Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   222 / 730
(#) aflmor hozzászólása Dec 6, 2009 /

Ez mennyire lehet rossz? (ha az)
Vélemények?

MC GEE vászonszélű zenekari hangszóró
(#) potenciameter hozzászólása Dec 6, 2009 /

Sziasztok, van egy pár 38cm-es hangszóróm, és van 2 pár 38cm-es hangfalhoz való 2 utas ládám. Az egyik pár láda belsőméretei: 35x39,5x69,5(cm- ben) aminek az alján 70mm-es "RÉS" van. A másik láda belsőméretei: 35x39,5x 60 (cm-ben), aminek az alján van 2darab 70mm-es reflexcső. Szerintetek, melyik ládában szólna jobban a hangszóró? Főként azt szeretném h minél nagyobb basszust nyomjon, de azt is hogy legyen egy kis közép hang is. szerintetek melyik láda lenne jobb?
(#) ImiDj válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Az arat koze tettem a fenti hozaszolasomban kb.6000 forint atszamolva mert en Romaniaban elek es itt rendelek.Igazan erzekeny 30 centis hat valami a PAudio-tol szerintem vagy ami meg jobb lenne Eminence.93,5 is jo arany a mai kinai hangszorokhoz kepest nem mondom van koztuk jo kis hangszorok de az mar dragabb es inkabb akkor valami markasat
(#) szergey válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Ha az a lényeg, hogy hangos legyen, akkor arra ez jó lesz. Mélyben kicsit kevés, de semmi sincs ingyen. Az érzékenység sem.
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Ami látszik, aszerint nem kifejezetten jó. Viszont 3500,- pénz nem sok érte.
(#) ImiDj válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Azert ez sem rosz,lehet ez kerul majd bele ez 43euro
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Az alacsonyabb némileg jobb , ha az állóhullámokat vesszük figyelembe. Persze a több "basszus"-hoz nagyobb térfogat kell , de minden hsz -nek megvan egy optimál térfogat és hangolás. Bizonyára nem lesznek jók a cső hosszúságok sem ,habár lehet ,hogy az átmérő majd megfelel. Az sem túl szerencsés ,hogy az előlapba épített hsz pereme szinte lelóg a dobozról.
(#) potenciameter válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Akkor azt mondod, h az alacsonyabba, tegyem? Milyen hosszú reflexcsövet javasolsz hozzá?

Vagy ha van ötleted arra, h hogyan építsem át a ládát... az jó lenne, mert rengeteg időm van, és némi anyagom is. Szerinted egy ilyen hangszóróhoz, mekkora az ideális láda?

Köszönöm.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Ha titokban tartod a hangszórók típusát , akkor nehéz lesz tovább segíteni.

Esetleg rakhatsz pár képet is.
(#) potenciameter válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Itt a kép, sokat nem tudok rolla.Bővebben: Link a linken megtalálod a hangszórót a gyári dobozában.
Figyelj arra gondoltam, hogy a magasabb ládámat, amelynek rés van az alján, átalakítom. gondoltam h lecserélem az elejét és teszek rés helyett 2 reflexcsövet.
Mit szólsz hozzá?

Vagy mit alakítsak át és melyik ládán, h jó legyen?
Tudsz adni tanácsot?

Előre is köszönöm.

1201168M.jpg

(#) ImiDj hozzászólása Dec 7, 2009 /

Ehez milyen doboz lenne idealis tudom van Win Isd de varom a ti velemenyeteket.
(#) szergey válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Mélyközépként 25 liter, 75Hz körüli hangolással. De tölcsérben érezné jobban magát, csak annak nincs sok értelme.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Name: EW-1501
Fs = 40, Hz
Qms = 0,837
Vas = 212,4 liters
Cms = 0,21 mm/N
Mms = 78,31 g
Rms = 22,64 kg/s
Xmax = 8, mm
Xmech = 12, mm
P-Dia = 327,8 mm
Sd = 844, sq.cm
P-Vd = 0,675 liters
Qes = 1,077
Re = 10,86 ohms
Le = 1,38 mH
Z = 13,03 ohms
BL = 14,09 Tm
Pe = 300, watts
Qts = 0,471
no = 1,217 %
1-W SPL = 93, dB
2.83-V SPL = 91,67 dB

Talán ezekkel számolhatnánk ,de sokkal jobb lenne egy ts-mérés.

Nekem mindegy melyik dobozt választod. De mielött nekiállnál fúrkáni a csöveket nyugodtan kérdezz rá.

Esetleg rakhatnál képeket is.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 8, 2009 /

És mekkora cső kell bele? melyik dobozt válasszam?
Én azért gondoltam a magasabbra mert a méretei majdnem meg egyeznek a gyáriéval.

Az alacsonyabb jobb lenne , mert mentes a káros rezonanciáktól , és már benne van a két cső.

70mm es cső 2 db kb 50 mm hosszban, de a tényleges hosszát csak impedancia méréssel lehetne beállítani. Mindenképpen hosszabbal indulnék és úgy lehet levágni belőle.
(#) karpi válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Es mit gondolsz az az Eminence hol van gyartva ?
(#) potenciameter válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Bocs, nem értem azt hogy :"mert mentes a káros rezonanciáktól" . Mi a káros rezidencia? Én úgy tudttam, hogy minnél magyobb a doboz térfogata, annál szebben szól, főleg a mély. Lehet hogy rosszul tudom! Az igaz hogy rövideb reflexcsővel jobban szól, ez már regeben is észleltem.

Szoval a kisebb ládába teszem és fevágom a reflexcsöbol. ok?
(#) dokidoki válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Szerintem, és a kérdéseid alapján, hiányos a ismereted a témában. Valami idevágó irodalom elolvasása sokat segítene, mert szerintem ilyen távgyógyászat nehezen működik hangdoboz ügyben. Sok felesleges kínlódástól kíméli meg magát az ember, ha olvas hozzá.
Találtam a gépemen talán idevágó irodalmat, csak nem tudom felmerjem tenni, (szerzői jogok miatt nem akarok gondot senkinek) Klinger: Hangdoboz építés. Franzis gyakorlati kézikönyv. Valószínűleg több ismeret van benne, mint amit itt kérdezgetve meglehet szerezni.
(#) Tujmi hozzászólása Dec 8, 2009 /

Sziasztok!

Szerintetek hogy muzsikálna egy martin audio wsx ládában egy rcf 18lf451 es hangszóró?
(#) szergey válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Pl. erről a témáról Klinger (vagyis a könyve) semmi hasznosat nem tud mondani.
(#) ptesza válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Hát igen valahogyan így kezdtük minden. Aztán már szinte mindent elolvasunk ,fórumokat ,könyveket meg mindent amit fellelhető.

Kicsit félve küldök ,bárkit is olvasni mert már megkaptam Atiati78 tól, kb egy hete itt .

Azt ,hogy a magasabbik doboznak ,rosszak az oldalarányai. Javítani kell.Az alacsonyabbnak némileg jobb.

A reflexcső ,hosszával hangold be. A hosszabb cső mélyebb hangolás, a rövidebb magasabb. De ez nem azt jelenti ,hogy akkor olyan hosszú legyen amilyen csak kapható a boltban.
(#) dokidoki válasza szergey hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Lehet, hogy én látom rosszul a témát, de az említett könyv, szentel egy pár oldalt a basszus reflex doboznak. Abban egy "kezdőnek" sok új dolog található. Haladó profinak gondolom, ez már kevés infó lehet.
Nem akarok senkit sem megsérteni, a tudás szintet a kérdések alapján is fel lehet mérni. Bár könnyen lehet hibás következtetéseket levonni belőle.
Abban egyetérthetünk, hogy doboz átalakítás / méretezés nem ilyen kérdés alapján működik:
"Szoval a kisebb ládába teszem és fevágom a reflexcsöbol. ok?"
Vagyis valószínűleg méretezést, és utólagos hangolást kíván a dolog, ezért a kérdés, necces egy kicsit.

(#) ptesza válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Nálam sem így megy. Ha valakit érdekel itt a terv.
(#) dokidoki válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Igen, ezért félek én is. A dolog részemről teljesen jó szándékú, nem áll szándékomban bárkit bármit bírálni.
A könyv nem biztos, hogy megvan mindenkinek, illetve olvasták-e a fórumtársak, majdnem feltettem, de meggondoltam magam, mert volt már baj máshol ebből.
De ha valakinek kell, akkor felteszem, remélhetőleg a oldal moderátorai el tudják távolítani ha szükséges. Nem mint csodaszerként, de ennyivel tudok hozzájárulni a topikhoz, mert több tudásom nincs a témában.
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Igazad van sajnálom, hogy eddig fajult a dolog.Én kifejezetten örülök neki, ha találok az általam érdekelt témában olvasmányt, ami segít megérteni a dolog/eszköz működését. És rávisz a siker útjára. Főképp nem zavar az, ha más ajánlja.
(#) szergey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Szerintem áldásos lenne, ha mint a téma "szakértője" kissé visszafognád magad. van egy olyan tendencia, hogy kérdés nélkül altalaban hibás, vagy értelmetlen, de mindenképp kéretlen válaszok születnek. most a tiéd is ilyen.
(#) szergey válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

A b-reflex rész a könyvben kb. használhatatlan. amikor kiadták is elavultnak számított. egy kezdőnek sem ajánlom, hogy Klinger alapján álljon neki dobozolni. arra jó, hogy elolvasd; mint amikor múzeumba mész a hétvégén, és megnézed, hogyan működtek a gőzmozdonyok Watt idejében.
a belső állóhullámokkal pedig egyaltalan nem foglalkozik...
(#) ImiDj válasza karpi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Azert irtam hogy van jobb de az mar dragabb.De legalabb az meg Eminence neven van es hat nem sok roszat hallotam rola.
(#) szergey válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Kb. igy van. ha jol választod ki a hangszórót, akkor a célnak megfelelnek az Em hszek.
Következő: »»   222 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem