Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   161 / 507
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Az hogy vasmagos szerintem elöny is .Azt probáltam vele mondani,hogy a forgó rész ha valóban autógenerátorol van szó kb 80 mm átmérőjű igy ezekkel a mágnesekkel számolva majdnem egymáshoz érnek a mágnesek.És a 40 hosszúval is ez a problémám a generátor állórésze(tekercsek belső mérete)sincs 40 mm.De kiváncsian várjuk az adatokat,mert igy csak találgatunk.
Szakmailag tényleg soknak van mit potolni.A mágneses tér lelkivilágával én is messze vagyok a csúcstól.
Légmagosnak neki álltam én is,de a tapsztalatok alpján továbbra is a szervomotor a kedvenc,de ha eljutok adáig az oldalon leirom melyik miben egyszerűbb,használhatobb,jobb.
(#) athor77 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Szia durkonorbi!

Szerinted ez a UPC milyen és mit bír?

Nekem is keringetőhöz kellene.

UPS.JPG

(#) durkonorbi válasza athor77 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Ránézésre APC de inkább Back-UP mint Smart. Ami fontos különbség a kettő között, hogy az APC Back-Up széria négyszögjeles, vagyis sok mindenhez jó, de a motorok nagy többsége, mint pl. a keringetők jellemzően nemigen szeretik... Ha esetleg Smart, akkor jó, mert az APC legjellemzőbb 2 szériája ez a kettő, és az utóbbi a full szinuszos család. Mindenképpen jó lenne tudni a tipusát (elöl szokott pirossal lenni a felirat) mert ez alapján dönthető el. Amugy a teljesítménye egy átlag keringetőnek elég lesz az tuti! (lehet ki lehetne bogarászni manualokból így a hátlap alapján is, de az elég hosszadalmas lenne). Formára is pont hatááreset, láttam ilyet már Smart-ban is, de az inkább lapos lenne még ebben a teljesítménytartományban, szóval szerintem Back-Up lesz, de nem 100% ...
(#) erbe válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

BK300MI. Back-UPS.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

SU620INET Smart UPS 620 VA.

su620inet.JPG

(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Jogos, tényleg ott van, hogy BK, csak már tegnap be voltam vakulva... Igen, ez keringetőhöz nem ajánlott, amit erbe alatta írt, a Smart, na az már minden további nélkül, sőt az már "szinte" nagy is...

(aki nem szélgenerátorral, napelemmel tölti az aksiját a rendszernek, az viszont figyeljen oda az alábbi dolgokra:
- a belső aksis UPS-ek külső nagyobb csatlakoztatott aksikat nem mindig tudnak tölteni normálisan, egy adott kapacitásnövekedésig igen, de utána nem!
- a belső aksival a kisebb UPS-ek túl sokáig nem viszik el a keringetőket, órákat nem fognak áthidalni!
- a nagyobbaknak pedig elég nagy a készenléti fogyasztása, illetve a "szünetmentesítés közbeni" alapfogyasztása

* a Smart széria ugyanis folyamatosan az aksiról dolgozik így tölti is azt folyamatosan ... ez állandó fogyasztást ad... ha megéri ez a szünetmentesség, akkor Ok, de ki lehet számolni mibe fájhat anyagilag ez egy év alatt, ha ezt hálózatról érjük el ...

Ezért érdemes venni olyat ami hidegen is indul, és az aksi pakkot szélgenerátorral, napelemmel tölteni, ha ezek nem mennek/nincsenek, akkor marad a hálózat persze, és ami tényleg a legjobb, ugyanezekből az a Smart sorozat, amelynek van külső aksi csatlakozási lehetősége - az elbánik a nagyobb aksipakkal is) .
(#) glaady hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!
A rotorról csatolok egy képet, valószínű akkor ezzel van a gond mert az eredetin 12 pólus volt, ebbe meg 10 mágnes fért bele. Érdekes az elektromágnesesség...Ezek szerint egyáltalán nincs mit kezdeni vele, vagy esetleg az állórész kicserélése segítene?

rotor.jpg

(#) Dzsos válasza glaady hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

hát igen a tiz mágnes nem jó,de az állórészt is át kéne tekerni ,mert igy csak nagyobb fordulaton fog termelni.
(#) weend válasza glaady hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!
Ha a generátorod 36 hornyos, a forgórészed nem lehet 10 „körmös”. Meg kell találni a megfelelő méretű mágneseket, hogy kialakuljon az eredetihez legjobban hasonlító forgórész.
Ha nincs lehetőség beszerezni ilyen méretű mágneseket, akkor lehet több kisebb darabból kialakítani. Vagy az is megoldás lehet, hogy az eredeti körmöket mágnesezed fel, Pl. hangszóró mágnes. De szerintem az autó generátort minden esetben át kell tekercselni, mert általában 4-5 menet van tekercsenként. És megmarad a nagy fordulatszám igény, sajnos.
Én Pl. nemrég nekiálltam egy 48 hornyú generátornak, ebben valószínűleg a forgórészen több darab kisebb korong alakú mágnes lesz eltolva. Nekem így 16 „körömnek” kellene lenni a forgórészen. Ha, követem a 3 fázis,16tekercs/fázis elrendezést.
(#) glaady hozzászólása Dec 13, 2009 /

Koszi a véleményeket, rájöttem hogy elég nehezen hozható ki vm ebből a tetszetős rotortból . Elhatároztam, hogy építek egy teljesen újat, a következő jellemzőkkel: 9tekercs / 100menet, és kétoldalt 2x12db 40x20x10 mágnesekkel. Szerintetek lehet ebből kihozni egy 12 vagy 24 voltos rendszert (kb 800Watt), max 500 fordulat/perc van. Jo lenne ha megerősítenétek elképzelésemet, nehogy úgy járjak mint az előző próbálkozásommal. Hálás Köszönet mindenkinek!
(#) weend válasza glaady hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!
Azért én megpróbálnám újra tekercselni a generátort (ha már ilyen tetszetős rotort készítettél :yes: ). Nem biztos, hogy jó befektetés a tárcsa generátor, réz/mágnes/gyanta árak, a munkáról nem is beszélve. Ha különálló tekercseket készítesz, és egyenként egyenirányítod őket, akkor még lehet belőle jó generátor. Szerintem.
(#) erbe válasza glaady hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Mekkora átmérőjű volt az eredeti forgórész?
90 mm átmérőjűbe belefér 12 db 20 mm széles 3,5 mm-es légrésekkel. Ez a forgórész-állórész közötti 0,5 mm körüli légrésnél elviselhető.
Az autógenerátorok legtöbbje, amivel eddig találkoztam, 90-95 mm közötti átmérőjű. Kivéve a Zaporozsec, ami mütyür.
Tárcsagenerátornál édeskevés az az adat, amit megadtál.
Mekkora lesz a mágnesek körének külső átmérője?
Milyen vastag huzalból tekered a tekercseket?
Mekkora lesz a távolság a mágnesek között?
500 fordulaton 800 watthoz kell legalább fél m átmérő, amiben a 9 tekercs semmiség. 12 mágneshez ekkora méretben akár 36 tekercset is rakhatsz átlapolással. Máskülönben csak a műgyantát pazarolod.
800 wattnál 12 volton 66 A !!!, 24 volton 33 A kell. Ez már legalább 3-as, 2-es huzal még 3 fázisnál is.
3-as drót = 7 mm2. 7*6A*1,73 (gyök3)=72A
Normál ventillátorral hűtött motorban 6A/mm2-t meg lehet engedni. Műgyantába ágyazva kérdéses.
(#) dobo válasza glaady hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A mágneseket váltott pólusokkal ragasztottad?
Lehet ez a hiba!
Mert amit mértél az nagyon kis feszültség .
(#) kingkey válasza erbe hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

12 db 20 mm széles 3,5 mm-es légrésekkel. Ez a forgórész-állórész közötti 0,5 mm körüli légrésnél elviselhető.

Azért az izgalmas, hogy egy hengermen téglatestek mozognak, ha a sarkoknál fél mmm, a közepén?

Ha az átlagot nézed, az gyászos, és nagyon közel vannak a mágnesek oldalirányban...

Ott baromi nagy a mágneses rövidzár - vagy valamit nagyon nem értek...
(#) kingkey válasza kingkey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Kihullott az összes hajam, két .jpg-t akarok idebiggyeszteni, de sehogyse megy...:}}}
(#) kingkey válasza kingkey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szépen tallóztam, de csak alul jelent meg, mellette a Törlés lehetőséggel, de hiába küldtem el, fütyült megjalanni.
Tudom, 13.-a, de mégis...:}}}
(#) erbe válasza kingkey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

90 mm átmérőn ha a sarkain 0,5 mm-t hagysz, 20 mm szélességnél középen nem lesz több a légrés 1,5 mm-nél. Ez még mindig kevesebb, mint fele a mágnesek közötti hézagnak. Az erővonalak elsősorban a 0,5 mm-es résben fognak koncentrálódni, de még a nagy felületű 1-1,5 mm közötti részen is több megy, mint a sokkal kisebb felületű 3,5 mm-es résben.
Mindenesetre még mindig sokkal jobb, mint a légmagos tárcsagenerátorok 10-12 mm-es rése.

Na épp a légmagosokra vonatkozó vasporos képeket akartam berakni az Indexről.
Brrr...
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hiába ragasztja váltott pólusokkal, ha 12-es osztás helyett 10-essel akar 3 fázisba sorbakötözgetett tekercselést gerjeszteni. Ez a legnagyobb hiba.
A fordítva gerjesztett tekercsek kioltják egymást.

Őszintén szólva, amikor nézegettem a Zsiguli-generátoromat, töprengtem, hogy a körmös pólusokra ne ragasszak-e permalloy-lemezt, hohy a légrés kissebb legyen...:}}
A fél milli is baromi nagy...

Lementetted előtte a saját gépedre? Másképp nem engedi.
Az indexre felrakásnál az is lekicsinyíti, meg amikor ide felteszem, ez is tovább kicsinyíti.

Jó minőségű, precíz kialakítású motornál 0,2-0,1 mm-re is le lehet menni a légréssel. Az autógenerátoroknál tudomásom szerint a nagy légrés egyfajta teljesítménykorlátot képez. Terhelésre a létrejövő áram könnyebben ki tudja szorítani a mágneses erővonalakat. Ha nagyon szoros lenne a csatolás, indítás után a lemerített akku megölné a generátort. Képzeld el, hogy a 200-300 A-es indítózás után 100-150 A-t szívna visszafelé.

Persze, a "szélkerék" könyvtárból szedném elő. Először .BMP volt, mert ott a nem tudom melyik kolléga úgy rakta fel, átformáltam, már .jpg, de nem tudom, hogyan jelenhet meg, pedig ide is raktam mát föl nem egy képet...

Igazad van, a szórt mező miatt van, ( meg a gyártási igénytelenség is játszik), de nekem ugye nem azok lettek volna az igényeim.
Mindegy, én biztosan nem autógenerátorral támadok, már ha.

Vagyis az akku holna meg ( nameg a generátor se örülne, az biztos...)

Láttam már MÉH telepen 14V 160/192A-es generátort, de az nem hajszáldróttal volt tekerve. Ha a gyakori 14V 42A-es generátor ~1-es huzalaira 150 A-t ráeresztenénk (fázisonként 86A), akármilyen intenzív a hűtése, olvadóbiztosítót játszana.
(#) athor77 válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Teljesen igazatok van BK 300 MI.
Back-UPC.
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Csináltam egy sablont 12 mágnesre.
Így a 16cm - es tárcsán 19 mm van a mágnesek között.
Azaz pont befér még egy mágnes.(18mm).
A tekercseket hagyjam 16 db-ra?
120 menet 0,315-ös drót.
A tervezett légrés 8-10 mm.

Igazad van, dehát én elereszteném a kapocsfeszültséget.
Már beraktam a szóbanforgó generátor kimeneti karakterisztikáit talán ide is, ha nem szabályzod le 14.4 V-on, akkor irdatlan teljesítményt lead - 120 V kapocsfeszültségen.
Nyilván ez nálunk nem játszik, mert 7-8000 a fordulat.

De az elv, ugye.

Amúgy inkább az akkuban hullana az elektród, mert ha nekimész egy akkunak, pikpakk eléri a 14.4V-ot, és onnan a fesszabályzó leveszi a lendületet.
De az oda-vissza marhanagy áram, még ha rövid idő is, porítaná az akkut.
Következő: »»   161 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem