Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szerintetek egy 235W-os táp elbír egy P4-es gépet ? Ha nem bírná el akor mi történne? Köszi előre is a válaszokat! Üdv. Geri
Az attól függ, hogy mi van a gépben, meg hogy a táp csak címke szerint 235W-os, vagy valóban tudja azt (Acorp, JNC, Mercury és hasonlók csak címke szerint, FSP, Chieftec valóban tudja). Ha csak egy alaplap, proci, integrált videó, egy merevlemez, egy optikai meghajtó van a gépben, akkor simán elég a 235W, még tartalék is marad, ha betennél még egy merevlemezt.
Ha nem birja el, akkor a jobb táp egyszerűen kikapcsol és reteszelődik, csak akkor birod ismét bekapcsolni, ha áramtalanítod. A rosszabb tápoknál sosem lehet tudni, lehet hogy próbálkozik és leég benne valami, aztán attól meg leéghet valami a gépben is...
A táp Acorp-Lc-235ATX.
a gép pedig Intel Celeron 2 Ghz, Geforce 6600 128mb ram, 512 MB memória, 20Gb winchester
Oké. Kösz. Majd veszek egy másikat akkor.
Nem értem, miért kéne azt a tápot elfelejteni. Azért annyira nem eszik sokat egy ilyen Celeron proci. Max 80-90w vinyó kb. 15w, persze csak felpörgéskor, alaplap max 30w. Nyugodtan használd csak azt a tápot szerintem semmi baja sem lesz.
Csak elmondanám, hogy nekem Intel P4 2Ghz procit, 4 db merevlemezt, hangkártyát, ide sata bővítőt, 512Mb ramot, 2 lemezmeghajtót visz a 300W-os Codegen tápom, amit használtan vettem. Pedig a Codegennél nem találsz rosszabbat. Mértem, és az egész gép 130w-ot eszik max terhelésen. (konvertálás, és másolás minden meghajtón)
Nem azzal van a baj, hogy nem birná el, hanem azzal, hogy a kondenzátorok gyönyörűen kiszáradnak, ahogy az idő múlik. Emiatt egyrészt emelkedik a feszültségek hullámossága, másrészt a készenléti táp feszültsége is emelkedik, amit egy ideig a 7805 (már eleve röhej, hogy ilyennel van stabilizálva a készenléti 5V) egyre növekvő melegedéssel ugyan, de tolerál, de aztán egyszercsak elszakad a húr, rászabadul az önrezgő táp kimenete a készenléti 5V-ra és kinyírja az alaplapot. Vagy ha az nem, akkor a kiszáradó, ezáltal egyre jobban igénybe vett kondenzátor teteje lerobban, a kimeneti feszültség megugrik és kinyírja a fél gépet. Volt nekem is JNC tápom (ez belülről ugyanaz, mint az Acorp), ment is 2-3 évig egy 400-as celeron, egy hdd, egy cd író meg egy valami integrált videókártyával, szóval mondjuk 80W terheléssel. Na ebben így is felpúposodtak a kondenzátorok, de nekem szerencsém volt, mert bekapcsoláskor ment tönkre, nem már működő gépnél, így csak a tápot kellett cserélnem. Viszont statisztikailag 5-ből 3 valami mást is kinyír. Van, hogy csak az egeret nyírja ki, van hogy csak a monitor éli túl. Tehét elég széles a választék. Ha ezt megéri megkockáztatni, akkor csináld. De egy 300-as FSP tápot is meg lehet kapni szinte aprópénzért és olyan még tudtommal nem nyírt ki gépet...
Ja azt elfelejtettem írni, hogy én minden fontosabb elkót kicseréltem. Amúgy igazad van, csak szeritem olcsóbb az a pár kondi, mint egy új táp. Azért is éri meg inkább felújítani, mert ha vesz egy sz_r olcsó tápot, abban megint csak ugyanolyan silány kondik vannak, aminél a boltban csak jobbat tud venni.
Hát én számolgattam, hogy mennyibe kerül egy ilyen táp átjavítása és arra jutottam, hogy kb. ugyanazért az árért lehet rendes tápot is kapni. A 7805-öt is ki lehet váltani, van olyan modul, amit betehetsz a helyére, de nem olcsó. Jóminőségű elkókból bevásárolni egy tápnyit szintén nem túl olcsó. Aztán az FSP-ben van a bemeneten nagyfrekvenciás szűrő is, az Acorpban meg csak át van kötve a szűrő két dróttal, szóval még a környezetet is szórod vele elektromágneses térrel. FSP-ben egyéb védelmek is vannak, amik ebben sosem lesznek, az ördögnek meg attól karikás a szeme, hogy sosem alszik. Egyszóval én inkább vennék egy rendes tápot, ezt meg szétbontanám alkatrésznek. Ilyen tápból lett a Solomon pákámhoz hőszabályzó, ha azt kinyírja, azért nem olyan nagy kár, mintha a merevlemezemet nyírná ki...
Mindegy már. Inkább veszek egy stabilabb 350W-osat.
Köszi a válaszokat.
Szia Lapose , köszönöm , kipróbálom a napokban. és véleményed a zener diódás + tranzisztor megoldásról , vagy ez túl bonyolult mi ? mondjuk nekem tutira az, én is az egyszerű megoldásokat szeretem : ) üdv: vwboy - Zoli
Hello!
Nem olyan komplikált a dolog. Példának álljon itt két rajz. Az első egyszerűbb, míg a másodiknak korrektebb a töltési karakterisztikája. (Amúgy a traszfer karakterisztikán azt látod, hogy a töltőáram hogyan alakul az aksi kapocsfeszültségének növekedésekor.) üdv! proli007
Szia ! köszi a rajzokat , de én sajnos képtelen vagyok már ilyen szinten az elektronikával foglalkozni ,gépipari szakmám van . Azt látom hogy a második rajz az jobb megoldás. szeretném minap kipróbálni az 5,6ohm 2-4W - os ellenállásos megoldást , közben ráteszem a mérő műszert majd hogy mi lesz vele ?! Ha végkép nem boldogulok akkor megcsináltatom valami TV műszerésszel a második rajzot itt Egerben. köszi még egyszer. üdv :vwboy
Üdv!
Kaptam egy "kis"-motort, amihez szükségem lenne egy nagyobb tápra. Ez annyit jelent, hogy 12V 10-15A. Keresgéltem, találtam: Találat Viszont csak egy 24V AC-s trafóm van, ami bírna ekkora áramot. Vagy jobb megoldás több PC tápot párhuzamosan kötni? Van, de mind 7-8A-esek. Illetve munkatársamnak meg 24V-os táp kellene, neki is kb 10A. Ő kötheti sorba a PC-s tápokat? Trafója neki sincs. Illetve egy PC-s tápot 300ft-ért lehet kapni.
Szia! Szerintem a PC ( és talán egyik kapcsoló üzemű ) tápegységet sem illik semmilyen formában sorosítani / párhuzamosítani. Én biztosan nem tenném meg.
:no: Korrekt megoldás az lenne, ha a megfelelő transzformátor vagy egyéb, a paramétereket tudó kapcsoló üzemű tápegység lenne beszerezve. A belinkelt kapcsolás inkább csak 5-8A körüli lehet , tranzisztoradatlapja alapján. De ki lehet egészíteni a kapcsolást , hogy nagyobb áramerősséget leadjon.
Köszi, én pl nagyobb tranisztorra gondoltam, van itthon 30A-es is. De ez sem egy rossz kapcsolás, csak sajna transzformátorom nincs.
Kapcsolóüzemű tápok párhuzamos kapcsolása:
Ha a kapcsolóüzemű tápok egymásra hatását el tudod kerülni akkor elméletben párhuzamosíthatók. PL gyors teljesítmény diódákkal. S gondoskodni kell az egyenlő ( a tápegységeknek névleges ) áramelosztásáról is. Egyforma tápegységek esetén talán elegendő egy egy kis értékű, megfelelő teljesítményű ellenállás a diódák előtt... Az jó ha a kapcsolóüzemű tápegységek túlterhelés védettek. Azt hiszem a legtöbb PC-táp ezt tudja. De mindenféleképp érdemes egyforma paraméterű tápegységeket összeválogatni ( Feszültség / áramgörbe, lekapcsolási pont, STB). Így talán egy időben kapcsolnak le túlterhelés esetén. A párhuzamos kapcsolás gyenge pontja a bekapcsolás. Mert a legelsőnek elinduló tápegység le fog oldani a jelentős túlterhelés miatt. S utána valószínűleg a többi is. Meg kell oldani, hogy bekapcsoláskor a terhelés a lehető legkisebb legyen. Valamint az ÍV nélküli terhelés csatlakozást. ( A kimeneten szikrázást, egyik PC-táp sem szereti. Akár tönkre is mehet tőle. ) PL:MOSFET, vagy egyéb félvezető kapcsoló alkalmazásával. Kapcsolóüzemű tápok soros kapcsolása: A soros kapcsolás egy kicsit érdekesebb! De a tápegységet az ellentétel polaritástól úgy lehetne megvédeni. hogy a kimenetre egy ellenkapcsolt párhuzamos nagy áramú gyors diódát kötnénk. Ez azért kell, mert ha az egyik tápegység kiesik a soros körből, akkor a másik tápegységről (a terhelésen keresztül ) ellentétes polaritású feszültséget fog kapni. kiegészítő védelem nélkül, ennek KATASZTRÓFA az eredménye. ( Félvezetőégés! Kondenzátor robbanás! STB... ) Szerintem. Soros kapcsolásnál a leadott áramerősség alapján kell a tápegységeket összeválogatni. :felkialtas: Még egyszer jelezném hogy ez csak elmélet! A gyakorlati kipróbálást, mindenki csak saját felelősségedre végezze el! :felkialtas:
... S egy egy példa. ...
Köszönöm szépen! Ez nagyon jó leírás!
NM. Remélem sikerült irányt mutatni.
Ja soros kapcsolásnál az ellenállás elhagyhatók! Annak csak párhuzamos üzemnél van jelentőssége... Vegyes kapcsolásnál viszont megéri beépíteni. Remélem megosztod velünk a "+" és "-" tapasztalataidat. Bízom benne, hogy a "-"-ból kevés lesz. Üdv.: _jani_
Ja, és már nem az eredeti végfok van benne (2N3055) mert az zárlatos lett CE között.
Most BDY73 van benne.
Szia!
Rajz van hozzá? Mennyi a bemenő feszültség? A referenciafeszültség-erősítő működik?
Szia
Keresem de még nem találtam rajzot, a bemenő feszültség az kb. 25-30V kell neki. Egy 6.2 V-os zener is van benne, gondolom ez állítja elő a referenciafeszültséget. Már az IC-t is cseréltem meg a zener-t is.
Valami el van kötve szerintem. Ha az összes alkatrész jó, és mégsem működik, akkor csak ez lehet. Terheléssel mérted a kimenő feszültséget? Pufferkondi a bemeneten jó?
Mi történt akkor, amikor a 2N3055-ös elhunyt?
Láttam a Hestore.hu-n egy állítható tápegységet és oda írták hogy milyen traszformátor használható hozzá
Az a traszformátor szükséges a tápegységhez? Előre is köszönöm A tápegységBővebben: Link
Helló proli007!
Átjöttem ide a primitív kis tápom hibájával, tényleg ide való. A kivett 1 ohm-ot és söntöt természetesen helyettesítettem egy-egy vezetékdarabbal, de az operáció előtt is u.a. volt a helyzet. A mért feszültségek: IC 2-es láb:1,6 V, 3-as:1,84, 4-es:0,76, 5-ös-0,7 ugrál), 6-os: 7,19, 7-es:0, 10-es:2,79, 11-12:28,9, 13-as:1,81 BD243 B:2,79; C:28,3; E:2,33 2N3055 B:2,33; C:28,6; E:1,81 Kimenetet 330 ohm-mal terheltem, a szabályozó potira semmi nem változott. Mit kéne még mérni? A kívánt 10A-hez a 2 db 2n3055-ös kevés lenne? Üdv: erősáramú
Hello!
Úgy tűnik, minden rendben van, kivétek az 5. láb. Ez a (100ohm-470ohm-560ohm) feszültségosztó P1 potiról jön. Tekintve, hogy a 7,19V referencia meg van, így a poti tetején, kb. 6,5V-nak, míg az alján 3,5V-nak, és a közepén, (azaz az IC 5. lábán is) a poti állásától függően 3,5..6,6V feszültségnek kell megjelenni. Talán elég, talán nem, de én 3db-ot tennék be emitterükben egy-egy 0,33ohm-os ellenállásal. üdv! proli007
Hahó! Sőt HALIHÓ!!!
Leborulok a nagyságod előtt! Nem akarsz nevet változtatni, mondjuk PROFI-ra? Működik a szerkezet! Természetesen ott volt a hiba ahol írtad, a potiról az 5-ös lábra menő vezetéket rossz helyre forrasztottam vissza (egy lyukkal odébb).Mea culpa.... A kis kompresszort nyomástól függően 8-9 A-rel símán, melegedés nélkül viszi, a terhelés változással a fesz nem változik, az ég kék, süt a nap, stb... Innen kezdve már csak a telhetetlenség beszél belőlem: ha még azt is megírnád, hogy hogyan tudnám a fesz tartományt egy kicsit kiszélesíteni, mondjuk 6-20 V-ig a jelenlegi 8-15 V-ről, az lenne a hab a tortán! Azt még nem tudom, hogy ebben a kapcsolásban van valami áramkorlát, vagy terhelhetem míg ki nem durran? Az 1 ohmot csak kivettem, mert ugye 10 A-nél InégyzetXR=100 Wattal fűtene és elfüstölne. üdv és köszi: erősáramú |
Bejelentkezés
Hirdetés |