Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   15 / 123
(#) Dzsabba hozzászólása Okt 2, 2009 /

Imi65: Mostmár minden a helyén van.
Köszönöm a segítséget.

Csaba
(#) vt6363s hozzászólása Okt 2, 2009 /

Igen szerintem is marad a koppanásgátló.
Lehet ilyet készen kapni szerintetek?
Vagy valami féle időzítő modult egy relével?
(#) badogos11 válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Helló!
Sok megoldás van itt.
(#) Imi65 válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

A koppanásgátló nemcsak egy egyszerű időzítő. A napokban néztem egy ilyen készüléket, és a bekapcsolás pillanatában, valamint utána 1 másodpercen belül még egyszer "ugrott" a kimenőszint. Ezután már semmi nem történt. Tehát itt elég lenne 1 másodperc is. A neves gyártók ennél lényegesen több időt hagynak erre, legalább 3-5 másodpercet. A másik szerep az, ha bármelyik kimeneten egyenszint marad, a hangszórók leválasztva maradnak, és valószínű, hogy hibaüzenetet(jelzést) ad. Az időzítő ezt nem tudja.
Van koppanásgátlós topikunk is ám.
(#) didyman válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Talán az értelmezés nem tiszta: A koppanásgátló szerepe, hogy a hangszórót érő, rövid lefutású, nagy amplitúdójú, a végfok indulása, vagy leállása során fellépő tranzienseket tartsa távol. Ez bekapcsoláskor egy időzítést helent, kikapcsoláskor pedig az AC feszültség megszűnésekor a relé minél rövidebb időn belüli ejtését.
Amiről beszélsz, azt hangfalvédelemnek hívjuk, aminek a koppanásgátló és a DC védelem részhalmaza.
(#) Imi65 válasza didyman hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Akkor én nem fogalmaztam jól, valóban a kiegészítésed tette a helyére a dolgokat. Igazából arra gondoltam, hogy ha már valamit elhelyez a kimenetre, akkor nem árt, ha nemcsak egy egyszerű időzítő van ott, hanem figyeli a végfokok állapotát is. Mert aztán ha valamelyik hibás, az időzítő meg bekapcsol... no, abból lesz a nagy koppanás.
(#) szergey válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Már annál is inkább, mert időzítő eredetileg is van benne, csak helyre kell pofozni.
(#) didyman válasza szergey hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Az az időzítő a végfokok bemenetén némít a bekapcsoás és a kezelőszervekhez érés esetén (nyilván bekapcsoláskor is, a kapcsolása szerint). Ez alapvetően a működés közben az előerősítő környékén jelentkező koppanásokat, amik átkapcsolások során alakulnak ki, némítja. A végfoknak ezen kívül van bekapcsoláskor egy jellemző kimeneti jelalakja, ahogy a tápfesz felfut, a munkapontok beállnak. Ezt a vidiben semmi sem némítja, vagy időzíti, egyébként a kissé ijesztő hangja mellett nem szokott kártékony lenni, hacsak nem valami nagyon kínai hangszórót hajt, vagy nagyon alulméretezettet.
(#) martin96 hozzászólása Okt 4, 2009 /

Sziasztok!
Nálam az a baj hogy halk 50hertzes hang van benne de ezt négyszögjelben adja le.Zenehallgatásnál meg mégjobban hallani.Mi itt a baj?
(#) szergey válasza didyman hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Hm, én úgy tapasztaltam, ha a végfok bemenetét leválasztod, és egyébként minden rendben van, akkor csendben indul. Az a bekapcsoláskori szép nagy jel a féltápfeszről működő előfok felől jön, pl. csatolókondik töltődése miatt.
(#) szergey válasza martin96 hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

50Hz? földhurok? A 6363-ban van beépítve ilyen gond.. Talán lehet még a trafó szórása, illetve a skálaizzók felé vezető madzagok (6,3V-os szekunder pl. terhelés nélkül..).
(#) martin96 válasza szergey hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Nemtudom mi baja van az biztos,hogy valahol a hangszínszabályzó részénél mert ez erősítő teljesen halk ha nincs rákötve.A skálaizzók kiégtek benne a ledeket kiszedtem mert össze vissza égtek.
(#) martin96 hozzászólása Okt 7, 2009 /

Újabb gondom van vele.Valamiért rövidzárlat lett az egyik kondenzátorba.Ha beleteszek egy 35voltos 6800ufosat már jó lesz?
(#) szergey válasza martin96 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

A két puffer lehetőleg legyen egyforma..
(#) martin96 válasza szergey hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Már mindegy nem a kondenzátor volt az hanem az egyik végfok azt kivettem és már jó.
(#) vt6363s hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok! Az erősítőm rádió része bekakált egyik napról a másikra. el sem indul van valami tippetek?

köszike
(#) vgyre válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia!
Csak az FM rész, vagy az AM egység is elhallgatott?
Gyula
(#) vt6363s hozzászólása Okt 8, 2009 /

mindkettő. Se kép, se hang.
Az erősítő része remekül működik.

A világítást cseréltem ledesre az elején.
De ahogy láttam nem sérült semmi vezeték.

Nem tudom mi lehet de nagyon bánt a dolog
(#) vgyre válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Szia!
A 15V-os tápfeszültséggel kellene kezdeni, megkapják-e a modulok? A táprészen van egy 7815, lehet megunta a munkát.
Gyula
(#) vt6363s hozzászólása Okt 9, 2009 /

Igen. megvan a 7815 ez gondolom egy feszültség stabilizátor.
És ez produkálhat olyat,hogy csak a rádió rész nem működik tőle? "bocs de elég amatőr vagyok"

És hogy tudom kiszűrni ennek a hibáját?
Ha esetleg tényleg ez krepált be kapok még ilyet valahol?

Mondjuk a napokban piszkálódtam a trafó körül. lehet,hogy kilőttem....

Köszi a türelmet!

Peti
(#) Imi65 válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Van előtte egy 400mA-es bizti. Azt is nézd meg.....
(#) vgyre válasza vt6363s hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Szia!
Az FM, az AM és a dekódermodul erről a 15V-ról müködik. A hangszínszabályozó, a korrekciós erősítő és a végfok más feszültségeket használ.
Ha a táp körül matattál, előfordúlhat, hogy zárlatot okoztál.
Gyula
(#) martin96 válasza vgyre hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Vagy nézd meg az fm memória gombokat nekem ez volt a baj.
(#) vgyre válasza martin96 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Az AM rész akkor még működne.
(#) vt6363s hozzászólása Okt 10, 2009 /

Igen nézegettem a kapcsolási rajzot.
Több mint valószínű,hogy 7815 lesz a vétkes.
Holnap lesz egy kis időm és megnézem.

A másik problémám,hogy eredeti fejhallgató csatlokozót nem kapok sehol.
Mármint arra a dominó dugóra gondolok....

Nincs nektek elfekvőben?

Köszi Peti
(#) hynor hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!
Lenne 1 problémám az erősítőmmel.Kiégtek az égők és másik égővel 1szerűen nem világít.
Mit tegyek,létszi segítsen valaki ha tud!
Köszi
(#) Imi65 válasza hynor hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Ha jók az izzók, cseréld ki a 2A-os biztit.
(#) pilot78 hozzászólása Okt 11, 2009 /

Üdv a csapatnak....

Nem vagyok a kezdők soraiban de azért amikor elérek a rádió részhez hát vannak kérdőjelek...
Nem megy a rádió rész 6363s ben. most széjje bontotam mert nekiállt búgni az egész erősítő rész. Na meg a lámpák is kiégtek. lehet azok LED re lesznek cserélve arról le lesz a gond. Búgás az kondi vagy ilyenek. De a rádió már elötte se ment. érdekes mert ha jól emlékszem susog a dolog tehát vétel van de tekerésre semmi nem történik. lemez kondik forognak benne de semmi.
MSN ben lehet értekezni

Ákos
(#) juci1986 válasza szergey hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Segítsetek már, légy szíves!
Videoton Szatmár RA2103
rádió kapcsolási rajzára lenne szükségem!
Köszönöm
(#) Imi65 válasza juci1986 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

A Szatmár egy ezer éves csöves gép, köze nincs ehhez a topikhoz. Inkább a kapcsolási rajzot keresek topikban lenne a kérésednek a helye. De azért ide is felteszem, hogy ne legyél csalódott.
Vigyázz, mert nagyfeszültséggel működik!

Szatmár.GIF

Következő: »»   15 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem