Fórum témák
» Több friss téma |
Vacakoltam scriptekkel kezelhető környezet összehozásával és ollózgattam dolgokat. A jelek szerint a linker scriptet nem másoltam, hanem mozgattam (ugyanis nem volt ott). Visszamásoltam, és rendbejött. Bocsi a lámázásért.
C30 fordítónál keresek olyasmi adatot, hogy alapértelmezetten mekkora bit szélességben számol. A leírásokban nem találtam ilyen adatot.
Pld mondok neki ilyesmiket:
Ezt ténylegesen 32 bitesen meg fogja csinálni, vagy nyisszantja 16 bitesre a műveletet? Vannak utómódosítók mint "u", "ul", "ull". Ha azokat nem írom oda, mennyire lesz intelligens a C30 fordító felismerni a legnagyobb bit szélességet?
Sziasztok !
Mindenek előtt elmondom hogy most kezdem a PIC-ezést, és nagyon sokat olvastam a fórumokat, ezt is és a miértek-hogyanoknak kb. az első negyedét mert piszok hosszú. Tehát a problémám: A nullától a robotokig című cikkben leírtakat követem, van egy Pickit2 klónom és amikor a PIC-be /16F877A/ beégetem a programot, akkor működik frankón de ha pár perc múlva újra kapcsolok rá tápot akkor nem csinál semmit, kiolvasva a PIC-et pedig nincs benne semmi ! Eltünt az előzőleg beírt program , vajon mi lehet az oka ? Előre is köszi a válaszokat !
A kódvédelem nincs véletlenül bekapcsolva?
Bele tudsz nyomni abba a pic-be valami starter demo example programot - pld led villogtatást? Azzal is ugyan az a tapasztalat?
Sziasztok.
Van egy pic16f873-ra írt programom, át szeretném írni 877A-ra. Elég ha a programban az includ -nál átírom?
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy Mplab Hi-tech pro pluginnal szeretnék pic16f-re programozni, de a fordításnál elakadtam: Ugye úgy kell, Project>Build? Nekem lesz egy csomó fájlom, csak a .hex nem. ??? Mi lehet a baj, vagy mit csinálok rosszul?
A linker scriptet természetesen mindenképpen állítsd át (ha mplab-ot használsz a project settingsnél valahol ott kell lennie a cél pic típusnak).
Perpill nem néztem utána, mennyire kompatibilis ez a kettő típus, és persze nem látok bele a programodba, milyen mélységig használod ki a tulajdonságaikat, így csak általánosságban tudok neked válaszolni: ha pic-et cserélsz, teljesen végig kell fésülnöd az egész programot. Egy kicsit kényelmesebb a dolgod, ha nem assemblyben, hanem C-ben van megírva a program, de ez nem fog mentesíteni téged pld a lábkiosztások egyeztetésétől. A felhasznált perifériákkal az új típusnak is rendelkeznie kell, stb.
A microchip oldalon (microchip.com) ha rákeresel az "mplab" szóra, és legörgeted az oldalt, lesz ott starter guide is a pdf-ek között. Több is, mint kellene. Ha ragaszkodsz az mplab-hoz, ám olvasgass.
Részemről úgy döntöttem, teljesen hagyom a fenébe az egész mplab-ot, és csak a C Lite-ot telepítettem. Megírtam hozzá a fordító scriptet, mostanra egész pöpec. Egy duplaklikk, és vagy hibalistát kapok eredménynek, vagy a .hex-et (bár nálam .exe nevet kap, mert ilyenre akartam). Szerkeszteni egy notepad is elég. Idézet: „Mi lehet a baj, vagy mit csinálok rosszul?” Ez az MPLAB Outpu ablakában kiírt hibaüzenetből (Error) derül ki. Idézet: „Ezt ténylegesen 32 bitesen meg fogja csinálni, vagy nyisszantja 16 bitesre a műveletet?” Találgatás helyett legokosabb ilyenkor megnézni a lefordított kódot (Disassembly Listing). A DWORD hogy van definiálna? Ha long, vagy unsigned long akkor 32 bitesen lesz kezelve. Elvileg van 64 bites típus is (long long). Idézet: „Vannak utómódosítók mint "u", "ul", "ull".” Ha biztosra akarsz menni, akkor használd ezeket a módosítókat!
Nincs output ablakom sem, pedig Window>Output van kipipálva...
Külön nem találok semmit a 873-asról, egy doksiban van a 874,876,877-essel. Úgy látom lényegében ugyan azt tudja mint a nagyobb, csak kevesebb az I/O portja, a memóriája a fele,eggyel kevesebb interruptja van és 3-mal kevesebb input csatornája van.
Ezt akarom átírni 877A-ra.
Lehet, hogy elbújt valamelyik mögé... A dokkolható ablakokkal sok furcsaság megeshet. Csukj be minden ablakot az MPLAB-on belül, s a View menüben próbáld meg ki- és bekapcsolni az Output ablakot! Elő kell kerülnie...
Sziasztok!
Használt már valaki PIC18 sorozatból J-s jelölésűt? Én PIC18F46J50-et akarok használni, de semmi nem megy amit f45k20-ra eddig írtam. Beállítottam a PIC-et, a headerben a 46j50-et adtam meg és a forrásokhoz is azt huztam be. Valamibe mindig beleköt. Valamikor Újradeklarálást írt, most pedig a linker nem tetszik neki. MCC18 C fordítót használok. Ha valaki tud segíteni hogyan kell működő projektet létrehozni a J-s sorozatra azt örömmel veszem én nagyon megköszönném! ui.: Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Én akkor tudok ilyen állapotot létrehozni, ha az Output ablakot dokkolhatóvá teszem és kitolom az MPLAB-ból. De ha kilépek az MPLAB-ból és újra megnyitom, ekkor előjön az Output ablak, mint a keljfeljancsi.
Ha a kilépés sem segít, akkor végszükség esetén próbáld megnyitni a mellékelt projektet! Ezzel (az elmentett Workspace miatt) elő kell, hogy kerüljön az Output ablak. Megjegyzés: a dokkolt ablakokat az ablaknévnél "megfogva és húzva" lehet független ablakká tenni, s utána a bal felső sarkára jobb egérgombbal kattintva lehet a Dockable elől kivenni a pipát. Ugyanitt lehet visszaállítani a dokkolhatóságot. Idézet: „Használt már valaki PIC18 sorozatból J-s jelölésűt?” Igen, PIC18F87J50-et. Töltsd le innen az MCHPFSUSB Framework v2.6 programcsomagot, s abban találsz példákat a PIC18F46J50-hez is. Igaz, kicsit nehéz kihámozni belőle a lényeget... De én is ebből indultam ki. 12 MHz-es kvarchoz a "gyári" konfiguráció így néz ki:
Működő projektet a Project/Wizard-dal hozhatsz létre. A program elejére írj #include "p18cxxx.h" vagy #include "p18f46j50" sort. Utána a fenti konfigurációs sorokat, majd a változódeklarációkat (ha kell) és a főprogramot. Köszönöm!! mostmár van output ablakom! Csak szanaszét fagyott az mplab... Akkor most hogyan tovább? Project Wizzard? 16f628 ra szeretnék programot(4 bemenet 1vagy 2 kimenet), egy egyszerű vezérlést PLC helyett... Pickit2-m van.
Ja, meg van egy Kónya féle Mikrovezérlők alkalmazástechnikája könyvem csak az a baj, hogy abban csak C30as fordítóról van szó, ami nem jó PIC16Xhez. Szóval jól jönne indulásnak egy kis segítség. Pl.: HI-TECH vagy CCS C -t használjak?
Bocs az alap dolgokért!
Nagyon egyszerű program HW technikai szempontból. Lazán mennie kellene.
Gondolom te is látod abban a kódban, hogy bizonyos kivezetéseket felhasznál a program. Ha azok a kivezetések a cél picen is megvannak, akkor nincs probléma azzal a programmal. Minden további nélkül is mennie kell az új picen is. Ha azonos családba tartoznak, a config bitek beállításai is kompatibilisek. Egyszerűen csak ess neki, és had szóljon.
Én azt nem értem, miért ragaszkodsz a 16x-hez ?
Minimálisan drágábbak a pic24 / 30 / 33-asok. Tokozásra is van mindenféle, pdipes is. 5V vagy 3.3V, amelyik szimpi, azt választod. Azokhoz jó lesz a C30 fordító. Tudom őket ajánlani. Ez a hi-tech meg ccs c ezeket a mozaikszó turmixokat nem kell ám túlzásba vinni. A microchip oldaláról letöltöd a C18 Lite-ot (16X pichez) vagy a C30 Lite-ot (24/30/33-hoz), és jó lesz.
Hello!
Én a Mikroelektronika MikroC fordítóját használom. Nem nagyon láttam itt a hobbielektronkán, hogy használnák. Én ezzel kezdtem és ezt használom a mai napig. 2 kB fordításig ingyenes, ez felett fizetős csak, más korlátorzás nincs benne. Az assembly különösebb ismerete nélkül is el lehet kezdeni programozgatni vele. Nagyon jó mintaprogramokat ad a helpje és tényleg használható előre definiált könyvtárai vannak: ADC Library CAN Library CANSPI Library Compact Flash Library EEPROM Library Ethernet PIC18FxxJ60 Library Flash Memory Library Graphic Lcd Library I˛C Library Keypad Library Lcd Library Manchester Code Library Multi Media Card Library OneWire Library Peripheral Pin Select Port Expander Library PrintOut Library PS/2 Library PWM Library RS-485 Library Software I˛C Library Software SPI Library Software UART Library Sound Library SPI Library SPI Ethernet Library SPI Graphic Lcd Library SPI Lcd Library SPI Lcd8 Library SPI T6963C Graphic Lcd Library T6963C Graphic Lcd Library UART Library USB HID Library A fórumon közvetlenül a programíró cég emberei válaszolnak. Találsz itt dPIC-re, PIC24-re, 8051-re, AVR-re is ugyanilyen fordítót, de ha nem jön be a C nyelv akkor Pascal és Basic nyelven is programozhatod ezeket a mikrovezérlőket ugyanezen könyvtárakat használva. http://www.mikroe.com/ Bonca
Kigyűjtöttem a mikroC PRO for PIC 2009 által támogatott eszközöket.
Bonca
Köszi!
Mindenképp elmentem a címet, sok feladat gyors megoldásához lehet segítség. De szeretnék kicsit közelebb is kerülni a dolgokhoz, ezért erőlködöm a C-vel.
Szia!
Nem ragaszkodom a 16X-hez, csak vettem belőle párat régebben. Most van időm a dologgal foglalkozni, így elővettem ami volt. Könyvet most vettem, Kónya féle... Abban is C30-ra vannak példák, úgyhogy valószínű ez lesz a járható út számomra. A C18 nem a 18XXXX-ekhez való? Idézet: „A C18 nem a 18XXXX-ekhez való?” De. Miért kérdezed? A microchip oldalán az összes infó és az összes program megtalálható, letölthető.
Neked is köszi a segítséget!
Megnéztem az oldalukat, meg le is töltöttem. Elég komolynak néz ki, nem tudom miért fikázzák a fórumokon. Sok helyen olvastam, hogy felejtős, meg csak baj van vele... Részemről lehet hogy kipróbálom, annyi van csak, hogy az MPLAB mégiscsak a gyári környezet. Vagy ez annyira nem is számít? |
Bejelentkezés
Hirdetés |