Fórum témák
» Több friss téma |
Hát el kell mondjam... ezek a red cirsuitos rajzok nem jók, nem mindegyik- de amiröl nyák is kapható az biztosan jó-régebben én is megcsináltam a bassz- erösitöt, nany lelkesedéssel- de a NAGY lófasz jelző nangyon kevés hozzá! Megépíttetem-nem trafó problem-nem tudom. hogy mi, de aO-val nulla-annyi.
Szerintem nem kell mindennek beDÖLNI-ami anetten van Ha én ezt az előfokot megépitenem (nem bonyolult,söt szinte kínálja magát, hogy csinálj meg!) de nem fog müködni ! nem tudom ,hogy miért -vannak itt képzett szakik akik talán megmondják mit is miéért és segitenek.
Hello!
Ez a kapcsolás működik, ami kicsit zavaró, hogy nincs source ellenállás, szóal negatív visszacsatolása minimális, betorzítható könnyen, de mennie kell. A felső jfet a gate-jén kap féltápot, a source-on ennél kicsit kevesebb lesz. Ez egy amolyan kaszkád kapcsolás, ahol afelső jfet egyben az alsó áramgenerátora. Elviekben mennie kell, hogy milyen hangja lesz...az más kérdés. Egy építés/kipróbálás úgy kezdődik, hogy rádugom a telepet, tápot, aztán lemérem milyen feszültségek vannak az elemeken. ha minden oké, akkor lehet próbálni...nekem csak egy multiméterem van itthon, de ha a DC feszültségek okék és úgy nem működik ,akkor fokozatról fokozatra egy feszültségosztóval erősítőn megkeresem hol akad el a jel...Sajna nem vagyok műszerekkel megáldva. mesternél van, de itthon is építgetek. Eddig mindent meg tudtam egy multiméterrel oldani. Csak szürkeállomány kérdése Továbbra is várom csoka69 -től a feszültségeket, hátha többet tudunk akkor mondani!! Zsolti
Köszi!
Én sem vagyok megáldva műszerekkel, gyakorlatilag egy forrasztóm van, ja meg hozzá ón..De tudtam kölcsön kérni egy százéves analóg feszmérőt egy ismerőstől, az a lényeg, hogy mérjen... holnapra meg lesznek az adatok, ha minden igaz.
Alsó JFET drain-je:1,1V
Felső JFET gate-jén nincs feszültség... De csak rosszul raktam be a őket... 1-3 lábak meg lettek cserélve... füzetemben megnéztem és utána esett le. Megcserélem, és utána írom a mértékeket.
megvan..
Az alsó Drainje-1,1V A felső gateje-ugyancsak nem mutat semmit.
Sziasztok.
Volna egy kérdésem néhány lappal ez előtt linkelve volt, meg beszéltetek a JCM 800 csöves élőfogról. Az lene a kérdésem hogy abban az előfognak olyan 350v köröli feszültséget írnak elő nekem az a bajom hogy csak 280-om van ugyan erre a célra, akkor már belese fogjak, mármint nem lesz tiszta hangja vagy nem zavaró ez a feszültség különbség?
Üdv.
Szerintem elfog menni szépen arról a 280V-ról. A Marshallokban azért van 350V mert az anódfesz tápján az RC szűrő levesz a feszből. Nekem 150V körül is működött.
Nézd meg a cső adatlapját:Bővebben: Link
100V-250V az ideális, de akár 550V-ot elbír az anód. Elvileg minnél alacsonyabb feszültséget kap az anód annál jobban növekszik a cső torzítása.
Köszönöm a gyors választ. Nézegetem én is az adatlapot az ecc-nek csak nem voltam benne biztos hogy alacsonyabb feszültségen is hozza-e a hangját.
Idézet: Igen volt róla szó , többek közt én is építettem egy iyen pici JCM 800 előfokot . „néhány lappal ez előtt linkelve volt, meg beszéltetek a JCM 800 csöves élőfogról” Idézet: Elég lessz neki bátran megépítheted , a 280 -al is tökéletesen fog szólni . „nekem az a bajom hogy csak 280-om van”
Pont te ihletél meg ez ügyben.
Hello!!
Igen -igen nagy árulás van akkor ott! Ha a fene fenét eszik is, a felső 2n3819 gate-jén a táp felének kell lennie! Továbbra is valami huzalozási probléma lesz Nézd át alaposan! Lehet a fet adta be a kulcsot, lehet elkellene egy egy source ellenállás az alsó jfeteknek! Párszáz ohm, aztán maximum átblokkolod egy nagy elkóval. Érdemes lenne megpróbálni. Szerintem az egész áramkör nem az igazi, persze attól még mennie kellene, ha így összerakod. Legalábbis szerintem. Hogy mi jön ki belőle...az más kérdés. Zsolti
Már gondolkoztam rajta, hogy megépítem megint, de most már tervezek hozzá nyákot, és feladom ezt a forrlyukas dolgot...
De lehet jobb lenne, ha egy olyan kapcsolást építenék meg rendes nyáklapra, amit már megépítettek egy páran, és tuti hogy jó, nem gerjed, szép hangja van. Nem csövesre gondolok, hanem inkább egy IC-s re, azokra sokan mondták, hogy nagy a brummelnyomása. Nem kell sokat tudjon, csak erősítsen és szépen, elég nekem egy csatorna. Végfok van hozzá, az teljesen jó, minden be van állítva rajta. Egy hangszín és egy hangerő kéne bele. Treble, Bass, Middle, Volume. Szét nézek mindenhol.
Hello!
Akkor kell neked egy adjusztálható erősítésű fokozat, utána kötsz egy marshall/vox/fender ami tetszik hangszín kört, vol és egy erősítő fokozat megint. Tulajdonképpen ugyanez, csa kfet helyett IC-s erősítő fokozat. Ilyen talán ez Bővebben: Link Kellően nagy tápfeszültséggel szép tiszták jöhetnek ki belőle. Amire figyelni kell, amit ajánlanak az a TLC IC az ha jól emlékszem mosfetes kapcsolás, +/- 7-8V a maximális tápfeszültsége, de ha beteszel egy TL IC-t annak akár +/- 15V ot is adhatsz nyugodtan. Ehhez még nyákterv is van talán az oldalon, meg hangminta! Kellemes Ünnepeket Minden Kedves Fórumozónak! Zsolti
Ez nagyon tetszik!
Új jelöléssel találkoztam benne... az a Vref mire szolgál? Én TL072CN IC-t raknék bele, ahoz át kéne alakítsam azt a "mellékáramkört" , vagy legalább a 100Ohm os ellenállást. Nem? Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
Hello!
Nem kell átalakítanod az áramkörtét A Vref az ahhoz kell, hogy az IC egy referencia ponthoz képest (ami a Vref) lásson plusszban is feszültséget meg mínuszban is. A 2d 100kOhm os ellenállás pontosan a tápfeszültség felére állítja be Vref-et. Ha fogod a műszered és ráteszed egyik mérőcsúcsot a földre meg a plussz bejövő tápodra, akkor méred a tápot. Ha egyik felét azonban a Vrefre teszed (mondjuk a negatív csúcsot) ami a tápfeszültség felén van, tegyük fel 9V os táplálás esetén 4,5V, akkor ha a pozitív csúcsot a plusszra teszed, akkor +4,5V feszültséget mérsz. Ha a pozitív csúcsot most leteszed a földre, akkor -4,5V ot fog mutatni a műszered. Így csinálsz 9V ból +/- 4,5V ot meg egy földet (virtuális földet, Vref). Az opampokat ilyen üzemre tervezték. 100 Ohm a 100µF al alkot eg aluláteresztő szűrőt, ami csökkenti némiképp a tápfeszültségből jövő zajokat, annál nagyobb mértékben, minél nagyobb a 100Ohm helyén lévő ellenállás. Gátat csak az szab, hogy az IC-k nek van tápáramuk. Tehát az ellenálláson átfolyó áram feszültséget fog ejteni, ha nagyobb az ellenállás, akkor több feszültség esik le, egyre kisebb a tápfeszültség. Ezért is jó a nagy tápfeszültség, mert 15V ból van mit ejteni, ha kifejezhetem így magam Elektroncsöves erősítőkben is benn ez a megoldás, de ott a nagyáramú részeknél, mint pl a végfokozat, pláne ha vákuum csöves az egyenirányítás akkor fojtótekercset használnak az ellenállás helyett. Hasonló a viselkedése annak is, de csak a változó áramra nézve képvisel nagy ellenállást, egyenáram nem nagyon esik rajta, azt csak a feltekercselt drót ellenállása határozza meg. Mindamellett egy fojtó +kondenzátor hatásosabb szűrést eredményez, mert az másodfokú szűrő, nagyobb az "elnyomás" meredeksége, mint egy ugyanolyan időállandójú ellenállás + kondenzátor kapcsolásnak 100 szónak is egy a vége, hagyhatod így, ahogy van, én a bemenetről azt a 10Megát levenném, szerintem az horror sok, vagy max 2,2M vagy semmit nem tennék be. Zsolti
értem, Én is megcsodáltam amikor írtam a vásárlólistát
Akkor ha 20-30V ot adok a rajzon 9V nak ábrázolt ágba, nem kell változtatni? Csak azért mert amikor +/-55V ból stabilizáltam 15V ra zenerrel, akkor meg kellett növeljem az ellenállásokat.... pontosabban 680Ohm - ról 3,5K ohm körüli értékre... Pont azért, hogy rendes legyen...Vagy az csak Zeneres stabilizálásnál kell? Meg van még az a stabilizáló áramkör külön, lehet azt használom majd.
Hello!
Ha adsz neki 20-30V ot, akkor semmit nem kell változtatni rajta.De 30 nál többet ne nagyon! De ha van készen +/- 15V od, az is jó. Akkor a Vref a földdel lesz egyenlő és nem kell a 2db 100k-s osztó sem. Sok sikert a megépítéshez! Zsolti
Meglesz, köszönök mindent... Jövőre jelentkezek, amint kész lesz.
Torzító pedálokhoz sok hozzászólásnál láttam, hogy szinte ugyan olyan műszerdobozban voltak.
Én is kerestem, de nem találtam. Azokat magatoknak csináljátok, vagy meg tudnátok mondani, hogy hol és mennyiért veszitek? Köszi!
Kicseréltem a real mcTube omban a csövet egy elektro harmonix 12ax7 re és lássatok csodát, működni kezdett a led amit beépítettem az aljába! A többi csővel nem akart valamiért, és a hangja is lágyabb lett.
Csao, M60, M61 Műszerdoboz, guglizd ki, vagy lomex
Csao, faja, de nincs túl közel a cső a lábkapcsolóhoz ?
Jut eszembe, dobozoláshoz ihletet itt : Bővebben: Link találni
Szerintem nincs, majd kap egy 4-5 mm es acélpálcát keretnek hogy ne sérülhessen, viszont már készül a következő e88cc vel meglátjuk annak milyen hangja lesz és akkor ezt nem is fogom torzítani, csak boosternek!
Kész vagyok vele, sajnos nem tudtam család miatt erővel kipróbálni, de szólni szól, meg torzít is, sajnos nem pont azt csinálja amit szerettem volna, de idáig finom kis kellemes torzítást ad, olyan jazz-blues féle fajtát, amivel még vígan lehet akkordot is játszani kellemes hangban. Érdekes ez az e88cc cső, 6.3 ról fűtöm, a 9. lábat ne kötöttem be, mert cserélgetősre szántam, viszont nem fűti be a 12ax7 est, na ez vajon mért lehet? a "primer" trafóm 12V 1.2A AC és ezzel szembe van fordítva egy 24V 850mA trafó ami így 110VAc ot ad, egyenirányítás után nem mértem de már megfelelő anódfeszt kap, hisz az első ilyen előfokomban (a kék 13-mas) ez van, viszont ott az teljesítménye a trafóknak alacsonyabb, mert a primer 12V az 850mA tud kisajtolni magából, bár szerintem ez bőven elegendő ennek a kapcsolásnak. Az eredetől ezekben tér el, illetve a cső fűtését egy lm317 essel állítottam be ami a fűtési ágra csatlakozik a crc szűrő után, meleg ere, illetve a földpontja nem közösített az anódéval, hanem a sajátját használom, viszont nincs földelve, az egy másik munkaponton lesz, nekem most a 13-mas, mert az erősítőmnek nincs, ezért ha földeletlenül megy akkor van egy kis brummja, ez földeléssel meg is szűnik. Képek, hanganyag még ma, de családorientált időben lesz felvéve!
Kapocslás a linkben pdf formátumban!Bővebben: Link
Hello!
Látom nem csak én vagyok ilyen elvetemült, hogy ünnepekkor is csak építgetek A fűtési probléma tényleg jó kérdés, igazából szerintem felesleges túlreagálni a DC fűtést, itt még nem olyan nagy a gén, hogy kéne szerintem, az AC is elfűti vígan. Sőt a szuper hi-gain engl fejekben is AC fűtést használnak, a saját szememmel láttam és nincs brumm. Vezetékezés kérdése minden. Persze ártani nem árt Képet/hangot izgatottan várom, kíváncsi vagyok! Én is pont most tetem le a seprűnyelet, egy saját dizájnon dolgozok, egyelőre deszkamodell szinten, lehet veszek fel vele valamit Hoj! Zsolti
Hát az Dc azért kell ide, mert ha olyan kcisi dobozba rakom bele mint ez a atx táp, akkor hiába feded le a trafókat, szórnak, főleg hogy gyári myrra nyáktrafók, tapasztalat, hogy jobban szeretik a DC-t így, a másik oka pedig az, hogy dc nél pont egy stab ic vel más csöveket is be tudok passzírozni, nem kell a nyákot módosítani ha más lábkiosztás lenne. Nemsoká dobok fel képet, még földeletlen a kicsi és brummog! Amúgy tegnap is szerelgettem egy vintage csöves am rádióadó kitet kaptam szüleimtőlm amit össze is dobtam sacc per kb nagyon aranyos cucc, és egyből ment, 1.5V fűt 30V anódfesszel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |