Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Van esetleg arra mód, hogy megállapítsam hány wattos a toroid trafóm?Fentebb mellékelve kép is látható róla.
Terheld le teljesítményellenállásokkal, és kész. Kiszámolod, hogy hány wattot fűt el, és nézed, hogy mennyire esik a feszültség. Rajzolhatsz fel feszültség/áram grafikont, és egy pont után nagyon kezd majd csökkeni a feszültség. Kb. addig lehet terhelni a trafót. Plusz megnézheted a kimenő drót keresztmetszetét, abból is lehet áramot számolni, plusz vaskeresztmetszetből is. Ha kiszámoltad, hogy mennyi, akkor keress rá a fúrumon hozzászólások között, hogy milyen összefüggés van a teljesítmény és a vaskeresztmetszet között. Üdv!
Üdv,
üzenem a zenészeknek, hogy nem egy Marshall hangszer-erősítőben is 7294-esek vannak.... Ezért csináltam én is ilyen végfok IC-vel a volt főnökömnek egy basszusgitár erősítőt...
Melyik Marisban vannak ilyenek? Szeretnék megnézni egy gyári rajzot, hogy az milyen és hogy van e benne valami különléeges megoldás
Ha rendelkezik valaki bármilyen 7294, 7293-man szerelt gyári készülék kapcsolási rajzával, akkor megkérem, hogy tegye fel ide a rajzot, már csak érdekességképpen is. Előre is köszi
Sajnos nekem sincs rajzom.
100%-ig én sem vagyok biztos benne hogy van ilyen, nekem is csak mondták. De végülis hihető. Marshallról ennyit tudok : Link De néz körül, van itt más is.
Mondjuk ez 7296 de eléggé érdekes. Jah szerintem a táp része hibás. Nincs a szekunder középen csapolva ,így nem mehet.
Bővebben: Link
Szerintem meg van csapolva a szekundere a trafónak.
A trafó csatlakozáson van jelölve GND, csak a tekercsen nem rajzolták be
Na, néhányat kimazsoláztam:
TDA7294: "Urbánelektronika írja: Marshall használlja a 300w-os erősítőként(vmi párhuzamosítás), eléggé népszerű, mert a DMOS technológiából a legtöbbet hozza ki. Egy másik oldalonazt írja ,h csak hangszer erősítőként használható.Hangos, de a torzítása miatt gitárhoz ajánlja. Mikroshop-tól (zenész az író, itt is ismerik sokan!): "A TDA 7294 típusú végfok IC nem más, mint egy AB osztályú DMOS FET-es végfok - betokozva. Minősége kitűnő, a teljesítmény 60-70%-áig nincs mérhető torzítás, hangja ijesztően tiszta, hideg. Sok neves gyártó (Philips, Marshall, stb) használja." Vagy itt van ez a Link, itt mindenféle gitárcombós kacatot árulnak, amit el tudtok képzelni, a lap alsó3/4-énél ott van 3 IC is, az LM3886, a TDA7293, és a 7294, mindegyiknél említik, hogy a Marshall is használja...
Amúgy meg nincs semmi különleges kapcsolás, a Marshall 400W-ig használja ezeket az IC-ket a gitárerősítőiben. Az alldatasheet.com-ról letölthető az IC adatlapja, ott is szerepel ilyen kapcsolás, ahol párhuzamos, ún. master-slave üzemmódban működnek, és akár 3 ilyen IC is lehet egy ilyenben... Nagyon könnyű megépíteni.
Párhuzamos üzemben csak a 7293 megy , de le kell mondani néhány hasznos extrájáról a 7294-nek.
A hangja meg tényleg nagyon tiszta , nekem egy kicsit mélyhiányos még nagyobb hangerőn is. de lehet csak az enyém korlátai miatt van , (pufferek ,trafó)
Igazad van, a 7294 hídban megy, és a 7293 megy master/slave. Mondjuk állandóan keverem őket...
Amit én csináltam a volt főnökömnek 7294-es basszgitár erősítőt, az nagyon durván adja a mélyet. Pedig semmi extra, két 16 centis mélynyomó, meg valami 120 lityis láda. Lehet, hogy Nálad a táppal van gond, mert én ebben a kombóban megetettem egy 2x30 voltos, áganként 10 amperes trafóval, meg 2x40000 µF kondival...
Nem rossz cucc ez a kis Marshall. Elég furi a végfoka... milyen sok alkatrész van benne. Nem a gyárilag ajánlott kapcsolás, annyi biztos
Köszi
Bocs de közben modiztam ,és betettem mégegyet.
Ez is majdnem ugyanolyan
Tegyed csak, én meg gyűjtöm befele a TDA7294 könyvtárba...
Üdv!
Nem is tudtam, hogy a 7294-nek így lement az ára, viszont a 7293 meg majdnem dupla annyiba van, mint a 94. Na vajon ez miért van, mert azon kívül, hogy csak a 93 párhuzamosítható (ami lényeges előny lehet), de olyan nagy különbség meg még sincs közöttük (meg a feszültség, meg clipping...). De ami miatt írok, az nem ez, hanem a rövidzárlat elleni védelem. Amiről a 7293 esetében maximum némítás mellett beszélhetünk, vagy rövidre zárt bemenet esetén. Bár én még ezt sem mertem igazolni, a történtek után... A 7294-nél viszont nem emlékszem biztosan, de mintha - kisebb bemenő jel melletti rövidzárlatot - túlélt volna (ezt arra alapozom, hogy mivel a 93-at sikerült 1 nap alatt elrendeznem, kizárt, hogy évek alatt egyszer sem zártam volna rövidre a 94-et, főleg úgy, hogy nem tudtam, hogy az "bajt jelent" Most már odafigyelek, és a 93 is vígan elvan, pedig már fél éves Na, a lényeg az lenne, hogy jó volna kifejleszteni egy tisztességes védelmet, ami akár komolyabb bemenő jel esetén is hatásos lehet. Nyilván, sokak szerint egyszerű a megoldás: nem kell rövidre zárni. Csakhogy rövidzárlat akár úgy is kialakulhat, ha mondjuk egy kisebb hangfal esetleg elszáll, leég. Vagy ha valaki még mindig azt az átkozott 6,3-as Jack-et használja, az is okozhat rövidzárlatot stb stb... Szóval azt már tudom, hogy félvezetőt csak félvezetővel lehet védeni, vagy valami ilyesmit hallottam, hogy relével nem, ugyanis az lassú. (egy fele bemenő jel melletti rövidzárlat esetén azonnal durran az IC) Az lehet, hogy megoldás lenne, ha állandóan rajt lenne egy 2 Ohm ellenállás a kimeneten a hangszóróval sorban, de hát az meg micsoda pazarlás. Az már sokkal inkább profi lenne, ha létezne olyan, teszem fel, ha a terhelés impedanciája 4 Ohm alá csökken, akkor az a "varázsszerkezet" elfűti a 4 Ohm alatti részt. Vagy talán a kimenő áramot kellene nézni pl.: legyen 6 amper, ha ez fölé megy, azonnali némítás történjen, kérdés, ez megoldható-e, mennyire hatásos, és gondolom ide is minél rövidebb vezetékek kellenek. Tehát ha valakit esetleg foglalkoztatta már a téma, és van valami épkézláb ötlete, az ne fogja vissza Köszi: zoka
A 7294-et teljes hangerőn +-24V-ról talán 8ohmos terheléssel rövidrezártam több percen keresztül. Nem lett semmi baja, csak a hangszóróból valami halk csicsergés szólt, és ez tűnt fel. Úgyhogy az elég korrekt! Párhuzamosítani pedig szerintem lehet a 94-et is. Kell egy kis értékű teljesítményellenállás, és hajrá. A rövidzárvédelem kifejlesztését én is preferálom, hiszen így egy univerzális védelmet készítenénk, amit bármilyen erősítőbe be lehetne rakni, csak megfelelően kell méretezni. Üdv!
Üdv, mindenkinek!
Én szeretnék építeni hídkapcsolásban egy TDA7294 es erősítőt, csak az a problémám hogy nincsen csak egy 2x40V-os trafóm amit ha egyenirányítok és pufferolok akkor az már +/-50-55V-lesz, az nem lenne egy kicsit sok egy ilyen erősítőnek? A segítséget előre is köszönöm! Üdv.: demcar Erre az erősítőre gondoltam:http://bolthely.hu/mikroshop/id/00537_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_200_W_hidban_kotott_2_TDA7294_IC-vel_
És azt elfelejtettem megkérdezni hogy erre az erősítőre így hídkapcsolásban lehet tenni 4 ohmos hangszórót?
Sok lesz neki a feszültség. TDA7294 többet bír, de még ez is sok neki. Viszont egy pár volt stabilizálás csak jót tesz az erősítőknek, csak plusz pénz, és plusz hűtőfelület. Viszont az amúgy is minimális brummot teljesen megszünteti. Üdv!
Nem vitás, a 94 rövidzár elleni védelme fejlettebb. Elképzelhető, hogy teljes értékű rövidzár védelme lenne ? Minden esetre, míg a 7293-nál "with no input signal applied" ott van a zárójelbe, és azt nagyon komolyan kell venni, addig a 94 adatlapjában nincs ez a "kis megjegyzés".
Idézet: „8ohmos terheléssel rövidrezártam” Bocsi, de ezt hogy érted, ha rövidrezártad, az 0 Ohm, teljesen mindegy milyen hangfal van még rákötve, nem? Idézet: „Párhuzamosítani pedig szerintem lehet a 94-et is. Kell egy kis értékű teljesítményellenállás, és hajrá.” Hát arra kíváncsi lennék, de ha feltaláltad a spanyolviaszt, akkor légyszi tegyél róla kapcsolást, mert fele annyiból kijönne az IC zoka
Helló!
Meg ne próbáld +/-55V-ra kötni, ha ezt megteszed, utána már a 4 Ohm-os hangfal sem vigasztalja Komolyra fordítva a szót, a 94 IC-t nem célszerű (MAX!) +-42-43V-nál nagyobb feszültséggel kínálni, és a hídkapcsolás a 4Ohm-al nem nyerő párosítás.
Igazad van. 8hmos hangfal volt rajta, és úgy záródott rövidre a kimenet. LM ic-knél is láttam már ezt a megoldást.
Párhuzamosítás? 10perc keresés utána meg lett, lásd melléklet! Fele annyiból kijönne az IC? Ezt nem teljesen értem.
Tehát akkor sok volna, értem akkor maradok a 2x20V-os trafónál tehát az mindennel együtt +/-30V azon is szép teljesítményt tud adni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |