Fórum témák
» Több friss téma |
Ezek rendben vannak. Bár a földhurok nem kizárt. Majd utánna nézek
Földhurok??
Sziasztok!
Most olvastam végig a fórumot. Nem tudom miért okoz ilyen nagy problémát egy DAC összeállítása. Ha valaki ki akarja kerülni a DAC vezérlését, és tud programozni akkor a megoldás lehet ha PWM-et használata. A kontrollerrel PWM jelet kell előállítani, azt pedig egy műveleti erősítős integráló áramkörre rávezetni. Az áramkör kimeneten már analóg feszültség van, amivel meg lehet hajtani a tekercseket tápláló teljesítmény erősítőt.
Na ja és abba belegondoltál, hogy egy 30k-s scannerhez mekkora PWM freki tartozik, mondjuk csak 8 bites felbontással?
Én is arra tippeltem, de nem az, jelenleg a lézer nincs leföldelve, ha az LPT kábelt kihúzom akkor a tükrök teljesen nyugodtak, nem gerjednek, ha a kábelt bedugom, de a szoftverben nem engedélyezem az ábravetítést, már gerjed a galvo. Nem lehet, hogy a gép és a lézer között szed össze valamit a kábel?
Nem tudom milyen kapcsolűsod lehet, csak feltételezem, hogy PC-LPT-DAC-Scanner elektronika a felállás.
Ha csak a printer port csatlakozó házát összeérinted a PC házával, akkor mi az ábra? Vagy egy dróttal összekötöd a PC házat és a scanner elektronika testjét?
Megvan a hiba, bár elsőre én is földhurokra tippeltem, de nem ott volt a baj a csatlakozó ki volt csúszva a gépből, és beesett a 230as vezeték mellé, szóval bőven tudta a zavart gyüjteni az ember sose ott keresi a hibát, ahol a legkönnyebb Már csak a scannereket kell finomítani. új csapágyak stb
Miért mekkora frekvencia kell hozzá? Ha MHz tartományban van vezérleve, akkor tényleg gond.
Hy,
látom mindenki galvóépítéssel múlatja a drága időt Ha netán valaki csak open loop scannert szeretne mint én, persze RGB-ben, akkor jelezze Tuti módszer van rá, pl. a dvd íróból kivett félig áteresztő tükrök a sugarak összegzésére, és hagy ne mondjam, hogy ha kis túllendüléstől eltekintve a 8cm-es PC venti kicsit átalakítva, lapátokat leradírozva tökéletes galvónak (Ha valakinek akad 30mW-os zöld lézere, szívesen cserélem 1 pár galvóra :yes: ) Ha van kérdés írjatok
arról az egy pár galvóról tudnál képet feltenni meg egy kis leírást ?
Képet nem igazán, mert folyamatban van a dolog.
Az a lényege, h van ugye a 8cm-es venti. Tengelyvégről lejön a gyűrű, kiszeded a forgórészt. Lecsapkodod oldalcsípővel a lapátokat, majd 1 csiszolás sem árt neki . Utána fogóval fordítasz a tekercseken, h elengedje a ragasztás. Nekem 3 ponton van forrasztva mindegyik, a panelba. Ezt ki kell szedni. A középső a közös, ami a piros és sárga színezetű eret köti össze. A két szélső kell nekünk, a közös az pedig maradjon közös. :yes: . (Ez a dolog ilyen formában lapátokkal generátornak is használható, ha összecsavarozzuk egy másik ventivel, és megfújatjuk ). Én műgyantával raktam rá tükröt (kb.: 10x15mm), és atombiztos lett :yes: . Arra kell figyelni, hogy ha cserélgetjük a pólust, akkor képes körbeforogni . De ha a forgórész kap 2 pici pöcköt, akkor ez kivédhető. Mágnessel nem lehet központba állítani, valami kis dróttal (lombfűrész fűrészlappal esetleg) lehet központba tenni (Hasonlóan gondolom, mint a modellautók kormányzása ). Ha ez megvan, elvileg megy. Tapasztalat még nincs, mert most épül, de jobb mint tekercselgetni fél napokat az biztos . Nameg azsem mindegy, h bárki meg tudja így oldani :yes: . Kis túllendülés előfordulhat, de a tükröt elbírja és van benne elég erő is . De ez hangsúlyozom: OPEN LOOP scanner! Tehát visszacsatolás sincs benne. Remélem tudtam segíteni, de nem túl bonyolult, szóval még mindig a legegyszerűbb, és nem is kerül 35ezerbe mint 1 galvó szett .
Szia!
Én most fejeztem be a 3 motoros laser show-nak a saját maga által továbbfejlesztett változatát és érdekelne midnen részlet az open loop-os scannerről. Szívesen fogadnám a részleteket (szerintem a többiek is)
Leírtam, de most többet nem tudok, készül, remélem hamar meglesz, csak van közben még pár zh is .
Sok sikert a ZH-hoz! Köszi a leírást, mindjárt át is olvasom.
Remélem lesz belőle egy cikk ha teljesen elkészül. És akkor végre lenne már egy lézershow-ós cikk is a HE oldalon Szerk.: És ezt milyen áramkörrel hajtom meg?
Köszi, itt találod, oda van írva, h open loophoz, de van komolyabb is, sok hasznos dolog, ja és elmélet is . Viszonylag érthető minden, az a TL082-es + BD139-140 kapcsolás a neki való (talán mintha láttam volna a rajzot ebben a topikban is )
Ja és még annyi, h nem hiszem, h amit én tekertem 2*60 menetes 0,4-es huzalból galvót azt kibírná, mert 0,6ohm az ellenállása, a PCventinek meg 100ohm. Ha minden megvan jönnek a képek majd... :yes: Bővebben: Link
Rendben oké, sok sikert! Igen Szupepe oldalát ismerem A Kapcsolásnak meg utánanézek
Ha valakit érdekel csatoltam a galvóim méretét!
én 16 os külső átmérővel készitettem el és 14 es belsővel,lágyvasból!
Szuper!!
Amúgy én személy szernt nagyon örülnék, hogy aki most épít galvo-t az mindne lépést lefényképezne, pár sorban ledokumentálna és megosztaná azt itt. Majd idővel én is szeretnék valami komolyabb lasershow-t építeni.
Ha a hétvégén lesz időm fényképekkel készítek egy dokumentációt!
Ennyi erővel elég rá sima mezei DC motor is! Annak kissebb a tehetetlensége, a probléma, hogy nem tud nagy sebességgel dolgozni, sokat téved. Régen próbálkoztam vele, a visszatérítést szivacsdarabokkal oldottam meg. Szöveget próbáltam vele, lassú sebességgel ki is tudja irni, de a probléma az, hogy annyira lassú, hogy csak a pontot látod max 2 cm csóvát, de ha ügyes vagy akkor ki tudod olvasni a szöveget. 1 betűt még lazán ki tud irni, háromszöget lehet vele rajzolni bár már az is torzít. De! fényjátékra kiválló.
Elég ha valaki egyszerűen csak tisztába van a hangszóró működésével mindjárt elég sokat tud ahoz hogy galvót építsen mert ugye az a lényege csak a galvó úgy működi mint egy kifordított hangszóró de a lényege ugyanaz hogy minél kissebb légrés és minél könnyebb szerelvény pl tengely mágnes ja és minél erősebb mágnes.
Elkészült a scannerem
Open loop scanner, ami e topikban a 3.oldalon van, viszont a galvóim 100 ohmosak , (így nem mozdul csak nagyon kicsit, szinte csak remeg, és nem hajtja meg a végfok) Másik: tekertem galvót, ahogyan Szupepe oldalán van, annak viszont 0,5 ohm az ellenállása, azzal pedig rövidre zárnám szerintem. Meg tudná valaki mondani, h meddig lehet levinni az ellenállást, h a végfok ne füstöljön el?
én amikior még open loopossal hajtottam akkor 2 ohmnál ragadtam le.
de mivel hangerősitőről van szó leg egészségesebb a 4 ohm neki. lényeg hogy min 3 max 5 ohm között legyen. a gyári closed loop galvók is 4 ohmosak úgy kell megválasztani a huzalátmérőt is. a huzal jobb ha vékonyabb pl 0,2 az elfogadható gyáriban én 0,15-öst láttam igy a kivülre eső menetek sincsennek olyan távol a mágnestől.
Üdv.
Gondolt-e már valaki a winchesterek fejmozgató mechanikájára, mint galvóra? - a fejmozgás gyors és pontos, az adatok gyors elérése érdekében (feltételezem) - a galvónak gyorsnak és pontosnak kell lennie mért ne lehetne hát jó a fejmozgató eltérítés? Érveket, ellenérveket, tippeket várok! Szerintetek hogy hajtja meg a winchester a fejet, hogy pontos legyen?
Szerintem nem ott kell a pontosságot keresni ,hanem ott ,hogy kerestetnek valamit a "fejjel" és ha megtalálta megállítják.
Erre még nem gondoltam , viszont 10cm-s hangszóróra igen
Egy hurkapálca kell a közepére, ami egy tüköregyik oldalához van fogatva lazán, a tükör másil éle pedig fix Így ugyan azt lehet elérni, vagy legalábbis hasonlót Annyira hülye ez a hsz. ötlet, h nem próbálnám ki
Egy gyors vinyó átlagos elérési ideje 8-9msec, ha ezt átszámolod frekire, akkor látható, hogy nagyon messze van egy galvotól. Egy vinyó fejszerelvénye sajna sokkal nagyobb tömmegű, mint amire nekünk szükségünk lenne.... szerintem.
Elkészült a végleges PC venti galvó . Át lett tekerve mind a 4 vasmagra 160 menet egyenként, 0,2-es huzalból, kettéosztva a két-két tekercs, így párhuzamosan 3ohm eredője lett. Egyáltalán nem mondom h érne valamit Maradok a szabványosnál, sz.tem vasmag nélkül
|
Bejelentkezés
Hirdetés |