Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV antenna jelerősítő

Témaindító: gege_01, idő: Jan 11, 2007
Lapozás: OK   4 / 13
(#) elektrorudi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

:nemtudom:
Csakhát... most pont ott tartok, ahol 4 nappal, vagy egy oldallal ez előtt... a Bétacom-nál.
Azért köszönöm a segítőkész válaszokat, sok info jött le belőle.
De a kérdés továbbra is nyitott. Ha valakinek konkrét tapasztalata lenne, nagyon megköszönném.
(#) kadarist válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Mi a kütyüd pontos típusa? Eléggé felmérgesített! Adatlapot akarok!
(#) elektrorudi válasza Dudus hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Az első link szimpatikus. Az ára nekem annyi, mint amit korábban találtam (MAXIMUM DA-6000).
De...
Ez jobb? Esetleg kipróbáltad, vagy telepítettél már ilyet valakinek? Mi az, hogy "a zaja a ketegóriájában a legjobb"??? Mi ennek a "kategóriája"???

A második link még érdekesebb:
A sorban a második: Philips SBC TT650:
- 39dB !!!
... Mi az a "39 dB" ? Ezzel az info-val mit kezdjek?
Higgyem el, hogy egy darab drót (kihúzható botantenna) egy közel 100x-os erősítővel nekem nagyon jó lesz... ??? Miközben kadarist már figyelmeztetett a keresztmodulációs torzítás veszélyeire...
Ráadásul már a kinézete is erősen gagyi (vagy tévedek...).

Kezdem elveszíteni a türelmem:
Az egész karácsony, meg a mai nap erre ment rá, de semmi konkrétum. Sehol egy iránykarakterisztika, sehol egy frekvenciamenet. A "vélemények" rovat mindenhol tök üres. Semmitmondó szövegek, a "kívánló" minőségről...
Mielőtt ezt az ASUS DVB-T tunert megvettem, pont ilyenekkel találkoztam azzal kapcsolatban is. Aztán milyen sz@r lett belőle...
Se gyártói oldal, SEMMI !!!

Mérges, és szomorú vagyok egyben.

Pont kereszteztük egymás a levelét...
Melyik kütyüt kérded?

A DVB-T tunered adataira lennék kíváncsi. Szeretnék bővebben utána nézni.
(#) Dudus válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Megértelek!

Szigorúan a magánvéleményem:

A számítógépekbe szánt tunerek, legyenek azok digitálisak vagy analógok, pár nagyon ritka kivételtől eltekintve, nagyon kényesek a bemenő jel szintjére. A gépben lévő zűrzavar miatt pici az erősítésük és sok zavarral kell megbirkózni, ezért kell a jó minőségű nagy szintű antennajel.

Itt jön a képbe, hogy pont ezeket az eszközöket próbálják sokan szobaantennával használni, pont a felhasználás jellegéből adódóan. A közeli, nagy térerejű adókkal ez működik is, de a minősége (pláne az analóg adásoknak ) arra jó, hogy munka közben az ember egy pici box-ban nézze a híradót.

KábelTV esetében sem sokkal jobb a helyzet, mert nagy szintű jel, a tuner és a sok zűrzavar élvezhetetlen, különböző keresztmodulációs termékektől hemzsegő képet eredményez. Sajnos a kábelTV társaságok nemigen képesek normálisan belőni a hálózatot, úgy, hogy a teljes sávban azonos paraméterekkel jöjjenek a csatornák.

Térjünk vissza a szobaantennákhoz! Ezek - finoman szólva - erősen kompromisszumos termékek. Nem véletlenül nem adnak meg rendes paramétereket, max az erősítő fontosabb adatait kapod meg, de ha az antenna nem képes az erősítő bemenetére normális jelet adni, azt hiába erősíted. Picit javítanak digitális adásnál a helyzeten a digitális jelátvitelben alkalmazott hibajavító algoritmusok, melyek egy darabig képesek korrigálni az átviteli csatornában keletkező zűrt és zavart. Ezt úgy képzeld el, hogy az analóg csíkozódik, hangyásodik, sistereg de valamit látsz, a digitális, amíg bírja a hibajavítás tökéletes, aztán szanaszét esik és nincs semmi.

Az én javaslatom:

- Kérj kölcsön egy UHF sávú, erősítős szobaantennát.
- Hangolj be egy analóg készüléken a kívánt adóról érkező valamelyik analóg csatornát.
- Ha van értékelhető kép és hangtartalom , érdemes venni egy normálisat ( ugye jön a kérdés, jó de melyik normális?) és azzal megpróbálni a digitális vételt, az antennát abban a pozícióban tartva ahogy az analóg a legjobb formáját mutatta.
- Ha nem volt értékelhető analóg jel , szerintem, nincs esélyed.

Szobaantenna:

Ne dőlj be a dB-ben megadott adatoknak, max. a sivatagban teljes rálátásnál igazak. Én az Ostel Invest - et megbízható cégnek ismerem, nem sok gagyit árulnak. A megadott paraméterei is a hihető kategóriába esnek......én ezt venném, de csak akkor, ha van a fentiek szerint értelme beruházni. ( Használtam már ezt az antennát és jó eredmény született, de olyan helyen, ahol szobaantennával volt esély! )

-szerintem-

PS.: Mi az a 39 dB? Jó kérdés! Vagy a beépített erősítő vagy a teljes rendszer ( Antenna+ Erősítő ) erősítése. Ez a közel 40dB , szerintem, a vicc kategóriája.

Emiatt egy percet se stresszelj, nem ér ez annyit! Inkább egyél bejglit és pihenj!

A pontos típusa:
ASUS My Cinema-U3000H/PT/FM/RC Hybrid TV Stick.

A dobozán és User Manual-ban semmi érdemleges. A neten van egy használati utasítás magyarul (kicsit bővebb, mint amit hozzá adtak), de ebben is csak a szokásos semmi...
(#) elektrorudi válasza Dudus hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Idézet:
„Az én javaslatom: - Kérj kölcsön egy UHF sávú, erősítős szobaantennát.”

Ha nagyon erőltetem az agyam, akkor sem ismerek ilyen személyt...

Idézet:
„Ha van értékelhető kép és hangtartalom , érdemes venni egy normálisat”

Mint írtam, a 3 analóg adót megtalálta, de alig lehetett felismerni, hogy mi van a képen?
Digitálisat nem talált, se szétesőt, se normálisat.

Idézet:
„Ez a közel 40dB , szerintem, a vicc kategóriája.”

Van jópár Philips termékem, de jó egysincs köztük.
Valaha, úgy 30-40 éve, még a Philips egy márka volt, legalábbis a magyar körülmények között. Erre alapozva vettem a meglévő cuccaimat. Hiba volt.
Dehát ezt a példát csak kiragadtam a többi, hasonlóan "menő" antenna közül...

Az első linkedben ajánlott antennát kipróbálnám. Főleg a személyes ajánlásod alapján. Már csak az a kérdés, az eddig kapott gyalázatosan kicsi jel, vajon elég lesz-e neki?

Idézet:
„Emiatt egy percet se stresszelj, nem ér ez annyit! Inkább egyél bejglit és pihenj!”

A bejgli elfogyott, mostmár ANTENNA kellene!

Semmi használható infó nincs róla. A szoftvere melyen? Valami diagnosztika vagy ilyesmi van hozzá?
Egy notebookkal és ezzel a kártyával stickkel el kellene menni a Széchenyi-hegyhez, vagy legalább a Száva utcáig, egy kis teszt céljából. Ha nem lesz pozitív eredmény, akkor vissza az üzletbe vele!
(#) Lacika válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia. Nem írtad le pontosan az usb-s kütyüt. (Egy pontos tipusszám sokat segítene) Így csak feltételezni tudom, hogy a legolcsóbbat vetted meg. Ezekben semmi más nincs, csak jóformán egy tunergység a körítésével együtt. A kép és hagfeldolgozást a számítógép végzi. Tehát, hogy ez most fog-e menni, az kizárólag program kérdése. Próbálj a neten keresni valami programot ehhez a kütyühüz, amelyik a leírása szerint dekódolja az MPEG-4 et.
(#) kadarist válasza Lacika hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szerintem Elektrorudi lassan teljesen leírja ezt a cumót.

A szofvere olyan, mint a található info róla: siralmas.
Automata keresés (kézi nincs, vagy nem találtam), felvétel, lejátszás, TV, rádió, ennyi.
Ha magyarországot állítom be régiónak, akkor természetesen nincs hang. De mit várjak egy kínai sz@r-tól ? Automatán állítja be a TV szabványt és ebből nem lehet kimozdítani. Tehát hiába állítom be pl. a PAL-D-t, azonnal visszaáll SECAM-ra... meg ilyen okosságok... Az elején beállítható, hogy analóg vagy digitális adókat keressen ?

A lap-top-os kirándulás jó ötlet.
Holnap megyünk sétálni... :yes:

Állítsd be Németországot, vagy Svédországot stb... Még az is fontos lenne, hogy digi. üzemmódban is keressen a progi, ne csak analógban, meg hogy az MPEG4-et lekezelje. Szóval csak pár apróság...
DVB-T-nél a PAL-SECAM semmit nem számít. A hangnorma szintén.
Eredményes sétát!

Itt van valami softwer: Bővebben: Link
(#) elektrorudi válasza Lacika hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Típus: 6 hozzászálással feljebb.
Ár: 14.000,-
Hogy ez a legolcsóbb... ? Igaz, van 2x; 4x; 8x drágábban is. De fele ennyiért is.

A választásom azért esett erre, mert csak erről írták, hogy 1,3GHz-es M proci is elég neki. A gép ennél gyorsabb, tehát eleget tesz a követelménynek. A többinél a minimál konfig 2GHz, vagy a felett volt.

Az természetes, hogy szoftveres a kütyü. De gondolom maximum szétesne, lefagyna, stb. ha csak sebesség probléma lenne. De mint írtam, nem ez a gond.
Másik progit akkor keresek majd hozzá, ha lesz értelme.

... és ez nem véletlen.

Már nézem a Vaterán, mit lehetne érte kérni ?

Németországgal jó a hang. Ez az okosság már másik tuner kapcsán is előjött.
Digitálisban keres...
... nem talál.
A normákat csak kísérlet képpen próbáltam állítgatni.
Merthogy ki lehet választani... (...elvileg...).

Először teszteld valamelyik adótorony árnyékában, vagy az egyik budai hegyen, ahol rálátás van az adóra (komoly!). Utána piacra dobhatod kis pénzért, vagy vissza az üzletbe vele!
(#) elektrorudi válasza Lacika hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Ez lenni van, nagy DVB okos vétel TV adás.
Holnap idő lenni letöltés software meg a többi is lát többi software, lenni honlap link fent lent.

Köszönöm Lacika, kipróbálom. Hátha...

Hát......... Ez egy google fordítás .......... Ez ilyen.
De akik ismerik az adott nyelvet úgy-ahogy, és a szóösszetételre vagy mondatszerkesztésre, amikor a google kéri hogy: javaslat jobb fordításra, beírnák a javaslatukat, akkor ez már réges-régen sokkal jobb is lehetne.

Nézd meg a t többi európai országgal is a keresést. Nálunk nagyon fontos a 8MHz-es csatorna-sávszélesség és az MPEG4 vételére való képesség. Ezért lett volna jó több infó a vevőt illetően.
(#) Lacika válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Egész eupópában, MPEG-2 t használnak. Magyarországon MPEG-4. De úgy is mondhatnám, hogy az egész világon. Néhány kábel és mozicsatorna csupán eddig a kivétel.

Azért eléggé elterjedőben van Európában az MPEG4-tömörítés. Pl. Írország, Németország, Franciaország stb., de tőlünk keletre is.
Persze ez engem nem vigasztal, mert a külhonból kukázott MPEG-2-es vevőm most a polcon porosodik
(#) Lacika válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Nekem meg van egy tv-m, meg egy DVBT-m, az a baj, hogy mindkettő MPEG-2. Az stbt akkor vettem amikor magyarországon elkezdődött a digitális adás. Mint utólag kiderült, kisérleti volt és MPEG-2, majd átáltak. Majd holnap felteszem a Földfelszíni digitális tv vétel topikba. Lehet hogy van még rajta segítség. :nemtudom:

Á, reménytelen. Hardveres dekódolás van bennük. De ez már tényleg off.
(#) elektrorudi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Hát, bizony nekem is jó lett volna valami info vásárlás előtt... De más eszközöknél, alkatrészeknél sincs ez másképp... Tehát, ha találtam is volna, akkor sem lett volna mivel összehasonlítani.

Ha már ezen a topic-on vagyunk, kérdezném tisztelettel:
Le tudná valaki szemléletesen írni, hogy mekkora különbség van képminőségben, ha egy erősítő 1dB-el jobb jel-zaj viszonnyal rendelkezik ?
Ha lecserélnék egy F=4dB erősítőt egy F=3dB-re, akkor milyen különbséget látnék ? (már, ha látnék....)
Érdemes lecserélni egyáltalán ?

Kicsit más:
Annak idején, mikor a műhód vevők bejöttek, csak F=3-4dB-es fejet lehetett kapni... aki tudott szerezni F=1dB-2dB-es fejet, az király volt... most pedig látom, hogy az F=0,1dB -es fej az általános. Látszik ez valamiben?
(#) kadarist válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Jó reggelt!

Természetesen észlelhető a különbség a kisebb zajú erősítő javára. Például parabolaantennából nem kell olyan nagy, mint amekkora a nagyobb zajú LNB-hez kellett. A jel-zaj arány csökkentése a DVB-T vételnél is hasznos, bár a Te eseted szerintem elég speciális.
(#) ZPKing hozzászólása Dec 28, 2009 /

Sziasztok!

Számítógépes DVB-t tv tunerek legnagyobb része csak digitális tunerrel rendelkezik! A kártya független a kódolástól Tehát tudja az MPEG2 és MPEG 4 AVC-t is
mivel ezek "olcsó kártyák" nem rendelkeznek saját dekóderrel ezért szoftweresen oldják meg a decodolást. TEHÁT minden csak a kezelő szoftweren múlik. Erre ajánlom mindenkinek ezt eddigiek közül legértelmesebb programot a DVB viewer. Ez tudja az MPEG 4 AVC-t és legtöbb kártyával kompatibilis.
Én győrbe próbálkozok DVB-t nézéssel légvonalba 4,5kmre van a torony viszon a szomszéd megas tömblakás eltorlaszolja az adást. 86% térerő mellett már nem jön a kép. Viszont győrből tökéletesen működnek egy mezei szoba antennával az osztrák mpeg2 adások. Kimenve meg közelebb menve az adóhoz már működik a magyar dvb-t is.
Az antennákkal viszont vigyázni kell mert ha túl nagy az erősítése akkor túlvezérli a vevőt és azért nem jön be semmilyen kép.

Még egy utolsó link egy számítógépes kártyákkál kapcsolatos fórum amiben rengeteg okosságok vannak. Fórum
Üdv PeTi
(#) elektrorudi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Végülis nem kirándultunk az adó tövébe...
Kimentem a kertbe, és úgy láttam (már amennyit a napsütés miatt látni lehetett), hogy jön valami féle kép a botantennával.
Ezen felbuzdulva, megvettem a MAXIMUM DA-6000 nevű kínai csodát.
Meglepődtök, ha azt mondom, hogy egy rakás k@k@ ???
A 20dB-es erősítővel együtt, közel olyan, mint a 40cm-es drótdarabbal... !!!
A csomagban belül (tehát csak vásárlás és felbontás után olvashatóan) már szó sincs 6dB-es passzív erősítésről, amit a Bénacom Antenna szaküzlet szakemberei leírtak a honlapjukon.
Nem mondhatják azt, hogy "a gyártó adatai alapján", hiszen a gyártó ilyet nem írt le !!!

Uraim !
A Bétacom Antenna Szaküzlet dolgozói csalnak lopnak, hazudnak !
Ezt jelen esetben 7.700,- forintom bánja...

Természetesen, digitális adásnak nyoma sincs.

Nagyon szégyenlem magam, amiért Apám hiába fizette
a taníttatásomat éveken át... A tanáraim is szégyelhetik magukat, hogy diplomát adtak a kezembe... Ennyire vittem... :
elhiszem pár csalónak, hogy egy 25x12cm-es műanyag doboznak 3-9 dB erősítése van... :hide:

Megpróbáltam szétszedni, mert mostmár nagyon kíváncsi vagyok, mi lehet benne? De sajnos olyan kemány műanyagbúl van, hogy csak roncsolással jönne szét. (De azért még nem mondtam le róla...)

Hát ennyi.

Nem kell valakinek jó áron egy kítűnő minőségű digitális, DVB-T, hybrid, oda-visszajátszó, kinyitható ajtós, digitális antennával ellátott, USB2.0, falra szerelhető, erősítős, az ország 88%-ában használható, XXII.századi, prémiun kategóriás, vevő bázis állomás?

Mert hülye azért én vagyok...!
(#) elektrorudi válasza ZPKing hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A leveled első felének, mintha ellentmondanának az előttem szólók... vagy csak már túl álmos vagyok...?

A második részében leírt tapasztalatokat viszont nagyon köszönöm.
Kár, hogy... eső után köpönyeg.

A linken található összes fájlt letöltöttem, de valahogy semmi nem történik, ha elindítom őket. Mit nem csináltam jól ?
Következő: »»   4 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem