Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   14 / 45
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Igazad van bocsáss meg belakavarodtam a pót és a fojtótrafóba...
Szóval a póttrafó 2-2.5ös huzallal 70-85 volt (megcsinálom hogy mindkét fesz rajta legyen,megcsapolom 70nél,ez már nem lessz plussz dolog)
A fojtótrafót pedig akkor egy üres mikro E részbe teszem (megnézek 1 menethoszt majd 30 menetet feltekerek.Fontos a feszesség?(ha egy csévére tekerném az 5szál 2es huzalt és felhuznám az E részre vagy szükséges a (gondolom leszigetelt vasra) a feszes menetsor..?
Aztán a zenélés ellen bakelitkockán keresztül felcsavarozom
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia Erbe!
Mint a korábbi hsz.-ban írtam, ez egy gyári megoldás után készült kapcsolási rajz. Abban viszont volt soros dióda, a póttrafó graetz után külön fojtó, és bizony volt előterhelő ellenállás is,(100 ohm 100W) csak az valahogy lemaradt a kézi rajzról. Köszönet az észrevételért.
A visszáramdióda fontos része a kapcsolásnak, a kondenzátor ellenállás páros is része volt a kapcsolásnak, de mivel csak az elvet szerettem volna szemléltetni, nem tartottam fontosnak berajzolni. A póttrafóhoz én 35A-es 800V-os kockát ajánlanék, mivel csak pár Ft a különbség árban a kisebbhez képest.
Egyik hozzászólásodban ajánlottál Jandarknak diódákat. Ha tisztán diódákból építi fel azaz a tirisztorok helyett is diódákat használ, hogy fogja megoldani a hegesztőáram szabályozását? Ugyanis -úgy vélem- a főtrafón nincs lehetőség fokozatok kialakítására.
(#) szekegabi válasza erbe hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Na tehát a korábban leírt trafómmal az a baj, hogy ívfogáskor veri le a kismegszakítót. a pálca folyamasos használat esetén felizzik a vége felé. vékonyabb pálcával nem fog ívet egyáltalán, csak odatapad és felizzik. Viszont előfordul, hogy a trafó bekapcsolásakor is veri az automatát....Tehát mikor épp hogy van "kedve". Lehet ebből értelmes dolgot kihozni, vagy bontsan el? Már arra is gondoltam, hogy inverterhez is jó lenne(12 V-ból 230-at), mert van rajta 2X12V-os kivezetés is. ...
(#) jandark válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Szia Pisti!
Amik kéznél vannak:25A 1000v,35A 600v..
Eddigi egyetlen szabályozhatóság a főtrafó álithatósága 42.5-47volt-ig..Ha lehet én sem hagynám ki a diódákat hiszen mind a 4nek (2d-2t)megvan a gyári menetes hütőbordája is..
Dióda mindenképp kellene még,elsősoron tartalékképpen,de többoldalu kipróbálás miatt is..
Kondenzátorok vannak,többféle kapacitásban és feszültségben is,ha segit a rendszeren akkor főleg.Előterhelő ellenálás 100ohm 100w ha lehet több ellenálásból öszeépitve is,pl a mikró javitásból vannak fecsavarozható (füles kerámia ellenálások)..
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Külön előre is meg lehet tekerni a tekercset és ráhúzni a vasmagra. Utána jól ki kell ékelni bakelitdarabkákkal, de faék is megteszi. Majd lakkal rögzíteni.
Zenélni nem a tekercs fog, hanem a közelébe kerülő vaslemez a szórt mágneses tértől.
(#) erbe válasza szekegabi hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

A trafót "hozzáértő" készítette egykor. Hegesztéshez túl lapos lett a karakterisztikája, de lehet, hogy a primer menetszámot is aláméretezte. Áttekercselés segít elsősorban. Apró trükkökkel használhatóvá lehet tenni, de az ívfogást tovább rontja.
Fojtó a primer oldalra, fojtó a hegesztő áramba...

Valószinűleg inverternek tökéletes lenne.
(#) (Felhasználó 5823) válasza szekegabi hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Csinálj belőle co-t. Arra tökéletes!

Üdv

Lhanzi
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Rendben.Holnap kezdem a trafókat lebontani,kiről a szekundert kiről mindent :yes: ..
Addig is próbálkozok a tirisztor vezérelhetőségének a böngészésével..
Sajnos alig találok értelmes dolgot...
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Dec 24, 2009 /

Én is Békés Boldog Karácsonyt Kívánok Mpistinek a topik lelkének és a fórum összes lakójának!

(#) Freedomocska válasza jandark hozzászólására (») Dec 24, 2009 / 1

http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=4d16ec3659&view=att&th=12225ca...l30&zw

Szia Jani , én anno ezt építettem meg . Elég egyszerű .
(#) Freedomocska hozzászólása Dec 24, 2009 /

Kellemes karácsonyi ünnepet minden kedves fórumozónak és család tagjának. Freedomocska .
(#) erbe válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Ez nagyon link link.
(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

TCA785 Phase Control IC
Erre keress rá a fórumon belül!
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Köszönöm kedves vagy .
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Eszedbe sem jutott a jó szándékot nézni ?
(#) jandark válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Köszönet a jókivánságokért!
Szivesen megnéztem volna a belinkelt infót,de sajnos nem tudom megnyitni..
(#) jandark válasza erbe hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Szia erbe!
Köszönöm segitséged! Már néztem ezt az ic-t sajnos nem jutottam előrébb,egy használható pdf sorozatot találtam kapcsolásokkal de nem tudtam abból kivenni melyk lehetne megfelelő..
Mpisti irta hogy néz valamit ezzel kapcsolatban..
Enyit találtam de nem tudom ebből melyk kapcsolás a megfelelő,ill kell e változtatni rajta ?
Ha megnézitek köszönet érte..tca785

tca785.pdf

(#) jandark hozzászólása Dec 24, 2009 /

Kellemes karácsonyt kivánok minden elektronikát szerető kedves hobbisnak és családjának :yes:
(#) Freedomocska válasza jandark hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Valamikor ezt küldtem el levélben -- azt hiszem egy RT évkönyvben volt . Elnézést de ennyire tellt a tudásomból . Akkor megint küldöm inkább emailen de inkább hallgasd meg más véleményét is mert én nem vagyok szaki az elektronikában ,a jó szándék meg kevés a sikerhez.
(#) jandark válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Kevés a jó ember,a szándék még kevesebb..Örülni a kis dolgoknak is lehet,ezen a szép ünnepen méginkább..
Megjött a kép,beteszem ide is hátha a szakik megcsemegézik,megerősitenek..

Scan0002.jpg

(#) erbe válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

"Eszedbe sem jutott a jó szándékot nézni ?"
Nekem összesen ennyi jött ki: Nem értem, mire utalsz vele?

gugli.JPG

(#) erbe válasza jandark hozzászólására (») Dec 25, 2009 / 1

A 15 és 16. oldalon található kapcsolások alkalmasak számodra. Egyikhez 1, másikhoz 2 impulzustrafó kell. A méretét a tirisztor típusa, energiaigénye határozza meg. Az IC kimeneti árama akár 400 mA is lehet, ez már komoly tirisztor kapcsolására is megfelelő. Impulzustrafó kialakítható kisebb ferritgyűrűkből, de akadnak tápokban, monitorokban is kisebb EE v. EI ferritmagok, amire rá lehet tekerni. Amit mpisti idézett, az egy komplett rajz volt, de ennek a fórumnak a keresőjét sajnos még nem tudom olyan jól használni, mint az indexét. Kihozza, hogy melyik témában található TCA785, csak azt nem, hogy hol.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Most nézem, hogy 16-án már szó volt ugyanerről, csak más hozzáállásban.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Már értem!
A saját postafiókodban lapuló elküldött levél linkjét tetted elénk. Nem vagyunk jogosultak a megtekintésére, ezért a gugli a nyitólapot adja. ?
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Nem értem.. én ha rákattintok a linkre akkor egyből a bemásolt rajzokat látom .
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Mindegy -- ez is a fiam "terror" akciója volt ezek szerint .
(#) erbe válasza Freedomocska hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

"Nem értem.. én ha rákattintok a linkre akkor egyből a bemásolt rajzokat látom."
Természetes, mert úgy megy a géped, hogy automatikusan bejelentkezel a leveleződbe, ha rákattintasz linkre, te látsz mindent, ami benne van.
Más semmit.
(#) mpisti válasza jandark hozzászólására (») Dec 25, 2009 / 1

Szia Jandark!
Először is boldog karácsonyt mindenkinek!

A mellékletben szereplő kép eredetileg egy akkutöltő rajza volt, én ezt alakítottam át, kb. 15 éve.
Kiindulásnak jó lehet ez a rajz is, hiszen mindkét fontos érték(áram és feszültség)szabályozható az eredeti rajz szerint. Én azt javaslom,hogy MMA(elektródás)hegesztőnél a feszültség figyelését végző áramköri rész diódáját (D606)ne forraszd be, akkor tisztán áramgenerátoros szabályozást kapsz.
Ennél egyszerűbb kapcsolással én még nem találkoztam, amely az áramgenerátoros szabályozási igényt kielégíti.Ha ezt az IC-t be tudod szerezni,akkor egy az egyben ez a kapcsolás felhasználható, ha nem, akkor a beszerezhető IC-hez kell adaptálni a kapcsolást.Az áram mérését az R630 söntellenállás végzi,ezt olyan értékűre kell választani,hogy max.áramnál kb 100mV essen rajta. A P602 áramszabályzó potmétert én 10 fordulatú potival alakítottam ki,a pontosabb szabályozhatóság miatt. Ha erre nem akarsz beruházni,akkor a 4,7k poti helyett 1kohm-sat használsz, és alul-felül kísérletileg beállított ellenállásokat teszel a potihoz. Ekkor kisebb lesz a sávátfogás,de pontosabb lesz a szabályozás.
Ezekben a napokban megpróbálok keresni még valami jó kapcsolást neked. Addig vizsgálgasd ezt a rajzot.

üdv. mpisti
(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Csak azt tudnám,miért vastagon szedett a betű.
(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Na, talán most elmegy a melléklet is.
Következő: »»   14 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem