Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok Ismét egy kis segítség kellene,várom az ötleteket.Szereztem egy 300Wattos hálozatra visszatápláló invertert ami 12Voltbol táplál a hálozatra.Napelemeknél egyszerű lenne a bekötés ,mert max 300Wp napelemet kötnék rá és már mehetne is.A szélkereknél viszont akksit használok igy stabilizálom a feszt,de az aksibol pillanatnyilag többet is kivehetek,mint 300W aminek nem örülne az inverter,tehát korlátozni kellenne az átfolyó áramot.Ami nekem elsőre eszembe jutott az a soros ellenállással való korlátozás ,dehát ekkora teljesítményű ellenállás az nem piskota.Valakinek valami használható ötlete?Elöre is köszi!
Soros ellenállással nem lehet inverter teljesítményét korlátozni. Ill. nem célszerű. Ha jó az inverter, van beépített teljesítménykorlát. Ha nincs, akkor nehéz kívülről visszafogni.
Egy lehetőség, elétenni egy Step-down konvertert +áramfigyelést és ha túllépi a megengedett bemenő áramot, belép a Step-down. Addig meg folyamatosan nyitva lehet a tranzisztora.
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa?
![]() Panaszkodtál, hogy lejárt ( lehet, hogy a másik topicban), és nem sikerült egyszerűen újraéleszteni. Erre vonatkozott a kérdésem. Azt látom, hogy sikerült valahogy, erre vonatkozott galád kérdésem. Hátha itt az ünnepek alatt akad időm beleásódni... ![]()
Srácok mutatok egy kis trükköt a vizimágneshez:
Tools/regiszter vizimágnes : I523TUA Kellemes ünnepeket. jelezzetek vissza, hogy működik-e, nálam ment.
Step-down + áramfigyelést kifejtenéd bővebben,Nem tudom mi az a step-down,én még magyarul tanultam.
én négylapátot csináltam majd valahogy felrakom a képet az átméröje 1.3méter.áttételre meg szerintem egy pisztoly fúro áttétele jo lenne.ott nyomaték is van meg ha a tokmányt tekered a motor elég gyorsan forog.a roller gyári lánckerekes áttételével ha visszafelé tekerem hirtelen és rámérek eléri a 12voltot csak a láncok miatt az hangos és szerintem a fogaskerekes megoldás lenne a legjobb kisebb helyen elférne.meg még azt nem tudom ha terhelés lessz a generátoron akkor fog e menni de még sajnos nem csináltam meg a proba megépitést,de az ünnepek közt megszeretném csinálni mert már nagyon érdekel
Szia!
A step-down konverter egy feszültségcsökkentő áramátalakító áramkör.
Mindannyian magyarul tanultunk, csak sajnos magyar nyelvű szakirodalom ( pláne adatlapok, stb.) leginkább angolul vannak.
Ha valaki ért az áramkörökhöz, rákereshet a neten, és rájön, hogy hogyan működnek a dolgok. A step-down egy feszültségcsökkentő elv ( itt mindig magasabb ( többé-kevésbé) a bemenő feszültség a kimenőnél ( kb. mint a hagyományos autógenerátor akkutöltéskor hagyományos fessszabályzóval). A step-up esetén meg fölfelé "transzformál" a kapcsolás, itt mindig nagyobb a kimenő fesz. Aztán ezek kombinációi is léteznek, pl. 4,5 V-40 V bemenőfeszből 14,4 V kimenő. A szélkerékhez ilyesmi az igazi...
Visszakerestem, de törölve.
![]() Közben indítottam mailt, de látom, már megoldották.
Csatlakozom!
![]() ![]()
sziasztok,
az index fórumon már kaptam segítséget erbetől, de van amire még nem kaptam választ. Talán itt tud valaki segíteni: Sziget üzemben az inverter után van-e értelme rakni fi-relét ha a nulla nincs földelve? Üdv, Tamás U.i.: Boldog Karácsonyt kívánok én is mindenkinek!
Érdekes kérdés. Ha az inverter mindkét kimenete független a test-től, áramütés akkor következhet be, ha 2 készüléked zárlatos, az egyik az egyik a másik a másik kimenethez, és a két készülék házát érinted meg. Ennek kicsi a valszinűsége. Én az inverter egyik kimenetét (kinevezett nulla) egyesíteném a védővezetővel (csak egy, a legelső ponton), és tennék fi relét, igy már egy készülék testzárlat esetén is megszólal a fi relé. Az más kérdés hogy valódi FÖLDelést is kiépítenék-e. Az is kérdés hogy kizárólag sziget üzem van, vagy átkapcsolós.
Sajnálatos tény hogy sok, pl. kapcsitápos készülékben mindkét vezetéken kondi van a védőföld felé, ami fesz.osztót képezhet (vagyis a PC háza "félvillanyon" lebeg) ha nics védővezeték kiépítve. Ha van egy testzárlatos készüléked, és hozzányúlsz a PC-dhez (pl usb csati bedug ...) kész egy kisebbfajta áramütés. Boldog karácsonyt!
Boldog békés karácsonyt kivánok mindenkinek!
Tesztelem az ups-t két 850 optima akkuval,majd beszámolok róla.Egyenlőre nem szélenergia töltí de találtam végre műgyantát jövöre kiöntöm a generátor állórészt. A használati útmutatója szerint földelni kell, viszont a nullát tilos a földeléssel összekötni. Egy elektronikus átkapcsolóval kapcsolódik majd a ház földelt hálózatára. Ott még nem mértem, de valószínű össze van kötve a földelés és a nulla, ami akkor meg kellene szakítanom. A rendes hálózaton nincs fi relé, régi házról van szó, földelés is csak pár éve lett készítve, és nem minden helységben van. Lassan ott tartok, hogy külön hálózatot kellene az inverternek kiépíteni...
szerintem elég a bejövő 0 és fázist megszakítani, a védőföldet ugye tilos. kitalálni nem tudom a leírásban szereplő 6 tipus közül neked mi van. Van ami pl kizárólag kettős szigetelésű készülékekhez van
Érintett valakit komolyabban a szélvihar? Felénk csak a széle érkezett meg....
Sziasztok! Megkérek valakit, hogy írja le nekem a rajz alapján a delta kapcsolást és hogy miért jobb ez mint a csillag kapcsolás. Koszi
SW600 és SW1200-as típus van. A földelés nem az óránál van, valószínűleg a belső kismegszakítónál, így a nulla is ott lehet földelve ha van, utána megszakítva a nullát, már nem lesz földelve. Viszont továbbra is kérdéses hogy tudok-e használni fi-relét, ha tilos a nullát földelni? Illetve minek a földelés ha földfüggetlen az áramforrás? (Egy másik inverter útmutatójában meg azt olvastam, hogy tilos földelni, a fogyasztók földelését meg kell szüntetni). Bár lehet túlbonyolítom, eddig is megvoltunk fi-relé nélkül és az eon felől továbbra is így lesz...
Ebböl a grafikonból talán kihámozhatod.Kb 5-6-dik oldal.A bekötések 40-dik oldaltól ,ha jó az angol tudásod többre mész vele mint én.Ráadásul a villamossághoz is akkor van közöm ha bekerülök az áramkörbe,és így nem könnyű!
Sziasztok. Van olyan egyenáramú generátor ami 125v-nál nagyobb egyenáramot termel?
Van 12 db. 175W-os napelemem, ami Sunnyboy 2100Tl inverterrel hálózatra táplál. Szélkereket is szeretnék mellé de a SB2100TL bemenő feszültségéhez DC input=125-600V van irva. Tehát csak egyenáram mehet bele. Vagy váltóáramú generátor kell a szélkerékhez, és azt egyenirányítani az inverter előtt?
Azt írja a PMG manual legvégén, hogy ne használja a delta / csillag kapcsolást ha a sebesség állandó. Nekem pontosan vízenergiára kell, ahol állandó, akkor mégis milyen kapcsolást használjak?
Sw 2000-es van nálam,van fi-relé és működik is. (A teszt gombjával szoktam leválasztani az invertert a házról. Az már nem tudom hogyan kötötte ba a szerelő, de arra emlékszem hogy fél napos anyázás volt a miatt hogy a inverternek nincs meghatározott fázisa.
Remélem nem írok marhaságot, de a generátorok váltakozó áramot állítanak elő. azt kell egyenirányítanod. Ha semmiféle elektronikai extrát nem akarsz akkor egy olyan generátor kell ami alapból 200 V körül érzi jól magát. Ilyenek általában az 1500W felettiek, ha szerencséd van, csak egyenirányítanod kell és és mehet a szerkezetre, ill valamit a fékezésre kell kitalálni, mert hálózatra táplálásnál nem tudom hogyan viselkedik a szélkerék. (Sziget üzemben ha az akku már nem veszi fel a töltést, akkor megszaladhat a szélkerék, és ilyenkor szoktam ráterhelni egy inverterre kötött fűtőventilátorral. Hálózatra táplálásnál viszont le tudja adni az összes termelt áramot, akkor olyan mintha folyamatosan terhelés alatt lenne? Meg tud egyáltalán szaladni ebben az esetben? ) A HM 3.2-2KW szélgenerátor a vezérlés után 410V egyenáramot ad le nálam ez lesz megberhelve egy ugyanolyan irverterre mint a tiéd, de még mind a kettő folyamatban lévő ügy. (Az eon még nem küldte a papírokat a napelemes visszatápláláshoz, a generátornak meg nincsenek még lapátjai.)A már termelő szélgenerátoraimmal hasonló a problémám mint a tiéd, mert a 12V-os egyenáramot nem tudja fogadni az sb2100tl , külön ki kell agyalni rá valami elektronikát.....
![]()
A 12/230V-os inverter kimenetét egyenirányítod, vagy ha bele mersz nyúlni akkor a nagyfrekvenciás trafó utáni pufferkondiról már táplálhatod is a sb invertert(ha tud fogadni 300V egyenfeszt).
Érdekes kérdés viszont a védőföldelés használata. Műszerész műhelyben előírás a leválasztó transzformátor használata, mivel ilyenkor bármelyik vezető érintése nem okoz áramütést (kivéve ha egyszerre fogod meg a két szálat). Így én nem látom értelmét az inverter egyik kivezetésének földelését sem (szigetüzemről beszélek, a hálózatra táplálás az más). Átkapcsoló állomásnak viszont szigorúan mind a két vezetőt le kell választani átkapcsoláskor, a védőföldelést ( a házét) pedig nem szabad kapcsolgatni, megszakítani stb...
A fi relé használata pedig mindig előnyös, földelés nélkül is működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |