Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
LM133-333 a párja.Bővebben: Link
Aha... csak ahogy nézem nem egy beszerezhető darab. Úgy látom valami alternatívát kell találnom rá.
Mi lenne a kérdés?Nem vagyok szaki,de használtam már ilyet...
Sziasztok!
Van egy videó karim és garanciába küldtem, mert fura hangot ad ki. olyan a hangja mint egy kiöregedő tápegységnek. terhelés alatt el kezd ciripelni, csipogni nyöszörögni. mikor milyen hanghoz van kedve. (függ attól hogy milyen 3D alkalmazás fut) Garanciában elismerték a hibát, "megcsinálták" de ugyanolyan mint volt. kicseréltek rajta pár alkatrészt azok közül amiket a képen pirossal jelöltem, de nem mindet. Attól tartok ha így használom tovább akkor hamarosan megfekszik és magával visz még pár alkatrészt a gépből. (ezek amúgy melegszenek mint az istennyila) A kérdésem az lenne hogy mivel fogalmam nincs mik lehetnek ezek az alkatrészek de mivel a táp ágban vannak, attól tartok ha behalnak lehet hogy elszáll még pár másik alkatrészem is. Ez lehetséges? (a másik az nem pont ide tartozik, de ha többszöri javítás után is fennáll a hiba akkor szerintetek kérhetek cserét?) A válaszokat előre is hálásan köszönöm!
helló mindenkinek!
kérem segitsenek nekem:valaki regisztrálva van a hestore.hu-ra (nem akarom hogy vegyen valamit) csak az lenne a kérésem hogy volna egy erősítő kitt és nagyon érdekelne hogy megéri e itt a link:erőlködő kitt
Ehhez még vedd hozzá a hűtőbordát(az sem olcsó) és a tápot. Trafó is párezer. Hogy megéri-e abban tartózkodom.
ha jól olvasom az adatokat akkor 10-35 v-ig kell neki a trafó gondolom egyenáram de lehet hogy a dióda már benne van a gépben nekem van egy 24 v-os trafóm egyenirányitással stabilizálva csak 35va-es.nem sokat tudok az ilyenről hogy milyen séma alapján kell öszerakni kapcsolási rajz az alkatrészek sorszáma a nyákon vagy már össze van rakva az egész?
Létezik felületre / furatba _forrasztható_ hűtőborda? Látott már vki ilyet?
Igen, van. De egyszerű házilag is csinálni. A csavarozás jobb megoldás.
Ilyenre gondolsz?
Bővebben: Link
Action2K, sprofan:
Jam, kb stimmel a link, olyasmi talán jó lesz. Még amin filozom, hogy némelyik tranzisztor tokozásnak, pld TO-220 létezik-e bárhol olyan katalógus adata, hogy milyen hőkapacitással rendelkezik az adott tokozás (TO-220 és TO-225AA kellene). Konkrétan úgy értem, hogy ha nincsen rajta hűtés, és többlet teljesítményt kap a tranzisztor, amitől véges időn belül túl fog hevülni, és tönkre fog menni, de azt a teljesítményt csak egy nagyon rövid ideig kapja (nem ismétlődő terhelés), ki lehet-e számítani, hogy tönkre fog-e menni, avagy tűlhevülés nélkül kibírja ? Na erre lenne jó a hőkapacitás. Eddig nem találtam ilyen katalógus adatot (tranzisztoroknál sajnos nem adnak dinamikus hőterhelési adatokat, csak a statikus hőellenállást).
Szia!
Remélem nem baj, ha én próbálok válaszolni. Adatlapokon a rövid idejű (túl)terhelésekre a "SOA" görbék adnak tájékoztatást. Ezeken általában szerepel, hogy mekkora feszültség és áramértékek mellett mennyi ideig bírják ki nagy biztonsággal az adott terhelést. Bővebben: Link Egy konkrét adatlap, ahol szerepel a SOA-diagram:Bővebben: Link
Ok kösz,és a relé kapcsolás jó úgy,ahogy a képen van?
Egyáltalán nem baj
Köszönöm a tippet. Még azon filozom, hogy a SOA görbéken olyat teljesítmény terület van érintve, aminek a töredékétől taccsra mehet a tranzisztor. Szóval filozok rajta, hogyan is tesztelték le azokat a görbéket? Csak maga a tranzisztor tok, vagy teljes hűtés volt rá csavarozva? Nekiesek végigjárni a gyártók lapjait, hátha találok ilyen katalógus lapokat is, mert amúgy pont nem ilyeneket találtam
Történetesen nem építettem meg, de nem látok benne semmit, ami rossz lehetne. Egy szimpla darlington beállítható bázis osztóval, nem is lehet azon mit elszúrni.
Márminthogy arra értem,hogy a két felső lábra megy a 6V(+,- mindegy?) és az alsó 3 közül a középső és valamelyik szélsőre a 230.Ez így jó? Bocs a lámáskodásért,de nem szeretném hazavágni az alkatrészeket.
Rövid idejű (impulzus) terheléseknél olymindegy, hogy hűtőbordán, vagy anélkül használjuk az adott eszközt. A tokozás hőellenállásáról is ad tájékoztatást az adatlap. (Thermal resistance ). Nálunk a gyárban az RBSOA-val foglalkozunk. Ez a kikapcsolási teszt. Az IGBT-t felmelegítjük 130°C-ra és rövid ideig be, majd kikapcsoljuk, induktív terhelés használva, két és félszeres névleges kollektoráram mellett. Ha kíbírja ezt az induktív terhelést, akkor rendben van, mehet tovább, ha eldurran: kuka. Na, hát így szokták felvenni ezeket a jelleggörbéket.
Thx, akkor ezügyben megnyugodtam. Hűtőbordát elhagyom, és kotorászok SOA halmazok után.
Nem tudok neked felvilágosítást adni relé bekötésről, mert azt katalógus lapokban keresd inkább.
Egy relét amúgy ki is lehet mérni. Ha a másik kettő láb a tekercs, rácsatlakozol multiméterrel ohm mérésre állítva, és kiméred a tekercs ellenállást. A rövidzár, és a szakadás nem elfogadható eredmények, de ha valami épelméjűt mérsz, akkor tuti ott van a tekercs. A többi láb a kapcsolóé. Aztán a másik 3 láb. Abból kettőn (valószínűleg közép és egyik szélső) meg kell találnod a rövidzárat, a másik irányban pedig a szakadást. Ott a kapcsoló. Amikor a relé behúz, átbillen a kapcsoló a másik irányba, és a másik 2 láb között lesz a rövidzár. Multimétert a kézbe, és ess neki. Amúgy nem para, egy relét nem könnyű dolog ám tonkre tenni.
Helló mindenkinek! A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet 1 tekercset úgy bekötni 1 hangszóróra hogy leszedje a magas hangokat?? Már felvetettem ezt a kérdést itt és válaszoltak is rá (köszönöm action2k),de nekem mindig levágja az erősítőt!
előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Sorosan kösd a hangszóróval a tekercset, akkor nem vágja le az erősítőt.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a kapcsolásban:Bővebben: Link mi célt szolgál a két kondenzátor, illetve az értékeik mi alapján vannak meghatározva?
A C2 ( 100uF. S illene egy 100nF-os vele párhuzamosan.) a betápláló feszültséget puffereli. Ebből kap tápfeszültséget a szab-kocka, ha váltakozó vagy lüktető egyenáramról van a bemenet ( X1 ) megtáplálva. A 100nF-os ( lehetőleg kerámia tárcsakondenzátor (kondenzátorok)), a nagyfrekvenciás szűrész végzi(-k)...
Üdv mindenkinek,
egy konstrukciós kérdésem lenne. Adott egy erősítő egy 2*10V-os (2*5A)trafóval. Ezt szeretném dobozolni egy bontott hangszóródobozba, amin megmaradt a kapcsolós poti. Tehát van két eres kapcsoló vezetékem. Az erősítő ki-be kapcsolását ezzel szeretném megoldani, hogy ne kelljen a dobozra plusz kapcsolót faragnom. A kérdés, hogy hogyan kellene a kapcsolást megoldanom ezzel? Ami eddig az eszembe jutott: -A trafó állandóan megy, a kapcsoló pedig egy relével kapcsolná a +-tápágalkat. -A doboz eredeti 9V-os (1,2A a secunderen) trafója megy állandóan(tehát két trafó a dobozban), a kapcsoló relével az erősítő primerjét (220V) kapcsolja. Esetleg van más szokásos(egyszerűbb) megoldás? Köszi
Biztos kell oda az a relé? A hálózati oldalt kapcsolhatod sima kétágas villanykapcsolóval is (fázist is, nullát is, válaszd csak le mindkettőt, ne válogass). Igazán nem ügy egy ilyet felszerelni a hangfalra. Esztétikailag sem lesz csúnya. Tedd valahova hátulra.
A jelen kapcsolásban az a dióda valószínűleg nem egyenirányítást végez, hanem az ellenirányú feszültségtől védi az áramkört. Pld egy elkötött csatlakozóval rá lehet dugni -12V-ot is, és a 7805 arra érzékeny.
Stabkocka be és kimenetére a stabkocka működési stabilizálása miatt szoktak kondenzátort rakni. A stabra rákapcsolt áramkör esetleg erősen változó terhelése zavarokat termel visszafele bele a stabkockába. Azokat kell hidegíteni. Ebből a szempontból 2* 100nF kerámia elég lenne mindkét oldalon. A bemeneti nagyobb kondi esetleg olyankor jöhet jól, amikor nagyon hosszú a tápvezeték valahonnét, ami még saját zavarokat is összeszed, és a változó terhelés miatt induktív áram ár/apály keletkezhet. Ritka, hogy ilyesmire is figyelni kellene, de végülis alkalmazás függő.
Hangfalak oldalán a kapcsolós potik a bemeneti hang teljes lekapcsolását szokták segíteni, nem a tápot kapcsolni.
Én tennék bele egy nagyon picike pár VA -es trafót, amiről menne a relé amivel a nagyobb trafó primerét kapcsolgatnám, a legjobb talán egy mobil töltője lenne kombinálva egy 5V-os relével.
pajti2 A kapcsolós potival a trafó secunderét kapcsolják, nagyon ritka amikor az a "mute" funkció. Én viszon rá nem kötném a hálózati feszültséget az biztos, már ha azt nézzük hogy fém házas a kapcsoló és elég gyakran maga a fém ház is kapcsolatban áll az egyik kivezetéssel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |