Fórum témák
» Több friss téma |
Ámen Igaz, ám sokszor nemlátni a dolgok mögé...
[OFF]Nálam most egy ilyen "kidobásra itélt, panelcserére diagnosztizált" Junkers Euroline üzemel hibátlanul. Állandóan füstgáz-szenzorhiba jelentkezett. Az újpanellal hibátlan. Mikor megtudták az árat, nem kérték, inkább az egész csere újkazánra. Mikor (hetekkel később!) hallottam a sztorit, átvettem a régi kazánt, a panel átvizsgálása után, kijavítva a forrasztási/kontakt hibát, ismét hibátlan! (alkatrészlábakat többhelyen is újra kellett forrasztani)
Hidd el, sokféle készülék sokféle vezérlőpaneljét sikerült megjavíttatnom!
Nem nekem, mert én csak egy egyszerű szerviz vagyok, hanem műszerésszel! Ha a TX panel javítását tudod, tedd fel ide, sok "szegény" emberen segítenél!
Hello!
A problémánk az lenne, hogy 4 napja nem megy a kazánunk ( ARISTON TX 23 - 3 éves). Szénmonoxid érzékeléssel áll le, (kijelzés szerint -piros-sárga jelzés). Szél nem fúj, igy nem juthat vissza a szénmonoxid. Falátütéses nem kéményes. Volt olyan alkalom hogy reset után egyből megnyitottuk a melegvízet és elindult de egy fürdés és újra kigyuladtak a jelzések. 2 szerelő is volt nálunk az első szerelő nem tudta mi a hiba a második leszerelte a termót lehúzgált pár csövet visszadugta és ment. Ez kb addig tartott amig felfűtötte a kazán házat + fürdés és újra kigyúladtak a lámpák. A második szerelő panelcserét mondott, de ha panel hibás lenne akkor nem lenne az hogy hol elindul hol nem?!?!? Vagy tévedek? Azért írok ebbe a fórumban, hogy ne csesszenek át, józan paraszti ésszel én a szénmonoxid érzékelőt cseréltem volna már ki. De nem vagyok szerelő ezért kérnék egy kis segítséget, hogy mi lehet a valószínű hibája a kazánnak. (két képet csatoltam, hátha ezzel is több infót adhatok) Előre is köszönöm! Gábor
Szia.
Nagyon nagy ász nem vagyok ,de azért szerintem a szilikon csövet megnézném nincs -e benne valami. Víz vagy nem is tudom én mi lehet. A két sarút lehúznám és megnézném egy szakadás vizsgálóval hogy mi a helyzet. Ha így bekapcsolva van ,akkor lehet ,hogy neked van igazad, és az érzékelő rossz. Ha szakadást mutat akkor ,átnézném az érzékelő vezetékét egészen a panelig. Ha lehúzod az egyik sarut akkor elméletileg mennie kell.Ha végülis menne akkor is felügyelettel... sose lehet tudni. Nincs más fűtés nálatok? Hát nem irigyellek.
Hello ptesza!
Probáltam lehúzni felváltva mind a két sarut, aztán egyszerre a 2-t de semmi, ugyanugy kigyulladnak a jelzések. Ha 2 vezetéket lehuzom és összekötöm és megnyomom a resetet nincs hibajelzés minden ok. Megnyitom a melegvizet és kigyulad a sárga jelzés. Fűtés jelenleg egy hősugárzó
Várjuk meg a nagyobb szakikat. Van itt olyan aki ért a TX-ek hez.
A mellékelt képeken a fütgázelszívóventilátor nyomáskülönbség kapcsolóját látom.
Ennek hibája okozhat reteszelt leállást. DE! Elsőre meg kellene nézni hogy a levegőbevezető és az égéstermékelvezető cső átjárható-e ( turbócső, - kosz, madár, fagydugó stb.) Következő lépés, égéstermék eltávolító ventilátor (mech meghibásodás, szorul, motor hiba, ha ezek nem, kap -e áramot. ) Ha itt minden jó akkor a nyomáskülönbségkapcsolót megvizsgálni működésre, illetve ha van mechanikus reteszelés annak állapotát-állását. Ezek a kiiktatása életveszélyes ezért erősen megfontolandó!! Ezek a legtöbb parapetes (turbó) kazánnál kritikus dolgok. Sajnos a vezérlő hiba az jelentős Hirtelen Támadt Költség Nem javítható , csak csere!
A levegőbevezető és az égéstermékelvezető cső átjárható, tiszta.
Égéstermék eltávolító ventilátor szépen forog áramot kap.
Ezzel a nyomáskülönbség kapcsolóval én is szívtam már (demrad kondenzációs) . A kazán burkolat szétcsavarozása után, a lemezeken tömítő szivacs féle található, ami ha nem tömít rendesen, nem tud működni ez a kapcsoló. Én, ablak szigeteléshez kapható öntapadós csíkkal orvosoltam a hibát.
A nyomáskülönbség kapcsoló okozhatja azt hogy hol megy a kazán hol nem?
Igen! Ez az érzékelő jelzi a vezérlés felé hogy rendben van a füstgáz eltávolítás.
Ha a nyomáskülönbség az érzékenységi határon van, vagy a kapcsoló hibás, rezeg vagy bizonytalanul érintkezik akkor fordulhat elő hogy hol jó, hol nem. A hiba behatárolása viszonylag egyszerű. Amikor letilt, a kapcsolót üzemi helyzetbe kell hozni (általában zárt) Ha ez után rendesen üzemel a kazán, akkor csere, esetleg javítás. Ha a vezérlő figyeli a kapcsoló működését akkor a megfelelő sorrendet, időzítést is be kell tartani. (Pl.: ki - mikor a ventillátor elindul - be) Előfordulhat hogy egyes tipusokban hogy nem kapcsolót hanem nyomáskülönbség távadót használnak, ekkor már bonyolultabb a dolog. Kiiktatott érzékelővel üzemeltetni veszélyes!
Ma reggel egy sima reset után elindult a kazán, csak úgy magától, kezd bosszantani a dolog. Amíg nem használtuk a melegvízet addig tökéletesen működött, ki-be kapcsolt.
Amint megnyitottuk a melegvízet és elzártuk kigyuladtak a jelzések. Ha a fűtés része tökéletesen működik akkor kizárható a nyomáskülönbség kapcsoló hibája, nemde? De akkor mi okozhatja a hibát melegvíznél?
Egy kazán reteszelt leállását több tényerző okozhatja.
A leggyakoribbak: -Füstgáz visszaáramlás (kéményes) légáramlás hiány (turbós) -Túlmelegedés -Nincs láng Illetve valamlyik érzékelő, vagy a vezérlő hibája. Sajnos így távolról elég nehéz diagnosztizálni. A leírásodból arra lehet következteni, hogy a HMV elzárásakor az áramláskapcsoló nem állította le a kazánt és az hőelvétel hiányában, túlmelegedés miatt produkálta a reteszelt leállást. Itt két lehetőség van. Ha bitermikus hőcserélős akkor a HMV jeladó lehet bűnös, Ha egyutas hőcserélős és a HMV viz-viz hőcserélővel van megoldva akkor a váltószelep hibája is produkálhat hasonló hibát. (Ha feltételezzük hogy a vezérlő hibátlan. A túlmelegedés ellen általában a vezérlőn kívül egy klixon is védi a kazánt. Egyes tipusoknál ez csak kézzel állítható vissza.) Mindenesetre a vízáramlás érzékelőt, váltószelepet érdemes ellenőrizni, gyakran előfordul hogy a vízben levő kosz miatt megragad vagy akadozik.
Nem eléggé pontos a hibaleírásod!
Tehát mikor jelenik meg a sárga hibajel? És a pirossal együtt, vagy magában jelenik meg? Szóval a kazán indításakor rögtön hibát jelez, vagy a kazán elindul és a működés befejeztével áll ki hibára? A hibát mivel tudod törölni? A pontosítás kedvéért, egyetlen gázkazánban sincs szénmonoxid érzékelő, a kéményes készülékeknél füstgázvisszaáramlás érzékelőt használnak. Turbós kazánoknál a légnyomás különbségét ellenőrizzük, ezt egy presszosztát végzi. Ezek egyszerű, stabil alkatrészek, igen ritkán van baj velük. A te készüléked (Ariston TX) hajlamos arra, hogy a kondenzvizet összeszedje a presszosztáthoz vezető szilikoncsőben. Ahogy a fényképeden is látható, egy homorú ívben van vezetve a cső....... Ebben szokott megülni egy vízcsepp. És mintha innen hiányozna egy "T" idom, ami az ott "lógó" csőhöz csatlakozna..... Ha csak ennyi lenne a bajod, a vízcsepp kirázandó a csőből! Ha hosszú a turbócsöved és ezért hajlamos a kondenzációra, akkor kondenzleválasztó idom beépítését érdemes elvégezni. Létezik a szilikoncsőbe építhető kondenzcsapda is, ez is segíthet. Persze nem lepődnék meg, ha a panel gondolatai "borultak össze", akkor nem segít más, csak a csere. Az még érdekelne, miért nem garanciában javíttatod a kazánodat, ezekre a készülékekre 4 év garancia van, feltéve persze, hogy anno a kazánt márkaszervizzel beüzemeltetted és évente a karbantartást elvégeztetted?!
Üdv!
Nekem egy Saunier Duval Semia F24 Turbós kazánom van ami eddig (most lesz 1 éves) remekül üzemel. Szeretnék érdeklődni, hogy mi erről a masináról a véleményetek? Hamarosan várható az első ellenőriztetés, mit szoktak ilyenkor csinálni? Mivel jár egy ilyen ellenőrzés? Előre is köszönöm a felvilágosítást.
Az SD kazánjainak elég rossz híre van.
A környezetemben 3 db SD kazán üzemel(t) 1db 6 éve 1 db 7 éve és 1 db 1 szezonon belül kuka. Ez utóbbit garancián belül állandóan "szervizelték" végül megvonták a garanciát mielőtt az 1 év eltelt. Oka: "kemény a víz!" Azóta egy másik kazán ugyanazzal a vízzel, már két éve hibátlanul üzemel. (Igaz azt másik ember "szevizeli" és nem savazza minden hibánál.) Milyen feladatokat kell elvégeznie a szervíznek karbantartáskor? A karbantartás során elvégzendő feladatok a következők: - A készülék burkolatának lebontása - Az égőtálca kiszerelése - Az égőtálca kitisztítása, vízsugárral történő átmosása (mosdóban vagy kádban) - A fűtési hőcserélő szemrevételezése, szükség esetén égési nyomok esetén (külön díj ellenében) a hőcserélő kiszerelése, kitisztítása ("savazás") majd visszaszerelése - A készülék belsejének kitakarítása, portalanítása - Az égőtálca visszaszerelése, a gáztömörség ellenőrzése - A készülék beindítása, a lángkép megfelelősségének vizsgálata, a fűtési és (kombik esetén) HMV üzemmód leellenőrzése - A maximális ill. a minimális égőnyomás ellenőrzése, szükség szerinti utánállítása - Az ionizációs áramkör ellenőrzése (műszeres ionáram mérés) - A biztonsági berendezések (égésbiztosítók, határolók) ellenőrzése - A bejövő tápfeszültség és a védőföldelés ellenőrzése - Az égési levegőellátás biztosítottságának ellenőrzése - Az égéstermék elvezetés megfelelősségének ellenőrzése Kiemelés tőlem. Forrás: www.saunierduval.hu
Csak be ne "hányjon" garanciás időn túl! Egy új kazán ára is lehet a javítás. Nem véletlen: több 2-3 év körüli eladó SD kazánnal van dugig a legtöbb hirdetési oldal. (én is tudok adni egyet!)
Mint sokaknak: a hőcserélő. (összeszakadnak a járataiban a terelő lemezkék, és ledugul. Ha savazva van azért, ha nincs savazva, akkor meg azért) 50-60ezer. Ugyanabban a rendszerben, ahol a Vaillant elment 15 évet, ez 2-őt!
A piros-sárga jelzés melegvíz elzárása után jelentkezik.
Amíg nem resetelem le a kazán ki-be kapcsolásnál is ezek a hibajelzések jelentkeznek. Most jelenleg is megy a kazán fűtés része, de ha megnyítjuk a melegvízet leáll a kazán az említett hibával. Ekkor kihúzom a konektorból + lekapcsolom, várok 1 órát és bekapcsolom. Jobbik esetben elindul, ha nem újra kihúz+várás. A "T" idomhoz és a logó csőhöz csak annyit tudok mondani hogy a 2. "szerelő" hagyta így. Ha tudnám mit hova kell visszatenni visszatenném. Hát, hogy hosszú e a turbó cső..nem tudom, de csatoltam 2 képet az eldöntéséhez. 2 évet adtak garanciára, 4 lett volna ha ők szerelik be, de nem igy történt, utólag bosszankodva persze. Egyébként mit csinálnak éves karbantartás alatt a szervizesek?
Össze van dugva rendesen a 60-as cső a könyökkel? Nekem nem így néz ki a végén még egy műanyag idom van, ami összetartja a két csövet. Ha leveszem kb. 4-5 cm lóg ki a középső cső.
Próbáld meg ellenőrizni a presszosztátot, azaz a ventilátor melletti szögletes nyomáskapcsolót!
Húzd le a piros vezetékeket, és mérd meg a kapcsoló csatlakozóit. Alapállásban (ventilátor nem forog) nyitottaknak kell lenniük. Indítsd el a kazánt melegvízre, a ventilátor felpörög, az érintkezők zárnak, sárga led világít. Dugd vissza a csatlakozót, sárga led kialszik, gyújtás indul. Zárd el a csapot, a láng kialszik, ventilátor megáll, ekkor az érintkezőknek ismét nyitnia kell! Ezt a folyamatot ellenőrizd! Közben figyeld, hogy a láng stabilan ég-e. A lángleszakadást okozhatja a "szilágyij" által említett csőszétcsúszás, bár akkor nem állna ki sárga hibára, csak pirosra. Különösen nem levett előlappal. Nekem az egészben az nem tetszik, hogy a sárga led mellett a piros is világít! Az ugyanis a reteszelt leállás jele, azt viszont a reset gomb megnyomásával törölni kéne tudni! Tehát lehet, hogy a végén csak a vezérlőpanel lesz a bűnös. Keress a neten olyan szervizt, aki rendelkezik cserepanellal, amivel ki lehet próbálni a készülékedet. www.aristonszerviz.hu És még egy általános kérdésről. A kazánok karbantartását jól idézte "oldman" 587406-ban. A karbantartás és a garancia közötti összefüggésről a következő a véleményem: Tudni kell, hogy a fogyasztóvédelmi törvény jelenleg 1 év jótállást ír elő a gázkazánokra. A gyártók vagy igazodnak ehhez, vagy piacszerzési szempontból plussz évet vagy éveket vállalnak. Ezt az önként vállalt jótállást általában a karbantartás megtörténtéhez és annak számukra való lejelentéséhez kötik. Hát igen, alig titkolt szándékkal abban bízva, hogy a tulaj azt elfelejti megrendelni, és így ők mentesülnek a további jótállástól. De mielőtt káromkodni kezdetek, gondoljatok arra, hogy ez olyan, mint a biztosítás! Ott is gondolkodás nélkül fizetsz, aztán reménykedsz, hogy nem lesz rá szükséged! Az éves ellenőrzésre, karbantartásra egyébként nagy szükség lenne, már ha azt lelkiismeretesen végzik el! Sajnos itt IS sok a kontár, hozzá nem értő "poroló", aki kér egy poszívót és egy ecsettel lecsapkodja a pókhálót a kazán külsejéről!
sziasztok
Van egy Beretta CSI24 tipusú kombikazánunk aminek az a gondja hogy amikor nem megy a fűtés -le van húzva a termosztát- alig ad melegvizet. Mi lehet ilyenkor a gond? ű köszi a segítséget! üdv : Tiva
Az, hogy Beretta kazánod van, az kevés. Van annak még "keresztneve" is!
Derítsd ki, vagy fényképezd le. Ez szükséges, mert különböző tipusoknak más és más a működési elve!
Lehet ez: Beretta 24 C.S.I
Az alábbi problémámhoz kérnék segítséget a tisztelt fórumozóktól:Biasi kombi turbós gázkazán néhány másodpercre beindul,majd a zavar jelet villogtatva leáll.Hibára nem áll ki, hanem kezdi előröl az egészet a végtelenségig.Fűtés és meleg víz éppen hogy.A "Márkaszerviz urak"panelcserét javasolnak amit szeretnék elkerülni egy 1,5 éves kazánnál.Ha valaki találkozott a problémával,és tudja a megoldást sokat segítene egy "megszorított"családon.Üdv odiT1
|
Bejelentkezés
Hirdetés |