Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   743 / 3998
(#) zoly15 válasza Adrién hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Ezt valószínűleg sehol, csak boltban
Ha találsz is az csak egyszer programozható..
(#) moltam válasza Adrién hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Én már távirányítóban találtam PIC et csak sajna C-s típus volt.
(#) qvasz2 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Idézet:
„Ha találsz is az csak egyszer programozható..

Ezt miből gondolod?
(#) zoly15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Onnan gondolom, hogy ha valaki PIC-et tesz a készülékébe, vagy egyszer égethetőt tesz (ami olcsóbb) vagy valahogyan írásvédetté teszi..
Mert nem hiszem hogy a gyártó esélyt hagyna hgoy újra lehessen használni..
(#) qvasz2 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Látom lövésed sincs a pic-ekről . . .
Csak azt nem tudom miért gondolod, hogy neked kell ilyen témában válaszolni.
Az írásvédettség azt jelenti, hogy nem tudod kiolvasni a tartalmát. Ettől még te beégethetsz másik programot.
(#) Adrién hozzászólása Jan 4, 2010 /

Köszi
(#) Saggitarius válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

De talan az se lesz nagy tragedia, ha 5 es 2-es MTK kabelt fog hasznalni, megfelelo meretben.
(#) El_Pinyo válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Azért meg kell hagyni, hogy zoly15- nek igaza van abban, hogy tömegtermékekben egyszer programozható típusokat alkalmaznak, alacsonyabb költsége miatt. Persze más az, ha lehetőség van bootloaderes firmware frissítésre, csakhogy a 628- nál erre nincs lehetőség. Nem mondom, hogy nem létezhet 628- as PIC- et tartalmazó gyári készülék, de szvsz erre kicsi az esély.
Sajnálom, hogy érdemben nem tudtam segíteni.
Üdv.
(#) Saggitarius válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

"írásvédettség azt jelenti, hogy nem tudod kiolvasni" ??
(#) qvasz2 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Ő használta ezt a kifejezést, valóban lemaradt az idézőjel.
Talán codeprotect az angol neve, ha jól emlékszem.
(#) Saggitarius válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Szerintem nem is igazan lehet leforditani, akacsak a "file"-t. Rohejes volt latni az elso probalkozasokat anno a Win95 magyaritasnal: "File" mint "Anyag"
Codeprotect-re talan a masolasvedelem vagy programvedelem a megfelelobb.
(#) Cunici hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogy ha van nekem egy forrasztóállomáshoz való pákám , és egy 60W os 24 V os trafóm,akkor ha a trafo kivezetéseit rákötöm a páka fűtőszálára ebben az esetben teljesen felfűti a pákát kb 400-fokra. Azt szeretém megtudni , hogy jól gondolom e ? És hogy ez káros e a pákának ?

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) sprofan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hát remélem én is
Minden esetre én nem lettem olyan, csak az asztal egy kicsit, de egyből repült ívesen az egész a kukába (persze nem az asztal )
(#) Adrién hozzászólása Jan 5, 2010 /

Azt szeretném megkérdezni.hogy multisim/ultiboardba 10.0 -ba hogyan tudom berakni a 16F628A PIC-t hogy utána szimuláljak vele valamit de csak két típus van bent alapból , meg kell-e rajzolni vagy valami adatbázist letölteni?
(#) Adrién hozzászólása Jan 5, 2010 /

Kösz de ebből nem sokra mentem én is kihagyom a szimulációt.
(#) agica1029 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok!
Olyan kéréssel fordulok hozzátok, h nem tud-e valamelyikőtök eladó TESLA alkatrészeket: konkrétan TESLA B100 Stereo orsós magnóhoz kombinált lejátszófejet?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) potenciameter hozzászólása Jan 5, 2010 /

Hello, az lenne a kérésem, hogy az alsó réteg a tekercsen, vagy a felső a + polusú?
(#) karvolt hozzászólása Jan 5, 2010 /

Hello
Egy olyan kérédésem lenne hogy egy autós erősítőt hogyan tudnák használni szobába?! (az-az 12v és az erősítőben 2X25Amperos biztosíték van) Gondoltam már arra hogy egy aksi beviszek a szobába és arrol működtetném,de nem tudom hogy így meddig birná(mármint az akku) . A legjob az lenne hogyha valami folyamatossan le tudna adni 12v (és 50Ampert?)
A válasz(oka)t előre köszönöm.
(#) Georgee hozzászólása Jan 5, 2010 /

Hali mindenkinek, a kérdésem az lenne a 4n25-öt helyettesíthetem 4n28-al?
(#) kadarist válasza Georgee hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!
Igen, helyettesítheted.Bővebben: Link
(#) proli007 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hello!
Tekintve, hogy a trafó nem egyenáramot ad le, hanem váltót, itt nincs polaritás!
A tekercseknek a kezdetét, vagy végét szokták megjelölni (általában egy ponttal), abból a célból, hogy soros kötés esetén a kezdetét a végével kössük össze, ha a két tekercs feszültségét össze szeretnénk adni.
A jelölésben nincs semmi ráció, csak a tekercselési irányt mutatja. De hogy ez valóban a tekercselés kezdete vagy vége, az lényegtelen. Lényeg, hogy a tekercsek egymáshoz képest legyenek megjelölve azonosan..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hello!
Elvileg igazad van, de gyakorlatban lehet, hogy a páka "szétfűti" magát. De hogy forrasztani nem lehet vele, az szinte biztos.
(Valaha a mikor a Miniforr páka volt a divat, a 24V-os pákával, 48V-ról forrasztottam, mert ahol dolgoztam, akkora volt a huzat, hogy lehűtötte.. )
üdv! proli007
(#) rozsda hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok.
Szeretném ha segitenének egy kérdés megértésében.És azért itt kérdezem mert ez egy kezdő kérdés.
Szeretnék csinállni egy 48v/12v DC-DC konvertert.Ehez szinte minden infót megtalálok az oldalon.
Amit nemigazán értek az a tápegység tápegysége.Az autóhifis táp topikban két akksit használlnak vagy egyröl megy a vezérlés tápja és az átalakitani kivánt fesz is?
Tehát én a 48V-os akksipakkrol miként kell megoldanom a vezérlés tápellátását?Egy plussz 12V-os akksival tudom hogy müködne.De ez nekem nem megfelelő.
A 48V-os pakkrol egy áteresztő tranzisztorral megoldhatom?Vagy teljesen elválasztott táp kell neki?
Segitsetek helyretenni ezt a tápkérdést.Mikor és miért kell segédtáp,és mikor van szükség teljesen leválasztott tápra a vezérlőáramkörnek?
(#) Hobbis hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok!
Én olyan linket, dokumentációt keresek amivel gyorsan megismerhetem az alkatrészek kiválasztásának módszerét.Például az IC melyik lábára milyen ellenállás vagy kondenzátor kell és miért.
Előre is köszönöm.
(#) hapro válasza Hobbis hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szerintem az elképzelésednek megfelelőt nem fogsz találni.
(#) nagy_david1 válasza rozsda hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!
Nem felelne meg pl. egy zener + teljesítménytranzisztoros megoldás? Ha nem gond, hogy rendesen fűtene a tranzisztor akkor szerintem egyszerű megoldás, bár lehet ha neked kis teljesítmény lenne, nemtudom.
(#) Hobbis válasza hapro hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez mit jelent? Nincs olyan könyv ami ilyennel foglalkozik?
(#) nagy_david1 válasza Hobbis hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szerintem előbb a cikkekben, az oldalon nézd át a kezdő témákat, szerintem jól le vannak írva az elemi alkatrészek, ha ezt megérted vagy már ismered ezeket akkor sokat segítenek az IC adatlapok, legtöbbször teli vannak tesztáramkörökkel, vagy konkrét típusok után nézel a gugliban, pl. komparátor, 555 stb. Vagy nézhted a belső sematikus felépítésüket is, hogy megértsd mi "folyik" az ic-ben és ehez alkalmazkodva megérted, hogy mit mire kell kötni.
(#) Saggitarius válasza Hobbis hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez azert nem egeszen igy mukodik, vagyis, ha igy lenne, nem kellenenek mernokok, hisz mindenki, akar egy szakacskonyvbol osszedobna barmit. Az igaz, hogy a katalogusok tartalmaznak ajanlott kapcsolasokat, teszteleskori osszeallitast, de az nem mindig felel meg a valo eletben. En spec a DatasheetCatalog-ot reszesitem elonyben, mivel igencsak kiterjedt tudasu es FREE!
(#) Hobbis válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Értem köszönöm.Majd megpróbálok találni valami logikát.
Következő: »»   743 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem