Fórum témák
» Több friss téma |
Egy működő kapcsolást szívesen látnék, erről a megoldásról is. :yes:
LED Schaltpläne und LED Schaltungen für Elektronik mit RGB Leuchtdioden:
Bővebben: Link
Sziasztok!
Ha lehetne akkor én is kérdeznék tőletek! Én 5db 3-3,2v-os ledet 20mA/ db áramosat kötnék dorba és ebből a soros kapcsolásból 5 párhuzamosat csinálnék, ha lehet akkor kondis megoldással +diódahíddal egyenirányítva. Ahogy én számoltam akkor az áramfelvétel 100mA lenne.Remélem. A 230v-os oldalon tennék egy multifuse típusú biztit ami ha jól tudom zárlat esetén szakít PL 150 mA-est. És azért kötném párhuzamosan őket mert ha elromlik az egyik led akkor csak 5 db közül kell megkeresni a rosszat. Ha még valaki nem unja nagyon a témát akkor segítsen. Előre is köszönöm!
De mi a kérdés?
--- Én üzem közben tönkrement LED-et mindössze egyet láttam, egy TK 1024 zsebszámológép tizedespontját. Ha biztonsági fényt akarsz, akkor csinálj 5 db egyLEDes kapcsolást. Ha nem, akkor kösd sorba. Ha lehet 6 db, akkor inkább 3 sorba, másik 3 is sorba és a két sor antiparallel ( párhuzamosan de ellentétes irányban ).
a microchip-nél kapható a Seoul Semiconductor kínálatából, elvileg teljesen közvetlenül 230V-ra köthető led: "Acriche - 230V-os LED"
Az lenne a kérdés, hogy milyen kondi értékeket használjak a diódahíd előtt és után Ha esetleg volna egy kapcsrajz azt megköszönném. Amúgy izzót szeretnék belőle csinálni 230v-ra.
Köszi
Zavarszűrő kondenzátor kell a hálózat felé.
Milliamperenként 13,8 nanofarad, 20 mA-hez 276 nF, illetve ami szabványos van a környéken ( 220 nF ). KÉP 3. és 5. rajzot ajánlom. Több LED sorba köthető. Az elejére illik tenni biztosítót. LED-ből izzót úgy tudsz csinálni, ha tüzet raksz és ráteszed. De úgy rossz a hatásfoka és rövid az élettartama.
Hali. van olyan kapcsolás, ami 230-ra LED-ek, és a fényerőt lehet szabályozni?.. de azért el is bírjon pár LED-et. kb 100 körül...
Szia!
Ha megcsinálom az 5. kapcsolást, akkor 100mA-es kolátozáshoz kell 1380nF azaz 1,38uF. PL: 2 db 680nF párhuzamosan kötve. Az jó lenne? Köszi
Annyi áramhoz annyi kell.
De az 5. ábrán a LED-eket nem párhuzamosan, hanem sorosan kapcsolták. Azaz a nyitófeszültségük adódik össze, ami elhagyagolható 230 volthoz képest, különösen, hogy a 230 volt sem annyi, hanem +-. Az áramerősség minden LED-en azonos, 20 mA, és erre kell méretezni a baloldali kondenzátort ( 220 nF ). A jobboldali lehet 100 mikrofarad elektrolit,, a feszültsége 5*4 = 20 ( 25 ) volt lagalább.
Köszi a gyors választ, de én majd a 5db soros és 5db párhuzamosat szeretném megcsinálni. Igaz azt mondtad, hogy a led nem megy tönkre de sajnos ami tönkre mehet az előbb-utóbb el is romlik sajnos.
Úgy annyi a kondenzátor értéke.
Ha párhuzamosan akarsz kapcsolni LED-eket, akkor minden ággal sorba tegyél egy-egy darab 100 ohmos ellenállást. (( Ha ennyire törekszel az üzembiztonságra, akkor azt is vedd figyelembe, hogy ha egy sor megszakad, akkor a 100 mA a maradék 4 ágon fog átfolyni. Úgy a legüzembiztosabb, ha a teljes 5. kapcsolást 5-ször építed meg. ))
Végignéztem az összes rajzot ami ebben a témában van és azokból kombináltam össze amit csinálni szeretnék.
Valami hasonló lenne de csak 25db ledből és egy ágban 5db.Bővebben: Link
Csak megemlíteném, hogy a 100mA helyett:
1,38µF-al kb. 83mA-es DC áramot kapunk a ledeken. Aki nem hiszi, dobja be egy szimulátorba (pl. TINA), vagy mérjen a gyakorlatban.
Az előtét kondi után még egyenirányítanám és szűrném is.
Úgy sem oké? Akkor légyszi segíts! Esetleg 1,5 uF? KÖSZI
Szia! A fényerőszabályzás egy kicsit macerás a kondenzátoros tápnál. Persze nem lehetetlen, csak a hálózat felől elég nehéz fázishasításos teljesítményszabályzóval szabályozni a LED-ek fényerejét. A "törpefeszültségű" ( a soros kondenzátor utáni ) oldalon, terhelés nélkül, a feszültség fog nagyon meg emelkedni.
Ha megoldható, akkor transzformátoros tápegység jobb lenne. Két okból is... 1: Megfelelő dimmer ( fázishasításos teljesítményszabályzó ) esetén csak össze kell fűzni a rendszert és kész... 2: A szekunder oldali feszültségszabályzást is könnyebb elkészíteni. Nincs káros üresjárati feszültségugrás. 3: Biztonságosabb. Ez így már három ok lett.
Szia!
Ha 5db 3-3,2 nyitófeszes 20mA-e ledet szeretnék és ebből a soros kapcsolásból csinálnék 5 párhuzamosat akkor kellene 100mA és 15V nekem. Ezt hogyan tudnám beállítani? Előre is köszi!
Ha mondjuk beírod az excel táblába, hogy 100mA és 15V, akkor mit ír ki eredményként ?
... De, visszalapozva több kiszámítási példa; képlet; és grafikonos táblázat is segít a szükséges kondenzátor értékének kiszámításában. ... :yes:
Sziasztok!
Az volna a kérdésem hogy ez a kapcsolás 25db leddel,ez működik rendesen? Megépítette már ezt a kapcsolást valaki? Mert ha igen,akkor megépíteném én is,de akkor 100db leddel,szerintetek megoldható valahogy? Hálás köszönet nektek! Üdv: DMZ
Ha figyelembe veszed, hogy 100 db fehér LED nyitófeszültsége kb. 350 volt és a 230 voltos világítási hálózat csúcsfeszültsége csak 320 volt, akkor nyilvánvaló, hogy nagyobb feszültségre van szükséged ehhez a kapcsoláshoz. Például nem egy fázis és föld, hanem két fázis közé kapcsolod.
Szerintem egyszerűbb két vagy három párhuzamos ágra bontani a dolgot, külön 180 ohmos előtétekkel és 630nF kondenzátorral, mint két fázis közé kapcsolni.
Szia!
Igen! Hasonló 25DB-s kapcsolást már építettek páran. Ha vissza olvasol akkor biztosan meg is fogod találni... S, persze a téma képei között is nyugodtan körülnézhetsz! Van egy két hasonló működőképes kapcsolás. De ha gondolod szívesen kiszámoljuk helyetted a szükséges paramétereket! Ez csak vicc volt! De ha tökéleteset akarsz végezd el magad! Ne hagyd hogy félre vezessenek. Sok sikert a projekthez. UI: Tervezd két 50DB-s re! Jobban jársz...
Oké köszi a segíségeteket!
De ha gondolod szívesen kiszámoljuk helyetted a szükséges paramétereket! Ez csak vicc volt! Azt a betyár mindenit! Üdv!
Igen, Én mint említettem, csináltam már ilyet. 230V egyenirányító, ebből szépen kijön neked 300-310V erre sorban rátolod a 100-120 lededet egy kondenzátorral (400V 47uF) és világít, ameddig csak akarod. Nekem 110 leddel másfél éve tolja a fürdőszobában. Mondjuk superflux 3 chippes ledekkel, és körülbelül egy 100W-os izzónak felel meg. A LEDek hőmérséklete 40C°. Gondolom azt nem kell leírnom, hogy minél több ledet raksz bele, annál kisebb áram folyik át egyen, és annál hosszabb lesz így az élettartam, de annál kisebb a fényerő. Ezt be kell lőni k.b. 40-50C° közé a LED-ek számával, és ennyi. Ha nem elég stabil a rendszer, és néha villan egyet, akkor kell stabilizálni, de nálam például semmit nem kellett rajta, nem esik annyit a fényerő, hogy észrevehető legyen.
Szia!
Köszi a segítségedet,megkérhetlek hogy rajzolnál egy kapcsolási rajzot a 100db-os ledhez! Mert ha jól értettem akkor kellene egy egyenirányító a 230Voltra és akkor vele egy 400V/47µF kondi és azzal együtt sorba a 100db led? Semmilyen ellenállás nem kell? Csináltam rajzot,nem tudom hogy jó-e! Ha nem akkor kijavítanád? Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |