Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   193 / 844
(#) ATtiny hozzászólása Nov 7, 2009 /

Egy nagyon egyszerű L200-as tápot szeretnék összerakni ahol szabályozható az áram és a feszültség. Van jópár kapcsolás a neten, ezzel nincs is gond. Viszont örülnék, ha a kimeneti feszültséget lejebb lehetne szabályozni, mint 3V. Van erre valami ötlet, hogyan lehetne kivitelezni a dolgot? Az ideális az lenne, ha egészen 0V-ig le lehetne csökkenteni a kimeneti feszültséget. De végülis némi kompromisszummal olyan 1V is elfogadható lenne. Így lehetne tölteni a tápegységgel 1,2V-os akksi cellákat is.
(#) kaqkk válasza ATtiny hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

A common bemenetet - 3 voltig lehúzva(a gnd hez képest) a kimenet 0 ig leszabályozható .
(#) ATtiny válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Ha jól gondolom, akkor automatikusan azt jelenti, hogy 2 szekunder tekercses trafó kéne. Legalábbis a -3V-ot máshogyan csak elég bonyolultan lehetne előállítani.
(#) BlackStar válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Köszönöm a segítséget.
Örülök hogy fel tudom használni a toroidomat és nem kell másikat rendelnem.
Az R5 fix érték és az R4-et kell változtatnom a megfelelő eredőhöz? Maximum 30V-hoz mekkora eredő ellenállás kell? Az R16,R15 értékét nem kell változtatnom?
(#) proli007 válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Hello!
Alkotó helyett...
- A kívánt maximális kimenő feszültséget el kell osztani, a P1+P1a potik soros ellenállásával. Így megkapható, a potikon avagy, az R5/R4-en folyó áram. R5=Umax/P1+P1a
- Az R5 ellenálláson eső feszültség, pedig a 723 referencia feszültsége, azaz kb. 7,2V. Így R5=Uref/IR5.
30V-ra, az R5/R4 eredőjének, kb. 12kohm-nak kell lenni. Tehát elég, ha R5-öt lecseréled erre az értékre. (Persze ha a potik és referencia értéke pont annyi)
- Az R15/R16-ot nem kell változtatnod, mert az a maximális kimenőáramot állítja be. De maximális áramnál, a két párhuzamos shunt ellenálláson akkora feszültségnek kell esni, mint a P2 potin mért feszültség.
- UP2=Imax*R21 5A*0,165ohm=0,825V. Így a P2-őn (és R16/R15 eredőjén, 0,825mA folyik.
- Így az R15/T16-on Uref-0,825V van. (7,2V-0,825V=6,375V) Tehát R15/R16 eredő értéke=UR15/IP2 (6,375V/0,825mA=7,7kohm) Jelenleg R15/R16 számított eredője 7,3kohm. (Persze ezt is befolyásolja a referencia feszültség tényleges értéke.)
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Nem bogarásztam végig részletesen de az eleje hibátlan proli007 levezetésének, gondolom így a vége is ugyanúgy helyes.
Mint ő is utalt erre, van néhány bizonytalanságot hordozó körülmény, és ezek közt talán a legfontosabb a potik valós értéke (ez kb. 20% ra pontos csak), illetve az R20-R20a teljesítmény ellenállások, amik szintén elég jelentős szórással szoktak készülni. Ezért továbbra is azt javaslom, hogy beraksz egy kb. 47kohm-os trimmert csak úgy "lengőbe", és azzal beállítod a pontos értéket. Utána kiveszed, megméred, és máris tudod mekkora érték lesz éppen jó a te saját összeállításodhoz. Értelem szerűen az R4-R5 és az R15-R16 eredője kell majd neked. Éppen azért van két ellenállás, hogy könnyebb legyen egyedi értékeket is összehozni.
Csak óvatosan mondom, hogy ha mondjuk éppen 30V maximumra karod belőni a feszültséget, de e helyett pl. 30,8v-ra sikerül, az nem egy túl nagy probléma.
(#) BlackStar válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Nagyon köszönöm...
(#) erősáramú hozzászólása Nov 8, 2009 /

Helló!
Új vagyok, legyetek elnézőek!
Örököltem egy házi építésű tápot, autóakku töltésre akartam használni. Utólag olvastam valahol, ha nincs a kimeneten védő dióda, tönkremehet. Nem volt...
- A táp: 8-15 V, kb 5A, a Graetz után uA723PC, 2N3054, 2db BDY38 paralell kötve.
- Kérdésem: mi mehetett tönkre? A tranyókat a kis multiméterem diódavizsgáló funkciójával (kiforrasztva) ellenőriztem, jónak tűnnek. Füst nincs, +30 V a Graetz után megvan, a kimeneten kb 1.2 V-ot mérek (nem szabályozható). Kizárásos alapon az IC-re tippelek, de egy szál multiméterrel hogy tudnám ellenőrizni? Tartalék IC-m nincs.
Minden jótanácsot köszönettel fogadok!
erősáramú
(#) proli007 válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!
- Védődióda akkor gond, ha az aksit fordítva teszed rá. De némely tápegységnél az is probléma, ha az aksi rajta van, és a hálózat megszűnik. Viszáram folyhat, az aksi meg kapásból legyilkolhat mindenkit.
- A tápegységek alapvetően "nem alkalmasak" aksi töltésre, pedig sok embernek ez a vesszőparipája. Ez több okból is igaz lehet. Mert ha nincs áramkorlátozás, már gond van, vagy a tápok többsége nincs felkészítve a tartós nagyáramú terhelésre. (Gondold el, ha a pufferen 30V van, az aksiban meg 12V, akkor 5A töltőáram mellett mekkora a hőfejlődés, miközben a pákáddal már 50W-al jól lehet forrasztani)
- Minden esetre, a 723-at meg lehet vizsgálni multiméterrel, csak ismerni kellene a táp rajzát is hozzá. Viszont az IC 7. lábához képest a 12. lábán ot kellene lenni a puffer feszültségnek, és a 6. lábán a belső 7,2V referencia feszültségnek. Ha ez meg van, már jó jel lehet.
- Ha van a tápban (néhány tized ohm-os) shunt ellenállás, azt is ellenőrizzed, mert lehet, hogy annak szakadása okozza, hogy nincs kimenőfeszültséged.
üdv! proli007
(#) erősáramú válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Köszi a gyors választ, holnap neki is esek a mérésnek.
(#) pumoka hozzászólása Nov 8, 2009 /

Sziasztok!
Én is neki kezdtem csinálni a labortápomat csak még vrom a tranyókat és még 2db kijelzőt.A panel már kész van már csak össze kell szerelgetnem.

továbbiképek
(#) huba válasza pumoka hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szép lesz. Egy kérdés. Miért Feszültség-Amper a kijelzők alatti feliratozás, miért nem Feszültség-Áramerősség?

Mert elrontottam
(#) MolnarG válasza pumoka hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

No meg, miért Power Supply ?
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

mex-nek és proli007-nek !

No összeraktam a tápot. Egyenlőre az élesztés nem túl sikeres....Addig jutottam, hogy megmértem - IC nélkül - a 3 és 6-os lábon megvannak a szabályozható feszültségek, a potik tekergetésének függvényében. A -12 V is megvan a 7912 kimenetén.
DE, a táp kimenetén a puffer fesz. jelenik meg szabályozhatatlanul. Egyenlőre eddig jutottam. Több időm nem volt majd esete folytatom. Ha van ötlet, hogy merre tovább.....szívesen fogadnám.
KÖSZI !

...rossz helyre ment a válaszra kattintás. A proli007 tápjáról van szó természetesen.
(#) mex válasza sector99 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Az áteresztőelemek tranyók, vagy fetek?
Mindenesetre ez azt jelenti, hogy teljesen nyitva vannak, akadály nélkül folyik át az áram. A bázis, illetve a gatefeszültségeket ha elveszed akkor mi a helyzet?
(#) sector99 válasza mex hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Egyenlőre egy FET-tel raktam össze. A K1 kapcsoló állásától függetlenül az U limit led világít. Ha a K1-et zárom akkor az áram limit led is világít. A ref. feszültség megvan, 2,5 V. Ha a gate-et leforrasztom, akkor az R8 kimenetén 8,5 V-ot mérek (műszer másik csúcsa a puffer pozitív pólusán van !)
Eddig jutottam....

Leforrasztott gate-nél az R8-on a K1 állásától független a mérhető feszültség?
Méregetni kellene a Q2 bázisán, milyen potenciálon van a kapcsoló állásának függvényében. Elvileg, ha a K1 zárt, akkor az emitter, és a bázis között nemszabadna egy nyitófeszültségnyi különbségnek lenni.
De majd jön Proli mester, és Ő leirja a hibakeresési metódust.

Húúú itt valami nem stimmel.....A Q1-et és a Q2-t nem jól ültettem be.... (lábkiosztás !)
(#) pumoka válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Na azért power supply amiért utána nézel hogy mit jelent ez a rövid szavacska angolul!
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Mert ugyanis BC 327 került mindkét helyre és az azoknál a "szokásos" C-B-E a sorrend....

Gondoltam, hogy valami triviális dologról van szó....
Ezekszerint működik?
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Nem kell mérgelődni. Csupán arra akarták felhivni a figyelmedet, hogy nem igazán következetes a kétnyelvű feliratozás egy készüléken, még akkor sem, ha egyébként helyes. Itt a fórumon sokan a magyar szöveget tartják helyesnek, véleményem szerint az angol az általánosan használt. Kinek a pap, kinek meg a lánya.... De semmiképp sem a kétnyelvű. A használati utasitásban viszont megengedett, sőt tanácsos.

IGEN ! MŰKÖDIK ! (bocs a csupa nagybetűért, de hát az élmény..... )
Most már berakom a többi FET-et is aztán hűtőbordát neki és mehet a tesztelés. El leszek vele ma este - is.
KÖSZÖNÖM a segítségedet !
(#) pumoka válasza mex hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Köszi akkor le vakarom és újra feliratozom az előlapot
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Mivel készült? Alfaset?
(#) proli007 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Hello!
Na, akkor most baletteznek a tranyók?
üdv! proli007
(#) MolnarG válasza pumoka hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Elhiheted, hogy tisztába vagyok a szóösszetétel jelentésével . Előző hozzászólásommal arra próbáltam célozni, hogy furán néz ki a kevert magyar-angol feliratozás.
(#) pumoka válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 9, 2009 /

Ok igazad van ezért újra fogom csinálni az előlapot!
Következő: »»   193 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem