Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor fix RPM
 
Témaindító: árpix, idő: Dec 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) árpix hozzászólása Dec 13, 2006 /
 
Sziasztok !

Egy olyan megoldásra lenne szükségem ami egy 12V-os DC motort, optós érzékelővel terheléstől függetlenül PWM-el 2500-as fordulaton vagy amit beállítok ,tudjam tartani ,PIC-es megoldás érdekelne.
előre is köszönet.
(#) Báddzsó válasza árpix hozzászólására (») Dec 13, 2006 / 4
 
őszintén!? mit vársz? kész programot? mert tudod a problémát, tudod mi kell hozzá, valszeg tudsz picet progizni, szerintem a megoldást is tudod..., nem kötöszködni akarok! ...
(#) árpix válasza Báddzsó hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
megírtam volna ,ha tudnám ,még eddig csak eccerűbb progikat írtam C-ben
(#) árpix válasza Báddzsó hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
Ha tudod a megoldást ,azért megkérdezed ?
(#) kyrk válasza árpix hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
En most egy hasonlo projekten dolgozom. Meg eltart egy-ket hetig mire meglesz mivel nem fizetos a melo. Tulajdonkeppen a munka keszen is lehetne mivel az egyik fele megvan a masik fele szinten megvan csak egy masik forraskodba. Csak ossze kellene dolgozni a kettot.

Jo lenne tudni, hogy az optocsatolo jele milyen aranyban all a fordulatszammal? Fordulatonkent ad jelet? Netan egy fordulat alatt tobb impulzust is ad?

Jo lenne tudni a DC motor aramfelvetelet. 100mA? 1A?

Mennyire pontosan szeretned tartani a fordulatot? Mekkora legyen a szabalyozasi ido?
(#) árpix válasza kyrk hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
fordulatonként ad egy jelet, és úgy 50-100 mA a motor áramfelvétele ,lehetőleg minél stabilabb lenne jó . köszönöm
(#) árpix válasza kyrk hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
és milyen prociba gondoltad ?
(#) kyrk válasza árpix hozzászólására (») Dec 13, 2006 /
 
Hali!

Erdetileg 18F1320 (? asszem)-ra lett irva de konnyeden lefordithato sztm mas procira is. C-ben lett irva.

Itthon 18F4550-esel szoktam probapanelen tesztelni.

2500 rpm = 41fordulat/s Ez azt jelenti, hogy 24ms-enkent kapunk egy jelet. A szabalyozo jo esetben ennyi idonkent tudja beallitani a moci fordulatszamat, ha a terheles megvaltozik. Ennel persze kicsit tobb idore lesz suksege. Ezt csak azert irom, hogy tudd, hogy milyen gyors szabalyozora szamits. Nem tudom mennyire vagy jartas automatikaban. Letezik a szabalyozasi ido, ami azt mondja meg, hogy a szabalyozo mennyi ido alatt tudja beallitani a motort az adott fordulatra. Ebben az esetben 24ms lehetne elvileg a minimum. Nyilvan ennel tobb lesz, attol fuggoen, hogy mekkora a terheles, annak a valtozasa es a motor nyomatekatol is fugg.

Kovetkezo dolog amit tudnod kell, hogy ha fordulatszam szabalyozasrol van szo akkor a motornal kell egy kis tartalek! Tegyuk fel, hogy a motor leadja a maximalis nyomatekot. Ha valamiert megis tobbre lenne szuksege a szabalyozo kor nem tud mibol nyomatekot meriteni. Ez ezestben ha fejre allsz akkor sem fog annyival porogni. Ha van egy ici pici nyomatek tartalek akkor mar van mibol rasegiteni, de lehet hogy irto lassan fog visszallni az eredeti fordulatszam. Logikus lenne, hogy a motort 50%-on hasznalni. Igy ha valaki leterheli akkor van mibol a fordulatszamot visszahozni. Ha meg megszunik a terheles akkor meg lesz mibol fekezni a motort.

Kapcsolasi rajz: Hogy allsz ezzel? Van mar valami hozza? Szukseged lesz egy PIC-re. Annak a PWM kimenetevel kell meghajtanod egy H hidat amire a motort kotod.

Motor aramfelvetel: A 100mA terhelve vagy terheletlenul ennyi? Erre nyilvan ra kell hagyni valamit. Pl 1A-re meretezni. Ez nem is gond mert egy jobb FET is tud mar 2A-t siman sztm.

Program: Ez nem olyan egyszeru mint gondolna az ember. Ehhez I vagy PI szabalyozora lesz szukseged!

Darabokban ossszehozzuk a dolgot. Ha lesz idom felrakok valami kapcsolast meg progamot.

u.i.: bocsi ha kicsit szajbaragosan irtam le, szokasom neha oldalakat pofazni dolgokrol!
(#) árpix válasza kyrk hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
Szia !

Ez így nagyonis jó ,hogy szájbarágós ,mert legalább tanul belőle az ember . gondoltam ,hogy nem eccerű a dolog . Csak "18F- esbe" lehet belerakni ?
16F v 12F -ből nem lehet ?
(#) Djatis hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Lehet hogy hülyeséget beszélek de meg lehetne próbálni a magnómotor fordulatszám szabályzó elvét is mert az is ingadozó terhelés alatt is tartja a beálított fordulatot.
Asszem áramfelvétel alapján szabájoz és elég pontos ahhoz hogy ne nyávogjon egy magnó.
(#) árpix válasza Djatis hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
igazad van ,sőt emlékeim szerint az is van optós megoldásban ,csak kéne olyan rajz . De azétr a PIC-es gondolom precízebb.
(#) Djatis válasza árpix hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
Lehet hogy igazad van én csak azért gondoltam erre a megoldásra mert az opto kapu ban mozgó jeladónak azért van némi időbeli szünetei még odaér a kapuba.
Az áramfigyelő meg gondolom állandó figyelést tesz lehetővé.
Az optokapu inkább fordulatszám mérésre alkalmasabb.
De lehet hogy ha a kettő együtt működik az mégjobb.
(#) kyrk válasza Djatis hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
A magnos fordulatszamszabalyozo a kommutaciot figyeli. Ekkor ugyanis ugrasszeruen valtozik a felvett arammenyiseg. Ezt a jelet egy kondival ki lehet csatolni es tovabbvezetni egy erosito/jelformalora.

Emlekeim szerint ezt a jelet szurni kell. Olyan egyenfeszt allitanak elo ami aranyos a kommutacio gyakorisagaval. Mivel kommutacio egy fordulat alatt tobbszor kovetkezik be ezert a szabalyozas gyorsabb es pontosabb lehet.

Ha PIC-et is keverunk a temaba akkor az elozoleg emlitett jelbol inkabb negyzogjelet kell csinalni es ugyan ugy felhasznalhato mintha opto lenne.
(#) Sebi válasza kyrk hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
A kazettás magnók motorjai (a kommersz típusoknál) vagy röpsúlyos vagy áramfigyelős szabályzással működnek. Amit Te írsz (kommutációs zaj figyelése) nekem is előjött ötletként, de még nem láttam ilyen kapcsolást, bár sztem is megvalósítható. A PIC-es megoldás biztosan egyszerűbb hardvert eredményez, de nem feltétlenül lesz gyorsabb, mint egy PLL vagy FLL szabályzó. (gondoljatok bele, hogy a videókban a forgó fejdobot a PLL a szinkron fejről érkező jelre negyed fordulaton belül "ráhúzza", különben a fej nem találna rá a következő félkép-track-re!)

Anélkül hogy ismernénk a terhelés(változás) dimenzióit, nehéz kiindulni, legalább a felhasználási cél ismeretére volna szükség.

Elképzelhető a következő megoldás: impulzustárcsa által adott frekvenciát összehasonlítani egy PLL-lel egy másik (referencia) frekivel, hibafeszültséget képezni, majd ezzel a PWM-et befolyásolni.
H-híd csak az irányváltáshoz kell. (amúgy a régi bakelitlemez-játszók legutólsó generációja ezt a módot is használta)

Vannak IC-k tirisztoros szabályzásra, tachogenerátor-bemenettel, ezek elég egyszerűen utánépíthetők, bár a zavarjelek elnyomásával néha meg kell küzdeni...
(#) kyrk válasza Sebi hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Az aramfigyelos szabalyozo hogy mukodik? Gondolom a motor altal felvett aramot figyeli. De ha a motort lefogom akkor az aramfelvetele no es a fordulatszama csokken. A szabalyozo ekkor elvileg csokkenti az aramot? Igy csokken a fordulat szam is. Tehat ez elvileg (szerintem) nem alkalmas fordulatszam szabalyozasra ugye?

PLL-es fordulatszam szabalyozot nem a papiriparban hasznalnak?
(#) Djatis hozzászólása Dec 15, 2006 /
 
A magnókban ha lefogom a motort pont akkor ad rá kakaót érezhetően.
(#) árpix válasza Djatis hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
így kéne hogy működjön
(#) árpix válasza Djatis hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
csak azért gondoltam ,hogy optós legyen mert azzal pontosabban lehet kontrollálni a fordulatot mint egy "árammérőssel".
(#) Sebi válasza árpix hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Még mindig nem tudjuk: mire akarod használni?
(#) árpix válasza Sebi hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
már egy párszor jó lett volna ,most konkrétan egy rotoron forgó felirat szinkronizálásához
(#) kyrk válasza árpix hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Ez nem biztos, hogy minden esetben igaz. En multkor optoval szivtam. Hazi barkacs volt es nekem kellet ra szoftvert irni. Amikora fordulatszam meres eredmenyet regisztraltam kiderult, hogy az egy adott ertek korul van de +-5%-os negyszogjelkent. Amikor a lapatokat meghosszabbitottam ami az optoba ert akkor normalis lett a jel. Na ezt magyarazza meg valaki. Agyaltam ezen, hogy mitol lehet ez igy, de meg nem jottem ra.

Na most eszembe jutott miert lehett ez igy... De nem olyan fontos igazabol.

Az arammerossel az a gond, hogy csak arammeresbol nem lehet tudni a fordulatszamot. Legalabbis szerintem. Ha a kommutaciot figyeljuk akkor abbol mar lehet tudni. Na jo arammerossel is lehetne tudni, de motoronkent szerintem eleg nagy lenne a szorasa. Javitsatok ki ha ez nem igy van.
(#) Sebi válasza kyrk hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Persze hogy így van.A magnókban is csak bizonyos határok közti terhelés mellett tudja a dolgát az áramérzékelős, de oda megfelel. (mondjuk mikor a kuplung koszos és hol tapad hol nem, akkor már nyávog...)

"rotoron forgó felirat szinkronizálásához" - ebből arra gondolok, hogy a forgórészen (lapáton) elhelyezett feliratnak virtuális állóképét szeretnéd látni... Ehhez nem kell pontos fordulattartás, hanem egy szinkronjel a lapátról ami adott pillanatban indít egy villantást (strobi, vagy nagy fényerejű LED)
(#) árpix válasza Sebi hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
igen , végülis az optó csak úgy eszembe jutott mint lehetséges megoldás ,igazából hall-os kimenet van ,és ezzel szeretnék egy fix fordulatot tartani.
(#) remote hozzászólása Dec 28, 2006 /
 
Üdvözlet!
engem is érdekelne egy ilyen szerkezet kompletten, megásárolnám... Nekem egy Adams-Bedini-Tesla féle "többlet energia generátor"-hoz kellene a hatásfok optimalizálásához. Tuvok és a fenykapu weboldalon irnak ezeknek a szerkezeteknek a müködéséről.
Üdv!
(#) Last_Scout válasza kyrk hozzászólására (») Dec 29, 2006 /
 
énszerintem, ha valami az áramot figyeli, akkor nem változtatja meg azt...
pl. ha te valaminek a fordulatszámát szeretnéd változtatni, akkor a motorra kapcsolt feszültséget fogod növelni, de nem azt fiygeled, hogy mekkor a feszültsége, hanem a fordulatát...
Az meg hogy mit hol használnak, az inkább attól függ, hogy ki csinálja a dolgot..
(#) kyrk válasza remote hozzászólására (») Dec 29, 2006 /
 
Imadom! Mindig elolvasom az ingyenenergia/vakumenergia es tarsai cikkeket Jokat szoktam kuncogni, hogy milyen konnyen at lehet vagni a hulyeket.

Sok ember nincs tisztaban a teljesitmeny fogalmaval. Nem tudjak, hogy letezik komplex teljesitmeny. Altalaban a teljesitmenymerok valos teljesitmenyt mernek. Azonban ha digit multimeterrel merunk akkor a komplex teljesitmenyt merjuk (jo esetben,de mivel nem sinuszrol van szo ezert altalaban ennel is rosszabb a helyzet). Helyesen merve kiderulne, hogy megsem jon tobblet energia a rendszerbe.

Kozimert kapcsolasokat modositanak ugy, hogy a kezdo szamara az ne legyen egyertelmu es azt higgye, hogy valami hude nagy dologrol van szo. Kedvencem pl a tekercsek feltoltese es kisutese. Ezek kulonbozo tapegysegek alapkapcsolasai szoktak lenni.

Elektro levlistan ez a tema mindig feluti a fejet. Altalaban uborkaszezonban. Mindenki tudja, hogy nem letezik ilyen de olyan jo tema es honapokig lehet rajta csamcsogni.
(#) árpix válasza kyrk hozzászólására (») Jan 3, 2007 /
 
Szia !

Szóval szerinted össze lehetne hozni valami ecccerűbb
megoldást 16 vagy 12F -es PIC-cel ?
(#) kyrk válasza árpix hozzászólására (») Jan 3, 2007 /
 
Naná, hogy ossze lehet!

Ha nem akarnek tokolni akkor 18F-eset valasztanek, mert azokat egyszerubb programozni (mind C mind ASM).

Koltseg szempontjabol 12F lenne a nyero, de ez onkinzas.

Ketto kozott fekszik a 16F.

Ha nem akarod magad szivatni akkor mindenkeppen olyan tipus kell amiben van PWM. Es analog bemenet (ha kesobb kellene majd).

Csinaltam most egy kis panelt FET-ekkel amin egy H-hid van es optocsatoloval lehet vezerelni. 4db van belole, ha bevalik akkor esetleg 1db-tol megvalhatok, ha erdekel valakit.
(#) árpix válasza kyrk hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
16F628A ? a legtöbbet ezt használom ,van is belőle
(#) kyrk válasza árpix hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Szerintem megfelel a celnak.

Van benne PWM, szoval motorvezerlesre jo.

Mivel optikai lesz a jeladod ezert csak digit bemenet kell majd. Az meg szinten van rajta. Szoval meg fogod tudni oldani a fordulatszam szabalyzast.

A/D-t nem latok rajta, igy a kesobbiekben kizart, hogy ezt valamilyen analog jeladora kosd. Na jo nem kizart inkabb kinlodas lesz.

PWM-rol picit: Ebben sima PWM-van azaz direktben nem lehet majd rakotni egy H-hidra. Mondjuk egyebkent sem lehetne, de mind1. Szukseg lesz megy egy irany kimenetre is. Tehat a motor szabalyozasa 2 labat fog igenyelni.
El kell donteni, hogy milyen H-hidat akarsz es mennyiert.
Lehet kapni a microchiptol MOSFET driver IC-t. Ennek csak irany es PWM jel kell, es a kimenetere 4 db MOSFET kotheto. Ez baromi sok problemat megold helyettunk, cserebe iszonyat draga (na jo annyira nem de relative a tobbihez kepest)
Lehet venni 2db N, 2db P csatornas FET-et es ezeket tranyoval vagy optocsatoloval vezerelni. Ez picit olcsobb mint az elobbi megoldas, de baromi sok baj lehet vele. Pl a FET-ek alapbol ne vezessenek. Kell hozza logikai resz ami a FET-ek vezerleset oldja meg (iranytol fuggoen hova menjen a PWM). Es ha rosszul tervezi meg az ember akkor esetleg csak 3-4kHz-ig tud PWM-et fogadni.
Lehet venni mindenfele IC-be integralt H-hidat. Erdemes korulnezni a lomexnel. Arul ilyet. Taln a (L297 ilyen, meg van egy masik de arra nem emlexem)

50m-100mA-re esetleg eleg lehet valamilyen egyszeru tranzisztor is. Pofatlansag lehet,de talan BC547- is megteszi, persze vedodioda kell oda! Kulonben ido elott megadja majd magat.

Kitettem ide az en H-hidamat (eagle 4.11). Ez mukodik de van egy ket hiba benne (1v0):
- 3kHz-ig birja kb a PWM-et (ugy tunik) FET-eknel az ellenallas csokkentese szerintem segithet.
- a lyukak a panel negy sarkaban nem teljesen vannak egyvonalban. Erdemes lehet helyretenni oket
- eleg nagy a panel, lehetne kisebb is.
http://kyrk.villamvadasz.hu/h_bridge/1v0/

Itt van egy javitott verzio. Ez is mukodik de ezt kontretan nem probaltam. Csak a panel mas igazabol:
http://kyrk.villamvadasz.hu/h_bridge/2v0/

Az IRF540 helyett jo az IRL510.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem