Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Erbe!
Nem tudom, honnan veszed, hogy csak könyvtáros juthat hozzá könyvhöz. Holnap lefényképezem úgy a könyvet, hogy látszódjon a mai Napló nevű ujság dátuma. Mint a krimikben. Mert én is abból dolgozom, ami kéznél van, itt a polcon. Nem nagy kedvem van sokat irogatni. Tudom Neked sem volt néha. Írhatok a stílusodban? Idézlek:"De nincs ember, aki leírta volna egy ketyere pontos működését." De leírtam ... 4634-es hozzászólás körül. Lehet hogy most nyűgös vagyok. Szundizok egyet, aztán meggondolom mennyi időt szánok a hibák leírására.
Üdv!
Mi is szeretnék építeni szélgenerátort, ha valaki tudd segítsen tanáccsal, rajzzal és leírással! Előre is köszönjük. Idézet: „+huzalátmérővel növekszik a légrés” Egyszer már leírtam hgoyan lehet ezt kiküszöbölni, de most megteszem mégegyszer: A kezdőszálat jó hosszúra kell hagyni (elv megértése után kiszámítható a szükséges hossz). Feltekerni az első sort, csévefalnál átmenni a következő sorba és visszaindulni egészen az utolsó elötti menetig ( eddig semmi új), de itt a legutolsó menetet a kezdőszállal kell feltenni fordított menetiránnyal (egyből 2 menetet is függőlegesen egymásra), ehhez kell hozzátekerni a másik véget, áttérnia köv. sorra, és így tovább, tekercset közben soronként kenni kell ragasztóval/lakkal... + légrés nélkül kihozható a tekercsfelületre mindkét tekercsvég! Többiektől kérdezném, hogy angyagilag mennyiből jönnek ki a szélkerekeitek (oszlop nélkül a kerék és a generátor, mekkora teljesítményű, mekkora szélsebeségnél). Mindezt összehasonlításcéljából saját terveimmel (1KW 10m/s) anyagárban úgy 50-60 ezer lenne. mindenképpen makettes méréseket fogok végezni mielött építésbe kezdek.
ez nagyon remek munka mennyi idö munka volt benne?esetleg nincs több képed meg méretezési anyagod hogyan csináltad?generátornak mit használtál fel, a lapátok miböl készültek?énis készitettem egyet de még nem teszteltem dehát az fele ennyire nem dizájnos.a tied elképeztöen jol mutat le a kalappal elötted.mondjuk a szépség nem biztos hogy mindig a legjobb hatásfokkal dolgozik, ha az enyém csunnya lessz de termel áramot hát kitérdekel hogy tetszik e a szomszédoknak a lényeg nekem hasznom legyen belöle ,de ezt ne vedd sértönek.
köszi a segitséget majd letesztelem .egyébként ezeket folyamatosan kell gerjeszteni vagy ha beindul akkor lelehet kapcsolni,mert olvastam olyat hogy elég neki 150 mA.
Üdv Gulyi88!
Bevallom én sem értem a: „+huzalátmérővel növekszik a légrés” dolgot, amit Erbe írt le. Én csak idéztem Őt a válaszomban. A Te eljárásod több rétegnél kissé nyűgös szerintem. De lehet hogy szükségem lesz rá, akkor majd nyaggatlak miatta.
Az annyit jelent ,hogy a tekercs fala mellett viszed fel/ki a kezdőszálat, akkor a tekercs szélessége egy drótátmérővel nagyobb lesz csak amiatt az egy drót miatt (ami sugárirányban fut), abban a térrészben ahol a drótot kihozod nincs egyetlen menetsem, ez légmagosnál + légrést jelent haszon nélkül, tovább rontva az egyébként is anyagpazarló konstrukciót (mágnes-teljesítmény arányt ront).
Az eljárás nyűgös, de légmagosnál megérhet ennyit, és csak egyszer kell megcsinálni (ha már egyszer légmagosra aduk a fejünket). Nem figyeltem, hogy kitől ered a vita tárgya, te hsz.-ed volt felül ezért arra írtam. Mióta leírtam ezt a mórszert azóta sok új arcot látok errefelé ezért gondoltam mégegyszer leírom, mert már énsem tudom, hogy mikor volt...
Sziasztok!
Tegnap össze állítottam a légmagosomat. Kézzel jól megforgatva, 190V-ot adott. De áramerősséget képtelen voltam normálisat mérni rajt, mert úgy meg fogta a tárcsát, hogy csak igen nagy erővel tudtam forgatni. Úgy is csak egy-kettőt tudtam rajta fordítani. Hogyan érdemes ampert mérni és mivel? Mert így lehetetlen megforgatni.
Ha szigorúan vesszük, és érvényesnek gondoljuk a Kirchoff-törvényeket, akkor a generátor belső ellenállásával azonos terhelőellenállást kellene alkalmazni a maximális kivehető teljesítmény érdekében.
Ebbe persze beleszámít az esetleg áramkörben levő diódák serege is, úgyhogy először azt kellene megmérned, mekkora a tekercsek ellenállása, mekkora a terheletlen feszültség az adott munkapontban, aztán lehet tanakodni. Mondjuk szélkerék esetén nagyon nyűgos modellezni a generátort, emiatt van az, hogy nem mindig sikerül a szélből kibányászni a lehető legtöbb energiát. Mindjárt ott a fő gond, hogy a rotornak állandóan változó ( szélsebességtől függő) fordulatszámmal kellene forognia. Mivel ez egy köbös összefüggés, a terheléssel lehet befolyásolni, na ez nem épp egyszerű lecke. ![]()
Hogyan mérted? Akkura volt kötve? (Úgy kellene.)
Ja és a mérés....én lakatfogót vagy valami analóg műszert szoktam használni. (Az olcsó multiméterek semmit sem érnek....)
Multiméterrel próbáltam mérni akkuk nélkül. De most, hogy fel tettem az alsó mágnestárcsát is és minimalizáltam a légrést a tekercstárcsa és a mágnestárcsák között, most kb. 25-30-as fordulatom már tölti a 4db akksit. (nincs áttétel) Vagyis ezen a fordulatom kb. 50-70V-ot ad le.
Ma kérek kölcsön egy lakatfogót és rámérek azzal is. Azzal a lakatfogós módszer nem fogja vissza méréskor a generátort?
A multiméter direktben(fogyasztó nélkül) Engem is megvezetett! Alig birtam tekerni(pmdc motor) egy két wattos ízzóval simán ment a mérés.
Akku, terhelés nélkül nincs értelme mérni, mert az rövidzárnak felel meg(pontosabban a multiméter ellenállásának, ami nem sok).
A lakatfogó semmit sem befolyásol, azzal lehet rendesen mérni!
Imádom ezeket a vérre menő elméleti vitákat,(bár a fórumozók nagy része csak átgörget felette) nagyon sokáig el is olvastam, de a végén mindig az derült ki hogy akik ennyire belevetették magukat az elméletbe azok a gyakorlatban nem csináltak semmit, és most évekkel később is csak számolgatnak. Nem vagyok ellene csak végre legyen valaki aki megtöri a jeget és nem csak számol hanem csinál is valamit. (Ne adj isten még közzé is tehetné az elkészült szerkezet mért eredményeit.....az meg már maga a mennyei manna lenne ha az eredmény egyezne az elméleti számítással) Leszel te az első?
![]()
"Ez 0,23-as huzalból tekerhető meg, aminek a terhelhetősége 6 A/mm2 esetén ~1A."
Valahol kifelejthettem valamit, mert a terhelhetőség valóban csak 0,25 A. A tekercselésnél meg azért számoltam kis kitöltési tényezővel, mert várhatóan nem profi tekercselő vagy gép készíti majd, mint ahogy én se vagyok az. Végigbogarásztam a görög ABC-t, valóban 2 is volt, ami hasonlított rá. Az eredeti könyben biztos jobban látható a betű.
Üdv!
Nos, újra próbálkozok, mivel a sok cseverészést közt kicsit elveszett a kérdésem ![]() Arra a kérdésre várnék választ, hogy tudna-e nekem valaki adni egy komplett leírást egy szélkerék mechanikához, mivel szeretnék én is építeni egyet. Itt leírtam részletesebben a dolgot, ez pedig az első kérdésem volt a topikban. Köszönöm a válaszokat.
Elnézést kell kérnem mindenkitől, akit elkapkodott hozzászólásom megzavart. Kérem a moderátort, törölje, hogy a későbbi gyanútlan olvasókat ne tévessze meg!
Hiába no! A szenilitás senkit sem kímél. Jobban meg kell gondolnom ezentúl, hozzászólok-e valamihez. Valaki időnként figyelmeztessen, vegyem be a Cavintonomat!
Hidd el, valamennyiünk célja u.az volt amikor elkezdtük a szélgépünket építeni mint amit Te kitűztél. Kis befektetés, nagy teljesítmény. Hát ez nehéz. Ahogy leírod a házad környezetét, hát nem a legjobb hely a szélkerék építéshez. Háztatőre én nem tenném a rezonancia miatt, ill. az abból eredő zaj miatt. Valószínő örvénylő szeled van, tehát olyan gép kell ami ezt képes befogni ill. hasznosítani. Ezen gobdolkozz ill. olvass utána a topikon. Vagy ezen vagy a másikon. Komplett megoldást valószínű senki nem tud adni.
Ha kapsz egy komplett leírást akkor nekiállsz és megépíted? Semmi garancia nincs rá hogy egy máshol működő szélgenerátor nálad is jó lesz. Sőt! Pl. mindenhol a 3 lapátos gyári szélgenerátorokat árulják, de kevesen vannak magyarországon akik a 3 lapátossal meg vannak elégedve. Mielőtt beleugornál bármibe is kezd el utána olvasni hogy hogyan lehet mérni nálad a szelet, miként lehet megállapítani mennyire egyenletes vagy turbulens és ehhez milyen generátort használnak mások, máshol. Sajna ez másként nem megy. (függőleges vagy vízszintes elrendezés, Hány és mekkora lapát, milyen profillal......gerjesztett generátor , állandó mágneses villanymotor vagy generátor, légmagos generátor és még sorolhatnám.) Szóval ha nem akarsz sok pénzt kidobni az ablakon akkor először olvass. Sok sikert, és ha van konkrét kérdésed, tedd fel nyugodtan.
![]()
Nyugi, egy hét múlva már nem leszek itt! Csinálom a szélgépem. Ez vízhúzó lesz. Küldöm az oszlop képét. A kedvedért rövidesen lefényképezem a másikat is, az még a földön fekszik. Küldöm Neked, de azt már nem itt a fórumon.
Az okoskodásomról: Irtam valakinek: Olvasgatom, miként akartok a szélgéphez generátort készíteni többen is. Én úgy gondolom, előtte egy kicsit méricskélni és számolgatni kéne (ezt ne vegyétek rossz néven). Félő, hogy néhány sikertelen kisérlet elveszi a kedveteket, na meg sok időt és munkát emészt el. Én most a "Szélerőmű, avagy áram házilag" fórumon vagyok fenn. Ott az a tapasztalatom, hogy mindenki mondja a magáét, de semmi konkrétum. A fórumot pedig arra is lehetne használni, hogy közös erővel összejöjjön valami ( lehet, hogy tulzott idealista vagyok?). Rájöttem, hogy túlzott idealista vagyok. Mert mikor átjöttem erre a fórumra, azzal indítottam, hogy feltettem a: "A mágnesek bemérése és az adatok felhasználásának lehetősége" című okosságom. Egy ember el is olvasta. Most melléklem, szeretném ha elolvasnád, és a véleményedre is kíváncsi vagyok. Mert szerintem így kell elkezdeni egy mágneses generátor készítését. A vasmagos tárcsagenerátort meg komolyan gondolom. Excelbe meg van írva egy méretezési program, azt finomítom. Szeretném ha nem tartalmazna butaságokat. A kérdéseimet e miatt tettem fel. Tegyél egy próbát: Mérjél be egy mágnest a megadott eljárás szerint. Aztán képzelj el egy szélgépet, írd meg mit vársz el a generátorától. ( min fordulaton a feszültség, max fordulaton a teljesítmény, stb. ). Én meg megírom, mik lesznek a vasmagos generátor paraméterei, vas méret, menetszám, drót átmérő, súly stb, minden ami az elkészítéshez kell. A programommal kb 20 perc a méretezés, a variációk végignézése miatt. Aztán lehet kérdezni, bírálni. Elkelne egy kis segítség. Még nem tartok ott, hogy az elmélet ki is van próbálva, az majd következik. A szomszéd gyereket meg megtanítom a méretezésre, érdekli. (Na meg egy dolog, ami már nálam reális: lesz-e erőm és időm a próbára.) Tett és okoskodás. Lehet, ha egy ilyen okoskodóval, mint amilyen én is vagyok, összeálltál volna, most nem lenne egy abbahagyott légmagos generátorod. Mert nekem még rendes mágnesem sincs. Ha olvastad a fórumon, csak hangszóró mágneseim vannak, de abból is lesz generátor! Tett és okoskodás. Te írod: Nem vagyok ellene csak végre legyen valaki aki megtöri a jeget és nem csak számol hanem csinál is valamit. Csakhogy ez fórum. Több ember együttes munkája számítana. Most egyedül vagyok. Gondolod, ha eredményre jutok, visszajövök ide, hogy kapjak némi jóváhagyó bólogatást?
A másik fórumon semmi konkrétum? Hát tényleg nem sok! És tényleg azok a szószólók akik semmit nem építettek, csak könyvekből és a net-ről osztják az észt. De pl. nézd meg Inoxy hozzászólásait! Konkrét generátort írt le, rotorokat tett fel és oszlop fotója is van. Igaz csak okoskodtak vele is. De többen konzultáltak is vele.
Üdv Joco21!
Még én is csak a könyvekből és a net-ről osztom az észt!. ![]() Megnéztem Az Inoxy gépét. Itt van az adata, pont előttem. 32 db 40x5 mágnes, felrakva 2 egymásra, így egy vastárcsára 16. A mágnesek közötti táv a tárcsán 20 mm, a légrés 22 mm. .. .. és tényleg segítőkész. Ajánlható azoknak itt, akiknek még mindíg van kérdésük a légmagos generátorukkal kapcsolatban. Remélem elolvasod a könyvekből vett okosságom, az előbb csatoltam egy hozzászólásomhoz, a címe: "A mágnesek bemérése és az adatok felhasználásának lehetősége" Most reklámozom, írd meg, ha tetszik.
Üdv Pudding1!
Ha már így összejöttünk, megteszel nekem egy nagy szívességet? Szeretném, ha az általam leírt mágnes beméréssel csinálnál két mérést, és megküldenéd az adatokat. A mérés paramétereinek meghatározásához meg kell a Te gyakorlati tapasztalatod is. Remélem segítel, mert addig nem lesz nyugtom, míg egy kérdésemre, amit magamnak mertem még csak feltenni, választ nem kapok.
A lakatfogóval nagyon jól lehet áramerősséget mérni, csak az a baj hogy a legtöbb lakatfogó csak váltóáramra való! Egyenáramra nem mind jó.
"Lehet, ha egy ilyen okoskodóval, mint amilyen én is vagyok, összeálltál volna, most nem lenne egy abbahagyott légmagos generátorod" Először kioktatsz aztán szívességet kérsz? Érdekes.... Ha láttad azt a generátort akkor láthattad hogy nincsenek a mágnesek rögzítve, bármikor átvariálhatom hogy működjön rendesen. Azért nincs befejezve mert nincs rá időm....erre sem. Napelemeket gyártok hogy mire megjön az eontól a papír, a visszatápláláshoz elég panelem legyen. Ha azzal kész vagyok akkor itt egy 2kW-os szélgenerátor amit be kell üzemelni, meg 3db 300/500W-os. Majd ha ezekből kifogytam akkor újra visszatérek rá. Addig is sok sikert!
Stimmel. Az enyémen van DC is meg AC is.
Üdv Pudding1!
Miközben írtam ezt a válasz, Te leírtad az tiedet. A nem csinálnak semmit meg nekem nem jött ki jól, kioktatni nem akartalak, csak rámutatni arra, több ember könnyebben megold egy problémát. Tegnap adtam egy rossz választ Neked. Most módosítom: Írod: ... a végén mindig az derült ki hogy akik ennyire belevetették magukat az elméletbe azok a gyakorlatban nem csináltak semmit, és most évekkel később is csak számolgatnak. Nem vagyok ellene csak végre legyen valaki aki megtöri a jeget és nem csak számol hanem csinál is valamit. (Ne adj isten még közzé is tehetné az elkészült szerkezet mért eredményeit.....az meg már maga a mennyei manna lenne ha az eredmény egyezne az elméleti számítással) Leszel te az első? Nem, nem én leszek. De nagyon szeretnéd ha az általad leírt megvalósulna? Ha igen, akkor tegyél is érte valamit! Mi az akadálya? Keresni kell 2-4 embert, aki tényleg akar pl. légmagos tárcsagenerátort csinálni, és szívesen venné a segítséget. Össze kell hozni itt a neten egy csapatot, aki itt a fórum színe előtt megbeszéli azt, hogyan is kell csinálni. Konkrét lehetőségeket ad meg, amiből szabadon választhat a generátor készítője. Biztos lesz 6-8 ember, aki különböző szerepeket vállalva beszáll, és remélem a többi fórumozó is nyújt segítséget. És akkor végig lehet követni néhány gépet a tervezéstől a megvalósulásig. A tervezés meg nem bonyolult, 10-15 jól átgondolt lépésből áll. Az elkészülést meg türelmesen ki kell várni. Legyél Te ennek a csoportnak a megteremtője, és a csoport által elfogadott moderátora (aki kirugja a feleslegesen okoskodót vagy veszekedőket)! Na, meggondolod? Vállalod? Ha elfogadod belépőnek a kis írásművemet, akkor vállalom, hogy Excell-be azonnal leírom a számoláshoz szükséges programot úgy, hogy némi gyakorlat után mindenki tudja kezelni. Na, beveszel a csapatba?
Szerintem neked lenne erre időd, nekem nem fér bele. Napi 4-5 órákat alszom, és mint írtam nincs időm. Egyszerűen nem megy. (Legalább 4-en vannak itt a fórumon akik légmagost építenek és tőlem vitték a mágnest, de ők is inkább építenek mint számolgatnak. Próbáltak olyan leírást keresni ami már másnál bevált) Na most tényleg lezizzenek mert nem lesz belőlem semmi....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |