Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 151
(#) viktorka0011 hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
Sziasztok!
A kővetkező lenne a kérdésem,van egy kazán szivattyú vezérlő elektronikám,amivel szeretnék egy relét kapcsolni a problémám a kővetkező vele amikor lekapcsolna a panel először csak a szivattyúra jutó teljesítményt veszi vissza( relé ezért rezegni kezd).
Miképpen tudnám ezt kiküszöbölni???
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Helló! Készül egy kis asztali fúrógép 3,5 mm-es fúróig.
A motor egy csavar behajtóból származik. Brutális erő van benne. Rátettem egy 12 voltos akksira és kitépte magát a kezemből.
Elkészítettem hozzá a mellékelt PWM szabályzót de nem tudom csak 9-12 volt között szabályozni. Így a fordulat alig változik. Van valakinek ötlete, hogy miért nem szabályoz le 0 voltra?
Köszönöm: nagy hoho
(#) nagy hoho válasza Massawa hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Helló! Egy öreg univóval. De a fordulatszám is alig változik. Mivel a motor bika erős és nagyon gyors szeretném tágabb tartományban szabályozni.
(#) Sebi válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Azt modja az írás, hogy P1-en 0-5V feszt kell tudni állítani, de 3,5V felett már alig van kimenőfesz. (nagyon kicsi a kitöltési tényező. Ezeket mérd.

Mondjuk a 100k-n univóval biztosan kevesebbet mérsz majd és a ford. is változik

(#) nagy hoho válasza Sebi hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Köszönöm, holnap próba.
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Az IC 5-ös lába és a test között van egy kondi ami 10nF-4,7µF lehet. Jelen esetben nekem milyen érték lenne jó? Mert most 4,7 µF van benne.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia Zoli!
Köszönöm a segítséget holnap kicserélem.. Mi lenne velem Nélküled?!
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 11, 2009 /
 
Már működik a PWM egy mikroszkópikus ón darab az IC két lába között. Ez okozta a gondot. Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Egy képen láttam az asztalodon egy órás lupét, nekem is van olyan. Azzal találtam meg a cin-cint
(#) dugabácsi hozzászólása Nov 22, 2009 /
 
Üdv összeraktam egy H-hidas motor vezérlést. A kapcsolásba az U6 és U10 egy műv. erősítő. Mivel az inverter 0-5V-ot ad ki ezért azt felerősítem 36V-ra ami a tranzisztorok bázisára megy. A motorok egyenként 18V-osak és max áramfelvételük olyan 16A-nál van. A Q5 tranzisztor egy PWM jellel van vezérelve. Ezzel állítom be a motor fordulatszámát. Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás így működőképes? (R,L értékektől eltekintve).
Segítséget előre is köszönöm.

Dok2.doc
    
(#) rammeradrian hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Üdv egy 12V-os kismotornak a fordulatszámát szeretném vezérelni és a kérdésem hogy használható e LM340T5 fet és a DM0365 ic ha igen adnátok rajzot is? Köszönöm!
Ha nem akkor mivel lehetne megoldani?
(#) rammeradrian hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Üdv egy 12V-os kismotornak a fordulatszámát szeretném vezérelni és a kérdésem hogy használható e LM340T5 fet és a DM0365 ic ha igen adnátok rajzot is? Köszönöm!
Ha nem akkor mivel lehetne megoldani?
(#) rammeradrian válasza rammeradrian hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Az hogy az üzi 2 szer ment el nem az én hibám volt. Kiírta hogy sikertelen én meg elküldtem megin de ezek szerint mégse volt az első sikertelen...
(#) rammeradrian hozzászólása Jan 1, 2010 /
 
Semmi ötlet?
(#) mex válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Az LM340T5 nem fet, hanem 5V kimenőfeszültségű stabilizátor.... A DM0365 pedig egy korszerű alkatrész (topswich), bár a Fairchild másképp hivja.Ez utóbbival kapcsiüzemű kisteljesitményű tápokat szoktak épiteni.
A kérdésedre visszatérve, a stabkocka felhasználásával lehet a 12V-os motorodat szabályozni, csak ki kell egésziteni egy műveleti erősitővel, meg pár passziv alkatrésszel. Javaslom nézd meg a stabkocka adatlapját a :google: -val és találni fogsz példaalkalmazásokat.
(#) L_Maqvus válasza Dudus hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szia! Érdekel amit itt írtál az elöbb, az lenne a kérdésem hogy mi ennek a gyakorlati megvalósitása, hogy kapom meg a pwm jelek impulzus szélességével arányos egyenfeszültséget? És menyire lesz sima az előállitott jel? Mert egy kondenzátorral ugyan lehet a pwm-ből közelitő analóg feszültséget csinálni... csak amig oscilliskóppal rá nem néz az ember tökéletesnek tűnik

Válaszodat előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza L_Maqvus hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv!
Alluláteresztő szűrővel.
(#) bubuc17 hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
heló
sikerült összehozni egy tökéletes pwm szabályzót lm324 ic vel, de sajna elég nagy a felfutási ideje így 1khz felé nem tudok menni.
ezért lm339 el épitettem meg de semit se csinál...
én rontotam el valamit, vagy különbség van a 2 ic között és csak az lm324 el lessz jó?
(#) bubuc17 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
csináltam egy négyszöget majd abból fűrészjel.
és kész a pwm. Birja a nagyobb frekit de torzul a felfutás.tehát a kimeneti négyszök megy át háromszögbe a felfutási idő miatt.
a lábkiosztás más,de jól kötöttem be.
és semmiiii
(#) kisedison hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
hello mindenkinek!

Nekem is PWM szabályzó kéne 12V-os feszre és max. 500A terhelésre. ez az 500A induláskor fellépő legnagyobb áram (legalábbis az indítómotor adatlapja szerint) a motor egyébként 0,8kW teljesítményű. szerintem ekkora teljesítmény elég egy golfautónál kissebb jármű mozgatásához. a motor át lett tekercselve úgy hogy bíja a folyamatos terhelést. és még egy nem pont ide tartozó kérdés: kb. 30cm átmérőjű és 10cm széles kereket hol lehet venni?

a segítséget előre is kössz.

üdv, kisedison
(#) bubuc17 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
közi a választ erre vártam
tudtam hogy valami itt nem stimel...
neten néztem az lm339 et és azt hittem hogy sima müveleiti erősítő........
de maga a négyszög az sokkal nagyobb frekvencián megy. itt a lényeges idő az hogy mikor "kapcsól"0 ról 5v vált az a kis idő.tehát a felfutási ideje lassú.
de átnézem mégegyszer lehet csak az egyik visszacsatolást kéne csökenteni.
rajzot nem tudok felrakni,örülök ha bekapcsol p2 es gép....
(#) n_yálastrubadúr válasza bubuc17 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
hy all!

építettem egy 4 csatornás rádiós adó-vevőt (az adó részen a tx-4msil, ht 12e vel és az ehhez pár vevő bcnbk, és ht 12d- icvel) ez nagyon jól működik,de az elképzelésem, hogy pwm-mel kapcsolgatom az enkóder ic megfeleő csatornáját, majd ezt leveszem a dekóderről. hogy egyenletes motor táv fordulatszámszabályzáshoz jussak meghiúsult. A hagyományos 555el próbáltam ezt megvalósítani, de vagy nagyon szaggat a vevőn a jel, vagy már teljesen csutkán van, így elégtelen a majdani rc-autómba. Ha valakinek van ötelte -rajz joblenne- kérem az segítsen, az adó-és vevő is teljesen kész, ezeket elvetni nem akarom mert elég profi és drága is volt. előre is thx az okos válaszoknak
(#) barany_b hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Helló!
Nem tudom, hogy pontosan idevág-e a kérdés, de remélem valaki tud segíteni.
A most kapható LEGO M (kisebbik) motort szeretném vezérelni. A motornak 4 csatlakozója van: DC, GND, és két vezérlő, amik a forgásirányokat határozzák meg. (Pontos kiosztás itt található.) Kisebb fejfájásom abból adódik, hogy a DC és a két vezérlő is 9V-on megy elvileg. Alacsonyabb vezérlőjel is elhajtaná azért vagy nem valószínű? Ezt is meg lehetne oldani H-híddal vagy ehhez másfajta elgondolás szükséges?
A kérdésem az, hogy próbált már valaki ilyet esetleg régebbi típusú motort irányítani? Ha lenne pár ötlet vagy link az nagyon sokat segítene.
Előre is köszönöm!
(#) ksanyi52 hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Üdv gyerekek! Ha jól emlékszem a 339 es nyitottkollektoros , valószínű emiatt nemműködik. Üdv ksanyi.
(#) ksanyi52 válasza bubuc17 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Bocsi az előbb rossz helyre kattintottam. Bubuc 17 nek. Az lm 324-et is lehet használni komparátor üzembe, akkor nemkell visszacsatolás, vagy smit tigger-ként + visszacsatolással akkor sokkal gyorsabb. Üdv ksanyi.
(#) ksanyi52 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Üdvözlöm a fórumozókat! Ugy látom bubucnak már sikerült megoldani a problémáját, mert nemjelentkezik. Köbzolihoz és mexhez lenne egy kérdésem. Korábbi topikokban láttam 555-ös tim-el + fettel épített pwm szabályzókat. Annak idején mi a 7-es láb fettjét használtuk az időzítőkondenzátor kisütésére, valamint a komparátorok közös bemeneteit 10-20 nf kondival hidegítettük. Kérdésem az, van e jelentősége annak hogy ti a 3-as lábat használjátok (kitöltési tényező, szimmetria,stb) tekintetében,vagy valami más ok? Esetleg alkatrész spórolás 2db ellenállás 1db kondi? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv ksanyi.
(#) mex válasza ksanyi52 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szevasz. A gyári ajánlás a 7-es láb használatát javasolja, mivel itt található a kisütőtranyó kollektora (npn). A 3-as láb elvileg kimenet, ami lehet áramforrás, illetve nyelő is. Ezért is alkalmas az időzitőkondi töltésére, kisütésére is. Ha a kondit innen töltöd, kisütöd, akkor 50% kitöltés érhető el.
(#) ksanyi52 válasza mex hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Köszi mex erregondoltam amikor a szimmetriát írtam. Attól hogy a poti két oldalán nincs ellenállás a kitöltési tényző 10-90% maradt? Azért kérdezem mert a fűrész+ komparátornál akár 100% is lehet s van ahol nemmindegy. Üdv ksanyi.
(#) fulmination válasza uli hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
szia, betudnad linkelni kerlek h mejik rajzot csinaltad meg?
(#) uli válasza fulmination hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Szia!
Először ezt építettem, de ez nem olyan jó.
Másodjára pedig a mellékletben tallhatót. Ez már jobb, de még mindig nem az igazi. Attól függ, hova kell, ez is bőven jó lehet.
üdv:
uli
Következő: »»   16 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem