Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mindenkinek sikeresekben gazdag, boldog újévet kívánok.
Újra egy kérdéssel fordulok hozzátok. A suliban kezdtük tanulni az oszcillátorokat.Sajnos nem valami részletesen.Viszont érdekelne a dolog.El is olvastam a témáról szóló cikket. Sajnos az nem világos számomra mire jó a kvarc. Hogy minek van az ott az áramkörben, hiszen az áramkör anélkül is nagyon jól meglenne. Valaki elmondaná nekem, hogy mi is az tulajdonképpen? Köszönöm
Ugyanazért van az oszcillátorban, mint az inga az ingaórában.
Egyrészt tud mechanikusan rezegni, meghajlani. Amilyenre faragták, olyan frekvencián. Másrészt piezoelektromos tulajdonságú, azaz a feszültség hatására meghajlik, és viszont, ha meghajlítod, feszültséget ad. Tehát a mechanikai állapota egyszerűen áramkörbe köthető. És a frekvenciáját nagyon pontosan tartja. Bővebben: Link
Itt a cikkek között is van egy jó leírás!
" ... a kristályok felépítésükből adódóan stabil frekvencián rezegnek. Elenyésző a frekvencia változásuk hőmérséklet ingadozásra. Ezekért a jó tulajdonságaikért használják őket sokoldalúan az elektronikában. " " Elektromos szempontból a rezgőkristály nem más, mint egy L-C-R sorosan, és egy C párhuzamosan kötve." ![]()
Ma tettem egy triakkot a kattogós wellerembe mert a kapcsoló idönként beégett és már untam, hogy szét kell szedni. A gétre egy 180 ohmos ellenállást kötöttem amit a kapcsoló az anód 1 -re zár. A gond az, hogy amikor a kapcsoló nyit a triak zárva marad és a páka fűt tovább. Váltó 24 Volt-ról megy. A triak nem zárlatos. Még nem értem mi a gond de holnap tiszta fejjel neki álok ismét.
Szerintetek hol a hiba. Újabban az egyszerű dolgokon szoktam elvérezni.
Szia!
A jó sorrend: kapcsoló zár-triak nyit-áram folyik.
Köszönöm, ezt elírtam.Természetesen a nyitott kapcsolónál a triak továbbra is nyitva marad és az áram folyik.
Sziasztok! Van egy Indesit wp100 típusú mosógépünk.Néha nem akar működni és körbe forog a programkapcsolója,a led 8-at villan és folyamatosan szivatyúzza ki a vizet magából,nem áll le.Sokszori próbálkozásra elindul.Valakinek van tapasztalata a géppel vagy esetleg valami tanács? A neten csak annyit találtam,hogy a 8as kód azt jelenti,hogy nem fűt vagy pedig minden hibára ezt írja ki.A segítséget előre is köszönöm!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet kristállyal oszcillátort épiteni és hogy egy órának a kristálya hány hertzen rezonál?
Itt vannak kapcsolások
Órakvarc 32768 Hz-es (ez azért pont ennyi, hogy 15 bites (vagy 14??) "sima" bináris osztóval pont kijöjjön az 1 másodperces jel).
Üdv!
Lenne egy érdekes kérdésem. Tegyük fel, hogy van váltóáramom 12V, ezt egyenirányítom és bufferelem és lesz belőle 16,8V. Mekkora ellenállással kell terheljem pl., hogy nekem kb. 15V-ra essen a feszültségem. Lehet valaki most megírja, hogy használj stab kockát, vagy zenert es sok mást, de engem most ez érdekel, ha csak durván is számolva. Köszönöm előre is.
Először is meg kell mérned a tápegységed belső ellenállását.
Rb = U/I, ahol U = 16,8 volt, I = a rövidzárási áram, azaz egy árammérővel rövidre zárod és áramot mérsz. Sajnos ezt a mérést sem a tápegységed sem az árammérőd nem köteles elviselni. Ha megvan, akkor (Rb+R)/R = 16,8/15 egyenletet kell megoldani R-re.
Tudja valaki hogy milyen folyékony anyag van a nagyfeszültségű fém tokos kondikban? Mint pl. ami a mikrókban is van. Egyáltalán nem hasonlít a sima elkókban lévő elektrolit-re, inkább olyan ásványolaj szerű cucc. Csak azért kérdezem mert véletlenül belevágtam egybe és tudni szeretném hogy "félnem" kéne-e tőle.
Köszönöm. Nem lesz baj az áramméréssel, de apropó lenne még egy kérdésem e rövidzárási áram kapcsán. Miért van az, hogy egy ismert trafó rövidre zárva pl. 8A-t ad le és egy nagyobb vasmagú trafó ugyanakkora feszültségre csak 2,5A-t. Kicsit valami nem világos, hogy egy nagyobb vasmagú trafó, hogy adhat le kisebb rövidzárási áramot mikor ugyanakkora feszültségekre van tervezve. Jelen esetben pl. az ismert trafóm 12V 2A és gondoltam megsaccolom az ismeretlent is mi nagyobb vasmaggal rednelkezik, és szintén 12V primer tekercselésű. Esetleg ebben tudnál segíteni? Nem jön, hogy elhidjem, hogy egy nagy ököl nagyságú trafó rövidzárási árama töredéke egy fele akkora trafóénak.
Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy az UTP kábelnek egy erén kb hány ampert lehet átvezetni maximum? Köszi üdv!
![]()
A nagyfeszültségű energiaátviteli rendszerekben használt kondik szigetelőanyaga bizony erősen ártalmas az egészségre. Nem tudom, a mikrókban lévőben mi van. :nemtudom:
Igen, csak nem mindegy, milyen adalék(ok) van(nak) benne. Tapasztalat, hogy ilyen felrobbant kondi (amely látszólag teljesen hasonlatos az általunk "megszokott" olajkondikhoz) után vegyvédelmi öltözetben tevékenykedne az emberek, akik a maradványokat összegyűjtik, és PCB néven emlegetik a benne található szigetelőlottyot. Állításuk szerint a gőzei is ártalmasak, a két kolléga, aki a munkaterületet feszültségmentesítette, kórházi megfigyelésre, laborvizsgálatokra kellett távozzon azonnal (nem éreztek semmit).
Az elsősorban a vezető keresztmetszetétől függ.
A vezeték paraméterének ismerete nélkül csak az összehasonlítás és becslés ( esetleg próba terhelés egy vezető szakaszon ) marad. Egy zománchuzal táblázat a becsléshez. Másik zománchuzal táblázat a becsléshez. ![]()
Altalaban 24AWG-s Cat5 UTP egy ere, ami kb 0.5mm-nek felel meg, ezen nem igazan fogsz tudni sok aramot atzavarni, megha 4-4 eret parhuzamositasz is.
Végülis annyi a lényeg hogy 1600wattot kellene rajta átvezetnem. Ezt birná szerinted?
Bizonyara AZT fogjak javasolni amire szamitasz, mivel az altalad kert 15V csak azon az 1 adott terhelesen fog fennallni, es nagy altalanosssagban nem statikusak a terhelesek. Azt se felejtsd el, ha beterhelsz es csak sima puffereles (es nem buffereles!) amivel szursz, akkor igencsak meg fog novekedni a brummfeszultseged!
Én is terhelés nélkül gondoltam a 15V-ot. Bár a végén lehet marad egy zeneres megoldás egy tranzisztor nyitófeszültségnyi veszteséggel.
Ugye most viccelsz. 1.6kW >> 220V 7.27A. Oda ilyen "cerna" igencsak keves, minimum 3*2mm[sup]2 [/OFF]kabel kell. Arrol nem is beszelve, hogy a halokabelek igaz halozatra, de nem a 220-asra keszultek!
Hello!
Lehet, hogy furcsa kérdés, de az olvadóbiztosítékokra miért írnak feszültségértéket? Mert ha jól tudom, csak az áramerősségtől függ, hogy mikor szakítják meg az áramkört. Üdv.: mate_x
Igen a megadott aramerossegnel olvadnak ki, de fontos, hogy mekkora max es milyen (AC vagy DC, mert ez se mindegy!) feszultsegu halozatban! -ivhuzas-
Akkor már értem, kössz
![]() Mondjuk én a lámpámba(íróasztali) 230V-os helyett 12 V osat raktam és eddig nem volt vele semmi baj ![]()
Az UTP kábel feszültsége és árama sem alkalmas ekkorra teljesítmény szállítására! Igaz nem is arra készült! Hanem jelet továbbítására...
Megfelelő erősáramú kábel beszerzését javaslom! ![]()
Szerencséd volt eddig.
![]() De jobb ha olyan biztosítóaljat és betétet építesz be ami oda való! ![]()
Értem, csak azért akartam utp kábelt alkalmazni mert abban van annyi ér amire nekem szükségem lenne. pontosan 7 eres kábel kellene, utpben meg 8 van. Köszi azért a segitséget
Üdv!
Elég ritka, de létezik 7 eres MTK kábel is, ami bírja a 230 V -ot Keress utánna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |