Fórum témák
» Több friss téma |
Imi65: Mostmár minden a helyén van.
Köszönöm a segítséget. Csaba
Igen szerintem is marad a koppanásgátló.
Lehet ilyet készen kapni szerintetek? Vagy valami féle időzítő modult egy relével?
A koppanásgátló nemcsak egy egyszerű időzítő. A napokban néztem egy ilyen készüléket, és a bekapcsolás pillanatában, valamint utána 1 másodpercen belül még egyszer "ugrott" a kimenőszint. Ezután már semmi nem történt. Tehát itt elég lenne 1 másodperc is. A neves gyártók ennél lényegesen több időt hagynak erre, legalább 3-5 másodpercet. A másik szerep az, ha bármelyik kimeneten egyenszint marad, a hangszórók leválasztva maradnak, és valószínű, hogy hibaüzenetet(jelzést) ad. Az időzítő ezt nem tudja.
Van koppanásgátlós topikunk is ám.
Talán az értelmezés nem tiszta: A koppanásgátló szerepe, hogy a hangszórót érő, rövid lefutású, nagy amplitúdójú, a végfok indulása, vagy leállása során fellépő tranzienseket tartsa távol. Ez bekapcsoláskor egy időzítést helent, kikapcsoláskor pedig az AC feszültség megszűnésekor a relé minél rövidebb időn belüli ejtését.
Amiről beszélsz, azt hangfalvédelemnek hívjuk, aminek a koppanásgátló és a DC védelem részhalmaza.
Akkor én nem fogalmaztam jól, valóban a kiegészítésed tette a helyére a dolgokat. Igazából arra gondoltam, hogy ha már valamit elhelyez a kimenetre, akkor nem árt, ha nemcsak egy egyszerű időzítő van ott, hanem figyeli a végfokok állapotát is. Mert aztán ha valamelyik hibás, az időzítő meg bekapcsol... no, abból lesz a nagy koppanás.
Már annál is inkább, mert időzítő eredetileg is van benne, csak helyre kell pofozni.
Az az időzítő a végfokok bemenetén némít a bekapcsoás és a kezelőszervekhez érés esetén (nyilván bekapcsoláskor is, a kapcsolása szerint). Ez alapvetően a működés közben az előerősítő környékén jelentkező koppanásokat, amik átkapcsolások során alakulnak ki, némítja. A végfoknak ezen kívül van bekapcsoláskor egy jellemző kimeneti jelalakja, ahogy a tápfesz felfut, a munkapontok beállnak. Ezt a vidiben semmi sem némítja, vagy időzíti, egyébként a kissé ijesztő hangja mellett nem szokott kártékony lenni, hacsak nem valami nagyon kínai hangszórót hajt, vagy nagyon alulméretezettet.
Sziasztok!
Nálam az a baj hogy halk 50hertzes hang van benne de ezt négyszögjelben adja le.Zenehallgatásnál meg mégjobban hallani.Mi itt a baj?
Hm, én úgy tapasztaltam, ha a végfok bemenetét leválasztod, és egyébként minden rendben van, akkor csendben indul. Az a bekapcsoláskori szép nagy jel a féltápfeszről működő előfok felől jön, pl. csatolókondik töltődése miatt.
50Hz? földhurok? A 6363-ban van beépítve ilyen gond.. Talán lehet még a trafó szórása, illetve a skálaizzók felé vezető madzagok (6,3V-os szekunder pl. terhelés nélkül..).
Nemtudom mi baja van az biztos,hogy valahol a hangszínszabályzó részénél mert ez erősítő teljesen halk ha nincs rákötve.A skálaizzók kiégtek benne a ledeket kiszedtem mert össze vissza égtek.
Újabb gondom van vele.Valamiért rövidzárlat lett az egyik kondenzátorba.Ha beleteszek egy 35voltos 6800ufosat már jó lesz?
A két puffer lehetőleg legyen egyforma..
Már mindegy nem a kondenzátor volt az hanem az egyik végfok azt kivettem és már jó.
Sziasztok! Az erősítőm rádió része bekakált egyik napról a másikra. el sem indul van valami tippetek?
köszike
Szia!
Csak az FM rész, vagy az AM egység is elhallgatott? Gyula
mindkettő. Se kép, se hang.
Az erősítő része remekül működik. A világítást cseréltem ledesre az elején. De ahogy láttam nem sérült semmi vezeték. Nem tudom mi lehet de nagyon bánt a dolog
Szia!
A 15V-os tápfeszültséggel kellene kezdeni, megkapják-e a modulok? A táprészen van egy 7815, lehet megunta a munkát. Gyula
Igen. megvan a 7815 ez gondolom egy feszültség stabilizátor.
És ez produkálhat olyat,hogy csak a rádió rész nem működik tőle? "bocs de elég amatőr vagyok" És hogy tudom kiszűrni ennek a hibáját? Ha esetleg tényleg ez krepált be kapok még ilyet valahol? Mondjuk a napokban piszkálódtam a trafó körül. lehet,hogy kilőttem.... Köszi a türelmet! Peti
Van előtte egy 400mA-es bizti. Azt is nézd meg.....
Szia!
Az FM, az AM és a dekódermodul erről a 15V-ról müködik. A hangszínszabályozó, a korrekciós erősítő és a végfok más feszültségeket használ. Ha a táp körül matattál, előfordúlhat, hogy zárlatot okoztál. Gyula
Vagy nézd meg az fm memória gombokat nekem ez volt a baj.
Igen nézegettem a kapcsolási rajzot.
Több mint valószínű,hogy 7815 lesz a vétkes. Holnap lesz egy kis időm és megnézem. A másik problémám,hogy eredeti fejhallgató csatlokozót nem kapok sehol. Mármint arra a dominó dugóra gondolok.... Nincs nektek elfekvőben? Köszi Peti
Sziasztok!
Lenne 1 problémám az erősítőmmel.Kiégtek az égők és másik égővel 1szerűen nem világít. Mit tegyek,létszi segítsen valaki ha tud! Köszi
Ha jók az izzók, cseréld ki a 2A-os biztit.
Üdv a csapatnak....
Nem vagyok a kezdők soraiban de azért amikor elérek a rádió részhez hát vannak kérdőjelek... Nem megy a rádió rész 6363s ben. most széjje bontotam mert nekiállt búgni az egész erősítő rész. Na meg a lámpák is kiégtek. lehet azok LED re lesznek cserélve arról le lesz a gond. Búgás az kondi vagy ilyenek. De a rádió már elötte se ment. érdekes mert ha jól emlékszem susog a dolog tehát vétel van de tekerésre semmi nem történik. lemez kondik forognak benne de semmi. MSN ben lehet értekezni Ákos
Segítsetek már, légy szíves!
Videoton Szatmár RA2103 rádió kapcsolási rajzára lenne szükségem! Köszönöm
A Szatmár egy ezer éves csöves gép, köze nincs ehhez a topikhoz. Inkább a kapcsolási rajzot keresek topikban lenne a kérésednek a helye. De azért ide is felteszem, hogy ne legyél csalódott.
Vigyázz, mert nagyfeszültséggel működik! |
Bejelentkezés
Hirdetés |