Fórum témák
» Több friss téma |
Hali! Én is akartam töltőt csinálni zselés aksihoz de még nem volt rá időm. Rajzot találtam 2-t is, nézd meg neked jó lessz-e?
Sebi
Én úgy tudtam, hogy áram és thermal megfutásra is van benne védelem és ennél egyszerűbb nincs.
Bocsi a rajzokat úgylátom most fogom küldeni
Ma semmi sem sikerül It a második töltő rajza
Csak termikus védelme van, kb 125foknál kapcsolja le a kimenetet.Ha jól hűtöd, 200mA-t is képes átengedni, pláne ha csak 2,5V esik rajta.
(Egyik cimbora ezt kihasználva épített fogtech.feleségének egy "forrókést": 7805 kimenete rövidre zárva, betáp 9V, TO220 lukába csavarral a kés. Ragyogóan tartja a 125fokot évek óta.)
A labc.gif-en lévőn nincs áramkorlát ez sok lesz az említett akkumulátornak.
A labc2.gif egy szép megoldás áramkorláttal. Be lehet állítani korrektre. Az R1 0.1Ohm-os ellenállás változtatásával lehet az áramot változtatni, vagy az R2/R3 feszültségosztó állítgatásával. Köszönöm az infót, azt hittem van áramkorlát is
Nyugi, a kis 100mA-ossal semmi gond, kis ceruzaakksikhoz csináltam már abból töltőt, igaz hogy ráfogattam kis TO92-es tokot egy jelentősen túlméretezett hűtőbordára, de működik.
Erről a tranzisztoros megopldásról nem tudnál egy képet felrakni, csak hogy nehogy vmit félreértsek? Ja, egyébként a töltési végfeszre 14,4 - 15V-ot ír a kis táblázatja (szakaszos üzemnél).
hali
en egy egyszerubb akkutoltot szerettem volna epiteni ami inkabb nem is akkutolto hanem egy szimpla áramgenerátor ámde nem megy mellékelem a kapcs rajzot hogyha van benne hiba akkor elmondaná nekem valaki(ha nincs ujraepitem) egyszeruen nem megy tehat ha áramerosség mérésre kapcsolom ha multimétert akkor kereken 0mA folyik át rajta ha a feszulséget mérem akkor az is a 0 hoz áll közel
Hali!
Ezt a töltőt használhatom zselés ólom akksihoz (pl amik riasztóban vagy szünetmentesben vannak), és savas ólom akksihoz (kocsi [bár annak nagyobb áram kellene], motor) is? Krisz
Én általában úgy járok akkutöltő javítás/építésnél hogy elküldöm a biztit a műszerbe
Esetleg ezt is megnézheted, mert ennek a kapcs.nak mennie kell
Nekem tudna valaki adni egy igen vagy egy nem választ?
Igen. Azzal a feltétellel,hogy az akkun levő feszültséget figyeled,a megfelelő érték elérése esetén neked kell lekapcsolni.
A zselés és a savas ólomakkumulátorok töltése között generális különbség nincs, csak annyi, hogy a zselésnél megadnak egy maximális töltőáramot, amit nem illik túllépni.
Tehát ha az áram nem haladja meg a megadottat akkor a válasz : Igen Ha meghaladja az R1-es ellenállás változtatásával tudod az áramkorlátot módosítani.
Köszi mex és Dudus!
Persze, a feszültségre és áramra odafigyelek majd.
Még annyit, hogy régebben kényszerből töltöttem zseléset nagyáramú (30A!) es töltővel és félelmemben raktam rá hőmérőt meg naplóztattam PC-vel a töltőáramot. Az a helyzet, hogy ha korrekt a feszültséggenerátor beállítása ( IU vagy IUU karakterisztikájú töltő), akkor már néhány perc után meredeken esni kezd a töltőáram és alámegy a megadott maximumnak, de én is jobbnak láttam egy normális kisáramú töltőt építeni.
Hali!
Megépítettem ezt az akksitöltőt egy "dugdosós" próbapanelen, de szerintem nem úgy kellene működnie, mint ahogy most teszi. Ha rárakom a tápfeszt (most még sajna csak 16V), akkor a kimeneten akksi nélkül egyből megjelenik kb 10.5V, ha megnyomom a gombot, akkor felugrik kb 13V-ra, de hiába rakok rá akksit (11.4V van benne), még egy kicsit sem tölti. LM350-et nem kaptam, helyette LM317-et raktam (tudom, csak 1.5A-t bír, de az is elég lenne). Mit ronthattam el? Krisz
Már találtam egy hibát: R4-R7 közül kimaradt a vezeték (szokatlan nekem még ez a fajta próbapanel )
Most már megy a töltés, de egyből elindul, ahogy tápfeszt adok rá; a nyomógomb megnyomására nem reagál semmit sem... Talán már rossz az IC? Ja, és ha csak az akksi van rajta, és nincs "bedugva a konnektorba" a töltő, akkor folyik visszafelé kb 40-50mA.
A kicsit sem töltit miből gondolod?
Nézd meg a feszültségosztót, ami a kimeneti feszültséget állítja: R2,R4,R5,R6. Töltéskor 14,4V-tal kellene mennie a műveleti erősítő kimenete közel tápfeszültségen van, ha feltöltött ( Itöltő<150mA) akkor 13,8V-ra kellene visszaesnie, ekkor a LED világít a műveleti erősítő kimenete kb testen van.. Kell neki legalább 18V-os bemenő egyenfeszültség. >
Váá, mondom én, hogy szokatlan még ez a fajta panel...
R3-at véletlen a LED másik felére, az LM kimenetére raktam közvetlen. Ha rárakom a töltőre csak az akksit (11.4V), akkor világít a LED. Bedugom konnektorba a töltő trafóját (van rajta graetz), akkor elindul a töltés, LED ugyancsak folyamatosan világít. Nyomógombra semmit nem reagál.
Nem jelent semmit, de ha zavar, akkor az LM kimenetére tegyél egy diódát , ami bír 3A-t. A feszültségosztó elé tedd közvetlenül az LM-re!!!
Látom, hogy haladtál
Szerintem mérj is ne csak próbálgass, úgy hamarabb meglesz a hiba....
Pontosan hogy is mérjek? Ugye úgy, hogy azokon az ellenállásokon mekkora fesz esik?
Na és az mitől van, hogy a nyomógombra semmit sem reagál? És hogy töltés közben is világít a LED, ami azt jelezné, hogy kész a töltés?
Ha minden jó a LED, akkor világít ha a töltőáram 150mA-alá esik. Köss rá műterhelést és nézd meg világít-e 1A-es terhelés mellett is.
Ez még 3-400mA-nél is világít.
R2: 12.3V R4: 0.08V R5: 1.15V R6: 10.79V Jól mértem úgy, hogy az ellenállásokon eső feszt mértem (két lába között)? A tápfesz még sajna csak 16V, de "dolgozok" rajta, hogy több legyen...
Sajna nem sikerült megfelelő értékű terhelőellenállást találnom, így csak 700mA-nél próbáltam, még ott is világít...
Ha a leírást végigböngészed egyértelműen 18V-tól nagyobb feszültséget igényel. az LM-et áthidaló ellenállást ki lehet váltani egy diódával és akkor megszűnik a visszáramod.
Nézd át amit csináltál ellenőrizd az értékeket, mennie kell annak...... A mérést nem azért írtam, hogy nekem megírd, hanem, hogy ellenőrizd a kapcsolást. Abból ugyanis kiderül mi nem korrekt....
Rendben. Inkább megvárom fatert, ő jobban ért hozzá, átnézi ő is. Addig esetleg még cserélek LM301-et, hátha megzakkant már.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |