Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   43 / 316
(#) Rober_4 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Telefonnal tud gitározni? Ilyen nekem is kell :yes:

Olyat már láttam, hogy be kellett tenni a pda-t valami dobozszerűségbe, és az volt az effektgép. (Azt hiszem az Alesis hírlevelen jött valami ilyen reklám)
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Aha meg is van. De, hogy mi ez pontosan azt ne kérdezzétek!

Bővebben: Link
(#) Schins hozzászólása Nov 16, 2009 /

Sziasztok szertnék építeni egy rugós zengetőt de nem találtam semmi használlható dolgot egy helyen:Accutronics zengető tank 4AB3C1B
http://www.etronic-parts.com/product_info.php/info/p6_Accutronics-z...B.html
de ezen kívül semmit, ezt viszont nem tudom hogyan kellene feléleszteni .
Aki tud segítsen.
Köszi
(#) jampi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

A Fender BJ.-kapcsolási rajzán van egy TLO47-es ic-vel működő zengető meghajtó, nagyon egyszerű és jó.
Régebben ezt én is megcsináltam, a nyák rajzot talán előtudnám kotorni.

blues_jr.pdf

(#) jampi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2009 /

Bocs, de rossz helyre valaszoltam!
(#) wtc hozzászólása Nov 17, 2009 /

Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem ebbe a kapcsolásba, hogy a 2n3053 tranyók helyett milyen tranyóval helyettesíthetem, hogy ugyanaz maradjon az effekt funkciója?
Köszi!
(#) hapro válasza wtc hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Szerintem a funkciója ugyanaz marad a kapcsolásnak attól, hogy helyettesíted egy másik tranzisztorral, maximum kicsit más lesz a hangja, de úgysem veszel majd észre különbséget, ha csak a helyettesítettel építed meg, sőt nem is fogd tudni milyennek kellett volna lennie, ez olyan lesz amilyen, és az lesz a jó.
MPS2222A a google szerint jó helyette.
(#) witti válasza wtc hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Szia! 2N3904 -eseket raktam bele, de szerintem 2N2222A, 2N3904, BC548C vagy BC547 meg 2N5088 vagy 2N5089 is jó lehet. A lényeg, hogy NPN tranyó legyen. Itt találsz beültetési rajzot, nyák tervet! Siliface/Tantalus
(#) magitor válasza hapro hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Hja ez pontosan így van, viszont ha nagyon pontos akarsz lenni akkor 1% os passzív elemeket szükséges használni hozzá, meg gyáriból kimért béta értékkel a tranyókat, épísd meg mégegyszer garantálom más lesz a hangja, ha "komolyabb" cuccod han hozzá (értem ezalatt hogy nem egy somogyi vagy mnc erősítő hangszóróval játszol. Ne vedd sértésnek, tapasztalatból mondom!)
(#) witti válasza Schins hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Szia! Rugós Reverb-el még nem volt dolgom, de olvasgattam róluk.
Itt az általad említett Accutronics 4AB3C1B -hez valaki megépítette a Stage Reverb nevű meghajtót. /Ez is TL074 -es IC-vel van csinálva. És elég megbízható oldal kapcsolásokat tekintve./
Itt a "general" oldalon is szó van az Accutronics-okról, de rossz az a link...
(#) hapro válasza magitor hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Egyet értek a tapasztalatoddal.
(#) Rober_4 válasza witti hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Tudom velem van a baj, de egy kb 10000Ft-os rugós zengetőhöz csöves meghajtás járna! Az én gyári Fenderemben ez van, persze az gyári. És egy picit havazik is, de gyönyörű hangja van.
(#) witti válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Igen a legtöbb kapcsolás ami felbukkant az csöves volt! Schins kolléga, hogy igazából mibe is akarja rakni, az még nem derült ki.
(#) Rober_4 válasza witti hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Természetesen, egyszerűbb az ic-s, és sokkal könnyebb megvalósítani. Nekem előbb sikerült a zengetőt megszerezni, mint az erősítőt, így az elején ha jól emlékszem egy kibelezett international magnó kb 1-wattos végfokával hajtottam meg. Azzal is nagyon szépen szólt. A vevőrészt meg egy 074-essel kevertem a szárazjelhez. Nagyon karakteres lett a gitár tőle, persze csak finoman...
Természetesen mihelyt módom volt rá visszatettem az eredeti helyére.

(Egyébként az én zengetőmbe bele van írva hogy Hammond)
(#) kocos hozzászólása Nov 19, 2009 /

Én építettem egy csöves reverbet erősítőbe, accoutronics tankhoz. ECC82 hajtotta, parallel a két trioda, "rendes" kis kimenőtrafót terveztem/tekertem neki, A "returnt" egy fél ECC83 erősíti, bár itt jobb lenne egy SRPP, vagy kaszkód, bár ez is attól függ, hol keverjük vissza a "száraz" jelhez. Nagyságrendekkel jobban szól, mint a félvezetős meghajtás, és persze lehet - és kell is - játszani a csatolókondenzátorokkal, mert a mélyebb hangokat nem nagyon akarjuk zenegtni, ugyanis akkor nagy "döngés" lesz az eredmény, bőven elég a felharmnikusokat ! Nekem pl a meghajtó egy 650 pF-os csatolón keresztül (680k rácslevezető) kapja a "delejt"
(#) csoka69 hozzászólása Nov 20, 2009 /

Nincs jelgenerátorom, ezért a telefonomat kötöttem a bemenetre, és úgy kerestem a hibát.Véletlen félrenyúltam és a telefonom headset kimenetének a testpontjára adtam 9V-ot...eettől meghalt szegény.

A számgépem is meghalt, egy szerencsés zárlatos egér miatt....
Emiatt írok keveset.
(Péntek 13 utolért szombaton)

A hibát megtaláltam, a torzítóban!
Mind a 3 poti, amit vettem, rosszak voltak... suliban rájukmértem, és nem mutattak semmit.

Azokat kicserélemtem és csodásan szól... nem hiába VOX.
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Hat igen , igy tanul az ember .

Minden alkatreszt megmerni /tesztelni mielott be lessz szerelve .A szerelest lepesrol lepesre tesztelni logikus al egysegekre bontva a kapcsolast .
Ezt ugy kell erteni hogy peldaul ( vegynk egyszeru peldat) .Eloszor megepitem a tapegyseget majd azt bemerem es kiprobalom /tesztelem hogy biztosss jo legyen .Ezutan blokonkent ( ha lehet ) lesz megepitve a tobbi alegyseg amiket ugyanugy kulon kell tesztelni .
Mikor minden rendben van akkor az egeszet lehet merni tesztelni mukodesbe hozni.

Megegyszer megemlitem a "levalaszto " kondenzator szuksegesseget mikor igy tesztelunk egy kapcsolasban.
Azon kivul egy soros 10KOhm-os ellenallast is lehet a kondenzatorral sorba kotni , igy minden vedve lessz a "jelado" es a "jel fogado" is.Mivel nem atviteli karakterisztikat merunk nem okoz hibat egy RC tag hasznalata ami megved egyes balesetektol.
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Igen!
De ezeken kívül lehet még 1 dolog ami az én példám:
Pont olyan vastag volt a drót vége, amivel vizsgáltam, hogy azzal sikerült összekötnöm két utat a nyáklapon, és szerencsére ez a +9V és a testpont volt....hála nekem találkozhattak egymással...
(#) coyote83 hozzászólása Nov 20, 2009 /

A torzitó pedálokban mi az a mi torzitja a hangot? És valaki tud egy nagyon-nagyon-nagyon egyszerű rajzot torzitókhoz nem baj ha nem szép hangú csak torzitson. Szeretném megérteni hogyan működnik!
(#) Bassmester válasza coyote83 hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Hali!
Sokáig tartana leírni, ezért inkább olvasgass!
(#) coyote83 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Köszönöm szépen de ha lehet még egy kicsit kevésbé kinaiul...

Nincs mit. Van sok gyári rajzom, viszont a megépítésük csak haladóknak való, úgyhogy kezd az egyszerűbbekkel. De ha van kedvenc torzítód, akkor előkereshetem a kapcsrajzát. Persze csak ha megvan.
(#) coyote83 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Van kedvenc boss metalzone mt-2 és megvan a rajza de azért köszi csak az érdekelne hogy konkrétan mi az ami torzit meg hogy lehet e épiteni bc182 ből torzitót...

Az MT-2 az egy nagyon sokoldalú, univerzális torzító. Nekem is volt, kb 15 éve
Lehet csinálni tranyósat is, de inkább műveleti erősítőkkel érdemes próbálkozni. Ha lehet még kapni az Urbán-féle DST-3-at, akkor azt érdemes lenne kipróbálnod. Olyanom is volt.
(#) karpi válasza coyote83 hozzászólására (») Nov 20, 2009 / 1

Egy tiszta szinuszos hangfrekvencia egyetlen frekvenciat tartalmaz .A torzitas azt jelenti hogy a kapcsolas bemenetere addott tiszta hangot a kimeneten mar elvaltoztatva kapjuk.Teljes torzitasnal ( erositokbe) a szinuszjelbol negyszogjel lessz.( nem idealis negyszog ) .A negyszogjel rengeteg paratlan szamu felharmonikust tartalmaz.
Ez azt jelenti hogy peldaul egy mely huhogo szinusz basszus hang ,miutan torzitva lessz eles magas komponensekkel lesz telitve ami erxess es recsego torz hangot eredmenyez ,A "recseges" komplex torzitasok es a megjeleno frekvenciak kozotti keveredes eredmenye ( intermodulacio) ami meg ujabb es ujabb frekvenciakat "nem harmonikus torzitasokat " eredmenyez "szubharmonikusokat" .
A gitarhang pld., nem egy szinusz hang van harmonikus tartalma mint altalaban minden hangnak ,igy az eredmeny meg torzabb lehet.Ha akordokat is fognak a gitaron akkor a torzitas es keveredes meg nagyobb ,ezert altalaban "poerchord" ot jatszanak "terc" nelkuli akordokat csak "a;ap"
" es "kvint" tartalmut.Igy a keletkezo intermodulacio altal termelt jelek nem anyira "enharmonikusak" ( nem szol olyan csunyan es hamissan zeneileg_)

A "szinuszos" hangot erositve es tullepve az erosito linearis erositesi tartomanyat a jel teteje "vagva" lessz.Ez mar egy eros torzitast eredmenyez.

A kepen egy diodakkal mukodo torzitas van .Kb igy lehetegy torzitot epiteni.Hang mellekelve, 100Hz es a kepen lathato hullamformak hangja .Digitalis szimulalas.
(#) kefe13 hozzászólása Nov 22, 2009 /

Sziasztok, elkészült a gaussmarkov féle DR. Boogey. Hihetetlen jól működik!
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Szia!

A dr boogey jó móka, a guusmarkov oldalon meg egész tűrhető a layout is. Jómagam csak próbapanelen építettem meg, több másik jfetes dizájnnal együtt, saját ötletekkel is kísérleteztem több kevesebb sikerrel. Amit észrevettem, hogy kegyetlen nagy a szórása a jfetek paramétereinek. érdemes válogatni a maximalizálás érdekében. Én erősítésre válogattam 30 j201 et, hát siralmas lett az eredmény, jó ha 5-6 használható példány volt, de az aztán torzított Szóval érdemes játszogatni, esetleg válogatás nélkül is tranyókat cseréletni, érdekes lesz az eredmény.
Egy kérdés, a 3ik fokozat source körébe 39k-t vagy 3,9k-t tettél? Ebben a fokozatban annyit szoktam még moddolni, hogy megmérem a trimmerrel beállított drain partizánt és hozzá számítom az eredeti recto kapcsolásban levő 1nF es kapacot. Itt nyílván alacsonyabb a drain ellenállás 100k- nál ,tehát az aluláteresztés feljebb tolódik, így kicsit akár zizsebb is lehet a hang, a kapac átszámolása jótékonyan hat a hangra. Még egy imped illesztőt szoktam vágni a tone stack után, ennyi modot szoktam elkövetni, így nem gáz ha pl számgépre dugom stb...
Grats a torzancshoz, ízléses lett a dobozolás is!

Zsolti
(#) hapro válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Melyik az az említett guusmarkov oldal?
Google 2db találattal szúrta ki a szemem erre a szóra.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Rosszul kerested ? Bővebben: Link
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Igen, most már látom...mert ez alapján írtam be a keresést: "A dr boogey jó móka, a guusmarkov oldalon meg egész tűrhető a layout is"
köszi.
Következő: »»   43 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem