Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   168 / 507
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Rosszul ,illetve hiányosan fogalmaztam.A nagyobb trafóknál tényleg lehetséges a nagyobb hatásfok,bár ott is haszálnak hűtést(olaj),de amit mi használunk házilag az energia befogására szerintem nem éri el a 98 % ot de lehet hogy tévedek.A megvalosíthatás épugy ,mint Edison idejében most is fontos szempont nekünk akik házilag barkácsolnak.
(#) pudding1 válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

BUÉK mindenkinek!
(#) Atis57 válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Sziasztok!
az én tapasztalataim szerint ha 1--250W közötti "M, EI " magokat használunk --Bizony a 80% a jellemzőbb , esetleg a háború elötti rádiókban még a 60% is kétséges volt.
ma már a hiperszil magos trafók jobbak --DE ezek sem lépik át a 90%-t ebben a méretben .
A következő lépcső talán a 250---630 W ott már van némi növekedés -- de igazán 1kW feletti máretben kéne a 95%-t erőltetni...
Azért az extrémebb méretű trafókon is érdemes lenne utána számolni. ha:10 MVA és 35kW a Pvas , 40kW a Ptek. -valamint a hűtőventillátorok 12X2,5kW akkor mi és hány százalék? Esetleg hűtés nélküli kivitelben 6MVA és 30+30kW a két veszteség.........
a hűtés: 6db áll üzemben és +2+2+2 kapcsol be a hőfok függvényében....
(#) Dzsos válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

szia Attis57!Ha megnézed én is kb 80%re sacoltam de Erbe a 592573 hozzásziolásában ezt megcáfolja.
(#) Atis57 válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia!
ezen indokok+ a LUSTASÁG miatt szeretem a PC tápokat (nem kell tekerni !) a hatásfok meg azon is megvn a 75--90% --terhelésfüggő.ill kicsiben a mobilteló töltők azok meg 100-240Vsak.
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Te ezt írtad:
"Normál trafóval 80 % fölé nem lehet nagyon menni."
Általánosságban ilyesmit meg nem célszerű kijelenteni.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia Erbe!
Gondolom a kérdés nekem szólt, tehát:
A kérdés azért jó, mert egyből rávilágít arra, hogy egy motorban vagy generátorban a fázisok lehetséges számát elsősorban a mechanikus felépítése határozza meg.
Nem írok, gyorsabb és érthetőbb is, ha ábrát küldök a 3 fázisról, és a 2 és 4 fázisról. Ez azért is jó, mert látszik a számolás oka, gondolatmenete.

A három fázisnál már megszoktuk, hogy a szinusz hullámok jellege, egymástól való eltolódásuk nem vátozik meg, de a tekercsek összekötésének módja szerint :
háromszög kapcsolás: a vonali áram nő meg a fázisáramhoz képest gyök 3 szörösére.
csillag kapcsolásnál : a vonali feszültség nő meg a fázisfeszültséghez képest gyök 3 szörösére.

A négy fázisnál ugyan az a helyzet, hogy a szinusz hullámok jellege, egymástól való eltolódásuk nem vátozik meg, de a tekercsek összekötésének módja szerint :
négyszög kapcsolásnál: a vonali áram nő meg a fázisáramhoz képest gyök 2 szörösére.
csillag kapcsolásnál : a vonali feszültség nő meg a fázisfeszültséghez képest gyök 2 szörösére.

Hivatkoztam két emberre, akiknek a könyvéből idéztem most is. Őket viszont nem ismerem, így aztán óvatosságból írtam egy excel programot a 4 fázis feszültségeinek (áramának) alakulásáról. Remélem, fel tudom tenni a fórum lapjára. Be kell ütni a ***-gal jelölt sorba azt a fázisszöget, ahol kíváncsiak vagyunk arra, mi a négy tekercs pillanatnyi feszültsége (fázisfeszültség). Az előjel a feszültség irányát mutatja a csillagponthoz képest. (vagy hogy hogy áll a szinusz hullám a koordináta rendszerben). A csillagkapcsolás felirat alatt a vezetékek között mérhető vonali feszültség olvasható le.
Régi excel használok, remélem megnyílik. Ha nem, valakivel átkonvertáltatom.
(#) solah válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

sajnos ez nekem nem jo mert az elölap hiányzik és igy nem tudom melyik láb összezárásakor kapcsolna be a készülék.valami szerviz bekötési rajz kéne
(#) sziriusz válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

A több fázis dologhoz:
Elfelejtettem írni, ha valakinek a rajzok átnézése után nem megy mondjuk a 6 fázis, és szüksége van rá, küldjön egy e-mailt a címemre, szívesen segítek.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

légyszíves még egyszer olvsad el az egész hozzászolásomat és ne egy részt vegyél ki belőle! Azért irtam hogy normál trafó és általában 80% százelék,mert tudom hogy lehet több is de mi nem azokat a megoldásokat használjuk a mindennapokban.Pl emlited a MW trafokat,hát az sem egy átlagos illetve "normál trafó" iszonyatosan többszörösen szigetelnek mindent szemben a mi csak a lakkozott huzalt tekerjük egymás mellé.A Már a 10Kw sban is hűvelykujjni távolságra tekerik egymás mellé a menetet,ezt sem teszük egy "normál házi készítésű trafoval.(Tudom mert én üzemeltem be a gépet).És még lehetne folytatni a sort.Örülök ha példát hozol sőt határozottan jó és használható ötleteid is vannak,de mindent nem kell csak azért is megcáfolnod.Probáljuk egymást segíteni szemben a túl licitálással,hisz van még megannyi megválaszolatlan szélkerekes kérdés.Tény mindenben nem kell egyetérteni hisz a ez visz bennünket elöbbre ,de a vita nem .És kérlek ne vedd magadra igazában az egész forumnak szól.SEGITSÜK EGYMÁST MINÉL TÖBB KIPROBÁLT DOLOGGAL.NE CSAK A SAJÁT IGAZUNKHOZ RAGAZKODJUNK.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia ERBE!
Nekem mindig is nagyon tetszet a TESLA---EDISON vita .
azaz AC vagy DC .
a mai háztartási készülékeink zöme egyenárammal működik .........kivéve az aszinkron motorosok, illetve ami trafóval kezdődik(persze ma már ez is lehetne kapcsoló üzemű )...
szerinted kinek lett igaza ? Mert már az energia elosztásban is megjelent a DC távvezeték.
(#) mex válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Már csak az akkori idők technikai lehetőségeit is figyelembe véve jobb választás volt a váltóáram. Gond nélkül lehetett átalakitani a feszültség nagyságát. De gondolj csak a szállitására, előnyösebb egy váltakozóáramú kötési pont az egyenáramúnál, aholis a nedvesség hatására rövid idő alatt tönkre mentek volna a csatlakozások.
(#) Atis57 válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia4
légy megnyugodva :az AC csatlakozás is ugyanúgy korrodál a nedvességre. (ezért szokás a szabadtéren festékkel kiönteni a hézagokat)
De az egyenáramú Sinezést is vazelinnal raktuk össze.
az átalkitás már az 1910 es években megoldható volt / NEM AZ A VIBRÁTOR / mint a mai )de működött ..ill. voltak konverter gépek is --Ezt még az 1980ban gyártott hajókba is beszerelték .-Igy: a 110V ...16Hz-től a 470Vig és 60Hzig bármiból lehetett 3X400/230V-t 50Hz en csinálni....
Ma meg már ez is félvezetős....
(#) kingkey válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Arról nem beszélve ( bár ezt mondtad, de nem elég hangsúlyosan), hogy a DC-ből másmilyen DC előállítása trafóval zajlik( na jó, lehet kondival is, de azért nem erőművi szinten...:}}})

Arról még kevésbé szólva, hogy az eszközök nem túl régóta állnak rendelkezésre.
Mindenesetre, úgy tudom, Ausztria felé van valami " egyenáramú betét", mert régen mi nem tudtuk az 50 Hz-et tartani.
De ebben tévedhetek...
(#) jiatur válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Bocsi nem akartam ekkora vitát én csak az én meglátásomat igyekeztem közölni kérem, a fórum tagjait térjetek kreativitásra és segítsétek egymást. Ígérem, ezután kerülöm a bírálat ott vagy a ki igazítást. Még annyit „Kirchhoff” egyik törvényét is megdöntötték a mai tudomásom szerint. Még egyszer BOCSI! „RJ”
(#) mex válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Idézet:
„légy megnyugodva”

Nem gondolnám, hogy idegesitene az elektrokorrózió problémája jelen pillanatban.....
De azzal is tisztába vagyok, hogy régebben is használtak forgógépes átalakitókat, bár DC-AC vonatkozásban nem annyira, inkább a forditottja, amit a mai napig is használnak. A cégnél is alkalmaztak ilyen gépet egyenáramú hajtások táplálására, mig a félvezetős változat ki nem szoritotta, sokak bánatára.
Bár nem nekem cimezted a kérdést,(csak úgy beleszóltam pár mondat erejéig), a DC-AC rendszer közti választásra irányult. Igen mostanában újra felmerült az egyenáramú rendszerek létjogosultsága, csak úgy tudom, nagyon komoly fejlesztéseket kell még végrehajtani, hogy versenyben legyen a mostani rendszerekkel, és hát tudjuk, a pénz beszél.
(#) Atis57 válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szia!
Bocsi - kedélyesen akartam fogalmazni , látom félreértettél.
A dc/ac átalakitás ilyen gépeken oda-vissza működött ,(kivéve a hegesztő dinamőnak nevezett gépet ) tehát ez nem akkora prbléma....
valaha tanulókoromban az ilyen gépeket oda/vissza be kellett gyakorolni.
Valójábn elég sokszor használtam , utóljára kb 10 éve amikor a betápkábel eldurrant --a maradék 2-t fázissal működtettem tovább az üzemet, egy 30kW-s motor segitségével.
ma már csak ilyen esetekre korlátozódik ma dolog...
(#) pudding1 hozzászólása Jan 2, 2010 /

Hozzám megérkezett a szél! Visz mindent!
(#) Dzsos válasza pudding1 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

éjfél körül nálam is beindult,most meg eléggé változó egyik pillanatban erős utána semmi és igy váltogatja./A légmagosat ma akartam leengedni ,hogy kicsit alakitsak rajta/.-majd máskor.
(#) kingkey válasza jiatur hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Erről a Kirchoff-törvényes dologról nem ártana, ha minket is értesítenél, nem ártana, ha nem maradnánk le a dolgokról.
(#) solah hozzászólása Jan 2, 2010 /

nálunk alig fúj a szél ugyhogy a kisetudom probálni a szélgenerátort igaz csak teszt formában van összerakva.már hetek ota nem fuj számottevö szél borsodban legalábis nálunk.mondjuk ez jois mert könnyebb kerékpározni .ha gyári rendszer lenne az valoszinüleg ilyen kis légmozgásnál is dolgozna.énszerintem a napelem mostanában jobb lenne valamilyen olcsobb kisebb olyan ami 3-5amperrel feltudna tölteni akuumlatort az se baj ha több napig.de ezeknek az árai meg 50-60ezer között van.nekem meg alig jut rezsire nemhogy gyüjtögetni ilyen rendszerekre .10évig kéne gyüjtögetni ha meg hitelt vesz fel az ember akkor lehet h az energia ingyen van csak a hitel törlesztése meg annyi lenne havonta mint a villanyszámlám.de mondjuk ha ugyvesszük a szüleim kétszer ujjitoták a gáz fütési rendszert az elmult 13 évben...folytatom
(#) solah hozzászólása Jan 2, 2010 /

és ez kb 1millio forintban volt akkor ha megint felvesz az ember egy kissebfajta napellem meg szélgenerátorra hitelt az kb 10év mulva már elvileg teljesen ingyen hozzná az elektromos áramot,ha feltéve ez a hülye állam nem hoz valami olyan törvényt ,hogy adozzunk már ugyan érte.
(#) Atis57 válasza solah hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Szia4
Én miskolcon lakom --NE reménykedj !EZ UGYANOLYAN HOBBI , mint a horgászat , vadászat stb.
ha a napelemem árát nézem 39000ft/db 10év teljesitménygarancia (és utána ? van még 6év )akkor havi 325Ft az amortizációja , S JOBB HÓNAPOKBAN termel is 200Ftnyi -emelés után talán 250Ftnyi -áramot...+az akkuk, stb tehát sokkal drágább napelemet kell?kellene? venni!(vajon jobb-e?)
a szélkerékről ha csak nem valami olcsó kacatból készited , szintén nem éri meg.. Na és a gyári (az a 3-4 ismerős szerint kidobta a pénzét )Pedig miket igértek neki !---az égész utca hozzá lessz bekötve!?
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

A beidézett képen minden rajta van, ami a 4 fázis megértéséhez szükséges. A magyarázat viszont nem tér ki mindenre. Részletezi a két fázisra egyszerűsítést. De a négy fázistekercset tartalmazó csillagban 2-2 szemben álló fázistekercs feszültségének összege 2X. Ez leolvasható a szinuszokról is.
Itt már Off:
Ezt a 2 fázisból egyet megoldást előszeretettel alkalmazták egykor a hegesztőegyenirányítóknál a szabályzás egyszerűsítésére a diódák spórolására. Csak ott úgy kezdődött, hogy 3 fázisból 2-t, ezt szabályozzuk és egyenirányítjuk.
(#) erbe válasza kingkey hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Mivel összesen 2 van neki és azokat lehet kombinálni, találgassunk!
A csomópontokon kifolyó áram sehova se folyik be? Vagy kevesebb folyik ki, mint amennyi a másik csomóponton összejön?
A körben lévő feszültségek összege nem 0?
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Üdv Erbe!
Nem értem, hogy miért írtál választ. Van még kérdésed? Az a mondat mit jelent, hogy értsem: "Itt már Off:"
Az ez utáni mondatok meg ha nekem szóltak, köszi, de nem érdekel.
(#) pudding1 hozzászólása Jan 2, 2010 /

Nem rossz ez a kis szél, de minden napra azért nem kívánnék ilyet....
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Ha olyasmit említünk, aminek semmi köze az aktuális témához, csak mint érdekességet ismertetjük, jelölni szokás "Off", hogy nem a témához tartozó.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Üdv Erbe!
Aha, már értem a válaszod második részének az értelmét. És az eleje miért lett leírva?
Kezdem értelmezni az elejét is. Tényleg nem volt elég részletes a leírásom. De két dolgot tehetsz, ha van kérdésed a hiányzó rész miatt, felteszed, vagy leírod azt, amit sajnálatos módon kihagytam. Különben az egész válaszodnak semmi értelme, csak valami olyat lehet belőle kihámozni, hogy elégedetlen vagy, mert nem doktori disszertáció szinten írtam a fórumra.
(#) Tirex hozzászólása Jan 3, 2010 /

Sziasztok!

Tegnap kipróbáltam a generátoromat. (csak egy mágnes tárcsával, mivel még kell mágnes a másik tárcsára)
Kézzel megforgattam és amikor el kezdett tölteni, eléggé megfogta a kezemet. Normális ez így? Esetleg azért van mert nincs alatta a másik mágnes tárcsa?
Egyébként bevált a számításom, mert 63-as fordulaton már tölti a négy aksit szépen.
Következő: »»   168 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem