Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Találtam egy egyszerű PIC-es fémkeresőt. Ez jó lenne pinpointernek?
Bővebben: Link
Szia! Milyen a cobra a gyakorlatban?
Lehet, hogy jó ez a link, szerettem volna már valami PIC-es dolgot kíváncsiságból. Egyébként nekem bevált az orosz csoda, bár inkább a kezemet használom még mindig. A folyamatosan világító ledet fehérre cseréltem... Amit nem értek, hogy ez a PIC12F683 a Farnell-nél 1-60euro között mozog Soha nem használtam még ilyet, de megmozgatta a fantáziámat.
A Cobra teszi a dolgát, jó működik, ha gondolod lengethetünk egyet közösen. Melyik orosz csoda vált be neked? Küldhetnél egy pár fotót róla. Ha gondolod keress meg privátban.
A rajz, amit feltettem, nyáktervvel, az egy orosz cucc, írtam, hogy sokat vacakoltam, míg beállítottam. Most éppen nem esztétikus látvány, miután doboz hiányában betekertem tessa papír ragasztószalaggal, majd az egész miskulanciát egy műanyag gyógyszeres flakonba eszkábáltam és ebből most bonyodalmas kigyógyítani. Igazság szerint nem zudom, megéri-e a fáradalmat, de működik, viszem magammal és párszor már kisegített valóban, de ismerek olyat, aki 25 éve űzi ezt a sportot és nem használ ilyet, mégis mindig talál valami jót.
Közös, az jó buli, csak azt hiszem messze lakunk Cobrára nagyon kíváncsi vagyok. Én nemrég voltam egy kiírtott szölősben, méterenként jelzett a gép, persze rengeteg drót, zsög, u-szög volt, ezért bedurrant az agyam és 2 napig tuningoltam a masinát, rájöttem, hogy nem csak a fázistolást, de a discriminációs csatorna jelnagyságát változtatva további discriminációhoz jutok (a gépem elve hasonló a silveréhez, csak kb 2x akkora az elektronika). Most van olyan beállítás, hogy szögre, vasra semmi jelzést nem ad, de a terepteszt még hátra van.
A kérdésem csak félig meddig vág ide, de azért felteszem. Lehetne csinálni egy egyszerű kis rádió adót amivel drót nélkülivé lehetne tenni a fémkereső fülhallgatóját? Fontos, hogy ne zavarják egymást a keresővel.
szerintem valami bluetooth adapterrel lehetne legprofibban megoldani. Én még nem is használtanm ilyet, de logikusnak, olcsónak és elég komaktnak tűnik
Nem igazán találtam semmi nekem valót.
Gyorsan rákerestem, de én sem találtam meg, amire gondoltam. Én valami 1-2 ezer forintos pc adptert gondoltam átalakítani. Lehet, hogy van ilyen, én nem találtam. Van viszont ílyen fejhalgató Bluetoot füles adapterrel csak adapter van!
Szerintem lehet szerezni csak belsőt és be is építeni, keresgélni most nem tudok, esetleg próbálj ennek utánnanézni, szerintem lesz olcsóbb is. Ha van valami jó, írd le légy szíves!
Kis kereséssel ezt atláltam: adapter
2999Ft Szóval megint oda jutunk lassan, hogy nekiállni rajzotkeresni, összerakni, (párszor, párat mire működik) aztán küzdeni a zavarokkal meg interferenciákkal, szomorúan tapasztalni, hogy jó...ha nics a közelben vasú, távvezeték, föld alatti vezeték, elektromos karám, stb.) Én a barkácsolás keretében inkább beépíteném ezt a kütyüt, csinálnék neki egy tápot meg egy kapcsolót vagy ilyesmi, ledet, hogy figyelmeztesen ha működik.... Sajnos ide jutottunk, viszont olyan dolgok oldhatóak meg, amiről 20 éve nem is álmodott az ember, ill csak álmodott.
Az Ablonczy féle gyantát használtam. Megfelelő csak adalékolni kell.
Én kevertem bele 1 púpos evőkanál szárított gipszet, + festéket, hogy anyagában legyen színezve. Így is csontkemény és törhetetlen. Legutóbb apróra vágott üvegszálakkal dúsítottam, ugrálni lehet rajta. Sajna mostanában nem kapni ezt a fajtát, az Alvinplast-nál lehet kapni spéci műgyantát többféle alkalmazáshoz. Felületi, UV álló, modellező stb.
Én inkább infra átvitelt javasolnék. CW üzemmódban.
Tehát nem analóg átvitelt, zavarbiztosabb, energiatakarékosabb.
Tudnál valami konkrétat javasolni?
Engem minden megoldás érdekel.
Sziasztok!
Haverom kért meg, hogy ha nem túl nehéz csiáljak neki egy fémkeresőt. Van egy régi mende-monda hogy a hobbijukon valaki még elvesztett egy aranygyűrűt és szeretné megtalálni. Tudom hogy ehhez azért biztos komoly dolgok kellenének, de tudnátok valami kapcsolást, amivel azért valamire vihetné,ami nem csak szórakozni jó? Köszi
Kapcsolás rengeteg van, ha visszaolvasol sokat találsz.
De szerintem nem érdemes az építéssel foglalkozni, mert olcsóbb és egyszerűbb venni egyet.
Az adóoldalon kell 1-2-3 infraled nokedliszaggatóval, amelyet a fémkereső hangja indít rövid nagy teljesítményű impikkel. A vevőoldalon kell egy infraszűrős fototranyó + erősítő esetleg aluláteresztő szűrő, füles végfok IC.
Valami ilyesmi. Részletezzem tovább ?
Kérjen kölcsön egyet.
Az építés nem kezdő-küzdőknek való. Ha nem hepehupás a terep és nincs túl mélyen, IB tipusút javaslom erre a célra megépíteni.
infrával kissé problémás, hogy milyen módon látja, amikor pl leteszed a gépet és átmarkolászod a földet
éppen nézegettem külföldi fórumokon, ott is ezek a kész wireless audió kütyük mennek
Ez igaz.
Kompromisszumos megoldás, ha az elektronika dobozának aljára is tesz egy adóinfrát. Csak akkor a fej aljának kell felé néznie, ill. a doboz aljának. Úgy kell letenni. Avagy valamikor lehetett kapni Fejhallgatóba épített FM URH rádióvevő combót. Kis kihúzható antenna volt a bal fül mellett. Az adó pedig könnyen megépíthető 1-2 tranyóból. Szerintem egyszerűbb és olcsóbb, mint a kész wireless szett.
Sziasztok!
Ennél a fémkeresőnél az LDO stabilizátor (IC1) helyére tudtok valami elérhető helyettesítőt? Ha "single coil" üzemben használom, akkor a másik tekercsnél levő FET elhagyható? Ha az 555-ös IC-k helyére a CMOS változatot rakom, akkor jelentős lehet a fogyasztáscsökkenés? A nyél mindenképpen szigetelő legyen, vagy lehet acél cső is, ha az árnyékolással egy potenciálra hozom?
1.Elérhető helyettesítő ? Hol legyen elérhető ? Nézz szét a webáruházakban, vagy a legközelebbi boltban, előtte a neves gyártók oldalain, Alldatasheet.com-on.
2. Elhagyható. 3. Nem jelentős 4. Szigetelő legyen. Ilyen EU kloroform rajzot se láttam még.
A stabilizátor kapható itthon, csak ki kell deríteni, hány voltot csinál sokféle van
Biztos egyébként, hogy ezt akarod megépíteni? Volt aki megcsinálta és ismered és bevált? A rajz elég katasztrófa, nem is tudnám kitalálni, mi ez, ha nem lenne ráírva
Köszi!
Helyettesítőt már találtam, MC33269 néven van az Elektrokonthában. Akkor betoldok 80 cm-nyi műanyag csövet a fém nyél és a fej közé, hátha nem zavarja.
Igen, a kapcsolási rajz elég érdekes, szerintem ez lett egy kicsit átrajzolva a copyright és egyéb dolgok miatt. Ez utóbbi kapcsolási rajz oldalán van némi felhasználói visszajelzés, elvileg működik, de nem ismerek senkit, aki látott volna olyan embert, aki már látta, hogy működik. Egy próbát megér, majd írok tapasztalatokat.
Sziasztok!
.Elméleti síkon gondolkozom azon,hogy adott egy fémkereső,aminek a munkafrekvenciája 6,5 khz, adott egy adó/vevő tekercs benne.Elméleti szinten lehetne úgy tuningolni hogy az ember épít 6,5 khz re egy rf végfokot? És azt beköti az adó tekercs elé! Persze nem tudom erre a frekvenciára,lehetséges e.
Hello, erre a frekvenciára nem feladat erősítőt építeni, de egy fémkeresőnél a tekercs villamos jellemzőit módosítja a fémtárgy, igy ennek a jelenséghez a meghajtás teljesítményének nem sok köze van. A tekercs érzékenységét annak mechanikai kialakítása befolyásolja elsősorban.
Hi!
Megépítettem a detektort, de semmilyen szinten nem akar fémet érzékelni. A táplálás rendben van, megvan a +- 5V és a -10V. A tekercs kb. 45 menetes, légmagos 14 cm átmérőjű műanyag testen. Működés közben a piezo szól, a VR2 változtatásával a frekvencia változik. VR1 tekergetésére nem reagál. A tekercs halkan zúg, nagyjából a mintavételezési frekvencián. A Deprez-műszer és a hozzá tartozó alkatrészek (VR4, D9, D10, R34, R31) nincsenek benne, de úgy látom, enélkül is működnie kellene. Hol lehet a hiba? Első körben a két erősítő közötti FET-re gyanakodtam, de a jelek szerint (kiforrasztva, kimérve) működőképes. Előre is köszönöm a válaszokat!
Pedig nem biztos, hogy lesz benne köszönet...
SZóval én ezt a rajzot nem igazán bírom feldolgozni, de ez nyilván az én hibám (meg aki rajzolta). Ha a műszert nem teszed bele, q3 nyit? A teljesítmény feteket kimérted? Mondjuk miért lennének rosszak. Meg kell nézni szkopon, van-e impulzus és annak van-e valami köze, a PI-knél szokásoshoz, nekem pl az equinox (mért én meg ilyen feleslegességekre fordítok ídőt) túl rövid impulzust adott. Ha van és jó, akkor végig lehet menni rajta, hol mi történik. És akkor most megint megkérdezem: miért jó olyan dolgokkal heteket eltölteni, amiről semmit nem tudni azzokkal ellentétben aminen mondjuk vannak rendes fórumai, rajzai, doksiai, whites surf, Hammarhed, clone PI, és ezeket még használják is sokan?!
Equinox, Silver Star, MD1 ezek viszonylag jók és házilag is megépíthetők. 1-2 forintost 13-17, 50 forintost 18-24 cm-ről jeleznek. Pár ezerből összerakható, ami ezt gyáriban tudja azokért 100-150ezret is elkérnek. Valamelyik RT évkönyvben találsz infót.
Azért ez nem egy enyhe túlzás. Ami ezt tudja, amit ezek a csodák, azt már 30ezerért lehet kapni, még márkásaban is, kínaiban meg....persze lehet, hogy azok hamar megroggyannak. 150 ért már a magyar cobrát. 200-ért kint a minelab explorer és fisher F75 kiírja az anyagot, mélységet, vagy a kedvencem az öreg 1265, ami egy igen sikeres darab, manapság 100krül van.
Itt lehet turkálni, gyári, módosított és valóban mjólműködő gépek után, sok utánépítővel is lehet eszmét cserélni Bővebben: Link Hogy ne mondja senki, beszélek a levegőbe, az equinoxot megcsináltam és összehasonlítottam más, kint népszerű, egyszerű kütyüvel, a surffal . Szégyenletes rajzi elrendezés, nevetséges nyákterv, instabil működés, kisérzékenység jellemzi és persze a discrimináció hiánya is sokat ront rajta. A silver és az MD jó egy kísérletnek, megismerni, továbbgondolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |