Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Sikerült előbbre jutnod a szélgenerátorral? Kíváncsi lennék rá hogy egy ilyen áttekercselt motor hogyan muzsikál üzemi körülmények között. Milyen műgyantával öntötted ki a mágneseket? (Valami olyasmit rebesgettek hogy nem mindegy milyenből van mert ha nagyon melegszik akkor van olyan műgyanta ami nem bírja. ....Egyáltalán-üzem közben vajon melegedhet a forgórész???)
![]()
Sziasztok!
Olvasom a topicot, s a többi honlapot, ezek alapján eldöntöttem, mégis csak egy állandó mágneses egyenáramú motorból építek szélkereket. Itt már a csapágyazás megoldott. Láttam egy linket ahol AMETEK gyártmányú motort használnak. Ezzel kapcsolatban nem tudom, hogy hol lehet beszerezni. Néztem még a www.imi.hu honlapon az ikladi gyár termékeit, de ezt sem tudom, hogy hol forgalmazzák. Szóval, ha rendelkeztek infóval nagyon megköszönöm. ![]()
Jó reggelt!
A működésről még nem tudok beszámolni ![]()
Gratulálok hozzá! Ami engem igazán lenyűgöz, az a munkád minősége. Bevallom én csak egy kontár vagyok ilyen téren, nálam a lényeg a funkcionalitás, mire eljutnék odáig hogy jól is nézzen ki addigra már megint továbbépítem, vagy éppen egészen mással foglalom el magam. A tiéd viszont már alapból csilli-villi. Gratulálok, kaptál egy csillagos 5-öst!
![]()
Szia!
Kösz a dicsérő szavakat, próbálom a legtöbbet kihozni magamból. De csak azért is hogy bebizonyítsam (legalábbis magamnak), hogy képesek vagyunk működő dolgokat előállítani. Meg azért is, hogy ne kerüljön egy nyamvadt szélgenerátor több százezer forintba. Minket idehaza hülyének ![]()
Szia!
Köszönöm a segítségedet, jó a link de az árakat nézted? Valami olyasmire gondoltam, hogy valakinek elfekvőbe lenne egy méteres darab eladó. Ilyet kellene felhajtanom. Ötszázas átmérő nagyon jó lenne.
A környékbeli építkezéseket látogasd meg, nekem is sok anyagot átpasszoltak már a melósok....
![]()
Igen-igen erre is gondoltam, na majd kiíratok errefelé egy csatornázási pályázatot
![]()
Mennyire hosszu a kötési idő?
A középsö kép gondolom a lapáttartó! Te magad gyártottad? 3 lapátos lesz? Milyen hosszuak a lapátok? Azért kérdezem mert ha túl hosszúak a lapátok akkor közel lesznek a felfogatópontok és a lapát háthafelé nagyon bemozdul. Én is ebbe a hibába estem és az erősebbszéllökések hatására kigyengíült a felfogatásnál és vége. Most készítek egy támasztást. Az én lapátjaim 70 cm- esek voltak. Most már csak 60cm.
Üdv Mindenki! Én víz szivattyúzásra szeretnék szélkereket építeni , de az első 100 oldal elolvasása során azt vettem észre , hogy majdnem mindenki áramot szeretne. A szivattyú membránnál akadtam el , ugyanis sikerült vennem permetezőhöz való membránt ,de ez csak 9 cm átmérő és 19mm magas. Gyári kerekeknél jóval nagyobbak vannak. Ebben kérnék segítséget , hogy mit lehetne oda rakni, és lényeges az is ,hogy pótolható legyen.
Ettől nagyobb? Mekkora a szélkereked átmérője és hány lapátos? Neked sok lapátos verzió kell, mert az ad nyomatékot.
hali!
Jó hírem van. Sikerült reprodukálnom a hajas kísérletet. Ma készítettem egy kis hajas nap cellát. Nem nagyot, csak egy 7x8 cm-es kis panelt. Majd le ültem mikor el kezdem közelíteni a panelt a garázs neon csövéhez. Mikor teljesen közel tettem hozzá, 550mV-ot mutatott a műszer. Sajnos napfényben nem tudtam még letesztelni, de majd holnap ha kisüt. Szóval a lényeg, hogy működik ![]() Ja és még valami. A haj sötét kell legyen. Próbáltam vörössel is, de azzal fele annyit mértem. Alig várom, hogy holnap kisüssön a nap. Igen kíváncsi vagyok mit fog mutatni. üdv.: kla
És mi lehet a festett hajjal? Szerintem az nem működne.
Ha megnől a hajam vágó hosszra én is kipróbálom.
Helló
Még csak papíron van egy terv. Kb 4 m magasan lenne egy 2m átmérőjű 12 lapátos kerék. A kis membránnal az a baj, hogy egy húzásra kb 1dl vizet húzna. Amiket találtam 3-4 dl vizet adnak. Ha nem lesz másik membrán , akkor a lapát átmérőt veszem kisebbre mert ehhez az nagyon nagy lenne szerintem.
a lapát átmérőt szerintem hagyd csak meg 2 méteresre, ahhoz ne nyúlj, baj nem lesz. Lehet, hogycsak 1 decilitert vesz fel, de akkor gyorsabban illetve többször felfog tudni venni 1 decit mintha többet kellene. Illetve kisebb szélnél is működne, amikor már ami 4-5-öt vesz fel nem.
Membránra nincs tippem, hogyan oldd meg ![]() A 12 lapát 2 méter átmérőben az ígéretesnek hangzik, szerintem hagyd úgy.
Az utak mellett a karos ivókút membránja talán.
Hiszen azt arra használták. Még a vastelepeken lehet találni belőlük. Szerintem is maradj a 2 méternél a lapáthosszt illetőleg. Nagyobb a nyomaték és kisebb szélben is beindul. Ha minden kötél szakad talán egy kisebb kompressszor motorját át tudod alakítani. A szívórészt a vízbe, a kiömlő pedig egyértelmű. A meghajtást lánccal , ékszíjjal vagy amid van. Jó fejtörést.
Helló!
Az előbb írni akartam.... Dugattyús szivattyú? Meg van? Norton kút? Ezeknél akkora löketet adhatsz amekkorát akarsz és így a szállított vízmennyiséged is több lesz, DE a vízvételezési helynek szabad kifolyásúnak kell lennie. VIM
Helló
Köszi az infókat. A másik lehetőség lett volna a norton ( ugye ez az a golyós, ami egy csővel hozza fel a vizet). Ezt azért nem akarom használni , mert ez szerintem gyors fel -le mozgással működik rendesen, és a keréknél a lassú mozgásnál nem záródhat el a golyó. Ez a membránosnál nem fordulhat elő . Ezért szeretnék inkább membránosat , de javítsatok ki nyugodtan ha tévednék.
Nagyon kíváncsi vagyok mire jutsz. Azt próbáld kitalálni mitől függ a cella polaritása. Sajnos az én hajam elég őszes lehet,hogy az nem is jó?
![]()
hali!
Enyém is őszül rendesen, de megfelelt. Ma reggel próbáltam napfényben - már amennyire a felkelő napot annak lehet nevezni - és arra jutottam, hogy míg neon fény hatására váltóáram jön létre, napfényre pedig egyenáram. Viszont, jóval kevesebb. Neon fényben mértem 500 - 600 mV váltóáramot, napfényben viszont váltóáram csak 5-6 mV és 60-70 mV egyenáram volt. A polaritást nem tudom, hogy lehetne meghatározni, de majd próbálkozom. üdv. kla
Sok sikert hozzá, látom sikerült egy jó kis játékot találni amiből még hasznos dolog is kisülhet. Mindenesetre nem semmi ötlet volt a nepáli gyerektől ez a haj-napelem dolog. Legalább annyira tetszik, mint a stirling motor.
![]()
Szia! tudnál egy képet mellékelni?
Csak a haj elrendezés miatt! Vagy csak úgy találomra beraktad két "drót" közé? Ha nagyon igéretes a dolog,akkor beízzítom a fodrász ismerőst ![]() 2 dolog foglalkoztat,:tartóssága,és a négyzetcentiméterről levehető teljesítménye...
Köszi! Most már így két projekt is terítéken van
![]() Egyébként én is úgy vagyok ezzel a hajas dologgal mint te. Marhára tetszik az ügy ![]() A szélgenerátorom most úgy is mágnesekre vár, van időm mással is pepecselni.
Este csinálok róla képet és felteszem.
A haj elrendezésével nem nagyon foglalkoztam. A következő képen készítettem el a cellát: Fogtam két hegesztőpajzs üveget. (ami a sima védő üveg) Az egyikre a két szélétől 1 cm-re kétoldalas ragasztóval felragasztottam 2 db, kb. 1 cm széles alufólia csíkot úgy hogy a fólia kb. 3cm-re kilóg alul az üveg alól. A négy szélére pedig nikecelből vágtam kb. fél cm magas falakat, majd ezt is felragasztottam kétoldalas ragasztóval. Középre bepakoltam kb. annyi hajat, ami szépen elterül miután a fed üveget ráteszem. (szintén kétoldalas ragasztóval ragasztottam fel) A kilógó fóliák alá tetem egy vékony nikecel lapkát amire ráragasztottam őket. Majd a fólia csíkok végeire felragasztottam két kb. 8cm-es rézdrótot szigetelő szalaggal. (ezek a kivezetések) Majd az egészet fel ragasztottam egy keskeny deszkára, hogy legyen tartása. Nagyjából ennyi. De majd este adok képeket. üdv.: kla
Hello sziasztok. Új vagyok itt köztetek, de már jó ideje olvasgatom eszmecseréiteket. Kérnék 1 pár infót tőletek, mert én is szeretnék építeni valami forgó alkalmatosságot. Szóval a kérdésem: 24v-os generátort szeretnék épiteni, csak hogy lehetne, hogy alacsonyabb fordulaton már termeljen. Azért kérdezem mert én függőleges tengelyüt szeretnék. Több mágnest és nagyobb átmérőt kell alkalmazni? A lényeg: a nagy fogyasztók ellátása lenne: 2db szivattyú az eggyik 650w a másik1.5kw és a vilanybojler 1.2kw fogyasztású. Ha kell
tudom őket külön-külön vezérelni, hohy ne legyen egyszerre terhelve a rendszer. Válaszaitokat előre is köszönöm. Bocs ha hülyeséget irtam, de remélem érthető. Üdv:Binya ![]()
Gyanus, hogy a fenycso hatasara nagyobb amplitudoju valtakozo fesz jon letre. Nem lehet, hogy siman 50Hz-es brummot szed ossze a vezetekezes, amikor a fenycso kozelebe rakod?
A napfenyre teve a cuccot pedig messzebb kerul a halozati zavartol (6-7mV valto keletkezik csak), es az a 60-70mV egyenfesz a hasznos amit a haj termelt. A napelemek is egyenfeszt termelnek csak.
Szia én is hasonló cipőben járok de nekem már van működőképes szivattyúm
![]() Holnap szétszedem és teszek fel képeket mert elmagyarázni kissé nehéz. Már áll az oszlopom is csak a függőleges tengelyt kell becsapágyazni és a 4 db hordót rárakni. A lényeg hogy lassan de készül! De azért a szivattyúról: Képzelj el egy alacsony falu lábast aminek van egy pereme amihez a fedőt 10 csavarral le tudod fogatni. A fedő közepét kivágod ugy ,hogy a széle 2 centi szélesen megmaradjon.Kapsz egy lábast és rászerelve egy fedő gyűrüt. A lábas és a fedő közé szabjál egy gumilapból egy korong alaku membránt.Középen lyukasztóval kilyukasztod és két nagy alátét közé szorítod anyákkal és menetes szárral. A szelepek békaszelepek régi kutakban használtak ilyet 200 Ft kb. A szelepeket mi a szivattyúba beépítettük a szivó oldali a lábas aljában van és kis suly van rajta a zárás biztosítására.A nyomó szelep a lábas alatt külön kis házban van és rugó nyomja a lábas aljához. A lábas átmérője kb 35 cm a membrán 1cm mozgást enged le fel és így 20 liter viz kb 30 pumpálás. Amikor kipróbáltam meglepődtem hogy egy vedér vizet milyen gyorsan kiszippant.
Szia
Örülök , hogy van valakinek működö példánya , és nem csak elméletben beszélgetünk. A szivattyú működését értem , de nekem azt mondták hogy sima gumilapból nem lehet membránt készíteni ,mert nem tud nyúlni, és előbb utóbb elszakad. Ugyanis a permetező membrán szintén ilyen kör alakú , körben 10 lyukkal ,de az púposra van öntve , és így tud ide-oda billegni . Ilyet nehéz házilag előállítani , és persze nagyon sok mozgást is ki kell neki birni, ezért akartam valami nagyobb átmérőjű membránt venni. De ezzel szemben Neked a gyakorlatban működik a sima gumival. Milyen gumit használsz? Speckó szövetes? Lehetséges hogy a kis 1cm-es mozgás teszi lehetővé hogy sima gumit használj? MIndenesetre tetszik ez a megoldás.
szia!
Úgy tűnik valóban arról van szó hogy a fénycső hatására csak Idézet: össze. Tegnap fel tettem a fénycső armatúra tetejére hogy igazítsak a vezetéken és kapásból fel ugrott 3,5 V-ra a műszer. Majd elkezdtem gondolkozni a mikéntje miatt. Próbáltam, közelítettem más vezetékekhez, és a jelenség ugyan az volt. Sőt a kezem közelítésére is volt vagy 60-70mV váltó fesz.„brummot szed” Tehát a további teszteket csak a szabad ég alatt napsütésben kell végeznem. Minden külső behatás elkerülése végett. Fotót egyenlőre nem tudtam készíteni mert nem volt egyetlen feltöltött ceruza akku sem. (kicsit ironikus nem? ![]() Ma este ha megjövök melóból majd csinálok párat. üdv.: kla |
Bejelentkezés
Hirdetés |