Fórum témák
» Több friss téma |
Már igy is bukó vagyok a vállalással, nem akarom a veszteséget növelni, még védőáramkörökkel
Azt se tudom hol lehet most TDA-t olcsón venni, és mennyiért ? Én nagyon régen vettem jó drágán. Hiba az alacsony sorozatszámú jobb darabokat elkotyavetyélni
Ha legalább 10 db kell, akkor a SOS-tól rendelj, ha kevesebb kell akkor a HEstore-tól éri meg jobban. Nagyon változóak az árak és mindenhol mások a mennyiségi kedvezmények. Rendelhetsz kitet is.
Üdv Bassmester!
Igen, azt gondolom, hogy korrekt módon nem lehet vele mérni, de azért valami képet még is ad az átviteléről. Azért így elsőre készítettem egy mérést, 200-5Hz-ig. Közvetlen a végfokról, hangszín, LPF nélkül. Ha nem is pontos, de füllel is hallható ez az ingadozás, közben elhalkul, és 45Hz-nél hihetetlenül erősen szól. Párszor ki is futott a tartományból, vissza kellett vennem a hangerőt, hogy ne vágjon le belőle. Ez most így 0dB-re lett normalizálva. Szerinted ez alapján a parametrikus EQ segítene, hogy legalább a 45Hz-nél azt a baromi erős kiemelést vissza lehessen fogni ? Köszi zoka
Hali!
Milyen szubláda ez? Nem bandpass véletlenül? Tudnál mérni egy impedancia menetet? Szobában mérted? Az a 12-18 dB kiemelés, rendellenesen soknak tűnik, valószínű hogy rezonáns jelenségről van szó. Lehet EQ-val javítani rajta, de nem ilyen mértékben. Egy szimpla parametrikus elég lenne hozzá, de valószínű, hogy inkább a ládát kellene rendbe tenni, a probléma csökkentése végett.
Lehet ,hogy nem ezt a progit kellene használnod.
RMAA az sokkal jobb lenne.
Ez egy sima bass-reflex láda, viszont azt hozzáteszem, hogy nem 1m-ről mértem, hanem abból a pozícióból, ahonnan legtöbbször hallgatom. Bizony nem a láda ennyire rossz, hanem a helyiség rendkívül előnytelen, az okozza ezt a brutális kiemelést. Ezt nem csak a levegőbe mondom, ez valóban így van, mert próbáltam egy teljesen más hangfallal, ráadásul zárt dobozban, hajszál pontosan 45Hz-re esett a kiemelés maximuma. Valamint ezt a jelenleg mért reflex ládát próbáltam zártan is, szintén 45-nél vannak gondok.
Idézet: „valószínű hogy rezonáns jelenségről van szó” Szerintem egészen biztos, hogy a "szoba" okozza. Ami mindössze 8,5 négyzetméter, persze ettől még lehetne jobb is, viszont az számomra érdekes, hogy tesztelve egy dupla ekkora helyiségben ez a kiemelés 30Hz-re tolódott el. Sajna nincs lehetőségem máshova elhelyezni a sub-ot, és akármilyen furcsán hangzik, még itt szól a legjobban. Mivel a szobán nem tudok változtatni, szerintem érdemes lenne ezt a parametrikust kipróbálnom hozzá, és filterpro-val tervezni valami 3-ad rendű LPF-et is. Amúgy 125Hz felett nem igazán kell, hogy szóljon, az alatt ha lehetne valamit "egyenesíteni" a kiemelésen, nekem teljesen megfelelne. Oké, köszi a segítséget. Esetleg ha valami cuccot, amit készítettél, és kéznél van a kapcsolási rajz, szívesen megnézném zoka
Helló, valójában egy sima hangszerkesztőt használtam hozzá, holnap kipróbálom RMAA-t
köszi
sziasztok! lenne egy gyors kérdésem adott egy 500w os trafo ami pufferelve +/- 35v ! 4x tda7294 et hajtana ami 4x4ohm os hagfalakra dolgozna! eleg a 4 tdanak ez a fesz? köszi sziasztok
A feszültsége elég, de a trafó teljesítménye kicsi lesz ha 4ohmon csutkán akarod majd hallgatni.
Lehet ,hogy egy kicsit sok is ,a +- 35V 4 ohm ra. A védelem majd jólbekattog ,és nincs mit csinálni.
Azonkívül nem hinném ,hogy szinuszos terheléshez kellene méretezni egy erősítő tápot! De az bizonyos ,hogy egy hidalt 7294-et el tud látni.
Szerintem nem fog kattogni. Zokánál +-40V-nál, és 15Hz-es tesztnél kattogott. Itt még eshet a feszültség is. A teljesítményről egy kis számolás: 70 x 4 = 280 (kimenő), plusz 50 x 4 = 200 (disszipálás), összesen 480w, szóval ha nem is 70w-ot, de majdnem annyi ki fog jönni. Plusz egy ötlet: jó lenne, ha a 4-ből két végfok fázisfordított jellel lenne vezérelve, mert akkor nem egyszerre rángatnák a tápot a végek, hanem szimmetrikusan. Teljes kivezérlésen biztosan javulna minden paramétere az erősítőnek, plusz egyszerűen lehetne 8ohm-ra hidalni, csak a két melegpontra kell csatlakoztatni a hangládát, és kész. Pufferekkel nem kell spórolni
Ptesza: Egy hidalt végfok 500w-os trafóról? De jó lenne, ha mindent ennyire túl lehetne méretezni... Szerintem nem is olvastad el pontosan a hozzászólást. Plusz írtad: nem hinném, hogy szinuszra kellene méretezni egy tápot. A kimenő szinusz: 70x4=280, szerintem 280 nem egyenlő 500-al... Üdv!
Nyugodtan mehet ra a 4 tda nem lesz vele gond.En +-41V-on nyomatuk es 1 4ohm-os meg 1 8ohm-os hangfal van az egyik csatornan.A trafo az kb.250w.500W -os trafo az elviszi siman a 4 veget,ugyis tud tobbet nem csak 500-at kicsi melegedesel.Puffert ne sajnalyad(2x20000µF-ot ajanlok).Az egyetlen problemam az volt hogy kattogot igy ezert szigeteles nelkul csak szilikon zsiral tetem a bordara mert igy sokkal jobban hul.De a bordat el kell szigetelni mindentol.Szerintem meg abbol a +-35V-bol meg leesik 1-2 V ha rateszed a vegfokokat.Szerintem mehet szigetelesel egy kozos bordara is aktiv hutesel(ventilator).Remelem segitetem
Két véghez használtam 2x10000 mikrót.. teljes kivezérlésen 5% volt már a tápfesz hullámossága.. 500VA-es trafó kb. elegendő. Puffernek viszont min. 2x2x22000 mikró .. meg egy bitang diódahíd.
Vagy minden végfoknak külön 2x10.000µF kondi, és külön egyenirányítás.
Ismét a méréssel, filterrel kapcsolatban írok, ígérem ez az utolsó ábrám amit csatolok...
Üdv! Bassmester és Ptesza, illetve Akit esetleg érdekel: Elvégeztem még néhány mérést: az ábrán a piros és kék vonal hangerőben is összevethető egymással. A kettő között mindössze annyi a különbség, hogy az egyik zárt, a másik nyitott szoba ajtó mellett készült. Hihetetlen, de akár ennyi is befolyásolhatja az átvitelt, néhol akár 10dB-el is. (Ezekben az esetekben a mérés a ládától 3m-re, a hallgatási helyről készült) A másik dolog: megtaláltam a mikrofon alsó határfrekijét: 50Hz (-3dB) papíron... Az ábrán a fehér vonal egy agybadugós fülhallgató bemérve a mikrofonnal. Jól látható, hogy itt már nincs hullámzás, szép határozottan csökken a hangnyomás a freki csökkentével. Ami azt mutatja, hogy a piros és kék vonalaknál a hullámzást nem a mikrofon okazza. És az utolsó mérés a sub hangszórótól 1cm-re készült. Szerintem magáért beszél...Vagyis beigazolódott a gyanúm, se a filterrel, se a sub ládával nincs gond, kizárólag csak a helyiséggel, de azzal nagyon.... Várom a véleményeket zoka
Szerintem kicsi a szoba és nagy a láda. Mindenképpen kompenzálni kell a szobád akusztikáját. Megoldás lehet a problémára egy szimpla parametrikus szabályzó, esetleg egy fázis szabályzóval kiegészítve.
Szerinted ez jó lesz parametrikus EQ-nak ? Csak a bal oldalon lévő 35-150Hz rész kellene, vagy esetleg az többször is. Mi az a Shelving / Peaking? És akkor ezzel lehet visszafogni is, nem csak erősíteni, ugye?
És ez elé betennék egy aluláteresztőt, ahogy a képen van azok a beállítások jók lesznek, vagy csak harmadrendű legyen ? Bocs, a buta kérdésekért. Esetleg ha van valami kész cuccosod, ami már bevált, majd ha lesz időd, közzé tudnád tenni, mert én igen csak hadilábon állok ezzel a témával. Köszi zoka
Szia.
Tudtommal két azonos jel ,ellentétes fázisban kioltja egymást. Hogyan is kötnéd rá a hangdobozokat? Gondolom azt nem is veszed figyelembe , hogy 4 ohm -os hangsugárzóval 2x annyi amper rohangál , mint 8 ohm -nál. Egy 500W-os trafó +-35V -nál Kb 7A áram leadására képes. Javítsatok ki ha rosszul gondolkodnék.
Na ez az ,ha valaki elkezdené magyarázni , milyen fontos a szobaakusztika bizonyára nem venné senki sem olyan komolyan . De ha saját magad jössz rá ...
Hm. Valóban kioltja. Annyi a trükk, hogy a fázisfordított kimenetet mikor rákötöd a kimenő csatlakozóra, akkor nem a pirosra forrasztod, hanem a feketére, és a pirosra pedig földet kötsz. Így alapból ellentétesen lesz bekötve minden hangfal, tehát a rendes fázissal lesz üzemeltetve (logikai úton simán ki lehet következtetni).
A hsz-od második fele igaz. 4ohm-on kétszer akkora áram fog folyni. És egy 500W-os trafó valóban tápáganként kb. 7A-t fog leadni. Mi a kérdés? Hidalva 2x140w-ot fog leadni az erősítő 8ohmra, plusz számoljunk hozzá 200w disszipációt 4 tokra, az mennyi is? Jah, pont 480w. Nem értem mit szeretnél mondani...
Nekem is az ESP-s para EQ van megépítve. Két 30-150 Hz-es szabályzót csináltam egy panelre a biztonság kedvéért, de csak egyet használok, mert az is bőven elég.
A filterpróval tervezett szűrőd szerintem jó lesz a ládádhoz. Van kész, bevált cuccom, de az eléggé speciális, a zenekari szubomhoz csináltam, abban is ESP-s kapcsolások vannak "összemontírozva": 4dB-es szintemelő, aluláteresztő (filterpro) para EQ, fázis szabályzó, hangerőszabályzó poti, ebben a sorrendben. Készülőben van egy új, ami egyszerűbb lesz, kevesebb tok lesz benne (TL 074) és mellőzve lesz minden olyasmi ami feleslegesnek bizonyult az eddigi használat során. A jelenlegi lemásolását nem ajánlom, mert annak ellenére hogy nálam jól müködik, nem biztos hogy neked is pont ilyen kell, a most készülőt pedig akkor fogom közölni, ha már készen lesz és jól működik. Olyan áramköröket tervezz a szűrőpanelra, amire szükséged van
Hát ha valaki ezt mondaná, nem hinném el, de saját magam mértem le. Ezek szerint vehetnék nagyon drága szubládát is (ha megtehetném ), hiába, csak pénzkidobás lenne. A szobaakusztikát nagyon komolyan kell venni
De örülök, hogy legalább a hangfal úgy tűnik, rendben van
Oké, köszönöm a jó tanácsokat, sokat segítettél
Majd valamit tervezek, ha lesz egy kis időm, és mindenképp megkérdezlek, mielőtt valamit megépítek. :yes: Köszi zoka
Szia most talaltam meg a hozzaszolasodat, lehet mar nem is latogatod a forumot de ha megis, egy kerdesem, keresem lenne. Nem irod le, jelzed, pontosan hogyan epitetted meg a 6 csatornas erositot? tda 7297 tel?
koszi
Nem 7294-re gondoltál? Ha igen, akkor simán építesz belőle 6 db-ot, veszel hozzá egy minimum 720VA-es trafót (ha ki akarod szedni a csatornánkénti 70w-ot), és egy dobozba rakod. MPedronak van egy jó kis boltja, ott KIT-ben is meg tudod venni, és már csak össze kell forrasztani. Elég sokból jön ki, számold össze, hogy megéri-e, és hogy kell-e egyáltalán 6x70w szobába, vagy ahova szánod! Egyébként a témában minden információ megtalálható, csak olvasgatni kell! Üdv!
Tda 7297 a 2x15W-8ohm-on adatlap szerint.En oszeraktam vagy ket hete egy ilyen erositot de meg nem teszteltem.Simpla asimetrikus tap kell.Ha 6 csatornat szeretnel akkor 3 Ic-t kell vegyel.A trafo az legyen 12V AC 150W egyeniranyitva 16V lesz(20000uf szures).De nem a tda 7294-re gondoltal?
Ha már a 7297-nél tartunk.. sokat gondolkodtam, mely IC lenne az, mellyel hasonlóan egyszerű, 12V-os erősítőt lehet építeni, mint a TDA1554Q ill. 1558Q-val, csak jobb frekvenciaátvitellel (előbb említett Q verziójú IC-k nek a felső határfrekvenciája 16kHz, simát meg nem nagyon lehet kapni). Hát ez az
20Hz -20Kh-ig megyen ez a kis ic.Oszeraktam mar tda1557Q-val erositot de nem tetcet a hangja a tda7294-es sokal szebben szol ugyanolyan hangeron.Ahogy eppen felelesztetem eleg szepen szolt a 7297-es.Anyi az egesz hogy 8 ohm-ra terveztek.A trafom az egykis 50Va-os toroid 2x13.3Ac-vel.Januar 2-3 fele bele szerelem egy dvd-be.Beszamolok hogy mukodik
A 7297 nem szerencsés választás a 2A miatt
Persze hogy szebben szól a 7294.. hisz a 7297 5W-on már 1% THD mellett dolgozik, míg a 7294 50W-on még 20kHz-en is csak 0,06% THD értéket ér el. Ezért terveztem anno a máig el nem készült, és lehet sose el nem készülő x.1-es cuccomba a szatelitek meghajtását 7294-gyel.. még ha csak 10-20W-ra is lenne max szükség. Bár azóta megismerkedtem a VF2-vel és társaival (igaz csak papiron még).. de már lehet azokkal csinálnám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |