Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   742 / 3998
(#) elektromania92 hozzászólása Jan 3, 2010 /

Mindenkinek sikeresekben gazdag, boldog újévet kívánok.

Újra egy kérdéssel fordulok hozzátok.
A suliban kezdtük tanulni az oszcillátorokat.Sajnos nem valami részletesen.Viszont érdekelne a dolog.El is olvastam a témáról szóló cikket.

Sajnos az nem világos számomra mire jó a kvarc. Hogy minek van az ott az áramkörben, hiszen az áramkör anélkül is nagyon jól meglenne. Valaki elmondaná nekem, hogy mi is az tulajdonképpen?

Köszönöm
(#) gg630504 válasza elektromania92 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Ugyanazért van az oszcillátorban, mint az inga az ingaórában.
Egyrészt tud mechanikusan rezegni, meghajlani. Amilyenre faragták, olyan frekvencián.
Másrészt piezoelektromos tulajdonságú, azaz a feszültség hatására meghajlik, és viszont, ha meghajlítod, feszültséget ad. Tehát a mechanikai állapota egyszerűen áramkörbe köthető.
És a frekvenciáját nagyon pontosan tartja.
Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza elektromania92 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Itt a cikkek között is van egy jó leírás!

" ... a kristályok felépítésükből adódóan stabil frekvencián rezegnek. Elenyésző a frekvencia változásuk hőmérséklet ingadozásra. Ezekért a jó tulajdonságaikért használják őket sokoldalúan az elektronikában. "

" Elektromos szempontból a rezgőkristály nem más, mint egy L-C-R sorosan, és egy C párhuzamosan kötve."
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 3, 2010 /

Ma tettem egy triakkot a kattogós wellerembe mert a kapcsoló idönként beégett és már untam, hogy szét kell szedni. A gétre egy 180 ohmos ellenállást kötöttem amit a kapcsoló az anód 1 -re zár. A gond az, hogy amikor a kapcsoló nyit a triak zárva marad és a páka fűt tovább. Váltó 24 Volt-ról megy. A triak nem zárlatos. Még nem értem mi a gond de holnap tiszta fejjel neki álok ismét.
Szerintetek hol a hiba. Újabban az egyszerű dolgokon szoktam elvérezni.
(#) kadarist válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Szia!
A jó sorrend: kapcsoló zár-triak nyit-áram folyik.
(#) nagy hoho válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Köszönöm, ezt elírtam.Természetesen a nyitott kapcsolónál a triak továbbra is nyitva marad és az áram folyik.
(#) bundibacsi hozzászólása Jan 4, 2010 /

Sziasztok! Van egy Indesit wp100 típusú mosógépünk.Néha nem akar működni és körbe forog a programkapcsolója,a led 8-at villan és folyamatosan szivatyúzza ki a vizet magából,nem áll le.Sokszori próbálkozásra elindul.Valakinek van tapasztalata a géppel vagy esetleg valami tanács? A neten csak annyit találtam,hogy a 8as kód azt jelenti,hogy nem fűt vagy pedig minden hibára ezt írja ki.A segítséget előre is köszönöm!
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet kristállyal oszcillátort épiteni és hogy egy órának a kristálya hány hertzen rezonál?
(#) kendre256 válasza B.I hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Itt vannak kapcsolások
Órakvarc 32768 Hz-es (ez azért pont ennyi, hogy 15 bites (vagy 14??) "sima" bináris osztóval pont kijöjjön az 1 másodperces jel).
(#) nagy_david1 hozzászólása Jan 4, 2010 /

Üdv!
Lenne egy érdekes kérdésem. Tegyük fel, hogy van váltóáramom 12V, ezt egyenirányítom és bufferelem és lesz belőle 16,8V. Mekkora ellenállással kell terheljem pl., hogy nekem kb. 15V-ra essen a feszültségem. Lehet valaki most megírja, hogy használj stab kockát, vagy zenert es sok mást, de engem most ez érdekel, ha csak durván is számolva. Köszönöm előre is.
(#) gg630504 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Először is meg kell mérned a tápegységed belső ellenállását.
Rb = U/I, ahol U = 16,8 volt, I = a rövidzárási áram, azaz egy árammérővel rövidre zárod és áramot mérsz.
Sajnos ezt a mérést sem a tápegységed sem az árammérőd nem köteles elviselni.
Ha megvan, akkor (Rb+R)/R = 16,8/15 egyenletet kell megoldani R-re.
(#) sprofan hozzászólása Jan 4, 2010 /

Tudja valaki hogy milyen folyékony anyag van a nagyfeszültségű fém tokos kondikban? Mint pl. ami a mikrókban is van. Egyáltalán nem hasonlít a sima elkókban lévő elektrolit-re, inkább olyan ásványolaj szerű cucc. Csak azért kérdezem mert véletlenül belevágtam egybe és tudni szeretném hogy "félnem" kéne-e tőle.
(#) nagy_david1 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Köszönöm. Nem lesz baj az áramméréssel, de apropó lenne még egy kérdésem e rövidzárási áram kapcsán. Miért van az, hogy egy ismert trafó rövidre zárva pl. 8A-t ad le és egy nagyobb vasmagú trafó ugyanakkora feszültségre csak 2,5A-t. Kicsit valami nem világos, hogy egy nagyobb vasmagú trafó, hogy adhat le kisebb rövidzárási áramot mikor ugyanakkora feszültségekre van tervezve. Jelen esetben pl. az ismert trafóm 12V 2A és gondoltam megsaccolom az ismeretlent is mi nagyobb vasmaggal rednelkezik, és szintén 12V primer tekercselésű. Esetleg ebben tudnál segíteni? Nem jön, hogy elhidjem, hogy egy nagy ököl nagyságú trafó rövidzárási árama töredéke egy fele akkora trafóénak.
(#) hüblerattila hozzászólása Jan 4, 2010 /

Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy az UTP kábelnek egy erén kb hány ampert lehet átvezetni maximum? Köszi üdv!
(#) Imi65 válasza sprofan hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

A nagyfeszültségű energiaátviteli rendszerekben használt kondik szigetelőanyaga bizony erősen ártalmas az egészségre. Nem tudom, a mikrókban lévőben mi van. :nemtudom:
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Igen, csak nem mindegy, milyen adalék(ok) van(nak) benne. Tapasztalat, hogy ilyen felrobbant kondi (amely látszólag teljesen hasonlatos az általunk "megszokott" olajkondikhoz) után vegyvédelmi öltözetben tevékenykedne az emberek, akik a maradványokat összegyűjtik, és PCB néven emlegetik a benne található szigetelőlottyot. Állításuk szerint a gőzei is ártalmasak, a két kolléga, aki a munkaterületet feszültségmentesítette, kórházi megfigyelésre, laborvizsgálatokra kellett távozzon azonnal (nem éreztek semmit).
(#) _JANI_ válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Az elsősorban a vezető keresztmetszetétől függ.
A vezeték paraméterének ismerete nélkül csak az összehasonlítás és becslés ( esetleg próba terhelés egy vezető szakaszon ) marad.
Egy zománchuzal táblázat a becsléshez.
Másik zománchuzal táblázat a becsléshez.
(#) Saggitarius válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Altalaban 24AWG-s Cat5 UTP egy ere, ami kb 0.5mm-nek felel meg, ezen nem igazan fogsz tudni sok aramot atzavarni, megha 4-4 eret parhuzamositasz is.
(#) hüblerattila válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Végülis annyi a lényeg hogy 1600wattot kellene rajta átvezetnem. Ezt birná szerinted?
(#) Saggitarius válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Bizonyara AZT fogjak javasolni amire szamitasz, mivel az altalad kert 15V csak azon az 1 adott terhelesen fog fennallni, es nagy altalanosssagban nem statikusak a terhelesek. Azt se felejtsd el, ha beterhelsz es csak sima puffereles (es nem buffereles!) amivel szursz, akkor igencsak meg fog novekedni a brummfeszultseged!
(#) nagy_david1 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Én is terhelés nélkül gondoltam a 15V-ot. Bár a végén lehet marad egy zeneres megoldás egy tranzisztor nyitófeszültségnyi veszteséggel.
(#) Saggitarius válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Ugye most viccelsz. 1.6kW >> 220V 7.27A. Oda ilyen "cerna" igencsak keves, minimum 3*2mm[sup]2 [/OFF]kabel kell. Arrol nem is beszelve, hogy a halokabelek igaz halozatra, de nem a 220-asra keszultek!
(#) mate_x hozzászólása Jan 4, 2010 /

Hello!
Lehet, hogy furcsa kérdés, de az olvadóbiztosítékokra miért írnak feszültségértéket? Mert ha jól tudom, csak az áramerősségtől függ, hogy mikor szakítják meg az áramkört.

Üdv.: mate_x
(#) Saggitarius válasza mate_x hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Igen a megadott aramerossegnel olvadnak ki, de fontos, hogy mekkora max es milyen (AC vagy DC, mert ez se mindegy!) feszultsegu halozatban! -ivhuzas-
(#) mate_x válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Akkor már értem, kössz .
Mondjuk én a lámpámba(íróasztali) 230V-os helyett 12 V osat raktam és eddig nem volt vele semmi baj .
(#) _JANI_ válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Az UTP kábel feszültsége és árama sem alkalmas ekkorra teljesítmény szállítására! Igaz nem is arra készült! Hanem jelet továbbítására...

Megfelelő erősáramú kábel beszerzését javaslom!
(#) _JANI_ válasza mate_x hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Szerencséd volt eddig.
De jobb ha olyan biztosítóaljat és betétet építesz be ami oda való!
(#) hüblerattila válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Értem, csak azért akartam utp kábelt alkalmazni mert abban van annyi ér amire nekem szükségem lenne. pontosan 7 eres kábel kellene, utpben meg 8 van. Köszi azért a segitséget
(#) pucuka válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Üdv!
Elég ritka, de létezik 7 eres MTK kábel is, ami bírja a 230 V -ot Keress utánna.
(#) Adrién hozzászólása Jan 4, 2010 /

Sziasztok azt szeretném megkérdezni, hogy hol találok 16F628A-típusú PIC-et mármint milyen készülékben találhatok mert csak ez az egy alkatrész hiányzik a panelre és kész,1 alkatrészt meg nem akarok megrendelni,de ha nem lessz más lehetőség akkor megrendelem.
Következő: »»   742 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem