Fórum témák
» Több friss téma |
C4 és C5 kisebb legyen.
Ha a vasmag eltörik, csökken a trafó induktivitása, ami ebben a kapcsolásban növeli a kapcsolófrekit. (persze ez nem ok arra, hogy darabokra törd a magot) Ha tudod, megteheted azt, hogy áttervezed a trafót kisebb induktivitásúra. Idézet: „És hogyan emeljem meg?” Építs másik kapcsolást. Ez a kapcsolás telítésbe, vagy a telítés közelébe viszi a trafót - ami nem egy szerencsés megoldás.
És mit jelent az hogy telitésbe hozza a trafót?Már bocsi csak nem igazán foglakoztam még ilyen témával igazán!
Akkor azért volt hogy nött a feszültség folyamatosan a kimeneten? Idézet: „Ez a kapcsolás telítésbe, vagy a telítés közelébe viszi a trafót - ami nem egy szerencsés megoldás.” Ameddig bírják a tranyók a kapcsolófrekit, addig nem fog telítődni a mag. Mindig kicsivel telítődés előtt lesz. A kapcsolófreki a tápfesszel arányosan nő. Így működik a legtöbb telefontöltő, és a legtöbb olyan táp, ahol nem kell jó hatásfok, és hogy stabil legyen a tápfesz. Tehát nem sok mindenre lehet használni, viszont ez a legolcsóbb megoldás.
Miből gondoljátok, hogy telítésbe megy a mag???
Nagyobb frekinél kisebb lesz a max indukció. 30kHz-et bír a trafó és a tranzisztorok is. Kondikat csökkentsd kb a felére.
Most probáltam ki 2nF al de akor is sipol a mag!
Biztos hogy nemazért mert el tört egy helyen? Vagy valami egyéb ötlet?
Elnézést lemarad egy nulla
20Nf al probáltam! Jah és még anyyi hogy nem olyan trafóval val csinálva hanem EI33 al! Idézet: „És mit jelent az hogy telitésbe hozza a trafót?” Röviden azt, hogy adott vaskeresztmetszet mellet nem tud több fluxus létrejönni a magban. Mégrövidebben: A tekercs ekkora frekin nem bírja az adott feszültséget, és nagyon nagy áramot fog felvenni, és nagyon fog melegedni. Ennek viszont semmi köze ahhoz, hogy folyamatosan nőtt a kimenőfesz. Azt inkább az okozhatja, hogy túl nagy a primer induktivitás, és nincs elég idő arra hogy kellő energia tárolódjon el a magban. Szóval csökkentsd az iduktivitást. Tegyél légrést a két mag közé. Amúgy teljesen kezdőként lehetetlen jól megépíteni egy ilyen tápot. Inkább csinálj valami rezonánsat, fix kitöltési tényezővel. Itt az oldalon azt hiszem van is róla egy cikk.
Köszi a választ! Csak ujjab kérdések merültek fel hogyan csináljak légrést?Ei magos akor az i huzam el az e töl? Amit irsz hogy rezonás az bonyolutabnak tünik mint ez szval azért választotam ezt!
Majd meg fontolom! De akor ebböl nem lehet kihozni semi jót?
Kicsit figyelhetnél a helyesírásodra. Az összes 4 betűnél hosszabb szavad hibás. Összesen 15 hiba egy kétsoros szövegben.
Tegyél egy vékony, lehetőleg papír lemezt a két mag közé. Ezt hívják légrésnek. Persze nem mindegy, mekkora. Ki kell számolni a megfelelő primer induktivitást. Nem értem, a rezonánsban mi tűnik bonyollultabbnak. Ott szinte semmit nem lehet elrontani. Csak megtekered a trafót, és már megy is. Még a menetszámokra sem kell annyira figyelned.
Azért megy telítésközelbe a trafó, mert arról megy a visszacsatolás. A visszacsatolt jel pedig a telítés megközelítésekor fog hirtelen változni, és csak azt követi a tranyók átkapcsolása. Ha külön lenne egy pici visszacsatoló trafó akkor csak az telítene, a főtrafó nem. Ilyenkor a frekit a vcs. trafó menetszámaival be lehetne játszani.
Ha ennél a kapcsolásnál a tápfesz megnől akkor hamarabb telít a főtrafó, és ezért nőlne a freki olyankor. Esetleg a visszacsatolásban levő kondikat lehetne csökkenteni, de nem biztos, hogy célravezető.
JóJó!
De ebben a kapscolásban nincsen viszacsatolás?Ugye?Vagy esetleg a 3-3 menet lenne a visza csatolás? Esetleg hogyan lehetne meg oldani? Elöre is köszi!
Akkor végülis nekem most a kimenő feszültségröl kell egy trafót csavarni és a 3-3 menet helyére betenni?Az a visza csatolás?
Pl.:akkor nekem a viszacsatoló tarfóra ugyan azt a meneteket kell felhajtanom mit a fő trafón?Kivéve a 60 menetet !Meg gondolom elég egy kimenetröl ez a viszacsatolás !Az az visaz kell csavarnom 15 menetet meg 2x3és kész? Elöre is köszi!
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. A cimopata féle tápból ki lehet hozni olyan 1400 watt környékét? Ha igen akkor milyen átalakítások szükségesek? Köszi szépen! Üdv!
Hali!
Ezzel már kisérleteztem, ETD59 maggal, de az ekkora magokkal elérhető szórási induktivitás annyira minimális, hogy inkább TL 494 és IR2110-ből csinálok pwm tápot, szoros csatolású trafóval. Így ezzel a maggal reális cél a 1,5kW környéke. Ezt a kapcsolást csinálom. Egyenlőre a sokadik nyáktervnél tartok, de ezúttal talán sikerült elfogadható méretűre tervezni. Végfokhoz lesz, +/- 85V-ra, emiatt kondenzátorgondjaim is vannak, mivel nem találtam sehol 1000µF/100V-os Lesr. kondit, ezért a pufferpanelt sorbakötött 50V-osokkal vagyok kénytelen csinálni.
Kimenetre kellenek az 1000µF/100V os kondik?
Nemtudom emlékszel-e/láttad-e, de régebben levezettem, hogy a kimenetre a hullámosság csökkentésére 1-10µF nagyságrendű ESL, ESR kondi elég, ezért ezt kell kis impedanciájú hozzávezetésre tervezni a többi kondi már lehet "meszebb" és nem muszály ESL/R nek lenniük. Meg nem árt neki párszáz nF MKY kis impedanciás hozzávezetésen.
Helló, bassmester!
Ekkora teljesítményre mindenképpen rezonáns ZCS, ZVS tápot csinálj! Egy sima félhidas tápban hard switch üzemmódban eléggé nagy kapcsolási zavarok lesznek, illetve rendesen kell majd snubberelni, csillapítani a túllövéseket, ami a hard switch üzemmódból eredően fog kialakulni.
Valóban nem feltétlen kell L.ESR ha nincsen megfelelő feszültségbe.
Egyébként ha sorbakötsz 2db L.ESR-t majdnem ott leszel mint egy sima kondinál. Bár sajnos konkrét adatom nincsen, hogy mekkora a sima kondik ellenállása mondjuk 100kHz-en. Az áramot prímán lelehet simítani fojtóval, azt egyszerűbb beszerezni és jóval hasznosabb is.
Sziasztok!
Cimó és Gulyi ! Köszi szépen a gyors eligazítást, még időben jött Akkor hát rezonáns kapcsolás lesz az 59-es magból. Ezzel csak 9uH szórásit sikerült elérnem, de 200nF környéki kondikkal elvileg jó lehet a dolog. Erről mi a véleményetek? Nem lesz probléma az alacsony szórási? Ez a kapcsolás, jó lehet kiindulásnak? Hogyan lehet ezen beállítani a frekit? Az áramváltó ebben is a shutdown miatt van? Elhelyezési szempontok miatt, mindenképpen 2db 12x20cm-es nyákra fogom csinálni. Az egyiken lesz a táp, a másikon a puffer blokk. Javaslataitok alapján, a tápos panelre kerülnek a fojtók és a két 10u/100V-os Lesr kondi, majd a vezetékekkel rákötött puffer panel következik, normál 100V-os elkókkal. Jó lesz így?
Szia! Köszi a választ. Tehát akkor te is ekkora teljesítmény felé törekszel. Gondolom az nmos 350/500-as véghez. Nekem is ahhoz kellene mert ekkora teljesítményű toroid ára és a kiépítése, súlya iszonyatos.
Ráadásul abban gondolkodok, hogy 10 fet-es lesz a táp pedig olyan 65V környéke. Így 2 ohm-al is lehet majd terhelni. Ha 4 panelt bebírok préselni egy dobozba akkor 2-2 panel lesz hídban. Így 2*1250 watt-ot tud majd a végfok 4 ohm-ra! és olyan 2* 650-et 8 ohm-ra Ez pont jó lesz a mélyládáknak. Van az oldalon nmos 200-as végfok. Ehhez van trafó doboz meg minden. csak a panelt kell megcsinálni bele. Az is tud majd olyan 4*200-at. Top-oknak elég lesz. Üdv!
A Cimó-féle táp, az tökéletes, 600W-ra, ETD 49 magból, IRFP 450 fetekkel, két ilyet is használok TDA 7294 hidalt végekhez. Nagyobb teljesítményre, már jönnek a kisebb-nagyobb buktatók, de remélem hamarosan sikerül összehozni valami használhatót. Igen az N-Mos véget építeném meg, mély-végfoknak.
Hello!
A kapcsolást amit belinkeltél, megépítettem és jól működik. Bár én csak 600W-ot vettem ki eddig belőle, a Tali Bt-s gyűrűmaggal. Az áramváltót kihagytam, minden végfoknak külön biztosítékot raktam be, ez a hangszóróvédelmet is megoldja, megfelelően méretezett biztosítékkal.
Hali! Köszi szépen a bíztató információt.
Szia!
Az alacsony szórás nem probléma, megfelelő kondi kell és kész. A freki beállítás a 6-os lábon levő 8,2k-s ellenállással váloztatható. Induláskor a BC546 nyit és kb dupla frekivel indul, ami egy amolyan lányindítás. Az áramváltó a rövidzárvédelem/túlterhelés miatt van. Az IR SD lába 15V-os tápfesznél 6-7V környékén billen és hiszterézises komparátor van belül ami pont ideális, nem fog ki-be kapcsolgatni. 1,5kW-ra jósok puffer kell a primerre, valamint lágyindítás, valami ellenálás+relé féleség.
A jó sok primerpuffer, mégis mennyit jelent? 2 db 470µF/450V-os kondit terveztem belerakni, de ha több kell, akkor inkább veszek 1 db 2200µF/400V-ost, helyszűke miatt. 2db IRFP 460-as szerinted elég lehet?
1db 2200u szerintem egész jó lenne.
Azokat általában sarusan lehet kapni, Úgyhogy megspórolod neki a nyákon a helyet. Fet helyett IGBT-t ajánlanék:IRG4PC50UD 1-1 db-ot
Hali!
Valaki tudna segiteni abban hogyan lehet egy kapcsoló üzemü trafót méretezni? Mikre kell oda figyelni?Esetleg képletet felrakni hozzá! Találtam egy kapscolást amit átszeretnék alakitani h ne 12 v rol mennyen hanem 230 rol! CSak a trafót hogyan lehet átméretezni? A válaszokat elöre is köszi!
Miért nem olvasol vissza? Megsúgom, hogy minden információ megtalálható ebben a témába, ami neked kell, és még rengeteg plusz is! Üdv!
Köszz a választ!
Célra vezető volt 175 oldalt kell csak visza olvasni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |