Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   135 / 608
(#) hangszoros válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Már igy is bukó vagyok a vállalással, nem akarom a veszteséget növelni, még védőáramkörökkel
Azt se tudom hol lehet most TDA-t olcsón venni, és mennyiért ?
Én nagyon régen vettem jó drágán.
Hiba az alacsony sorozatszámú jobb darabokat elkotyavetyélni
(#) Bassmester válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Ha legalább 10 db kell, akkor a SOS-tól rendelj, ha kevesebb kell akkor a HEstore-tól éri meg jobban. Nagyon változóak az árak és mindenhol mások a mennyiségi kedvezmények. Rendelhetsz kitet is.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Üdv Bassmester!

Igen, azt gondolom, hogy korrekt módon nem lehet vele mérni, de azért valami képet még is ad az átviteléről. Azért így elsőre készítettem egy mérést, 200-5Hz-ig. Közvetlen a végfokról, hangszín, LPF nélkül. Ha nem is pontos, de füllel is hallható ez az ingadozás, közben elhalkul, és 45Hz-nél hihetetlenül erősen szól. Párszor ki is futott a tartományból, vissza kellett vennem a hangerőt, hogy ne vágjon le belőle. Ez most így 0dB-re lett normalizálva. Szerinted ez alapján a parametrikus EQ segítene, hogy legalább a 45Hz-nél azt a baromi erős kiemelést vissza lehessen fogni ?

Köszi
zoka
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Hali!
Milyen szubláda ez? Nem bandpass véletlenül? Tudnál mérni egy impedancia menetet?
Szobában mérted? Az a 12-18 dB kiemelés, rendellenesen soknak tűnik, valószínű hogy rezonáns jelenségről van szó. Lehet EQ-val javítani rajta, de nem ilyen mértékben. Egy szimpla parametrikus elég lenne hozzá, de valószínű, hogy inkább a ládát kellene rendbe tenni, a probléma csökkentése végett.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Lehet ,hogy nem ezt a progit kellene használnod.

RMAA az sokkal jobb lenne.

(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Ez egy sima bass-reflex láda, viszont azt hozzáteszem, hogy nem 1m-ről mértem, hanem abból a pozícióból, ahonnan legtöbbször hallgatom. Bizony nem a láda ennyire rossz, hanem a helyiség rendkívül előnytelen, az okozza ezt a brutális kiemelést. Ezt nem csak a levegőbe mondom, ez valóban így van, mert próbáltam egy teljesen más hangfallal, ráadásul zárt dobozban, hajszál pontosan 45Hz-re esett a kiemelés maximuma. Valamint ezt a jelenleg mért reflex ládát próbáltam zártan is, szintén 45-nél vannak gondok.

Idézet:
„valószínű hogy rezonáns jelenségről van szó”

Szerintem egészen biztos, hogy a "szoba" okozza. Ami mindössze 8,5 négyzetméter, persze ettől még lehetne jobb is, viszont az számomra érdekes, hogy tesztelve egy dupla ekkora helyiségben ez a kiemelés 30Hz-re tolódott el. Sajna nincs lehetőségem máshova elhelyezni a sub-ot, és akármilyen furcsán hangzik, még itt szól a legjobban.

Mivel a szobán nem tudok változtatni, szerintem érdemes lenne ezt a parametrikust kipróbálnom hozzá, és filterpro-val tervezni valami 3-ad rendű LPF-et is. Amúgy 125Hz felett nem igazán kell, hogy szóljon, az alatt ha lehetne valamit "egyenesíteni" a kiemelésen, nekem teljesen megfelelne.

Oké, köszi a segítséget. Esetleg ha valami cuccot, amit készítettél, és kéznél van a kapcsolási rajz, szívesen megnézném

zoka
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Helló, valójában egy sima hangszerkesztőt használtam hozzá, holnap kipróbálom RMAA-t
köszi
(#) otisz hozzászólása Dec 28, 2009 /

sziasztok! lenne egy gyors kérdésem adott egy 500w os trafo ami pufferelve +/- 35v ! 4x tda7294 et hajtana ami 4x4ohm os hagfalakra dolgozna! eleg a 4 tdanak ez a fesz? köszi sziasztok
(#) DJ Szabcsa válasza otisz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A feszültsége elég, de a trafó teljesítménye kicsi lesz ha 4ohmon csutkán akarod majd hallgatni.
(#) ptesza válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Lehet ,hogy egy kicsit sok is ,a +- 35V 4 ohm ra. A védelem majd jólbekattog ,és nincs mit csinálni.

Azonkívül nem hinném ,hogy szinuszos terheléshez kellene méretezni egy erősítő tápot! De az bizonyos ,hogy egy hidalt 7294-et el tud látni.
(#) Kovidivi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szerintem nem fog kattogni. Zokánál +-40V-nál, és 15Hz-es tesztnél kattogott. Itt még eshet a feszültség is. A teljesítményről egy kis számolás: 70 x 4 = 280 (kimenő), plusz 50 x 4 = 200 (disszipálás), összesen 480w, szóval ha nem is 70w-ot, de majdnem annyi ki fog jönni. Plusz egy ötlet: jó lenne, ha a 4-ből két végfok fázisfordított jellel lenne vezérelve, mert akkor nem egyszerre rángatnák a tápot a végek, hanem szimmetrikusan. Teljes kivezérlésen biztosan javulna minden paramétere az erősítőnek, plusz egyszerűen lehetne 8ohm-ra hidalni, csak a két melegpontra kell csatlakoztatni a hangládát, és kész. Pufferekkel nem kell spórolni
Ptesza: Egy hidalt végfok 500w-os trafóról? De jó lenne, ha mindent ennyire túl lehetne méretezni... Szerintem nem is olvastad el pontosan a hozzászólást. Plusz írtad: nem hinném, hogy szinuszra kellene méretezni egy tápot. A kimenő szinusz: 70x4=280, szerintem 280 nem egyenlő 500-al...
Üdv!
(#) ImiDj válasza otisz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nyugodtan mehet ra a 4 tda nem lesz vele gond.En +-41V-on nyomatuk es 1 4ohm-os meg 1 8ohm-os hangfal van az egyik csatornan.A trafo az kb.250w.500W -os trafo az elviszi siman a 4 veget,ugyis tud tobbet nem csak 500-at kicsi melegedesel.Puffert ne sajnalyad(2x20000µF-ot ajanlok).Az egyetlen problemam az volt hogy kattogot igy ezert szigeteles nelkul csak szilikon zsiral tetem a bordara mert igy sokkal jobban hul.De a bordat el kell szigetelni mindentol.Szerintem meg abbol a +-35V-bol meg leesik 1-2 V ha rateszed a vegfokokat.Szerintem mehet szigetelesel egy kozos bordara is aktiv hutesel(ventilator).Remelem segitetem
(#) Zupp87 válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Két véghez használtam 2x10000 mikrót.. teljes kivezérlésen 5% volt már a tápfesz hullámossága.. 500VA-es trafó kb. elegendő. Puffernek viszont min. 2x2x22000 mikró .. meg egy bitang diódahíd.
(#) Kovidivi válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Vagy minden végfoknak külön 2x10.000µF kondi, és külön egyenirányítás.
(#) zoka hozzászólása Dec 29, 2009 /

Ismét a méréssel, filterrel kapcsolatban írok, ígérem ez az utolsó ábrám amit csatolok...

Üdv! Bassmester és Ptesza, illetve Akit esetleg érdekel:

Elvégeztem még néhány mérést: az ábrán a piros és kék vonal hangerőben is összevethető egymással. A kettő között mindössze annyi a különbség, hogy az egyik zárt, a másik nyitott szoba ajtó mellett készült. Hihetetlen, de akár ennyi is befolyásolhatja az átvitelt, néhol akár 10dB-el is. (Ezekben az esetekben a mérés a ládától 3m-re, a hallgatási helyről készült)

A másik dolog: megtaláltam a mikrofon alsó határfrekijét: 50Hz (-3dB) papíron...

Az ábrán a fehér vonal egy agybadugós fülhallgató bemérve a mikrofonnal. Jól látható, hogy itt már nincs hullámzás, szép határozottan csökken a hangnyomás a freki csökkentével. Ami azt mutatja, hogy a piros és kék vonalaknál a hullámzást nem a mikrofon okazza.

És az utolsó mérés a sub hangszórótól 1cm-re készült. Szerintem magáért beszél...Vagyis beigazolódott a gyanúm, se a filterrel, se a sub ládával nincs gond, kizárólag csak a helyiséggel, de azzal nagyon....

Várom a véleményeket

zoka

átvitel.PNG

(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szerintem kicsi a szoba és nagy a láda. Mindenképpen kompenzálni kell a szobád akusztikáját. Megoldás lehet a problémára egy szimpla parametrikus szabályzó, esetleg egy fázis szabályzóval kiegészítve.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szerinted ez jó lesz parametrikus EQ-nak ? Csak a bal oldalon lévő 35-150Hz rész kellene, vagy esetleg az többször is. Mi az a Shelving / Peaking? És akkor ezzel lehet visszafogni is, nem csak erősíteni, ugye?
És ez elé betennék egy aluláteresztőt, ahogy a képen van azok a beállítások jók lesznek, vagy csak harmadrendű legyen ?
Bocs, a buta kérdésekért. Esetleg ha van valami kész cuccosod, ami már bevált, majd ha lesz időd, közzé tudnád tenni, mert én igen csak hadilábon állok ezzel a témával.

Köszi
zoka

filter.PNG

(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szia.

Tudtommal két azonos jel ,ellentétes fázisban kioltja egymást. Hogyan is kötnéd rá a hangdobozokat?

Gondolom azt nem is veszed figyelembe , hogy 4 ohm -os hangsugárzóval 2x annyi amper rohangál , mint 8 ohm -nál. Egy 500W-os trafó +-35V -nál Kb 7A áram leadására képes. Javítsatok ki ha rosszul gondolkodnék.

(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Na ez az ,ha valaki elkezdené magyarázni , milyen fontos a szobaakusztika bizonyára nem venné senki sem olyan komolyan . De ha saját magad jössz rá ...

(#) Kovidivi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hm. Valóban kioltja. Annyi a trükk, hogy a fázisfordított kimenetet mikor rákötöd a kimenő csatlakozóra, akkor nem a pirosra forrasztod, hanem a feketére, és a pirosra pedig földet kötsz. Így alapból ellentétesen lesz bekötve minden hangfal, tehát a rendes fázissal lesz üzemeltetve (logikai úton simán ki lehet következtetni).
A hsz-od második fele igaz. 4ohm-on kétszer akkora áram fog folyni. És egy 500W-os trafó valóban tápáganként kb. 7A-t fog leadni. Mi a kérdés?
Hidalva 2x140w-ot fog leadni az erősítő 8ohmra, plusz számoljunk hozzá 200w disszipációt 4 tokra, az mennyi is? Jah, pont 480w. Nem értem mit szeretnél mondani...
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nekem is az ESP-s para EQ van megépítve. Két 30-150 Hz-es szabályzót csináltam egy panelre a biztonság kedvéért, de csak egyet használok, mert az is bőven elég.
A filterpróval tervezett szűrőd szerintem jó lesz a ládádhoz. Van kész, bevált cuccom, de az eléggé speciális, a zenekari szubomhoz csináltam, abban is ESP-s kapcsolások vannak "összemontírozva": 4dB-es szintemelő, aluláteresztő (filterpro) para EQ, fázis szabályzó, hangerőszabályzó poti, ebben a sorrendben.
Készülőben van egy új, ami egyszerűbb lesz, kevesebb tok lesz benne (TL 074) és mellőzve lesz minden olyasmi ami feleslegesnek bizonyult az eddigi használat során. A jelenlegi lemásolását nem ajánlom, mert annak ellenére hogy nálam jól müködik, nem biztos hogy neked is pont ilyen kell, a most készülőt pedig akkor fogom közölni, ha már készen lesz és jól működik. Olyan áramköröket tervezz a szűrőpanelra, amire szükséged van
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hát ha valaki ezt mondaná, nem hinném el, de saját magam mértem le. Ezek szerint vehetnék nagyon drága szubládát is (ha megtehetném ), hiába, csak pénzkidobás lenne. A szobaakusztikát nagyon komolyan kell venni
De örülök, hogy legalább a hangfal úgy tűnik, rendben van
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Oké, köszönöm a jó tanácsokat, sokat segítettél
Majd valamit tervezek, ha lesz egy kis időm, és mindenképp megkérdezlek, mielőtt valamit megépítek. :yes:
Köszi

zoka
(#) Handariel válasza Sempy hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Szia most talaltam meg a hozzaszolasodat, lehet mar nem is latogatod a forumot de ha megis, egy kerdesem, keresem lenne. Nem irod le, jelzed, pontosan hogyan epitetted meg a 6 csatornas erositot? tda 7297 tel?

koszi
(#) Kovidivi válasza Handariel hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nem 7294-re gondoltál? Ha igen, akkor simán építesz belőle 6 db-ot, veszel hozzá egy minimum 720VA-es trafót (ha ki akarod szedni a csatornánkénti 70w-ot), és egy dobozba rakod. MPedronak van egy jó kis boltja, ott KIT-ben is meg tudod venni, és már csak össze kell forrasztani. Elég sokból jön ki, számold össze, hogy megéri-e, és hogy kell-e egyáltalán 6x70w szobába, vagy ahova szánod! Egyébként a témában minden információ megtalálható, csak olvasgatni kell! Üdv!
(#) ImiDj válasza Handariel hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Tda 7297 a 2x15W-8ohm-on adatlap szerint.En oszeraktam vagy ket hete egy ilyen erositot de meg nem teszteltem.Simpla asimetrikus tap kell.Ha 6 csatornat szeretnel akkor 3 Ic-t kell vegyel.A trafo az legyen 12V AC 150W egyeniranyitva 16V lesz(20000uf szures).De nem a tda 7294-re gondoltal?

tda7297.pdf

(#) Zupp87 válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Ha már a 7297-nél tartunk.. sokat gondolkodtam, mely IC lenne az, mellyel hasonlóan egyszerű, 12V-os erősítőt lehet építeni, mint a TDA1554Q ill. 1558Q-val, csak jobb frekvenciaátvitellel (előbb említett Q verziójú IC-k nek a felső határfrekvenciája 16kHz, simát meg nem nagyon lehet kapni). Hát ez az
(#) ImiDj válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

20Hz -20Kh-ig megyen ez a kis ic.Oszeraktam mar tda1557Q-val erositot de nem tetcet a hangja a tda7294-es sokal szebben szol ugyanolyan hangeron.Ahogy eppen felelesztetem eleg szepen szolt a 7297-es.Anyi az egesz hogy 8 ohm-ra terveztek.A trafom az egykis 50Va-os toroid 2x13.3Ac-vel.Januar 2-3 fele bele szerelem egy dvd-be.Beszamolok hogy mukodik
(#) hangszoros válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

A 7297 nem szerencsés választás a 2A miatt
(#) Zupp87 válasza ImiDj hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Persze hogy szebben szól a 7294.. hisz a 7297 5W-on már 1% THD mellett dolgozik, míg a 7294 50W-on még 20kHz-en is csak 0,06% THD értéket ér el. Ezért terveztem anno a máig el nem készült, és lehet sose el nem készülő x.1-es cuccomba a szatelitek meghajtását 7294-gyel.. még ha csak 10-20W-ra is lenne max szükség. Bár azóta megismerkedtem a VF2-vel és társaival (igaz csak papiron még).. de már lehet azokkal csinálnám.
Következő: »»   135 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem