Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   38 / 346
(#) kadarist válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Én sem vagyok már annyira új.
(#) vera hozzászólása Okt 12, 2009 /

sziasztok ujvanyok énnekemis van némitapasztalom.eben csak nemértek báni aforumal vanyis nemértem igazán használni kétévet voltam egyárba vilany szerelö romániába készruha nyárba sok motrot bekőtem vany is tekercseltem sziasztok
attila inc.muszka 18
(#) vera válasza very hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

nagyon jol csináltad a bekötést eszt inyis lehet és möködnie kel tökéletesen vera
(#) galjoca válasza VIM hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Szép napot mindenkinek!

Összeállt a gép,vág a fűrész .Egy problémám még van.Üresben szépen megy a motor,indítás után elenged a relé.Ha viszont felrakom az ékszíjat és felpörög a motor akkor nem enged ki az indító relé, kb 1/2 perc után már szagosodik a motor.Lehet a relén valamit állítani, mi lenne a megoldás?

Előre is köszönettel: galjoca
(#) Dudus válasza galjoca hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Helyettesítsd egy nyomógombbal, amit felpörgés után elengedsz.
(#) Imi65 válasza galjoca hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Lehet, hogy Dudus megoldása lesz az igazán jó. A relé behúzását egy közönséges rugó nehezíti, ennek a feszességét kéne akkorára beállítani (csavarral, vagy ahogy lehet), hogy induláskor még biztosan behúzzon, de csak határozott túlterhelésre (amikor már veszti a fordulatot) működjön. Ha nem tudod beszabályozni, akkor inkább a Dudus féle nyomógomb.
(#) mpisti válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Dudus által javasolt megoldás jó ilyen helyre, ugyanis minden alkalommal be fog kapcsolni a relé,amikor egy kicsit jobban terheled a motort. Emiatt előbb-utóbb le fog égni.
(#) Imi65 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Én ezért javasolok mindig üzemi kondenzátoros motort. Azzal nincs ez a macera.
(#) mpisti válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Igen,de akkor a motor segédfázisát is állandó üzemű kondihoz kell tekerni. Állandó üzemű kondit egyébként általában állandó terhelésű motoroknál szoktak használni. Pl. ventilátorok;keringtető szivattyúk;hűtőgép kompresszorok;stb... A körfűrész motornak viszonylag nagy nyomatékot kell kifejteni indulásnál, ezért szerelik inkább startkondenzátorral, na meg azért,hogy üresen járva a segédfázis ne fogyasszon áramot.
(#) galjoca válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Szép napot mindenkinek!

Köszi a válaszokat.Kérnék valakit hogy a visszább lévő kérdésem mellett lévő kép alapján részletesen írja le a relé kiiktatásának és a nyomógomb felszerelésének menetét. Szeptember 30-i a kérdés.

köszi:galjoca
(#) VIM válasza galjoca hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Helló!
A bekötés az így nézne ki nyomógombos megoldásnál. Ha nem extrém terhelésnek van kitéve a motor s állandó felette a felügyelet, akkor javasolt a nyomógomb, de ha nincs felügyelet alatt és hálózati kimaradás történik, rövid időn belül leég, mert nincs ami a segédfázist visszaadná az induláshoz.
Üdv.:VIM

Bekötés.JPG

(#) Imi65 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Nekem az volt évekig, nem volt vele macera. Természetesen a motor arra volt gyárilag tekerve. Indokként szerepel még az is, hogy egy kisebb szériát árusított a Rákóczi téri Ezermester 1300 HUF-ért, anno '82 környékén (újonnan - kondival - 3800 HUF-ért adta a Majakovszkij utcai IMI márkabolt). A kondit nem adták hozzá. Mosómotor kondit szereztem átmenetileg, 10db-ot. Abból jött ki a 60 µF , amit az adattábla előírt. Azzal működött '89-ig, mikor 3 fázisúval leváltottuk. Most apósnál áll szolgálatban.
Az azonban előfordult (párszor), hogy hideg téli napon nem tudott felpörögni a megdermedt kenőanyag miatt. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a startkondis változat fel tudott volna.
(#) galjoca válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Köszönöm VIM!

Még egy-két buta kérdést tennék fel.Akkor is ez a bekötés ha a visszább írtak szerint megváltoztattam a forgásirányt? Kapcsolónak megfelel a régi keverőtárcsás Hajdú mosógép kapcsolója. Kösz a választ

Üdvözlettel:galjoca
(#) VIM hozzászólása Okt 13, 2009 /

Az előző kép rosszul sikerült, de most remélem jól látszik minden. Ha kell a forgásirány bekötése is majd mindjárt meglesz az is.
(#) kika hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok az elektronikában,és az érdekelne,hogy adott egy 3 fázisú motor 11Kw teljesítménnyel,az adattáblán 23.4 Ampert ír ,kérdés az hogy ez az áram fázisonként szükséges neki vagy összesen ennyit húz?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

A startkondis kivitelnél pont az a lényeg,hogy nagy az indítási nyomatéka. A segédfázis menetszáma lényegesen kevesebb mint az állandó üzemű segédfázis esetén, ezért egy megfelelően nagy kapacitású segédfázis kondi segítségével komoly indítási nyomaték érhető el. Startkondis megoldásnál a segédfázist már a szinkron fordulatszám elérése előtt le kell kapcsolni, mert a motor egyébként nem éri el a névleges fordulatát ,mert ami a nagy indítási nyomatékot adta,az már egy bizonyos fordulatszám felett a forgórészt elkezdi fékezni. Ez pedig azért következik be, mert a motor átmegy generátoros üzemmódba. Létezik vegyes megoldás is, ahol van állandó üzemű kondi is, meg startkondi is. Ebben az esetben a tekercsek általában három fázisra vannak elkészítve. A felpörgés azért nem következett be mert a megdermedt ékszíj annyira fogta a motort hogy a felfutásnál a "beugráshoz"szükséges fordulatot nem tudta elérni. A "beugrási" fordulatszám az az érték, ahonnan már a motor képes leadni a névleges nyomatékát. Azaz egy kifordított billenési nyomaték.
(#) mpisti válasza kika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Ha delta kapcsolású a motor akkor az vonali áram, azaz háromszögben járva névleges terhelésen ennyit tudsz mérni pl. lakatfogóval a motort tápláló hálózat bármelyik fázisán.
(#) VIM válasza galjoca hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

A forgásirányt így lehet megváltoztatni, ahogy a képen berajzoltam. A kamrás kapcsoló határeset lesz, mert a mosógépekhez anno 10A-s kapcsolókat használtak. Próbálj beszerezni 16A-t.
Jó fűrészelést!
(#) Ideiglenes válasza kika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Volt nekem is hasonló kérdésem és a válaszra várva alaposan utána is néztem a dolgoknak. A motor adattábláján feltüntetett teljesítmény adat, a tegelyen leadott maximális mechanikai teljesítményt jelenti. Az áramérték a kapcsolástól függ ( csillag, vagy delta ), de tulajdonképpen a motorhoz csatlakozó vezetékeken külön-külön megengedett maximális értéket adja meg. Csillag kapcsolásnál a kisebb érték számít ( ekkor a csatlakozó pontokra nagyobb feszültség kapcsolható ), delta kapcsolásnál pedig a nagyobb áramértéket kell alapul venni ( ilyenkor kisebb feszültség kapcsolhato a csatlakozó pontok közé ). "Házi" villanymotor esetén, a kapocspontokra 230V vagy 400V köthető. Delta kapcsolás esetén 230V csillag esetén 400V. Nagyobb teljesítményeknél ez úgy néz ki, hogy delta kapcsolásban 400V csillagban pedig 690V. Feltételezem, hogy az általad megadott adat 400V / 23,4A.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Lemaradtam mint a borravaló!
(#) mpisti válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szia Ideiglenes!
Ezt a kisebb-nagyobb feszültség dolgot kifejtenéd részletesebben?
(#) Imi65 válasza kika hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Az bizony fázisonként felveszi azt a 23A-t. Persze, csak akkor, ha a névleges terhelést akasztasz rá. Üresjárásban jóval kevesebbet, indulásnál, túlterhelésnél jóval többet.
(#) Imi65 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Nekünk meg az volt a lényeg, hogy ez volt olcsó. Egyébként ez 1440 fordulatú 1500W-os darab volt, 300-as vídiás tárcsával egy-egy délután 1 taliga fűrészport tudtunk termelni. A startkondis gépek meg sorra égtek le a szomszédoknál. A tankönyvben láttam fordulat-nyomaték jeleggörbéket, abból tudom, mi a lényeg. Ezért került a gépre háromfázisú motor, ahogy lehetőség volt rá.
(#) mpisti válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Így igaz, a háromfázisú motor az igazi az ilyen helyre.
Az egyfázisú motor az mindig kompromisszumra kényszeríti a felhasználót.
(#) galjoca válasza VIM hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Sziasztok!

Elsősorban VIM-nek írnám, de bárki válaszát köszönöm.Lefényképeztem a motort indító relé nélkül és a megváltoztatott (jó) forgásiránnyal.Az lenne a kérdésem hogy a nyomógombos bekötést ugyanúgy csináljam ahogy VIM az eredeti bekötéshez magyarázta?Egy régebbi BKV nyomógomb megteszi?
(#) Imi65 válasza galjoca hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

A kapcsoló (forgó) határeset, a 9A-es névleges áramú motort többször beékelődve kapcsoltuk ki, 3 év után elkezdett bizonytalankodni. Miután szétszedtük a kapcsolót, akkor láttuk, hogy "elfogyott" az érintkező.
A BKV nyomógombról csak "csengős" tapasztalataim vannak, arra csak évente kitakarítva felel meg. Ide sem biztos, hogy alkalmasabb, mint a forgócsapos főkapcsoló.
(#) galjoca válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszi!

A nyomógombos bekötésre tudnál valami hasonlót készíteni mint VIM a keddi válaszában az én "motor most" képemhez vagy ugyanúgy jó lesz.
(#) Tomi111 válasza galjoca hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Helló!

Újra én. Itt a kért bekötés:

Üdv!

Még annyit, hogy ne használja túl hosszú és vékony hosszabbítót! Gondolok itt 50-60 méterre és másfeles kábelre.
Minél közelebb dugd be a mérőhöz, és legyen legalább 2,5-es kábel, hogy minél kisebb feszültség essen.

Üdv! Tomi

cccccc.jpg

(#) Tomi111 válasza kika hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Üdv!

Úgy van, ahogy Imi65 is mondja. Fázisonként 23A teljes(névleges) terhelésen. Ekkora motor gondolom csillag-deltában indul. A 23A delta kapcsolásban értendő, de ahogy Imi65 is írta, indításkor(csillagban is) jóval többet is felvehet( akár a dupláját is!).

Nekünk otthon régen 7,5 kW-os volt a terménydarálón. Annak 15A volt a névleges. Volt egyik fázisban 'ampermérő', a suberral szoktuk beállítani 15A körül a fogyasztást. Ha a nagyon kihúztuk, megfogta a motort. Na ez induláskor 27-28A-t vett fel néhány mp-ig.

Üdv! Tomi
(#) VIM válasza galjoca hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hali!
Azért nem akartam egy képre rávinni mindent (relé nélküli/ forgásirányváltás), nehogy összekeveredjen valami a bekötés során. Az (#530946) bekötés az indító relé nélküli, a (#531011) bekötés meg csak a forgásirány. De a bejövő fázis a kapocslécre, értelem szerűen átkötendő a nyíllal jelzett pontra és ott is marad, mert a relé megszűnt.
Fűrészelsz már, vagy kötözgetsz még egy kicsit?
Következő: »»   38 / 346
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem