Fórum témák
» Több friss téma |
Heló!
bocsi a láma kérdés miatt, de én összeraktam egy égetőt Bővebben: Link és nem tudom hogy ezzel milyen tipusú ic-ket tudok megírni. Mert van ahol azt olvastam hogy minden 18 lábút, meg ilyenek. A ki tud az írjon! Előre is köszi
Simple JDM PIC Programmer
Ez ugye azt jelenti, hogy egyszerű PIC programozó.... Akkor vonatkoztassunk el az általános 18 lábú tokoktól és akár a 18 kerekűektől is, mert ez hellyel közzel a weboldalon leírtak alapján PIC programozásra való, és azokat a PIC-eket programozza amit a hozzá való JDM szoftver ismer. Töltsd le a hozzá való szoftvert (Win PIC Programmer)és ismerkedj vele, abban lesz a válasz a kérdésedre. Csak halkan jegyzem meg, ez azért már majdnem muzeális darab
Szépen pötyögd be a fórum keresőjébe, hogy :"JDM programozó" és keress a hozzászólásokban! Olvasd el azokat és az ajánlott linkeket! Talán világos lesz, mire utalt potyo
Idézet: „Létezik valahol másutt is felkutatható picIt2, amit megvásárolhatnék (részemről csak a chipcad-et tudtam felkutatni) ?” Nem reklámot akarok csinálni, de itt van egy ha használt is jó.: Bővebben: Link üdv
Köszi szépen
((Már az utánnam szólónak, hogy mér nem lehet normálisan válaszolni? Mert nem fogok 64 oldalt végigolvasni egy 2 szavas válaszra... És aki normálisan tudott válaszolni annak kösz))
th0m4s94:
Röviden a tömör válasz: a rászánt idődet valószínűleg kukába dobtad, az az eszköz általános jelleggel már semmire sem lesz jó. Baj van vele hardveresen is, szoftveresen is. Indoklás. Valamikor régesrégen a PC-kbe olyan soros portot építettek bele, ahol ténylegesen bitenként lehetett programozni a soros port egyes kimenő jeleit. A pic égetéshez +12V-os feszültség is kell, és az egyik kényes feladat annak egyszerű és könnyű előállítása. A soros portok egykoron megcsinálták. Régen (kb 6-8 évvel ezelőtt?). Erre írtak programot, fabrikáltak áramkört, azt látod a cikkben. Azok az áramkörök még a 8 bites PC, később 16 bites ISA buszokon működtek, "multi-i/o kártya" volt a nevük. Ma már olyat csak régen kiselejtezett 80286 / 80386-os gépekben találsz. Ha életre akarod kelteni az áramkörödet, szerezz be egy olyat. Persze gondjaid lesznek ám minden más téren is. Egyszerűen csak egy régi elavult technológia, amihez mindenféle támogatottság már megszűnt. A mai soros portok leginkább belső USB hídon külön firmware vezérelte áramkörhöz csatlakoznak. Semmi ISA buszos TTL logika. A szabvány nem kötelezi már az áramköröket a +12V-ra, megengedi a +5V-ot is. Javultak a kábel minőségek, az áramköri érzékenységek, ezt hozta magával az idő. Nem lehet már bitenként sem vezérelni a soros porti jeleket. A szabvány szerinti adat átvitel egészében működni fog, de a redundáns funkciókat megszüntették, a firmware-ek ilyesmiket már nem támogatnak. Nem fog működni a szoftveres vezérlés. _HA_ mégis találsz egy olyan számítógépet a maiak között, amivel az még működik, az kb egy valóságos csoda. Nem állítom, hogy nem létezhet ilyen, de kb fehér hollót látni hamarabb fogsz. (Éppen tél jön, leesik a hó, és behavazza az egyik hollót két héten belül de olyan gépet egy egész hónapig is kereshetsz, és lehet, hiába). Ha mégis sikerült találnod, az az áramkör még akkor is csak a PIC16F sorozatú 18 lábas áramkörökre fog működni. Leginkább azt a kettőt válaszd, amire konkrétan letesztelték: PIC16f84A, PIC16f628A. Kb ennyi.
Szia!
Építs egy PicKit2 klónt. Ha a szerencse (meg egy jó régi gép) is melletted van, sikerül legalább a PicKit2-be való 18F2550 -et felprogramozni vele. A többi pic-et pedig már a PicKit2- vel biztosan fogod tudni programozni. Szia
"_HA_ mégis találsz egy olyan számítógépet a maiak között, amivel az még működik, az kb egy valóságos csoda. Nem állítom, hogy nem létezhet ilyen, de kb fehér hollót látni hamarabb fogsz."
Tudom, hogy nem nekem szólt a dolog, de egy észrevétel: nálunk a cégnél a legújabb asztali gépek között még nem volt egy sem, ami ne égette volna ezzel az áramkörrel a 16F628-at. Éljenek a fehér hollók! Nem, nem 10 évesek a legújabb gépeink, pár hónapos P4 gépeken is működött. (5 gépen tuti kipróbáltuk) Ahol baj volt: a laptopok. IBM Thinkpadjaink is vannak, amiken nincs soros port, így külső replikátor van hozzájuk. (szintén IBM) Na, ezek esetlegesen írták, ezekhez kellett a külső táp. Az eredeti alapkapcsolás lett átfaragva a HE fórumon is megtalálható külső tápos JDM verzióra, így már mennek a nagyobbak is a laptoppal égetve. (16F877 tuti, sosem dobott még hibát) Szóval szerintem annyira nem reménytelen a dolog, mint itt leírjátok páran, legalábbis az említett vezérlőkhöz biztosan nem.
Nos, remélem sikerült kitárgyalni a JDM-et. Most már ne offoljatok tovább, légyszi!
Hali
En meg tudom erositeni az allitasodat. Szoktam csinalni hasonlo stilusu egetoket amit probaltunk sokfele geppel, w98, wme es wxp alatt is. Eddig meg senki sem sirt, hogy nem jo pedig elvittek sokat. Ezt a tipust csinalom: multipic, ami szinte egyezik a JDM tipussal. Nem talaltam meg desktop gepet amin ne mukodott volna (persze ha van rajta RS-232). Persze laptop-on nem mukodik. Arra ott a PK2. De a 18F2550-et is ezzel egettem. Udv Vili
Valószínűleg azt tenném, ha időmilliomos lennék, de a szitu az, hogy jó lenne jövő februárig nem csak elektronikailag, de szoftveres vezérlés szempontjából is betesztelni egy áramkört. Legalább pic programozóból garantáltan stabil megoldás kellett, különben kicsusszanok az időből. Megvettem a pickit2 expressz csomagot. A próba panel meg jó lesz kistesónak. Úgyis a mikrokontrollerekkel szívatják őtet a suliban. Könnyebb lesz neki megemészteni a tananyagot, ha láthat ilyet élőben debugger szemmel is, mert a tankönyvei amúgy nagyon hulladékok.
Ja igen. Aranyosak a lánykák a chipcad-ben Idézet: „Ja igen. Aranyosak a lánykák a chipcad-ben” Azok igen Viszont van egy fickó, aki az ajtón belépve balról az iroda végében levő asztalnál volt, az elég kőbunkó lehet. Miután tudattam vele, hogy Ada település az Vajdaságban van, visszakérdezett, hogy Vajdaság az Szlovákia?
Szia!
Az idősebb kolegára gondolsz... Csak vele tudtam megbeszénli egy olyan problémát, amikor az adatlap mást mond, mint amit a kontroller csinál... (16F886 I2C master üzemmód nem működik jól, ha a SSPCON regiszterben a CKP bitet 1-re állítom - Az adatlap szerint "Unused in this mode") Szia
Vele nem találkoztam. Az "Értékesítés" ajtón belépve (ahol belül jobbra van azonnal egy kis helyiségben a pénztár) most csak lányok voltak. A terem végében balra, na éppen ott csücsült a legcukibb pofi (ő nyomtatta ki a számlát). Elég leharcolt képet mutathattam nekik, anyag beszerző körút végén betoppanni vagy féltucat kilométernyi séta után félig átizzadva - ejj, ez nem volt az én napom.
Van egy égetési elrendezés a PIC-kwik cikkben.
Abban a bekötésben a programozó Vdd-je közvetlen rá van kötve a külső 3.3V-os tápra. A pickit2 firmware-jébe nem látok bele, így nem tudom megítélni, hogy egyáltalán el tudok-e követni szoftveres vezérléssel olyan bakit, amit a pickit2 nem ismer fel abban az elrendezésben, nem bírál felül, és következményként összedobja az USB 5V-ját a külső 3.3V-al? Akkor ugyanis valami ropogósra fog sülni. Ezt inkább megkérdeztem, mielőtt (figyelmetlenségből) kipróbálnám.
Ha betartod a normális sorrendet, akkor nem lehet baj.
1. PK2 csatlakoztatás a PC-hez. 2. PK2 program indítása. 3. Kiválasztod a PIC családot! 4. Csatlakoztatod a céláramkört. 5. Újra kiválasztod a PIC családot(felismeri a program a PIC-et) 6. Égetsz, debuggolsz stb.
A PICkit2 először megnézi, hogy van-e bejövő feszültség a VDD-re kötött 2-es lábon, s csak akkor ad ki tápfeszültséget, ha muszáj.
Egyébként sem 5 V-ot adna ki, hanem 3,3 V-ot, hiszen 5 V-tal a PIC24-et kinyírná.
Valahol olvastam, hogy nem biztosított a detektálásnál, ha nem a megfelelő család volt előtte kijelölve, hogy nem megy ki az 5V. Legyünk óvatosak, és tartsuk be a sorrendet. Szerintem nem okozhat problémát.
Szerintem nemis lehet biztosítani ezt. Rádugsz valamit, amiről nem tudja a Pickit2, hogy mi, akkor nem adhat hozzá megfelelő feszültséget. Megfelelő feszültség nélkül meg valószínűleg nem lehet detektálni. Pl. 18F97J60-nál ha nem használod a belső feszültségszabályzót, akkor maximum 2,75V-ot adhatsz rá tápként. Ha a Pickit2 azzal indítana, hogy 2,5V-ot ad ki a tápra, akkor egy 16F877-et nem biztos, hogy felismer. Ilyenkor pedig jön a kérdés, hogy ez most 18F97J60 és mondjuk a PGD vonal hibás, azért nem ismerhető fel, vagy pedig valami olyan, aminek nagyobb Vdd kell. Ha kiad nagyobb Vdd-t, és mégis a PGD a hibás, akkor azzal megsüti a chipet. Ha nem ad ki, akkor pedig nem ismeri fel a 16F877-et. Tehát nincs mit tenni, ez már nem elektronikai kezdők területe, aki nem figyel oda és a rossz család kiválasztásával megsüti a chipet, magára vessen...
icserny:
Néztem watt oldalán a pickit2 klón kapcsrajzot. Abban 18f2550-es volt, és az USB 5V-ról kapta a közvetlen tápot. Néhány feten keresztül (Fet1, Fet4, Fet3) az USB 5V-ot tudja kifele tolni a Vdd lábra. A gyári ehhez képest mennyire más? Mondjuk igaz, ebben a programmer-to-go nincsen benne. watt: Ezt most nem egészen értem. Kuksi ezt az oldalt plz: http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...023805 Oldal alján a "Downloads" szekcióban legalsó külön kicsi link a PK2CMD V1.20. Egy command line égető program. Részemről ezt szeretném használni. PK2CMD kb úgy dolgozik, hogy összedugtad az egész cumót (rá kell dugni a pickit2-t is a céláramkörre), és akkor elindítod. Megkeresi a .hex állományt, és lenyomja a pickit2-n keresztül a cél picre. Mondjuk itt a parancs sorban be lehet olyat is állítani, mint cél pic típusa, 3.3V-os égetés, nem is ezzel van a baj. A baj azzal van, hogy jobb szeretek előre tudni a rejtett "taposó aknákról". Ha véletlen 5V-os pichez is írok egy scriptet, és neadjisten 5V-os paraméterrel használom fel később egy 3.3V-os pichez, akkor mi is fog történni ? Ha előírtam, hogy a pickit2 hajtsa meg 5V-al a külső áramkört, akkor meg fogja tenni annak ellenére is, hogy a külső áramkörből feszültséget érzékel (a kapcsrajzodon RA1 láb és R1 ellenállás) ? Reménykedtem benne, páran elkövettetek már ilyen bakit, és ezt kitapasztaltátok. Idézet: „Abban 18f2550-es volt, és az USB 5V-ról kapta a közvetlen tápot. Néhány feten keresztül (Fet1, Fet4, Fet3) az USB 5V-ot tudja kifele tolni a Vdd lábra.” Ezt nem éntőlem kellett volna kérdezni (én még csak gyári PICkit2 készüéket láttam/használtam). Watt leírása világosan mondja, hogy Vdd-t szabályozza. Tehát nem 5 V-ot ad ki, hanem annyit, amennyit kell... Idézet: „A gyári ehhez képest mennyire más?” Ez is le van írva Watt oldalán. Idézet: Ezt nem ismerem. „Részemről ezt szeretném használni. PK2CMD” Idézet: „Reménykedtem benne, páran elkövettetek már ilyen bakit, és ezt kitapasztaltátok.” Figyelmetlenségből csináltam már óriási butaságokat a PICkit2-vel, de azokat nem reklámozom, nehogy valaki véletlenül azt kövesse... Károsodás még szerencsére nem lett belőle.
A cikkem címe mindent elmond.
Ha van lehetőség kiválasztani a Vdd-t égetés előtt, akkor azt meg kell tenned. Ha 5V-ot engedsz olyan PIC-re, ami azt nem bírja, tönkreteszed. Ennyi. Egyébként javaslom a hozzá való windows program használatát a leírt sorrend alapján. Ha más programot használsz, azt nem ismerjük.
Igen, igazad van, nem lehet biztosan előre megmondani milyen feszültség kell, ezért erre nem lehet biztos szekvenciát kidolgozni. Az ember ezt egy tized másodperc alatt eldönti, a gépek még ebben lassúbbak nálunk!
Oké, akkor majd én leszek az úttörő (hehh, de rég is volt már, hogy énekeltem a "mint a mókust" )
Zavarvédelmi okokból nem szeretnék lábakat lifegve hagyni. Egyet sem. A pged / pgec-ket is felhúznám ellenállással +3.3V-ra. 10K-t el kell bírnia az égetőnek max speed mellett, vagy jobb a nagyobb pld 22k?
A nem használt lábakat állítsd kimenetnek és nem kell felesleges ellenállás hegyeket alkalmaznod.
Az MCLR lábon kívül nem kell felhúzás. Csak a kondenzátorokra ügyelj (az általad hivatkozott rajzomon C3, C4, C5).
icserny:
Watt oldalán a pk2 klón kapcsrajzot te csináltad? Amennyire láttam, a C3,4 a kvarc oszcillátor stabilizátorai, a C5 pedig az usb-s magfeszültség stabilizátora. Nem egészen tudom hova tenni a dolgot. Bemenetre külső oszcillátor jelet rakok, magfesz stabilizátornak meg inkább 10µF tantált, a 470nF-ot kevésnek találom. watt: Direkt addig faragtam az áramkört, meg a nyák-elrendezést, mire azokat a lábakat sikerült pont azokat a lábakat csak erre a célra felszabadítanom. Semmi másra nem kellenek, csak programozó bemenetnek. Viszont ha kimenetnek állítom őket, programozásnál majd cumizhatok az égető feszültség időzítéssel, mint pár lappal ezelőtt valaki. Pláne, hogy a command line égetőt akarom használni, ami ugyan jobban kézreáll nekem, mint a GUI, viszont nem lehet vele hasonló finomkodásokat elkövetni. Ha választanom kell két rossz megoldás közül, legyen inkább +2 ellenállás. Ha mindenáron ellenállást akarnék spórólni, akár felprogramozhatnám a weak pullup-ot is, mert a ds33-ban már az is van, viszont a szórása iszonyatos. Ellenállás ekvivalensre átszámolva 66K-tól 8K-ig hőfokfüggően bármi. Elfogadható oda egy 8Kohmos ellenállás is terhelésként? Egyáltalán mekkora frekivel dolgozik egy pk2 égetés közben? Idézet: „Watt oldalán a pk2 klón kapcsrajzot te csináltad?” Nem. Idézet: „Amennyire láttam, a C3,4 a kvarc oszcillátor stabilizátorai, a C5 pedig az usb-s magfeszültség stabilizátora.” Korábban a PICkwik kísérleti áramkör rajzot említetted volt, feltételeztem, hogy azt akarod megépíteni. Azt nyilván nem feltételeztem, hogy PICkit2 égetőt akarsz építeni!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |