Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Idézet: „A fotodióda pedig csak egy led, meg maga a fototranzisztor meg egy 4,5 V-os áramforrás.” Tényleg? A lapos elem meg villamos? Szerintem a kollégák, mint jómagam is nem gondolat olvasók. De már annak is örülnénk, ha Te a saját gondolataidban eligazodnál. üdv! proli007
Nem olvasol vissza, nem érted mit írok, és rögtön kritizálsz! Énis kitudok ragadni egy mondatot a kontekszusodból, ami egymagában hülyén hangzik, figyelj csak:
Idézet: „A lapos elem meg villamos” Köszönöm szépen a kritikát de a megoldásra vagyok kíváncsi, ami meg a mondatom illeti próbálom egy mondatba pontosan összefoglalni, nehogy beletudjanak kötni, hiszen ezen a fórumon az a lényeg hogy belekössünk a másikba, szóval: rendeltem egy fotodiódát (link:itt) de Nem reagál semmire, se sötétségre, se erős fényre. Teszt áramköröm: 1db Led, 1db Fotodióda, 1db Ellenálás(kipróbáltam enélkül). Remélem mostmár kifogástalanul fogalmaztam, és el tudod képzelni ezt a bonyolult áramkört. Elnézést az indulatért de a 2. elhanyagolható kritika, aminek nem látom az értelmét.
Értem, köszönöm.
Most már csak az a kérdés, hogy mi történik, ha a leddel párhuzamosan kötök egy ellenállást? Mit reagál az áramköröm erre? Drága ledem van most csak itthon, nem próbálnám ki Köszi, z
Sönt-ként működne. Minél kisebb értékűt tennél rá, anál jobban elvenné a LED-től az áramos, s a LED egyre halványabban világítana, majd egyáltalán. Persze ezt csak akkor szabad kipróbálni, ha a LED előtt ott a korlátozó előtét ellenállás.
Hello!
Tévedsz, ha úgy gondolod nem olvastam el amit írtál. De amit idéztél, annak végén nem láttad a kérdőjelet? De hagyjuk, nem ez a lényeg.. Azért "kötöttem" beléd, hogy konkrét kérdéseket tegyél fel, arra talán lehet konkrét választ adni. Azért kellett volna lerajzolni a dolgokat, mert olyant állítottál, amit nem lehet értelmezni avagy ellenőrizni mit is tettél és mértél valóságban. Pontosabban nem lehet tudni, hogyan kötötted be a fotodiódát. Például, záró irányban? Mert nyitó irányban tényleg nem működik jól. És nem mindegy mekkora ellenállást kötöttél vele sorba, mert a fényre csak néhány uA áramra lehet számítani. A fotodióda érzékeli a természetes fényt is. Ha ez magas, akkor az "söntöli" a Led felől érkező áramot és csökken az érzékenysége. Pont ezért nem egyenárammal szokták táplálni a led-et és a detektálásnál is változó jelek erősítése a célravezető. Ezzel a természetes fény hatásának egy része kizárható. De a természetes fény söntölő hatásának így is nagy szerepe van, ezért szoktak a fotodióda elé infra szűrőt készíteni, vagy ezt egyben a dióda tokozása látja el. üdv! proli007
Értem, de sajnos nem tudok kapcsolást rajzolni, de szerintem nem a kapcsolás a lényeg mert sokféle képpen kipróbáltam, szerintem az adatlapban van a megoldás, de az nekem kínai azért linkeltem a lapot. De inkább haggyuk, ez a fórumozás nem nekem való! Könyen felhúzom magam és más fórumon tapasztalva mielött bárki is válaszolna 6x belekötnek mindenbe, csak egy kérdésem lenne, ahogy olvastam mások kérdéseit (azért ottis láttam hogy neminkább válaszoltak volna hanem beszóltak) szóval láttam hogy ti nagyon vágjátok a különböző logikai kapuk/áramkörök bekötését, de hestore.hu-n még egyiknél sem láttam adatlapot. Szóval mi a trükk? Ti honann tudjátok mit melyik lábra kell kötni?
Te csak egy dolgot kértél... A fórum is csak egyetlen egyet: közöld egyértelműen a kapcsolási rajzot. Csak ennyi kell, és minden ki fog derülni! Papírra lerajzolod, aztán lefényképezed, vagy ott a paint. Néhány hozzászólással előbb meg bizonygattad, hogy ilyen egyszerű dologhoz nem is kell kapcsolási rajz, hát nem csoda, ha kételkednek a fórumozók az alapvető ismeretekben is, és jogosan. Olvasd el a cikkek között található alapismereket 1-2-3-at, akkor már egyszerűbb lesz a társalgás! Üdv!
Hello!
Én elsősorban az alldatasheet.com-ot használom. De ha a Google-ban beírod az IC típusát (pld. "CD4011 pdf", már dobja is ki az adatlapot. (Ha megnézed a felhasználói adatomat, akkor láthatod, hogy hány hozzászólásom volt már. És ebből eldöntheted, hogy ez mind "kioktatás" volt, vagy sem.) üdv! proli007
Az építő kritika az más, az jó, de az értelmetlen elhanyagolható kritika, az nagyon fel tud húzni, mint amit most írt kovidivi.
Az a gond hogy nem tudok angolul, főleg elektronikával kapcsolatos szavakat, meg a mostani tudásom nem elég ehhez. Kovidivi: Nem fogok itt fórumon veszekedni veled, úgyis mindenki a maga hülyeségét fújja, kár hogy nem rendezhetjük le személyesen, könyebb lenne, konkrétan addig ütném a fejed amíg még megtudsz szólalni!
Sziasztok!
Adott egy Videoton TS4329 típusú TV aminek van egy DIN 6 pólusú videó csatlakozója. Megosztaná velem valaki ennek a csatlakozónak a bekötését? Ez lenne az? 6pin Illetve lehet készíteni olyan kábelt, aminek az egyik csatlakozója ilyen, a másik felén pedig scart van? Ha igen, hogyan kell bekötni? Köszönöm
Üdv!
Már megbocsáss, de ne haragudj meg, igen erősen gyanúsnek kellene lennie számodra, ha az autópályán mindenki szembe jön . . . Ebben a szakmában pedig erősen javallott legalább valamennyi angol tudás felszedése, az adatlapokon pedig segíti a megértést a sok rajz. Tehát adott a feladat, sértődés, felhúzás helyett a hoggadt tanulás. Hidd el segít. (nem az talpát)
Idézet: „Értem, de sajnos nem tudok kapcsolást rajzolni, de szerintem nem a kapcsolás a lényeg mert sokféle képpen kipróbáltam, szerintem az adatlapban van a megoldás, de az nekem kínai azért linkeltem a lapot.” Sajnos ez nem ennyire egyszerű. Néhány alkatrész tönkre mehet a rossz bekötéstől. Szerintem olvasgass még egy kicsit nézz utána a rajzjeleknek és ne haragudj azokra, akik segíteni próbálnak. Ha úgy gondolod, hogy ez kioktatás kioktatás akkor nyugodtan megsértődhetsz rajta.
Mind két kérdésedre igen a válasz. Az egyes lábra kapcsolt 5V-al választhatod ki a jel irányát.
Az a gond, hogy Te semmit nem tudsz, igy pedig igencsak nehez tanacsot adni, mivel olyannal magyarazunk el egy masik valamit ami feltetelez mar egy alapot, amire mindenkepp szukseg van. Olyan ez, mintha emeletes hazat akarnal epiteni foldszint nelkul.
Es valoban nem vagyunk gondolatolvasok, nem adtal elegendo informaciot. Peldanak okaert itt van amit irtal: "A fotodióda pedig csak egy led, meg maga a fototranzisztor meg egy 4,5 V-os áramforrás." Most mi micsoda, milyen kapcsolatban allnak egymassal? Fototranzisztor mint aramforras? Legyszives fogalmazzal egyertelmubben. Az emlitett teszt aramkorod is tobbfelekepp kivitelezheto, azaz megint valamilyen rajz szukseges lenne. Nem feltetlenul szabvanyos elektronikai rajzjelekkel, de peldaul melyik alkatresz melyik labat mihez ill. hova kototted. Ha nem rendelkezel kello alapismeretekkel, akkor ilyen esetre nagyon informativ lenne egy-ket foto az elkeszult aramkorrol, es akkor nem szukseges rajzolni. Ilyenkor mar el tudjuk magyarazni miert nem mukodik megfeleloen, es hogy hol hibaztal.
Nem 12V a kapcsolojel, mint a Scart-nal?
Szia!
A hátlapon, vagy az előlapon van a csati? Mert ha az előlapon, akkor ez egy fejhallgató-csatlakozóBővebben: Link Persze hogy 12V-os a kapcsolójel.
Szia!
A hátlapon van, 6 pólusú, és oda van írva hogy "video". Az előlapon van egy fejhallgató, és egy magnó bemenet, azok 5 pólusúak más-más elrendezésben. Ezt a 12v-os kapcsolójelet én is láttam itt:6pin Nagyon kezdő vagyok, esetleg egy konkrét útmutató, hogy a scart hányas lábát kell a DIN dugó hányas lábával összekötni?
kerámia kondenzátort lehet helyettesíteni másfajtával ebben a kapcsolásban? Ez egy usb-s töltő, és a kondi a lednél van.
előre is köszönöm :Máté
Szia!
Ajánlatos kerámiát használni. Hidegítésre, gerjedésgátlásra kerámia a jó.
A válaszokat köszönöm,
Bővebben: Link Innen indultam ki. Mivel a cikk szerint a feszültség nem változik, viszont az áramerősség két párhuzamosan kapcsolt ellenálláson eloszlik, egyértelműnek tűnt, hogy az áramkör 3.3 V-s stabil feszültséget kap, és a led mellé egy olyan ellenállást teszek be, ami elviszi a felesleges áramot. így marad a 3.3 V-s feszültség (STABIból), a LED-en viszont csak 20 mA menne át, a maradék 5 az ellenálláson keresztül folyna. Valamiért ez teljesen logikus nekem, javitsatok ki, hol tévedek? z
Egy kapcsolóval van kiegészítve ez a megoldás (irányváltás)Bővebben: Link Ezek pedik egyirányúak:Bővebben: Link
az most nézem a kapcsoláson, hogy nincs ráírva, hogy az milyen alkatrész középen(a regulator). Szóval azt szeretném kérdezni, hogy oda milyen alkatrészt tegyek ha ezt - amelyiknél kép van- szeretném megépíteni? azt szeretném kérni még, hogy pontosan írjátok le, például ne azt hogy valamilyen tranyót.
előre is köszönöm:Máté
Ez jó Folytasd csak! Legalább lesz egy poén estére Gratulálok az értelmes megnyilvánuláshoz!
Nagyon köszönöm a segítséged, így már boldogulni fogok.
Ok,
futtassuk tovább ezt az eszmegurigát: Tehát azt mondod, hogy pl. egy LED csak a "könyök"feszültség túllépésekor vesz fel több áramot, mint amennyi kell neki? Adatlap Merthogy az adatlap szerint a tipikus feszültség 3.2 V, amit szeret, és a táp jelenleg 3.19 V-ot ad neki. Akkor hol ez a "könyök"? 3.6 V a maximum, amit a led fogad szeretettel, ez volna az? Mert akkor jócskán messze vagyok még tőle. Sajnos (ez az én hibám), valahogy nem tudom felfogni, hogy miért nem jó neki a direkt 3.2, miért kell magasabb értékről előállítanom... Köszi, z
heló! 7805-ös tranzisztort LM317T-n kívül mivel lehet helyettesíteni?
Máté
Szia!
Mindjárt megkapod a magadét! A 7805 nem tranzisztor, hanem egy feszültségstabilizátor IC. A sarki fűszeresnél is lehet kapni...
hupsz! köszönöm a felvilágosítást, csak a sarki fűszeres már bezárt, ezért azt gondoltam hátha van itthon valami helyette!
és a másik is az ugye? Máté
A másik is stab. IC. Keress rá a Google-ben. Rengeteg kapcsolás van mindkettőhöz. A 7805 5V-os kimeneti feszültségű. Azt jelenti a "05".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |