Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   126 / 608
(#) MPedro válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Szia !

Ha a mikroshop-os kapcsolásra gondolsz, azon bizony nincs kicsatolókondi

Pedro
(#) misi89 válasza misi89 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

valaki segítsen plz...
ki lehet cserélni a mikroshopos 1x200w tda7294 bridge erősítőben az ic-t tda7293-ra?
(#) Bassmester válasza misi89 hozzászólására (») Nov 22, 2009 / 1

Nehogy olyat rakjál a hidalt paneledbe! A 7293-nál az 5-ös és a 12 láb is szerepet kap és ha jobban megnézed a rajzát, akkor az is kiderül hogy nem hídüzemre, hanem master-slave kapcsolásra van kifejlesztve.
Inkább a nyákodat cseréld ki egy precízebbre, mert ahogy elnézem, zárlatveszély szemponjából elég magas a rizikófaktora, és normális elkókból építsd meg, ne holmi bontott MM kondikból. Ha már úgy alakult, hogy költened kell rá, akkor tedd azt okosan, nehogy a második próbálkozás is balsiker legyen
(#) MPedro válasza misi89 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

NEM !

P.
(#) DJmike hozzászólása Nov 22, 2009 /

Köszönöm a rajzot. Összekötöttem a végfokot a táppal, bekötöttem 1 mp3 lejátszót, adtam neki áramot, a hangfal berregett egy nagyot, gyorsan kihúztam a konnektor, ezútán már láttam, hogy a poti elfüstölt és vele az mp3 lejátszóm is. Itt egy fotó a bekötésről. Régen készítettem egy végfokot az indult pöcre, gond nélkül, most készítettem még kettőt, vettem egy 300va-s 2*28v-os toroidot, hogy egy sztereó erősítőt építsek, de ez lett a vége. Atáp pufferelve 39v, ami bőven elég, úgyhogy nem tudom hol a hiba. Remélem tudtok nekem segíteni.
(#) Kovidivi válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Nem jól követted végig a nyákot. Az a két nagy kondi csak a tápot puffereli, nincsen semmilyen kicsatolás. Egyébként lehetne, féltápfeszültség védelem érdekében, de ezen a nyákon nincsen. Nézd át ismét, és észreveszed, hogy mit tévesztettél össze. Kapcsolási rajzot nézted? Mert ott sincs kicsatoló kondi.
Élesztéshez izzó, a bemenetre pedig egy 10-100k-ohmos ellenállás kellett volna, hogy ne tudjon áram folyni az mp3 lejátszó felé. Így megvédted volna azt is. Legközelebb eszedbe jut.
Martin96- Ne akard, hogy másnak felrobbanjon a végfokjában a két kondi, csak azért, mert azt írod, hogy fordítva van, közben pedig így állnak jól. Amiben nem vagy 100%-osan biztos, arra ne reagálj, majd más válaszol.
(#) DJmike válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

A kapcsolási rajzot néztem, a mikrosopposat csin. vasalásos technikával. A végfokot ahogy a képen látazik, mi az ami rosszul van bekötve? Nem végeztem elektrós sulit csak hobbiként csinálom. Még mindig idegesít hogy megöltem az mp3ast, amit Angliából kaptam a tesómtól, sose használtam próbákra, csak a régim pont nem volt itthon.
(#) sprofan válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 / 1

Ha tényleg így kötötted be a potit az nagy hiba volt...
Legközelebb egyenlőre csak simán kösd be a bemenet és a jelforrás közé. Rögtön első bekapcsoláskor még hiba rátenni bármi féle jelforrást is mert látod mi lesz a vége. Első bekapcsoláskor tegyél egy 100k ellenállást a bemenet és gnd közé, két 50-60W-os izzót a negatív és pozitív tápágba, most csak azt ellenőrizd hogy nem melegszik-e valami nagyon, ha nem akkor tehetsz rá hangszórót. Ha így sem észlelsz semmi különöset, akkor vedd le az ellenállást és mehet rá valami kis kínai ócó rádió.
(#) Kovidivi válasza sprofan hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Én meg szoktam még mérni, hogy van-e feszültség a bemeneten, meg a kimeneten.
(#) sprofan válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Hát igen, egy-két dolog lemaradt.
(#) dokidoki válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Helló, gondolom, nem hűtőborda nélkül küldted meg?
Mert egy ekkora teljesítményű eszköz, még vezérlés nélkül is rövid ideig bírja ki hűtés nélkül. Gondolom én...
Még a táppanelt megnézve, se világos annak a működése.
Kettő dióda híd van, kettő puffercsoport, de a trafó meg kettő tekercses, így most nem világos a működése. Illetve miért van így.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

A poti bekötést csak most láttam meg. Kár volt.
(#) sprofan válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Gondolom először külön egyenirányítja a két szekundert és utána közösíti, majd puffereli. Mivel nem A osztályú erősítőről van szó, ezért ha minden jól van összerakva akkor jel nélkül egyáltalán nem kéne melegednie. Bár kezdőknek ajánlott lenne a borda, mert ha elköti akkor vagy szétfől borda nélkül az IC vagy a bekapcsolás pillanatában átteleportálja magát a szoba másik végébe.
(#) martin96 hozzászólása Nov 22, 2009 /

Nemtudom miért rossz ilyen sok embernek ez az ic.Nálam pöcre indult egy univerzális nyákon.Még mindig jó ,pedig már van vagy 1 éves.
(#) martin96 válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Ha télleg így volt bekötve a potméter akkor nem csodálkozok.
(#) sprofan válasza martin96 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Én 13 évesen csináltam belőle 2x70W-os végfokot. Azóta is működik. Igaz a belseje inkább egy dzsungelre mint erősítőre hasonlít, de mindenféle háttérzaj nélkül működik. Tervbe van már véve egy jobb változat építése kapcsoló táppal és egyéb finomságokkal, csak ugye jelenleg másra összpontosítok... (Ez természetesen megmarad, ha másra nem emléknek jó lesz)
(#) martin96 válasza sprofan hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Én is 13 évesen csinálltam.
(#) dokidoki válasza sprofan hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Igen, értem. De emlékeim szerint AB osztályú, ezért melegszik valószínűleg, meg hát illik rá a hűtőborda...
A tápról a fotó elég rossz minőségű, amennyi kivehető rajta abból arra gyanakszok, hogy szimmetrikus felépítésű. De a kimeneti csatlakozó egy oldalába van kötve csak. Majdnem biztosra veszem, hogy a táp sem jó így, mármint a két fél összekötése. Ezért nem vehető le róla a kíván szimmetrikus feszültség az erősítőnek.
Vagyis jó lehet így, de rosszul van használva.

Szerintem pedig jól van bekötve, ha jobban megnézed a másik oldalon a G + - felirat olvasható, ebből nekem az következik hogy az üresen maradt pontok a másik oldal tápja, gondolom így oldotta meg: Bővebben: Link (legfelső kép) csak a kivezetések helyzetével variált. Ezért is látható 2-2 biztosíték mind két oldalon. Egyik a pozitív másik a negatív tápágban. Az már másik kérdés hogy ez még csak véletlenül sem csillagpontos földelés, ebből adódva valószínűleg zúgni is fog ha majd működni fog...

Igen, a linkelt rajzok jók.
De az általa használt megoldásra csak egy jobb fénykép mindkettő oldaláról ad bizonyosságot .
Mert én nem rendelkezem ugyan röntgen szemmel, de amennyi átsejlik a panelon át nem egészen olyan mint a rajzokon lévő.

Nos ez igaz, maradjunk annyiban hogy a ráírt csatlakozó nevek alapján jól kötötte be, az hogy a panel többi része hogy van kivitelezve az egyenlőre homály. Megpróbáltam átrajzolni kép alapján de... Ide tényleg egy kapcsolás kéne hogy hogyan csinálta.

Szerintem, megkérjük, tegyen fel fotót a táppanel forrasztási oldaláról is. Az erősítő panel helyes bekötése könnyen megoldható, de ha a táp sem volt jó akkor feleslegesen fogja kicserélni az IC-t és jól bekötni a potit.
Ha a potméter jól lett volna kötve, akkor az mp3 még most is élne, ez tény.
(#) misi89 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

köszönöm. nem rakok akkor bele TDA7293-at.

A nyákot pedig újra fogom csinálni mindenféleképp

és az lenne a kérdésem h mit értesz a bontott elkó alatt.. ha jól értem akkor a 2db 2200µF-osra gondolsz, de azokat boltban vettem. Nem értem h mi azokkal a baj.

(#) sprofan válasza misi89 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Nem 2200uF, hanem 22µF az egyik újnak néz ki, de a panel bal oldalán lévő az eléggé bontott...
(#) MPedro válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Atyaég !

A pottin keresztül a kimenetet visszacsatoltad a bemenetre !!! A bement jó esetben 1- 1,5 V képes fogadni, amit az erősítő akár 30- 40 V-ra is kierősíti. Ezt beküldted továbberősítésre a bemenetre, oszt újra meg újra... Ha szerencséd van, a poti biztiként működött, és akkor az IC túlélte. Ha nincs...

A poti helyes bekötése a képen.

P.

poti.jpg

(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Végzetes módon félreértelmezted a poti bekötését.
A "végfok" képen, a pirossal rajzolt potin, a 3-as a jel GND, a 2-es a poti kemete ami az erősítő bemenetére megy, az 1-es pedig a poti bemenete ahová a jelforrást kellett volna kötnöd. Sem Pedró, sem én nem gondoltuk volna hogy ehez külön magyarázat kell. A jelforrást hová kötötted? Erre még kiváncsi lennék. Ha az erősítő bemenetére rakod, abból nem lehetett volna baj, mert ott a csatolókondi. Ezzel a poti bekötéssel azt érted el, hogy letekert (balra) állásban a GND-re zártad a végfok kimenetét és valószínű, hogy még jól be is gerjedt az egész, mivel a bemenet is kaphatott egy kicsit a kimenetből, a potin keresztül.
(#) ImiDj hozzászólása Nov 23, 2009 /

Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy mely a jobb ic tda7294 vagy tda7293?Vagyis kinek mi a velemenye?En epitetem a tda7294-el egypar erositot es megvagyok elegedve vele csak a tda 7293 nagyobb feszt bir es gondolom jobb.Mar van az is egy par a hetvegen lesz teszt is tda7293-al.Akarok rendelni tobbet es melyk lenne jobb szerintetek?Mert olvastam a tda7293-as topicban hogy nem valami jo a zarlatvedelemje.Koszonom elore a valaszokat.10-20darabot akarnak rendelni es azert kerdem
(#) Milan90 válasza ImiDj hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Nekem ugyan csak a 7294-el van tapasztalatom, de a katalógus szerint 7293 valamivel zajosabb, magasabb hőfokon kapcsol ki 160C-on előtte csak elnémúl 150C-on (ami persze nekünk kb mindegy). Van neki clip led kimenete.
Az, hogy nagyobb tápfeszt bír, nem jelent semmit, mikor ugyanakkora kimenő áramnál határol, mint a 7294. Ez inkább a belső működésével van összefüggésben.
Szóval a 7294-et ajánlom.
(#) ptesza válasza ImiDj hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Még annyit ,hozzátennék , a 7293 párhuzamosan kötve , megoldás lehet a 4 ohm-os hangsugárzók meghajtására. De a zárlatvédelem a kimeneten nem létezik. Pl nekiállsz rákötni a hangdobozt egy csíptetős kábellal , előbb az erősítőbe , utána a hangdobozba ,és csak egy pillanatra hozzáér a két vezeték , vége is lesz a végfoknak. Ezt ki is próbálta zoka fórumtárs. Ha visszalapozol ebben a topikban meg fogod találni az ő általa készített párhuzamos 7293 , teljes doksiját, de fent van a 7293-as topikban is.
(#) Bassmester válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Így van. Szerintem is jobb a 7294. Életképesebb, jobban bírja a "gyilkolást" :yes:
Következő: »»   126 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem