Fórum témák
» Több friss téma |
Helyi csapágyboltból, Ök meg gondolom Pestről....
Eszem szívedet.. Hol van az a helyi?? És van nekik 1es belső mérettel??
Kicsit több kreativitást!
![]() Az adatlapomon szerepel a lakcimem is. Mindjárt utánanézek van-e nekik honlapjuk. 1-es furatú most nem volt, de holnap részletesebben megérdeklődöm. Basszus... Mégsem szerepel... Szóval Gyöngyös
Részemről minden ok.
A csapágyak megjöttek.
Mit értesz normális vezérlés alatt (program, áramkör)?
Én galvót nem akarok építeni, ebőől akarom kihozni a legtöbbet!!! Légyszíves segítsetek mivel tudnám még feldobni az effektet! Bővebben: Link Előre is köszi!
Kell egy program a PC-re, kell egy LPT port is a PC-n, és egy DA áramkör a portra. Kell még egy illesztő áramkör(PID, vagy hasonló) és egy végfok, ami a tekercseket hajtja meg. Kellene egy visszacsatolás is a winyó fejekről az illesztő áramkörre, hogy valamennyire kontrollálni lehessen a mozgásukat. Sajnos ennél egyszerűbben nem lehet. Olvass vissza, sok infó van erről, nem hiszem, hogy le kellene írnunk mindent újra, én is itt olvastam el...
Sziasztok!
Kész lett egy újabb galvó tekercsem. 0.25 drótból tekertem és 4.9ohm lett, ez most sokk? LM3886T végfok van benne.
Volt már párszor szó arról ,hogy nem jó az alu ház.Vagy ez már elég távol van a mágnestől?
Hello, van valaki, bárki aki megépítette már a szupepe féle pid vezérlőt, és működik is neki rendesen? Mert szerintem ez a rajz rossz. Próbaképpen megépítem most az eredetit is, ami ELM oldalán van fent.
Ezeket nagyon nehéz behangolni... szinte lehetetlen.
Elm is PD szabályzót használt... nem leszel vele előrébb ha azt csinálod meg. Kezd ott hogy infókat gyűjtesz a PID szabályzók működéséről.. nekem egy hónapot vett igénybe mire összeállt bennem a kép a Pid szabályzókról és a hangolásukról. Megnézem milyen doksijaim vannak a PID szabályzókról és közzéteszem.
Szia!
Működik, de nem a legjobban. Mér Én is régóta nézegetem ezeket, és elég sok hibát látok rajta. Potik kihagyva, nem lehet beállítani. Elm két D ágat használt, valószínüleg nem véletlenül (beállításoknál be is mutatja). És ami fontos: Elm rajzán a végfoknak áram visszacsatolása van, ez sem véletlen. Tulajdonképpen a legfontosabb dolgok vannak róla lehagyva, és nem is értem mért mindenki ezt építi meg.
Addig is egy kis könnyed bevezetés a PID világába.
Nem tudományos magasságú és nem galvóról, hanem hőmérséklet szabályzókról szól, de a lényeget meg lehet érteni belőle. Át kell értelmezni a szöveget a galvónk mozgó tömegének tehetetlenségére(lomhaság), és a beállísi pozícióra( célhőmérséklet). PID hangolás.
Beszéltünk érintőlegesen a pozíció érzékelésről.
Csatoltam a szerintem legjobb megoldást, egyben a legdrágábbat(sajnos). Te milyen elrendezést gondolsz jónak, ami pontos? Esetleg képek róla?
Nekem lenne egy ötletem a pozíció visszacsatolásra:
Lelegy a mozgó tükör 2 oldalú (tömegcsökkentés) egyik oldala a lézer.. másik a visszacsatlás (ennek nem kell tkéletesnek lenni, lehetne fóliatökör is felragasztva): Leddel rávilágítani, a lednek meghatározott nyílásszöge van, a fényerősség a sugárzási irányra merőlegesen mérve a távolsággal csökken. Led mellé 2 LDR vagy fototranyó vagy fotodióda. Alapállásban mindkét fényérzékelőelemre azonos fényerősség jut, ha kicsit elfordul a tüköl akkor az érzékelőkre eső fénymennyiség is megváltozik. kis elmozdulásnál valószinűleg elég lineáris karakterisztikát adna. (addig monoton amíg a led középvonala az egyik érzékelre nem törik) LDR-eket lehetne pl féhídba kapcsolni... rajz:
Nekem teljesen jó lessz, egy próbát meg ér
de van egy ami Danamidból van és kiváncsi leszek arra, hogy mivel jobb.
Szerintem a fal, ha nem mágnesezhető, akkor mindegy miből van. A fal, mint tekercs, nem merőleges a mágnes erővonalaira, így nem tud benne feszültség generálódni, ezért nem fékezi a forgórészt.
Ha mágnesezhető a fal, akkor a tapasztalatok azt mutatták, hogy jótékony hatással van a sebességre. Ez azért lehet, mert a tekercs átmágnesezi a külső falat is, ami növeli az erőt.
Jó ötlet a tükör hátát felhasználni, mert nem növeli tovább a tömeget más alkatrész(Úgy is winyó lemezből lesz a tükör, ami mindkét oldalon tükrös.)! Meg lehet próbálni! Nehéz lesz pozicionálni az érzékelőket, vagy másképp látod?
Nem hinném hogy egetverő precizitás kellene, ha nem teljesen szimmetrikus, akkor lesz egy kis offeszethiba, amit elektronikával lehet kompenzálni.
Inkább a LED el lehetnek gondok, itt nem jó a szuperfényes víztiszta, annak túl éles a sugárzási tatomány határa, egy sima szinezettokos lednek eléggé jól "szétkent" a sugárzási határa, szinte nincs is. (magyarul falra világítva nem egy kört hanem egy foltot látsz középen világosab, ennek az érzékelőnek ez a lényege, fényerősség különbséget mér, az meg a szöggel valamilyen monoton összefüggésben van, bizinyos határok között). Kérdés, hogy mekkora a tükrök max elfordulása (+- X°) ennek tudatában kell megtervezni a led és az érzékelők helyét, meg ki is kellene választani az érzékelőket (LDR, foto tranyó/dióda ?). (maximális kitérésnél az érzékelő közelebb vagy egyenlő távolásgra kell legyen a ledtől, mint az a fénysugár ami a led közepéből egyenesen indul ki, ez után már megint csökken a fényerő, ami az érzékelőre jut, innentől nem monoton az összefüggés). + a külső fényhatásokkal is kell foglalkozni. Sok a megoldandó kérdés de szerintem elég pontos lehet, és nem terheli a galvót plusz súllyal (ami úgy jött le nekem, hogy kimondottan kritikus pont)
Ez egy gyári pdf, én csak feltettem. Próbáljátok ki a Foxit-et!
Helló mindenki!
A pdf nekem is megnyílik. Én is Foxit-ot használok. Nekem minden megvan az optikai PD-hez: nagy sugárzási szögű smd IR led (nem volt olcsó), és az optodiódák. Ezért nem választok méregdrága hall szenzorokat. Persze nem zárom azt ki, hogy pontosabb lehet vele galvó. A megfelelő linearitáshoz szerintem nélkülözhetetlen a széles sugárzási szög, hiába a különbségképzés. Bár tudtommal senki nem mérte a galvója linearitását, így nehéz lesz megmondani melyik a jobb megoldás. Viszont mindenkit lebeszélnék az ugyanazon tükör használatáról a pd-hez és a lézerhez! A lézerfény is szóródik egy kicsit, szerintem az zavarni fogja a pozíció detektort. Illetve mivel nyitott lesz mindenféle zavaró fény bejuthat. Amikor én kísérleteztem a az optikai pd-vel gyönyörűen zavarta az asztali lámpa fénye ! Ofszet eltolódást és 50 Hz-es remegést produkált. Szerintem csak zárt optikai PD jöhet szóba természetesen külön tükörrel vagy takeróólemezzel.
A takarólemezt hogy tervezed? Én arra gondoltam, hogy annak nem úgy kéne elhelyezkednie, mint a tükörnek, hanem úgy mint egy zászló. Így biztosítható, hogy csak az egyik vevőt takarja le az elforduláskor, biztosítva az irány detektálhatóságát. Én még arra is gondoltam, hogy így elég lenne egy vevő is, bár ezen ne múljon...
Ez sem jó elgondolás. Mindkettő érzékelőt 50%-ban kell takarnia középállásban, így biztosítható a linearitás. Tapasztalat...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |