul, felül a tekercs, és a rugólemez hosszanti síkján vannak a terhelések.
- Amelyikkel most itt foglalkozunk, az egy újabb kisérleti próbálkozás egy "minőségi" mechanika kifejlesztésére. Még egyáltalán nem végleges, nem stabil, megépíteni semmi esetre sem ajánlanám. Csak kisérletezésre viszont nagyon alkalmas szerkezet, mert könnyű megépíteni.
Szia.
(#) kocsgab002 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Tisztelt Janocsi!

Először is szeretnék gratulálni, hogy egy ilyen különleges órát alkottál! Nagy precizitásra, és mérhetetlen türelemre vall.
Végigolvastam a topikot, és elhatároztam, hogy szeretném megépíteni. Viszont olyan sok az információ, hogy egy kicsit el is vesztem bennük, Lehetne az a kérésem, -ha van időd és energiád- összefoglalnád az eddigi tapasztalatokat, kapcsolási rajzokat, mechanikai kialakítást, melyik miért jó, vagy nem jó, illetve a hozzá tartozó programokat? Melyik rugó miért jó, vagy miért nem, esetleg beszerezhetőség...Nagyon érdekelne a Nyár rugós megoldás (kar+rugó egyben) működő képes-e.
Nagyon sokat segítenél vele nekem, és szerintem másoknak is. Illetve, hogy tervezed-e publikálni a kapcsolást egy cikk formájában.

Előre is köszönöm, és még egyszer gratulálok.
Üdvözlettel:
KocsGab002
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Szia Kocsgab002!
Köszönöm ezt az elismerő gratulációd Hp41C nevében is, aki a programok korszerü átírását megvalósította a Wand órához, így sokkal jobb minőségű és nagyobb tudásúak lettek az újabb verziók.
- Összegyűjtöm azokat a jó információkat, amelyekkel biztonságosan meg lehet építeni mindhárom kialakult verzióból a kiválasztottat. Később majd leírom ezeket részletesen is.
- Az első legyen legegyszerübb Wan Clock, amely még PIC16F84(A)-val működik. Erről a topikban rengeteg infó van, pl. : Itt:
- A második verzió és programja egy nemrég kialakitott egy PIC16F628(A)-ra épül. Ez teljeskörű távírányítós kivitelben lett megvalósitva, a (propeller clock) mintájára, de már semmiben sem hasonlitanak egymásra. (Volt egy legelsó verzió két PIC16F628(A)-val is megépítve, de ezt már elavultnak miősítettük.)
A programcsomag megtalálható Bővebben: Link
- A harmadik tipus egy PIC16F886-ra épülő Wand óra lett. amely most a legmodernebb, legnagyobb tudású Wand Clock ismeretim szerint is. Ennek programszintű kidolgozása még nem végleges, Hp41C dolgozik folyamatosan ezen program feljesztésén és tökéletesítésén.
- A mechanika mindegyik Wandhoz tökéletesen megfelel, erröl szintén sok új információ található.
Szia, és sok sikert az építéshez.

(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy újabb kisérlesorozatot végeztem el, meddig lehet a kart a kijelzóvel együtt leröviditeni. Itt arra törekedtem, hogy "beférjen" valami átlátszó hengerbe, pl. DVD 100-as mü.a. tartójába. Ez 160mm magas, majdnem víztiszta, kissé trapéz alakú.
Egy régebbi, (f84)-hez készült kart kezdtem el erre a célra kialakitani. (145mm alapban). A kisérleti mechanika is adott, úgynevezett. "forassztott" gyors eszköz. A kezdeti kiínduló frekvebcia szerelt állapotban 17Hz. A kart 90mm-re rövidítve, már 26Hz lett, így nem fértek be a karakterek az amplitudó mezőben. (Ez csak az f84 programjára jellemző!) Egy külön állítható súlyt szereltem a karra, ezzel be tudtam a frekit 21Hz-re állítani. Az egész órát sikerült 155mm-re röviditeni, így már befért a hengerbe. Nézzük néhány felvételen. Ez csak egy kisérlet...
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Néhány felvételt még csináltam a Mini_Wand-ról. Úgy néz ki, lehetne miniatür Wand clockot is megvalósítani, ha az elektronikával is követnénk a méretek csökkentését. (SMD PIC, stb). Nem lett annyira jó a láthatósága, de nem is ez volt a cél. Felrakok még felvételeket róla a mü.a. burkolattal. Sziasztok
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia!

Szerintem jól néz ki... A DVD tartó alső részébe - a tömeg növelésére - be lehetne építeni a hálózati transzformátort és az egyenirányítót, a 16F886/18F2620 verziónál a kapcsoló relét is. A hálózati csatlakozóknak bontott PC táp be- ill. kimenő csatlakozóját lehetne felhasználni.

Átalakítottam a kapcsolást és a programot is, ahogy megbeszéltük: A még fel nem használt egyetlen RA6 láb lett a hangszóró vezérlése, RA4-re a páramérés került. A szövegek/képek tárolására feltettem egy 24FC512 -t az I2C buszra. Az EEprom miatt változott a kezelő program is.

Fél napom megint elment a dokumentáció / chip ellentmondására: Az EEProm sehogy sem akart kommunikálni. A probléma az volt, hogy az SSPCON regiszter CKP bitjét használtam fel arra, hogy egy vagy két byte címet kell küldeni az I2C eszköznek. Az RTC-van ment a kommunikáció (1 byte cím), az EEProm-mal nem (2 byte cím). Az adatlap szerint ez a bit I2C Master módban "Unused in this mode", de ha máshol tároltam ezt az információt, akkor sikeres a kommunikáció.

Szia...

MMSP.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagy léptekkel haladsz előre. Jó az a 24FC512 EEprom, legalább nagyobb mennyiségű szöveget is gond nélkül meg lehet jeleníteni.

Még egy kicsit fabrikáltam a MiniWand órán. Egy egyszerű fekete/fehér kép a "dizájn", hogy feldobja a hengert. Letakarva a belső "tölteléket", sokkal jobban néz ki. (Lehetne variálni sok szinben is azt a papirképet). Néhány felvételben mégegyszer kirakom.
Szia.
(#) Panhard válasza janocsi hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Hát nem tudom, de nekem jobban tetszik, ha úgy néz ki ez az óra, hogy szabadon van, és olyan mintha a levegőben lennének a számok, így ennyi erőből lehetne ott egy pontmátrix led kijelző is. És az a DVD tok, hát.... De ne haragudj meg ezért, ez csak az én véleményem.
(#) janocsi válasza Panhard hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia Panhard!
Természetesen ebben igazad van. Én magam is úgy vélem, az a jó, ha minden működő részlete látszik az órának, különösen a kijelző a lengőkarral. Néhányan felvetették (privátban), miért nincs egy olyan kész verzió sem, amely be van dobozolva, be van fejezve. Az a helyzet, hogy amikor elkészül egy "deszkamodell", már nem tudom tovább építeni, mert rögtön újabb megvalósításon törögetem a fejem. (A fali Wand órámiat megnézted?) Ebből talán látszik, mennyire nem a "dizájn" az, ami számomra fontos...
Ez egy kisérletsorozat volt amit itt láttál, nem is kivántam ezzel komolyabb részletekbe bocsátkozni. Ha valaki így szertné majd megépíteni, egy meglévő dobozhoz alakítani, legyen némi támpont a hozzákezdéshez, ill. befejezéséhez.
Szia.
Következő: »»   38 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem