Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   40 / 346
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Más hogy működőképes és más a szabványos.
(#) kadarist válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Melyik szabványba előírásaiba ütközik a rajz?
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Na ez fogós ravasz kérdés! Már rég nem láttam szabványkönyvet. Emiatt még be is kellene iratkoznom könyvtárba.
Mindenesetre mi így tanultuk. Igaz, '67-70 között. Ennyit fejlődött az elektromos szakma?
(#) VIM válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Heló!
Talán megnézhetnéd, hogy KI és MILYEN kérdést tett fel! Nekem pedig így volt egyszerű a bemutatása. Ha felvonót kellene javítanom én is áramutas rajzot nézegetnék, amit nem mindenki tud, aki ide kérdéssel fordul.
VIM
(#) koky1234 válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!

Nagyon szépen köszönöm sokat segítettél! ))))))))))
Akkor lenne meg egy kérdésem ha a szivatyúnak van még négy kivezetési pontya két ér hőkioldója másik kettő pedig egy védelem ha olajrészébe víz fojna akkor záródna az áramkör és ezeket kéne még a mágneskapcsolóra kötnöm és még nem jöttem rá teljesen.
Előre is köszönöm.: Balázs
(#) koky1234 válasza VIM hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!

Nagyon szépen köszönöm neked is, sokat segítettél! ))))))))))
Akkor lenne még egy kérdésem ha a szivatyúnak van még négy kivezetési pontya két ér hőkioldója másik kettő pedig egy védelem ha olajrészébe víz fojna akkor záródna az áramkör és ezeket kéne még a mágneskapcsolóra kötnöm és még nem jöttem rá teljesen.
Előre is köszönöm.: Balázs
(#) Pulyka válasza koky1234 hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Szia

A hőkioldót sorba kell kötni a mágneskapcsoló egyik tekercskivezetésével...
De nehogy a motor tekercskivezetésivel kösd sorba
A másik védelmet nem tudom,hogy milyen elven működhet...
De gondolom,hogy valami úszókapcsolós megoldás lehet...
Azonban egy motor belsejébe nem hiszem,hogy belefér egy úszókapcsoló.
(gondolok én itt a búvárszittyú b.kapcsolójára)

Bocs,nem akarok bunkó lenni,de egy villanyszerelő nem tud megbirkózni ehhez hasonló feladatokkal?
úgy látom az adatlapodon,hogy az vagy...
énsem vagyok az,de alapdolog a mágneskapcsoló öntartása "2 ny.gombbal..."

Sok Sikert

Tamás
(#) kohinor hozzászólása Nov 7, 2009 /

a 6 kivezetéses 380/220 v-os motort deltába lell kötni/ugyanis így lesz 220v-os/ és az így már 3 kivezetésű motor 2 kivezetését kell a 220v-ra kötni. a harmadik kivezetés és a fázis, vagy a nullavezető közé kell kötni /forgásirány váltás/az üzemi kondenzátort, amelynek értéke 70 mf/kw. ebben az esetben a forgatónyomatéka az eredeti üzemhez képest 80% az indítónyomaték 25-30% lesz.sokat csináltam ilyet.
30/6278192 Dezső
(#) c27 hozzászólása Nov 8, 2009 /

Sziasztok.
Lenne egy óriási kérésem. Van egy orosz villanymotorom és nem tudom, hogy kell bekötni. Az adatlapja szinte láthatatlan és 3 kivezetése van.
Teszek fel róla minél több képet hátha találkozott már valaki ilyennel. Viszonylag kis motor a két tenyerembe elfér.

Még pár kép és még annyi hozzáfűzni való, hogy valami befújó motor volt mert egy nagy fémdobozban volt egy másik ugyanilyen motorral és fűtőtessttel.
Azt sem tudom megállapítani 220-as vagy 380-as.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szia!

Az adattábláról a feszültsége sem olvasható le?
Tippem szerint 3fázisú, de lehet, hogy 220-as.
(#) zoz11 válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello
A tekercseléséből meglehet állapítani, hogy 3 fázisú e vagy sem.
De ha megméred a 3kivezetést, és mid a 3 között egyforma értéket mérsz akkor 99% hogy 3fázisú.
Viszont ilyen ruszki motorból elég sok volt, ami 3x220Vról ment.
Üdv: Zoltán
(#) c27 válasza zoz11 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Az adatlapja nagyon halvány.
A 3x220V-ot azt pontosan hogy is gondolod?
Szerintem ez lesz a helyes megoldás. Kérlek írd le, mert még ilyennel nem találkoztam.

Három fázis, de nem 380V, vagy 400V, hanem 220V. kondenzátorral indíthatóak ezek a motorok. Próbáld ki úgy, hogy a 230V-ot rákötöd valamelyik 2 kivezetésre (+ a földelést persze) és kézzel megpörgeted a tengelyt. Ha így elindul, akkor nagy valószínűséggel 220-as.
(#) zoz11 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Ez is egy megoldás.

De igazából az a 3x230V ez egy bányai hálózat, és fázisonként nem 400, hanem 230V mérhető.

Üdv!
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Úgy póráltam, hogy 2 kivezetésre 220V és egy kondi, de úgy nagyon lassan ment. Biztos, hogy gyorsabban kéne mennie. 380-t nem szerette csak pár mp-ig ment, de kicsit felmelegedett.

Csak egy felvetés, ha deltába lenne kötve és úgy menne 3x220V-tal akkor nem tudna menni csillagba 3x380-nal? Így elviekben bírná a tekercs vagy hülyeséget írok?

Nagyobb kondit köss rá, hátha felpörög. Kézzel segíts rá. 380V három fázissal rendesen pörgött?
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!
Esetleg azt is nézd meg ha tudod, hogy a fűtőtest hány voltos volt, mert az is szolgálhat infóval.
üdv! proli007

Ha három szál jön ki a motorból, akkor csak a tekercselés megbontásával tudod átkötni.

A képen az is látszik, hogy elég sűrűek a kalickák a forgórészen, ezért nem lehet egy nagy fordulatszámú motor.
(#) frank tibor válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Helló c27
Nekem is van hasonló motorom 3*220V 300W és 400Hz 5400F/p. Simán bekötve lassan forog és melegszik. Szereztem hozzá egy invertert, ami tudja a 400Hz-t de nem volt időm kipróbálni.
(#) kadarist válasza frank tibor hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Igen, a 400 Hz látszik a adattáblán, ha jobban megnézzük. Lehet, hogy hajón, vagy katonai alkalmazásban volt.

10 mikrofarádos vagy 14-es volt rákötve, de nem az igazi csak nagyon lassan forgott. 380V-al kicsit gyorsabb volt, de melegedett pár pár mp után is szóval 1 perc alatt simán leégne.

Ha tényleg 400Hz-es, akkor bajosan lehet 50Hz-en használni. 50Hz-en túl sok áram folyik át rajta, és igy leég a tekercs.

Á most látom, hogy a másik oldalon is jött hozzászólás. A fűtőtest valószínű 220V-os mivel az egész egy lemezdobozban volt és arra 220V volt ráírva, de a fűtőtest nincs meg csak a motor meg a befúvó venti. Ezért éreztem, hogy a 3x220V az jó lehet.
A 400 Hz az elég sok és annyit meg nem hiszem, hogy megér a motor, hogy egy inverter vegyek hozzá. De ha azt nézzük akkor az 50Hz az 8-ad annyi akkor 675-öt fordulna 50Hz-en és az nagyjából reális ahhoz amit most fordul.

Akkor vagy szerzek egy 400Hz-es invertert vagy kilökhetem? Csak úgy érdeklődésképp nem tudjátok, hogy mennyi egy ilyen inverter hozzá? Még az nem teljesen tiszta, hogy 3x220V-al megy vagy 220V és kondi? (Bár ha drága az inverter akkor mindegy küldöm a vashulladékba.)

Az a baj, hogy a menetszámok, huzalkeresztmetszetek 400Hz-es üzemhez vannak méretezve. 400Hz-en nagyobb ellenálást képvisel a tekercselés, mint 50Hz- en, ezért problémás a sima hálózati táplálás.
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!
Hát ez egy döglött dolog.. Az inverter árából egy tucat mocit vehetsz. :yes:
üdv! proli007
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Akkor megy a kukába (illetve amit lehet hasznosítok). Köszönöm a sok segítséget mindenkinek. Legalább ennyivel okosabb lettem.
(#) moderboy hozzászólása Nov 21, 2009 /

Hello!

Van egy 380 Y 3,2kW motorunk, adattáblán ez van. A bekötése most úgy néz ki, hogy 3 kapocsra megy a 3 fázis + a motor házára van kötve egy föld, gondolom egyesített föld+null hálózatról működött eredetileg (vagy mifene...). Ebből szeretnénk körfűrészt csinálni.

A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy kell bekötni és mekkora üzemi és indító kondi kell rá?

Válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   40 / 346
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem