Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   384 / 2544
(#) kanocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

ezt rám irányítottad ?
"Hát ez csúcs.. kivette az előzőt..itt van."
(#) highand válasza kanocos hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Az a 10w-os mekkora erősítésű?
(#) kanocos válasza highand hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

a rajzon kivül nem tudok róla semmit
(#) highand válasza kanocos hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Köszönöm.
(#) csezoli21 hozzászólása Okt 20, 2009 /

Helló
Uhh, köszönöm a sok választ
Hát kezd a bőség zavara kifogni rajtam
Átnézem a Texas erősítő topicot, és majd eldöntöm melyik lesz, de valószínűleg azt fogom választani amihez majdnem minden alkatrészem meg lesz itthon,...
Köszönöm még egyszer a sok segítséget
Helló
(#) Imi65 válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Ezt a kapcsolást semmiképpen ne építsd meg, Ge a végtranzisztor. Nem igazán felhasználóbarát.
(#) kanocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

okés nem szóltam
(#) dj-mike válasza dj-mike hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Sziasztok! Megépítettem az NMOS350/500 féle N csatornás végfokot 10 FET-el. Tápfesz +/-77V. Élesztésnél minden úgy ment, ahogy itt le van írva. De. Nem lehetett 15V-ot mérni, csak 12V-ot a 100ohmos ellenálláson. Azt is csak, ha teljesen szélsőállásba tekertem a VR2-t. Ígyhagytam. Majd biztosíték visszarak, erősítő bekapcsol, és szépen villogtak a FET-ek a panel alatt.:S Az volt a gond szerintetek, hogy csutkára ki volt tekerve a VR2-es trimmer? Mert amúgy minden jó volt elvileg. Kimeneti DC fesz is stimmelt, a 100ohmos ellenállásokkal járt kb 15percig és ugyanazokat az értékeket mértem. Csak mégse mértem 15V-ot.
(#) troby válasza dj-mike hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Helló!
Látod mondtam hogy segítek a bemérésben a gmailon is írtam. Ha a VR2 fullon ki van tekerve elszáll az összes FET én is jártam igy régen de én elsőnek csak 1 párral teszteltem. Ha gondolod kérdezz nyugodtan.
(#) dj-mike válasza troby hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

NMOS350/500
A mai napon szereztem 4db új IRFP450-et.
A kapcsolásban minden félvezetőt megvizsgáltam, a 10db FET-et kiszedtem. Most csak 1 pár FET-et építettem be elsőnek próbálkozni.
Bemenet földre zárva. 100ohmos ellenállást betettem mindkét bizti helyére. Fesz 3V-ra belőve, ezt írja 1 párhoz. Jár kb 5-6 percig így. Majd csökkentettem az áramkorlátozó ellenállást 27ohmra mindkét bizti helyén. Ekkor megemelkedett kb duplájára a nyugalmi áram. Korrigáltam. Jár ismét kb 10 percig. DC fesz is rendben a kimeneten.
Majd beültettem a másik pár új FET-et. Ekkor ugyanígy jártam el, ahogy azt az előbb leírtam, csak 6V-ot kell mérnem a 100ohmos ellenálláson. Majd mikor mindent jónak találtam, a biztosítékokat behelyeztem. Ekkora tápfeszhez 2 pár FET-hez 5A-es biztit ír. Ezt is raktam be.
Bekapcsolás után kb 5 másodperc múlva ég a T10-es maghajtó tranzisztor kollektorában lévő 220ohmos ellenállás és a negatív tápfesz oldalon a biztosíték kimegy. Szóval most otthagytam úgy ahogy van, mert elegem lett. Eddig minden erősítőm pöccre indult, de ezzel nem tudom mivan.
A 330µF-es hidegítőkondik el vannak hagyva a panelról.
Ha vki tudja mi lehet a probléma, akkor ne tartsa magában!
Előre is köszi!
Üdv!
(#) bmwmisi hozzászólása Okt 21, 2009 /

Üdv mindenkinek!

A probléma a következő: Sony 5.1 rádióerősítő ami bekapcsolás után villogva kiírja PROTECT. A készülék így került hozzám. Ha valaki tud tippet adni melyik alkatrész lehet a bűnös vagy merre keressem a hibát azt megköszönném.

Üdv.
(#) kadarist válasza bmwmisi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Szia4

Protect=védelem. Valószínű a végerősítő hibás.
(#) bmwmisi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

A végfok tranzisztorok vagy esetleg valami ellenállás,dióda stb.?
(#) szamóca válasza bmwmisi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Általános Sony jelenség sajnos.
A végfok kimenetén egyenfeszültség van, ami miatt a védelem nem kapcsolja be (jogosan) a teljesítménykimeneti relét.
(#) wtc hozzászólása Okt 21, 2009 /

Sziasztok!
Van egy 80W-os toroidom 16V-os, és szeretnék rá kb 2x25W-os erősítőt építeni, de nem TDA IC-vel, hanem inkább tranzisztorokkal, a jó hangminőségért. Szóval 2 db JAMO hangfalhoz kellene, aminek a képét mellékeltem. Most nem tudom hogy 4-vagy 8 ohm erősítő kell hozzá, de gondolom ti tudjátok
Tudtok nekem ajánlani valami jól bevált kapcsolást?
Köszi előre is!

f29_4_big.jpg

(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Szia!

A trafód szimpla 16V-os, vagy szimmetrikus.
(#) wtc válasza lapose hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia!
Sajnos szimpla.
(#) mekoo hozzászólása Okt 22, 2009 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Ismeri e valaki az
SVI2004B típusú végfok IC-t?Ez avégfok üzemel többek között a Technics SU-V4X típusú erősítőben.
Az IC adatlapja,gyári alapkapcsolása érdekelne,vagy bármilye infó,ha valaki találkozott már vele!
Köszi a segítséget:

mekoo
(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia!

Mint írtad, jó minőségű erősítőt szeretnél. de ilyen alacsony feszültségre nem nagyon találsz tranzisztorosat.
A teljesítmény is 8W alatt lenne, ha csak nem hidaltat akarsz építeni.
Szerintem: Vagy hídkapcsolású TDA-kban gondolkodsz(TDA1554, tda1557, TDA1558, TDA8561Q, TDA8560Q, tda7375, TDA7377H).
Vagy szerzel egy szimmetrikus trafót legalább 2*16V-al, vagy egy símát 32V-al.
(#) elektrorudi válasza mekoo hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Ha nem találnál adatlapot, az erősítő kapcsolásából elég sok mindent ki lehet következtetni. Szerintem attól nem nagyon érdemes eltérni, mert ott úgyis kihasználják az összes lehetőségét, amit ki lehet...
Tehát én nem kozkáztatnám meg, hogy pl. +/- 50V fölé menjek a táppal stb.
Valamint nagyon úgy néz ki, hogy az AN7062 meghajtóval sem nagyon érdemes spórolni (tranzisztoros kapcsolással helyettesíteni).
Úgy 20 éve, az STK sorozatban voltak ilyen összeházasított meghajtó+vég IC-k.
Csak a jó ég tudja, mi benne a ráció?
(#) M.Béla hozzászólása Okt 23, 2009 /

Sziasztok!

Javítottam egy erősítőt és véletlenül darlington tranyók helyett simákat raktam és most működik de eléggé melegszik
Maradhat így? vagy mindenképp tegyek be darlington tranyókat???
(#) Imi65 válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Nem, mindenképpen darlingtonokat tegyél be.
(#) M.Béla válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Köszi,sejtettem.
(#) Epracer hozzászólása Okt 23, 2009 /

Sziasztok
Adott egy AB osztályú autóserősítő.
Ki szeretném bővíteni a véget pár db tranyóval, egy kis plusz teljesítményt és csillapítást remélve.
-+ 60 V-os tápfeszültség mellett az nyugalmi áramfelvétel legyen mondjuk 200 mA. De növelve lett a tápfeszültség, így kb 300-ra emelkedett.
Kérdésem hogyha a jelenlegi 10 db tranyó mellé még rakok 4 db-ot, kell foglalkoznom a nyugalmi árammal ?
Vagy megfelel a nagyobb feszültség miatti növekedés is ?
Mire kell még figyelnem ?
válaszokat előre is ksözönöm
(#) wtc válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szia!
Köszi, tulajdonképpen ez egy TDA 1558Q-erősítőhöz vettem, csak sajnos tönkrement az IC- és azért akarok valami jobb tranzisztoros erősítőt építeni. Akkor esetleg valami nagyon jó minőségű 2x25W-os erősítő kapcsolást tudsz nekem mutatni? Olyat ami jó ahhoz a hangdobozhoz. Mert akkor hozzá venném meg a trafót. Köszi előre is!
(#) highand válasza Epracer hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Az a plusz-minusz 60V az nagyon nagy tápfesz, 400W-ra elég 4 ohm-on és 800W-ra elég 2 ohm-on. Teljesen biztos vagy abban, hogy a keletkező kb. 1000W-nyi hőt el tudod vezetni a hűtőbordáról?
(#) Epracer válasza highand hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

most megemeltem -+ 90-re, hűtés lényegtelen, csak rövid idejű a terhelés.
szerinted így 40 %-al növelve a tranyók számát, még ki tudja vezérelni ?
Nyugalmi áramot ne piszkáljam ?
Elvileg így kicsit lejebb is tudom vinni a terhelőimpedanciát.
(#) lapose válasza wtc hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Szia!

Először akkor a texas erősítőt javaslom, egyszerű és jó.
Kb. +-25-30V-ról üzemeltetve. Ha szigorúan ehhez a hangfalhoz szeretnéd akkor elég a +-25V(kb.2*18-19V AC 100VA trafó)

Vagy pedig még megpróbálhatod ezt is. SE1025B
(#) djgombi válasza lapose hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Nekem most a 1025 ben tda7294-es végfokok vannak. Sokkal jobban szól mint a gyári panellal. A gyárija sajnos szétégett
(#) elektrorudi válasza lapose hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

Az ajánlott oldal, a NOD32 szerint, Daonol M. trójaival fertőzött.
Következő: »»   384 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem