Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   747 / 2208
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 24, 2009
Próbáld ki Zoli javaslatát, az nem kerül semmibe. Nem kéne annak AC fűtéssel sem hangoskodni.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 24, 2009
A kisérleti műről tegyél föl egy fotot , nem okvetlen fontos a DC fűtés ? De szerintem a füles erősítő az igényli , alabból azért itt már elég pici alapzajnak kell lennie ! A kapcsolást most hirtelen nem találom ? ha kéznél van azt is belinkelhetnéd !
(#) rockersrac válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2009
hmm... Hát majd ha meglesznek a dolgok akkor jelzem ismételten! egyéb iránt lehet róla szó!
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 24, 2009
Az ECC85-ösnél gondolj rám......
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2009
Nincs, teljesen különálló trafóról kapja.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 24, 2009
Ilyesmire gondoltok? Ezt nem csináltam még meg.
Rendben kipróbálom. Megnézem van-e ekkora ellenállásom. Köszi a segítséget.
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 24, 2009
Küldök képeket. Ellenállásból 100 ohm csak 2W-os van - talán elég - vagy 5W-os 560ohmos. Az EM84-es még csak dísz, nem funkcionál.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 24, 2009
Szia!

Ez jópofa, csak kicsit bonyolult első ránézésre. Van esetleg hozzá NYÁK terved is? Azt a 100-200W-os trafót azt csak viccből írták oda, ugye? Úgy számoltam, hogy egy egy ECC visz 300mA és az EM 84 olyan 240mA, akkor az egész nem tőbb 2A+némi tartaléknál...

Illetve most nézem ,csak, hogy 12V akkor itt olyan 1/3 a hatásfok, tehát 6A fele fogyasztana?
Ne a sorok közt olvass ? Nemkell azt olyan komolyan venni ! Itt Mazsolázhatsz róla . Ha viszont ez bonyolultnak tünik ! pedig nem az , akkor fogsz egy 7805 -öt és a közepét fölemeled 2 darab sorosan kötött 4148-al . Máris kész a DC fűtésed , én igy szoktam a DC fűtést megoldani , most hirtelen kapcsolást nem találtam de ehhez nem is nagyon kell mert olyan egyszerű ! Nyákról lelehet követni mindent .
Rendben. Köszi a linkeket. Azt hiszem, el fogom készíteni a relés változatot, ha lesz időm, addig marad az AC és kiközepelem.
A kezes dolgot igazából nem figyeltem meg, de még fél óra és újra összerakom. Hát a fémlapról én is álmodoztam, csakhogy még nemsikerült hozzájutni. (Metalloglobusnal néztem Al táblát , 2 és 4mm vastagot, csakhogy ők nem hajlandóak drabolni és 2x1 méteres táblában árulják, itthon meg szépen nehéz lenne vágni eszköz hiányában, még az jutott eszembe, hogy a fára rakok a tetejére egy nyáklapot.
Idézet:
„Ez így zenélni fog, míg ki nem cseréled a hordozót valami fémesre”
A Zoli ezt irta de én kiegésziteném még némi mondókával ! Nem megsértődni csak jóindulatból szeretném leírni ! Szóval addig ez a mű nem is lessz zajtalan még azt a vezeték kupacot megnem szünteted ? Az elrendezésen is kéne változtatni mert túl hosszúak a vezetékek . Valami más belső elrendezést próbálj meg kialakítani , az árnyékolás sem mellékes azt is megkéne oldani valahogyan ?
Nem sértődtem meg, előbb utóbb számítottam rá, hogy valaki felveti. ez az első ilyen munkám és ahogy jött és jónak láttam, úgy raktam. Alapvetően deszkamodellnek is lehet hívni.
Ezért is jó a légszerelés , lehet rajta kisérletezni Diy -ez ni. Még nem sok légszerelt csöves gépet építettem , Előerősítő ez az ami teljesen légszerelt meg van talán olyan ami félig meddig az : EL84SE
Nos, megközepeltettem a fűtést és a mackó elment másik málnásba. Egy nagyon picike, alig hallható brumm maradt, amit betudok a rossz design-nak.

Nagyon hálás vagyok a segítségetekért!

Ettől függetlenül át fogom majd variálni az erősítőt, de majd ha csak lesz időm.

Még egy kérdésem lenne, még pedig a tápfesszel kapcsolatban. Ágoston +200V-ot ír. ezzel szemben az adatlapon 100-150V körüli értékek vannak és valahol a neten is az ECC88-nak 100V körüli optimumot írnak.

[OFF]Kicsit off-os a téma, de megkérdezem. Nem vagyok elektromos szakmabeli, csak hobbi. Azt tudom hogy egyenírányításnál kb. 1,41-el emelkedik a fesz, amiből persze esik valamennyi. tehát egy 100VDC anódhoz nekem 71VAC körüli kell, ugye? Egy idős rádiótechnikus rokonom viszont egyfolytában arról győzköd, hogy márpedig egy 100V anódhoz nekem 100VAC trafó kell, mert terhelésnél leesik a fesz.[OFF]
Idézet:
„Egy nagyon picike, alig hallható brumm maradt”
Ezt fülessel észleleted ?
Idézet:
„Azt tudom hogy egyenírányításnál kb. 1,41-”
Csövesnél 1,3 -mal szoktam számolni , ha van 100 AC akor az DC 130 , ha ezt még szűröd CRC szűrésen akkor az ellenáláson ejted azt a 30 voltot és a végeredmény 100 DC! A rokon jól mondta !
Igazad van! Most jut eszembe, hogy szinte állandóan ragaszkodik ahhoz ,hogy a szűrés nem egy kondi, hanem 2 párhuzamos, köztük pedig egy soros R tag. Na, lassan tanulok csak ezt Ő így nem vezette le.
Időközben el kellett mennem, bocs. Szóval a morgást igen, fülessel mivel szkópom nincs. Nem is tudom, inkább hörög.
Köszönöm mégegyszer a segítséget. A következő már GU-50 SE vagy PCL86 SE lesz.

Azt mégegyszer megkérdezem, mert az előbb nem volt egyértelmű, hogy mekkora anódfeszt javasoltok neki, vagy csinálok majd 3 leágazást és megnézem itt-ott.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2009
Nem akarok belevau, de nekem úgy tanítottad, hogy a fűtés vezetéket sodorni kell és fűzni, ezt itt nem látom, ez nem lehet probléma?
(#) magitor hozzászólása Okt 25, 2009
Üdvözlet urak, lenne egy olyan kérdésem hogy ebből a kapcsolásból, ami a linknél szerepel, ki lehet e hagyni a fojtótekercset, illetve a meghajtást úgy terveztem egyenlőre toroid hijján, hogy 230-12v körübelül 1 amperes trafóról venném le a szükséges anódfeszt, úgy hogy utánna 24-230v trafót kötnék, illetve a 12v trafóból érdemes e stabkockával előállítani a 6.3v körüli fűtőfeszt, vagy ezt jobb lenne egy külön erre méretezet trafóval leszedni? Kapcsolás itt:Bővebben: Link
(#) Moszkvai válasza magitor hozzászólására (») Okt 25, 2009
Szia!
Fűtésnek a stabkocka felejtős.
A két cső majd 3A.Ehhez meg a trafó is igen kevés.
Ilyenkor inkább sorba lehetne kötni a két cső fűtését.
De ebben az esetben nem tudom, hogy megfelelő-e két nagyon különböző 0.4A és 2,5A csövet sorba kötni.
A fojtót el lehet hagyni, de akkor rosszabb lesz a táp szűrése.Helyére tegyél 500-1K/1-2W ellenállást.
Ha később lesz fojtód az ki tudod váltani.
Ha nagy hülyeséget mondtam majd kijavítanak, de én egy másik trafóról fűteném ami legalább 6,3V-3A kiközepelve.

Mire megírtam már köbzoli válaszolt is.De a fűtés szerintem csak akkor jó ha sorba lehet kötni.
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 25, 2009
[/quote]Fűtésnek a stabkocka felejtős.
[quote] Miért is lenne felejtős ? Vannak olyan stab íc -ék amik nem csak 1 Ampert tudnak ! Én egy füles erősítőnél nem beszélnék le senkit a DC csőfűtésről ? Szerintem már azért itt igencsak törekedni kéne arra hogy a zajszint a 0-val legyen eggyenlő ! Stab ÍC ez PL - ul 5 Ampert tud , S ha már építek egy jó drága csövekből álló füles erősítőt akkor ez már az összes többihez képest semmi költség . Meg még valami szerintem egy füles erősítőnek azért a CRC szűréstől illene jobb tápot alkotni , egy stabilizált táp az a mi ? De ezen lehet vitatkozni hogy kinek mi a jó ? Annyi biztos hogy a felyhallgató az közvetlen a fülre tapad ,ebből kifolyólag eggyáltalán nem mindeggy hogy mekkora alapzaj amit elkéne viselni ?
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 25, 2009
Tökéletesen igazad van.Bár nekem az LM338-csak két ECC83-at bír
EKKORAhűtőbordával.Akkor ettől nagyobb hűtőbordával csinálja.
Ha tényleg korrekten akarja megépíteni akkor ne hagyjon el belőle semmit.Sőt!
(#) PetAd hozzászólása Okt 25, 2009
Üdv
Végre találtam csöveket a bolhapiacon
Volt több db egy zacsiban de én 3 Telefunken csövet vettem meg: ECL86, EMM801 és egy ECH?. Rákerestem az ECH szóra radiomuseum.org és a National Valve Museum oldalakon, de egyik se néz ki úgy mint ami nekem van. Egy kicsit kisebb mint az ECL86, 9 lábú. Képet nem tudok róla feltenni ezért lerajzoltam a belső takarólemezt. 2 ilyen takarólemezből áll, szerintem 2 része is van a csőnek. A sötétszürke vonal kidomborodás a fehér téglalap meg lyuk, a legalsó és legfelső lyuksoron kicsi háromszög formájú lemezek nyúlnak ki az üvegig. Valaki felismeri? Sajnos az ECL86 füstös, de majd beteszem a PCL helyére és meghallgatom.

echx.PNG

(#) magitor válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 25, 2009
CIROKL, Moszkvai köszönöm a válaszotokat, bár én most hétvégén szerettem volna összerakni az erölködőt, akkor inkább majd jövőhéten tekercseltetek egy toroidot hozzá. Viszont én emlékszek egy olyan barbár dologra, javítsatok ki ha tévedek, de ha váltó áramlól fűtök egy csövet, akkor úgy emlékszek kisebb az áramfelvétele, mintha egyenárammal történne! Másik kérdésem meg az lenne, hogyha sztereóban építem a kapcsolást, akkor muszáj e az anódrács felőli kapcsolást, clc tag plusz szűrőkondi, illetve anód ellenállásokat is dublikálni kell, vagy elég hogyha egy ág van kiépítve, és az anódrácsokat közösítem, és úgy kapják meg a feszültséget? Mindezt persze annak fényében, hogy annyival emelem az ellenállások teljesítményt, amennyit megkövetel ezzel a megnövekedett áramfelvétellel?
(#) MrMarcee válasza PetAd hozzászólására (») Okt 25, 2009
Hol találtál csövet?
Én meg pont ma nem mentem ki...
(#) PetAd válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 25, 2009
[OFF]A virágudvarral szembe lévő kis részen. Ha a Munkácsy utcán mész a piac fele akkor jobbra a legelső árus, egy kis zacskóban vannak az asztalon. Maradt még ott EF183, PCL85 meg kb 4-5 cső amiről lejött a festék, mind Telefunken gyártmány ha jól emlékszem.
(#) MrMarcee válasza PetAd hozzászólására (») Okt 25, 2009
Fillérekér adta legalább?
Következő: »»   747 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem