Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv uraim, lenne egy kérdésem. Ha az elektronikus előtét 1*36 w-teljesítményre van, akkor be köthetek-e rá 2*18w-os csövet? És ha igen, akkor sorosan, vagy párhuzamosan, és ez okoz-e élettartam csökkenést vagy valami extra melegedést?
Köszi.
Üdv!
Szerintem arra nem tudsz két 18W-ost bekötni, arra direkt olyan elektronikus előtét kell. De várd meg mások véleményét is! Üdv! Tomi
Sziasztok!
Az ezen az oldalon lévő 2. kapcsolást (TUNGSRAM 20w) szeretném megépíteni mert a gyáriba, ami teljessen ugyan ez, elszállt néhány alkatrész. A kérdés az volna hogy működne e két egyforma IRF710-es FET-tel? Ja és az L1 tekercs feltétlen kell bele vagy elhagyható? Bővebben: Link
Ennyire ne tolongjatok...
Üdv a szakiknak.
Nem a fénycső a szakterületem ezért ide fordulok okosításért. Itt a portálon olvastam, hogy létezik kapacitív előtétes megoldás amit a folytóssal kombinálnak a villogás kiegyenlítésére. mármint több fénycső esetén. Érdekelne ennek a technikai részlete esetleg konkrét értékek. Köszönettel
Köszönöm a cikket.
Meg tudnád adni a könyv címét érdekelne a többi rész is. Nagyon jó a magyarázat és már régen tanultam és jó lenne feleleveníteni.
Simpitől én is érdeklődöm a könyv címe iránt .
Sziasztok!
Böcsületesen átolvastam az idevágó leírásokat, és elkészítettem az alábbi bekötési vázlatot (levilágítóhoz). (Bocsi a kép minőségéért) Amit tudni kell róla: - fénycső - fojtó - gyújtó Az lenne a kérdésem, hogy jó-e? (a nevezett termékekkel). Ill., hogy a 2X6 wattos fojtó elég-e, nem kell-e nagyobb (be tudja-e rendesen gyújtani)? Köszönöm: Totya
Üdv!
Nem jó úgy a bekötés! Egy fojtóra (ha hagyományos), két fénycsövet sorba kell kötni. Egyébként az alkatrészek jők. Csatoltam a rajzot (a bsselektronikáról másoltam). Természetesen neked kettő kell belőle. Üdv A gyújtót a 4-22W-osat(110V) vedd! Soros kötésnél csak ez jó, a 4-65W-os(220-240V) nem!! Az csak egy cső esetén használható!
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!... Sajnos nem (nagyon) lettem sokkal okosabb, mint voltam. Sajnos nem az én "területem" a fénycsövek bekötése. Hülye vagyok hozzá... Nem három ágú a fojtó, csak én feltételeztem (naívan) a webshop alapján, hogy az. Ha két csövet sorba kell kötni egy fojtóra, és négy csőnél ezt duplán, akkor azt, hogy kell egy kapcsolóra kötni? :help: Tényleg bocs az amatőr kérdésekért! Köszönöm: Totya
Ok. Közben találtam még plusz infókat is.
Köszi!
Csak a kedvedért direkt kiprobáltam! Mert gondoltam, miért robbana fel??? és nem robban fel!!! mindegy hogy van e kondi vagy nincs, sehogy se sikerült felrobbantanom
Sziasztok! A kondival kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy a neon vibrálását csökkentheti-e? Egy másik hozzászólásban olvastam, hogy
Idézet: de ez pontosan mit jelent? „"A kondenzátor a fénycső meddőteljesítményfelvételét kompenzálja."”
Szia!
Mivel a hagyományos fénycsőnél az áramkorlátozó általában tekercs (induktivitás), ezért az ára és a feszültség nem egyszerre lesz maximumon. Ez veszteségként jelentkezik a hálózaton. Az induktivitás kedvezőtlen hatását kondenzátorral lehet ellensúlyozni.Bővebben: Link
Sziasztok!
Tud valaki valamilyen képet, ábrát mutatni, hogy a kondenzátort, hogy kell bekötni egy 2x18w-os rendszerbe? értem, hogy hova kell kötni, csak nem tudom elképzelni, hogy kell a két vezeték közé bekötni, légyszi aki tud egy képpel dobjon meg! Köszi!
Szia!
A fázisjavító kondenzátort a 230V-os betápra kell kötni.
azt értem, de nem rajzban szeretném látni, hanem egy fotó, kép a kondenzátorrol ahogy be van kötve... azt a részét nem értem, hogy kell megoldani értem h a két bejövő vezeték közé kell, de vágjam szét a kábelt vagy mi?
Semmi különleges nincs a bekötésben. Gyári lámpatestekben vagy egy sorkapocs. Ide kell bekötni a fázist ( fázisokat, több fázisú lámpatest esetén ), a nullát és a földelést! A kondenzátorokat ( legtöbb esetben 99.98% ) is rendszerint ebbe a sorkapocsba kötik el.
ÍGY SZÓ SZERINT A BEMENETTEL PÁRHUZAMOSAN LESZ BEKÖTVE A FÁZIS ÉS A NULLA KÖZÉ A KONDENZÁTOR (kondenzátorok) ! ( Bocs nem kiabálok csak kiemeltem szöveget. )
Üdv!
Sajnos nem nagyon értek az elektonikához, de ha nem túl bonyolult összeraknám. Adott egy ilyen terráriumban használatos fénycső: SERA TERRA UV SPECIAL FÉNYCSŐ T8 Teljesítmény:25W Méret:75cm Egy ilyen fénycsőhöz méregdrága az armatúra mivel nem általános teljesítményű és méretű. Miket kell ehhez vennem egy elektronikai boltban, hogy készítsek hozzá egy armatúrát? (Nem biztos hogy hasznos infó, de említettek már nekem ezzel kapcsolatban olyat hogy nem gyújtó kell hozzá hanem elektronikai előtét) ilyen fénycsőhöz kéne
Hali!
Így van, ahogy köbzoli írja. Én csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy - azt írtad, nem nagyon értesz az elektronikához - mielőtt bekapcsolod, ellenőrizd inkább háromszor is! Láttam, hogy a cső ára 3-5000 Ft között van.....
Köszönöm mindkettőtöknek! !
Még egy balga kérdés! A fogyasztás így 30W vagy 25 W lesz?
No most az induktív előtétről le is beszéllek. Ezekhez a T5-ös csövekhez elektronika célszerűbb, mivel működési paramétereik kézbentartása a várható élettartamuk fényében sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Elektronikusból, bár nem olcsó, de egy normál, párezer Ft-os T5 high output csőhöz alkalmas verzió kell (emiatt máris nem jó hozzá a standard fojtótekercs, ugyanis annak üzemi árama nem fog a HO T5 számára alkalmas tartományba esni!!). Bárki bármit mond, NEM lesz alkalmas hozzá a 14/21/39/stb W-os verziókhoz való előtét, azok High Efficiency típusok, teljesítménytől függetlenül azonos árammal, ami sokkal kisebb, mint a HO típusé! 3W eltérésnek itt nem számbeli, hanem paraméterbeli jelentősége van! Az említett oldalon a 24W-os T5-höz alkalmas előtét lesz kizárólag használható: Bővebben: Link Ezekhez Köbzoli T8-as foglalatot linkelt , neked természetesen T5 kell, az elektronika miatt gyújtófoglalat nélkül.
Fogyasztás: A fojtótekercs hatásfoka 60-70% közé esik, tehát 25W esetén, ha alkalmas lenne a fojtó, mintegy 32W-ot fogyasztana. Az elektronikus előtétek 90% körüli hatásfokot tudnak, így azzal 28W körüli lesz az eredmény. A kiemelt dolgokat nem véletlenül írtam így: T5 csöveknél KRITIKUS a pontos üzemi áram, élettartamuk és mivel ilyen célra veszed, optimális fényáramuk és színhőmérsékletük miatt. Az előtét macerás lesz beszerzéskor, de élettartama és csőkezelése hamar meghozza az árát. Még valami. A T5-ök élettartama jó körülmények között 10-15.000 óra. A fénycsőéletének első párezer órájában éri el nominált fényerejét. A Sera és más cégeknél ezt a párezer órát ajánlják csereciklusnak, ami komplett baromság: A párezer órát követően ugyanis állandósul a fényáram az élettartam további nagy részére, erre kell méretezni a világítást és nemévente kidobni 3600 órával egy csövet.
Közben látom, hogy én rontottam el a dolgot, ez T8 cső és nem 25, hanem 15W-os. Ahhoz jó az induktív előtét, és a fogyasztása azzal 20W köré adódik.
25Wos a cső nem pedig 15Wos
de lényeg a lényeg!
Sajnos sok boltban azt sem tudják, mi az a T5 HO vagy HE kivitelben és simán keverik az előtéteket hozzájuk. T8-at nem nagyon lehet rontani, de 25W-os cső nem nagyon létezik tömegtermelésben, ez meg emiatt fog gondot okozni hozzánk hasonló mértékben még nem tapasztalt boltosoknak .
Tehát!
T8-as cső 25W, 75cm valóban nem egy hétkőznapi jellemzőkkel megáldott cső. Ez a terrárium és akváriumkellék gyártók kapzsidágának önzőségének gyümölcs. Ugyanis az ehez kapható armatúrák rettenetesen drágák. Ezért szeretném valahogyan olcsón kihozni a dolgot. T8, 25Watt, 75 cm
Sziasztok!
Akkor elég jó a köbzoli által említett két foglalat és az előtét?
Ok!
Az a helyzet hogy a boltban nem nagyon ért hozzá a nő... Ahonnan betudnám szerezni személyesen. De akkor valószínű jó lesz, megveszem. Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |