Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   706 / 2208
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Szept 26, 2009
Sziasztok, elkészültem a komplett huzalozással a GU 81 M ben, már csak a bekapcsolásra vár a rendszer, de még valami nem világos nekem, ez pedig a következő:

a 6C33C-vel hajtom meg a GU81-et, de a csatolásmóddal még mindig nem vagyok teljesen tisztában.
Most úgy van bekötve a 6C33C a GU81-re, ahogy az AV760C-ben a katódkövető ECC82 a G807-esekre.Nemtudom, hogy az jó e így, hogy a 2 anód össze van kötve, és úgy kapja a 130V-ot, a két rácsra jön be a vezérlőfeszültség a fázisfordítóról, és a végén a 2 katód megy rá a 2 GU81 vezérlőrács bemenetére.
Tehát a mostani bekötés megegyezik az AV 760C erősítőben alkalmazott módszerrel
Esetleg valaki, ha egy pici rajzocskát küldene, vagy egy pár sorban leírná, hogy jól kötöttem e be, akkor az nagyon megköszönném.
Teszek fel egy rajzot a mostani bekötésről, és egy képet a munkaállapotról A rajzon az ellenállások 220K-ak.

Előre is köszönöm a segítségeteket
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2009
Idézet:
„Előbb utóbb mindenki épít egy csövest”
Ja ez általában úgy kezdődik aztán nincs megállás ! még egy tucat nem lessz ?
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2009
Én ebben -sajnos- nem lennék annyira biztos. Sokaknak nem kell az audiofil hangzás, vagy nem hiszi el, hogy a csöves annyira szépen szól. Sajnos nincs mindenkinek lehetősége meghallgatni egy csövest. Meg nincs mindenkinek pénze annyira jó minőségű hangszórókra, hogy a csöves hangzás tényleg meglegyen. Lehet, hogy van, de nem akar erre költeni. Meg ha itt tartunk, rendes hangforrás kéne, nem CD...
Az igazán jó lánc lenne a bakelit, csöves RIAA, csöves erősítő, meg valami jó minőségű hangszóró.
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Ha összekötöd a rácsokat, akkor bizton nem lesz jó. A pentódát nem így szoktuk bekötni. Valahonnan adni kéne a segédrácsnak +-t, mert negatív fesz esetén leárnyékolja az anód terét, és nem lesz gyorsítás. A fékrácsot én testre kötném. A GU rácsára menő - tápvezetéket direktre tenném a tápra, a 6C munkapontját elég változtatni, az "viszi" magával a GU-t is.
(#) Gubán_Gábor válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Lemaradt a módosítás közben a másik kép.
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Videót nem kérhetünk az első bekapcsolásról? Sok GU-81-es videó van a neten, de mind SE. Legyen már egy PP is...

Szerk.: A két GU előtt az a fűtőtrafau?
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2009


Mindjárt átrajzolom, hogy úgy, ahogy modtad.
Az jó, ha a segédrácsot egy 100 Ohm-os ellenállással felkötöm az anódra?, mert ugye akkor van triódában. A fékezőrácsot leteszem a testre. Ezt a fajta bekötést amit én csináltam, a neten találtam.[/quote]A GU rácsára menő - tápvezetéket direktre tenném a tápra[quote]<--- Ezt hirtelen nem értem:-S>
(#) Gubán_Gábor válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 26, 2009
Először álljanak be a munkapontok, ha minden rendben természetesen csinálom a videót.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 26, 2009
Megint nem értünk egyet. Nekem a csöves hangzás egy általam SAL hangszórókkal felújított (csak próba hanfalnak szántam, amin csak a "szól, nem szól" dolgot kívántam ellenőrizni) Fisher mini HiFi torony hangfalain "jutott el a tudatomig", míg a félvezetős (Onkyo) a KEF párt hajtotta. Kicsit le kellett volna maradnia a csövesnek ebben a felállásban, mégis valami "kihallatszott" belőle, ami miatt átkötöttem a csövit. Na, az már megérne egy misét.
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 26, 2009
Már most agyalok egy jó kis PP-n
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2009
Akkor még ezeken is hallatszik az a szép csöves hang. Na, akkor visszavontam, amit mondtam.
Én majd papírmembrános rádióhangszórókkal szeretnék építeni hangfalpárt, azok -talán- jobbak lesznek, mint a mostaniak. Nagyon nincs is egyforma hangszóróm, van egy $harp, ha abból lenne mégegy, az lenne az igazi.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2009
Ez a beszéd!
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 26, 2009
Azért írtam a mondandóm végére, hogy "remélhetőleg" Egyébként, ez a pénz kérdés is kacsa, ha az ember egy kicsit találékony, nagyon nagyon sok pénz meg lehet spórolni, egy SE-hez a csövek fillérekbe kerülnek, vasakat lehet lőni, a huzal sem olyan drága, nekem speciel a dobozom eredeti hulladékfából van, ki gondolta volna , a minőséről annyit tudok elmondani, hogy szerintem nem feltétlen kell drága hi tech hangfal, meg több tízezres riaa + LP, persze, ezek mind emelik a minőséget, ezt aláírom, de anno Hans Jani laptop+piccolo+videoton hangfalai engem elvarázsoltak, pedig a laptop hangkártyája nem éppen audiofil, pláne az mp3 Egy jó minőségű CD lemezzel mellett is el tudok ücsörögni és hallgatni a jó kis csövit .
(#) Doncso válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Nagyon tetszik a műved, én drukkolok neked.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2009
Na igen, a találékonyság az itt sosem gond. Mint az egyik videón, GU-81SE-nek gyújtótótrafók voltak bekötve kimenőnek. Nem tudom, hogyan kötötték be, de nem lenne rossz tudni...
Valahonnan szereznem kell két Gu-81-et. Íbéjen nem veszek, az drága.
Gábor: bocsi, hogy nem írtam, de tényleg nagyon szép a PP, még így "deszkamodellben" is.
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 26, 2009
Neked van már kész működő csövid? Ha igen milyen tipus? Mik a tapasztalatok?
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2009
Nekem egy félig kész PCL86-osom van, de lehet, hogy átépítem panelra.Annyi a tapasztalat, hogy rossz ellenállásértékekkel, 10-ede annyit, vagy pedig semmit sem szól, mint amit kéne neki. Meg akkor még csak építettem, nem foglalkoztam, hogy tapasztalatot gyújtsek, mert addig úgy volt, hogy ezt az egyet építem, több nem lesz, amíg meg nem kaptam Jánossomorjáról azt a 3 csöves rádiót, és nem találtam az egyikben EL84-et. Akkor adott volt a hálótrafó, kimenő, meg az alkatrészek. Ez sztereóban szólt deszkában (köszi Máténak a két új EL84-ért), míg el nem dőlt, hogy panelra építem, mert a foglalatokat nem tudtam volna felfogatni, mivel nyákosak. Most már nincs deszkában, lebontottam, remélem lassan elkészül, és akkor írok -az én- tapasztalataimról. Egy már van, az elektroncso.hu-s rajzon rosszul van megadva a lábkiosztás. Ráadásul annyira rosszul, hogy a anód és a katód fel volt cserélve. Még csodálkoztam, miért nem szól. Ez még szerencsére a rádióból való csővel volt, így az új csöveket nem bántottam.
Most a PCL82 van deszkában, a kimenői hiányoznak, csak egy 30cm2-s maggal próbáltam, még az illesztése sem volt valami jó. Abban viszont lesz pentóda/ultralineár kapcsoló, meg egykét dolgot kitalálok.
Már a GU-50-hez is csak a kimenő vasai kellenének, meg a panelok, a nyákkal nincs is gond, de a két egyforma, és legalább 14cm2-s vas beszerzése nem lesz egyszerű. De 14cm2 felett, olyan max. 20-ig kéne. Persze, jó vékony lemezekkel.
Meg megtekerném, de huzalom nincs hozzá. Elég lesz szerezni a PCL82 PP-hez is.
Ja, a télre, + fűtésnek még össze kéne rakni egy UBL21SE-t is, annak az egyik kimenője már +papíron" az enyém, Kócos jóvoltából (köszi mégegyszer is).
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 26, 2009
Sziasztok!
Újra elővettem a GU50 projektet, mert megjöttek a meghajtócsöveim Mayky-tól, amik 6zs52p névre hallgatnak. Ezen kapcsolás alapján meg is csináltam(csak én ellenállásos előfesszel), de nem jött ki így sem több 5W-nál, mint régen, amikor az ecc85-es, vagy ef86-al próbálkoztam. Most akkor én bénáztam el valamit ,vagy én bénáztam el valamit? Így is szépen szól, nem is arról van szó, csak érdekelne, hogy hol lehet a hiba.
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2009
Ez így jó megoldás lenne próbára szerinted?
Hogy UL megcsapolásra kötném a segédrácsokat.
A fékezőrácsokat testre., de az előfeszes részt írd már le majd újra, mert az előbbi mondatból nem értem.
Bocsi a sok értetlenkedésért, csak nem akarom elcseszni mert drága mulatság lenne... Mert ekkora rendszert még nem csináltam.
Köszi előre is.
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Nem, mert nem szeretné a segédrácson az anódfeszültséget. 600V van megadva, valahova ide kéne belőni a segédrácsfeszt (ha ezt változtatod, a munkapont is változik).
(#) MrBrown hozzászólása Szept 26, 2009
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata, hogy nagy általánosságban egy fülhalgató kimenet vajon ki tud-e hajtani rendesen egy pici (olyan EBL21 méretű) pentódát SE-be kötve?
Szereztem egy kis (20*20 centi tehát tényleg pici) monó szallagos magnót aminek van ugyan saját hangszórója de kimenete csak füleshez van és gonfoltam kaphatna egy kis monó csüves véget. Minőségi elvárásaim természetesen nincsenek
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2009
530V-ot tudok előteremteni, az talán jó lesz neki.
Itt a komplett rajza az egész erősítőnek, a jelenlegi felállás mellett, légyszi javítsátok, ha hiba van benne valahol. Jelenleg így van összekötve, és bekapcsolásra vár.

Tényleg nem szeretném elrontani, és véletlen tönkretenni valamit, ezért lenne fontos , hogyha valahol hibás, akkor légyszi segítsetek.
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 26, 2009
Barna ! általában a legtöbb gyári készülékben a fülhallgató kimenet az a hang végfokozatról van egyszerűen leosztva egy-két ellenálással ! Az ilyen megoldások csak a fejhallgatózásra adnak kiélégitő minőséget ! A helyednem én belenéznék annak a kis gyönyörőségnek a dobozába hogy van -e rá lehetőség egy akár milyen vonalszintű aljzat beépítésére ?
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 26, 2009
Teljesen igazad van, de egyfelől nem szeretném plusz csatlakozókkal rondítani meg az eredeti felállást sem szeretném megváltoztatni, másrészt pedig mivel ez egy régi riportermagnó ránézésre 4,7cm/sec sebességgel (azt hiszem ilyen van ) a minőség itt másodlagos szempont. Mondjuk vonal bemenete azért van a mikrofon bemenet mellett!
Majd teszek fel képeket róla hétfőn. A méretét tekintve illik a kis PCL-hez és tökéletes műszaki illetve esztétikai állapotban van!
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 26, 2009
Akkor meg ha semmi különös műszaki elvárásod nincs ? Nyugott lehetsz benne hogy tökéletesen kifogja hajtani a füles kimenetről az erősítődet . Némelyik készülék akár több száz mili voltott is lead a füles kimeneten !
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 26, 2009
Csak azért vagyok ilyen bátortalan, mert ez "csak" earphone, tehét fülhallgató ami gondolom kisebb teljesítményt vár el mint egy headphone és nem csak azért mert monó!
Próba-szerncse
Minőségi elvárásom nemcsak hogy nincs, de nem is lehet ennél a kütyünél. :yes:
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 26, 2009
Gabi, hol van a meghajtó munkaellenállása?
Arról megfeledkeztél....
Jó, hogy DC csatolni akarod a fokozatokat, de ezek csövek, nem tranzisztorok, ezeket így nem csatolhatod. A meghajtó cső áramát nem veheti fel a végcső. A 220k Ohm csak rácsleveztő lehet(ne), de DC csatoláskor ez nem kell. Kéne valami pár k Ohm, ami legalább (jól terhelhető) -300V-ra kapcsolódik, és a meghajtónak úgy beállítani a munkapontját, hogy a katódon legyen a szükséges -120V.
(#) djhans hozzászólása Szept 26, 2009
Jó sokat termeltetek tegnap óta

Gábor, remélem jól sikerül a próba meghallgatás.
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2009
Végre megvilágosodtam
Köszönöm a választ (Eddig az nem volt világos, hogy a meghajtók (6C33C) is NEGATÍV tápra csatlakoznak) tehát a 6C33C-k anódjára is NEGATÍV tápfeszt teszek, majd az ő előfeszültségével megfelelő munkapontba állítva őket, a munkaellenállásukon, és a belső ellenállásukon annyi feszültség esik, hogy a katódjukon már csak -120V lesz. Ami már automatikusan beállítja a GU81M munkapontját is.
Mostmár minden világos, Találtam 2 db 3,3K 5W-os ellenállást, az szerintem jó lesz oda Rm-nek

Tehát így a javított rajz szerint: (rajz)

Amúgy a többi része gondolom jó a rajznak

Mégegyszer köszönöm a segítséget, mostmár mindent értek.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 26, 2009
Na, benne vagy majd egy meghallgatásba egyszer?
Következő: »»   706 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem