Fórum témák
» Több friss téma |
Attól is függ, hogy milyen minőségű a hangszóród.
én biztos, hogy a mélyhez a tda7294-es vogfokot tenném, erre azt mondják, hogy tud 100 wattot, lehet hogy tudja is csak akkor már torzít...de inkább legyen 60wattig kihajtva akkor még nem torzít és pont a fele a teljesítménye a 120wattnak. A két 20wattoshoz pedíg a tda1554q végfokot raknám, ez egy 4x11 wattos erősítő, de lehet 2x22 wattosként is használni, azt elfogja bírni a két magas közép.... Azért írtam ezeket a végfokokat, mert nagyon könnyű és gyors az elkészítésük, főleg a tda1554q(két kondi a bemenetre) ja és ezeket ismerem és tudom, hogy jók...
Ok értettem, akkor majd letöltöm és belinkelem a rajzot...
Hali mindenkinek!
azt szeretném megkérdezni hogy van egy 120W-os SAL mély nyomóm és két 20w-os közép-magas hanfalam. Ezekhez szeretnék venni egy erősítőt, de kb. hány wattosat vegyek?
PL egy 120+2×20W-osat. Az erősítő ne legyen sokkal kisebb a hangfal teljesítményénél, mert teljes kivezérlésnél felléphetnek nagyáramú tranziensek, amik kinyírják a hangszórókat. Ugyanígy igaz ez arra is hogy ne vegyél hozzá 500W-os végfokot...
MÉRT KELL MÉG MÁSIK 3 TÉMÁBAN ÚGYAN EZT MEGKÉRDEZNI???
Hol ott már írtak választ... Használd a KERESŐT! Használd a KEDVENCEIM -et! Esetleg a Fórum figyelő-t!!
Gondolom azt akartad írni, hogy az erősítő legyen kb. 1/3-a, a hangszóró teljesítményének!
De igazából hangszórófüggő. Meg kéne nézni, mekkora az érzékenysége. SAL-t én még nem láttam 90 felett. Akkor 120 -> 80. De ez lazán hazavágja, ha az erősítőnek elég nagy dinamikája van, a hangszórónak meg gyenge mágnese. Hogy akarod, külön hajtani a mélyet és a magasat? Mert akkor a keresztezési frekvencia is befolyásolja a teljesítmény illesztést.
Üdv
Olyan hangfalat kötsz rá amilyet akarsz teljesen tökmind1 Van rajta hangerőszabályozó, hát használni kell!!DE ésszel!! Ennyi... Ball..
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy REFLEX RX-500-as végfokot működik is+minden de a végfokok közül 2-ő nagyon melegszik, a másik kettő viszont hideg. A bemeneten nincs jel és akkor is melegszik. A segítségeteket szeretném kérni, hogy ez mitől lehet és hogyan tudnám kiküszöbölni ezt a hibát. Segítségeteket előre is köszönöm Roland
Helló!
Azon a felén amelyik melegszik, a kimenetén nincs feszültség, úgy ha nem adsz a bemenetre jelet?
Nagyfrekis gerjedés. Egyetlen egy komolyabb tranzisztoros erősítőt építettem , úgyhogy nincs benne különösebb tapasztalatom. Szerencsére nálam nem volt ilyen probléma. (nálam mélyfrekis gerjedés volt egy hangszínszabályzó miatt) Talán a többiek tudnak valami tanácsot adni. Talán a tápegységeket is bevizsgálhatnád, vagy legalább felcserélhetnéd, mert az is okozhat gerjedést. Aztán még ott vannak a rádiófrekvenciás zavarok is.
És szól rendesen az a fele is amelyik melegszik?
Elképzelhető hogy a nyugalmi árama valami miatt nagyobb a kelleténél.
hali szerintem mérd meg a kimenet feszültségét nyugalmi állapotban max pár milivolt lehet va 2-3V vagy több akkor lehet hogy meg van nyulva egy ellenállat, mivel munkapontot nem te állitod be potival mást nem tok mondani... ja a többi raj részlet nincs meg?
szkop nélkül nem lehet erösitöt gyártani! a gerjedések álltalában 200 és 500 khz közé szoktak esni, és visszacsatolással nem lehet csillapitani a fázifoldulás miatt. valamikor ez csak néhán mV. de ezen a frekin még ez is halálos lehet rá. vagy legalább is piszkosul izzad. ezt nem lehet távgyogyitással kezelni.
A kimeneten nincs nagy egyenfesz(2mV)
Szól mint az állat,és ha nem adok rá jelet vagy ha a be1 és a be2-őt összekötöm akkor is hallatszik valamien hülye hang. Ez olyan mint amikor a rádión keresel valamien adót de nem találsz semmit. Ha adok rá jelet akkor ezt a hangot elnyomja a hang amit adtam rá.
Idézet: című téma áthelyezve ide! „aszimetrikussan melegszik az erősítőm”
helloo
sikerült megszereznem a végfok kapcsolását... bocsi a trágya minőségért emlékeztetőül: 30 per után torzít az erősítő de nem tom miért, de már nagyon unom mert nem hallom normálisan a zenét, teljesen élvezhetetlenné teszi. előre is köszi a segítséget....
Lehet hogy kicsit szélessávúra sikeredett az erősítőd. Esetleg nem azonos gyártótól származó tranzisztorokat használtál vagy a tipusban is különböznek. Én a bemeneten lévő tranzisztorok cseréjével próbálkoznék.
És gondolom "B" tranzisztorokat használtál és nem "C"-t.
BC182, BC212-ből nincs C-s!
De nem is ez a lényeg. A torzitást a végtranyók munkapontjának eltolódása okozhatja. Ez lehet a nem megfelelő hűtéstől, vagy attól, hogy nagyfrekvenciás gerjedés miatt túlmelegszenek. Szkóp nélkül ez utóbbit nem fogod kitalálni. A nyugalmi áramot viszont be lehet állítani. A cikkben is szerepel, hogy kell csinálni, csak annyit tegyél meg, hogy miután bemelegedett az erősítőd, utánállítod. Ha szerencséd van, ez is meghozhatja az eredményt.
Ok köszi...
egy próbát megér kipróbálom és meglátjuk!!! hátha
Van még egy javaslatom. A differenciál bemenethez kellene egy kis értékű kondenátort beépíteni a felső sávhatár csökkentéséhez. Pontosan nemtudom hová.
A Canopus erősítőt szimulálom éppen és ott a C3 és C4-el határolja be a felső sávhatárt. 10pF értéknél a felső sávhatár 110 Khz míg 100pF-nál 17 Khz. Az RX500-nál a 47pF-os kondik talán erre szolgálnak? Vagy esetleg a BD140,BD139-et meghajtó tranzisztorok EB közé kellene egy 20pF-os kondi.
Reloop HA-210
http://www.zaj.hu/page2/termek.php?id=2132 sztek erre menniy wattos hangfalat kéne kötni? KÖSZ ELŐRE IS!
Ha ki is akarod teljesen hajtaní akkor nem árt 200Watt 8Ohmon
számolgassunk, mert kicsit butitás az egész 2*125W 8 ohm
szal a ... "Teljesítmény felvétel: 250W" és 2*125W ot tud 8 ohm-ra ez igen noss, ha B osztályú akkor a táp 70%-át adja le max! azaz 250*0,7 = 175W össz leadott telj. csatornánként ez 87,5W max. az a 125W az csak a zenei telj.. és 125W os hangfal elég lesz DE 2 db quad kitt + toroid is olcsóbb, mint ez... meg nagyobbat szól.. üdv
nah...
megpróbáltam anyugalmi áram állítását a potival, de semmi. Sőtt még rosszabb,pl. melegszik, méghamarabb elhezd torzítani stb. az elektrótanárom azt mondta, hogy a potival állítsak be a kimenetre (üresjáratban) 0V-ot... essement, mert max de nagyon max 270mV ot lehetett de akkor meg nagyon elállítodott a többi fesz és akkor meg azért torzított :no: szóval akkor mit tehetnék még? ja és nem tom mér, de az egyik ellenállás a jobboldali végfokban megégett. Körbe látszik rajta egy csíkban, meg lehet érezni a szagán is. hát igen ez vagyok én szóval akkor mi is voolt az a kondis dolog?
Az üresjárási feszültséget nem a potméterrel fogod tudni beállítani. Az elcsúszás (270 mV) már a differenciál erősítőnél keletkezik, a két tranzisztor illetve a két zéner válogatása segíthet, vagy egyszerűbb, ha az R11 illetve R12 értékét változtatod, míg be nem áll nullára.
A nyugalmi áramot azért állítsd be. A legegyszerűbb ha a két végtranzisztor emittere közé kötöd a feszültségmérőt, és beállítasz kb. 150 mV-t. A torzitás megszüntetésére (szkóp, illetve egyéb műszerek nélkül), ha a már bemelegedett és rosszul működő erősítőt kicsit megpiszkálod a következőképp: megnyalod az ujjad végét és elkezded tapogatni a tranzisztorok lábait. Ne félj, nem fog megrázni, ha tényleg csak egy ponton érsz az erősítőhöz, de ahol megszűnik, oda forrasztas egy ~10-100 pF kondit, esetleg egy ~1 Megás ellenállást. Előtte azért megpróbálhatod, hogy a T3 és T4 bázis-kollectora közé beraksz egy 100 pF kondit. Az a baj, hogy meg kell várnod mindig, míg felmelegszik, így sok időt vesz el a hibakeresés
olvasgatom itt a sok szenvedést. az erösitök egy rendkivül egyszerü elektronikai áramkörök. de mivel nagy teljesitményröl és erösitésröl van szo, ezért okozzák a sok fejtörést.
higgyétek már el nekem. SZKOP NÉLKÜL NEM LEHET ERÖSITÖT GYÁRTANI! hiába állitod be az egyenfeszeket. a gerjedések álltalában 200 és 500 khz közé szoktak esni, és visszacsatolással nem lehet csillapitani a fázisfordulás miatt. valamikor ez csak néhán mV. de ezen a frekin még ez is halálos lehet rá. vagy legalább is piszkosul izzad. ezt nem lehet távgyogyitással kezelni.
Hát én már építettem egy pár erősítőt, tranyásat is meg Ic-set is, és egy büdös szkópom nem volt hozzá (persze azt sem tuodm pontosan hogy hogy néz ki, de ha lenne sem tudnám kezelni egyből....) és mégis működnek az erősítők! Hallásra beállítom hogy szépen szóljon és kész is...
Ha üzembiztosan, stabilan, állandó hőfokkal megy egy ideig fullon (kb. 3-4 óra) akkor jóóó.. Persze én csak humorizálok... Tényleg nem tudom hogyan kellene skóppal dolgozni, de azt tudom hogy nem attól fog menni az erősítő, elég ha valmit rosszul kötünk és azt aztán kereshetjük... Peti.
persze nekem is volt már dolgom olyan szüzlánnyal aki elsöre elélvezett, de a töbségnek azért szüksége van némi piszkálgatásra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |