Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Én már többször próbáltam megérteni, de sose sikerült. Valószínűleg más nyelvet is ezen képességek hiánya miatt nem tudtam megtanulni. Persze egyetértek veled, hogy jó lenne tudni. Néha fél órát gondolkodom(k) rajta, hogy melyik a jó, aztán nagyon bepipulok rá, és leírom úgy ahogy érzem.
A nákozást azt könnyebb volt kijavítani, mivel a vasgyárban ahol dolgoztam, mindenki nákozott. Na meg annak egyszerű a szabálya. :hide:
2 érvelés ezellen, az internetről:
Idézet: „Gyerekek, ez általános iskola 5. osztályos anyaga. Eldöntheted, hogy "k" vagy "m" (azaz alanyi vagy tárgyas), ha rákérdezel: A szó: eszik alanyi: eszek (kérdése: eszel?) tárgyas: eszem (kérdése: eszed?) Úgyhogy gratulálok a "csuklom"-hoz és a "tevékenykedem"-hez... most biztosan csuklod és tevékenykeded... ugye?! Totál hibásan használja a fél világ, amikor azt még filmekben is úgy hangzik el: "Megyek, eszem valamit!" Én ilyenkor halkan meg szoktam kérdezni: "Eszed valamit?"” Nyelvész a Mindentudás Egyeteméről: Idézet: „Az eszek/eszem szembenállás: ...egy almát >>> határozatlan tárgy ("alanyi ragozás") ...az almát >>> határozott tárgy ("tárgyas ragozás") régi/irodalmi: vágok / vágom eszem / eszem új/fesztelen: vágok / vágom eszek / eszem A régi rendszerben (és ma is az irodalmi nyelvben) a "rendes" igéknek kétféle alakja van: vágok/vágom, míg az ikes igéknek ehelyett csak egy: eszem. Az új, a fesztelen nyelvhasználatban tapasztalható elrendezésben már az enni igének is kétféle alakja van: eszek egy almát, eszem az almát. Ez nyilván bonyolódás, mert az eddigi egy alak (eszem) helyett kettőt használunk (eszek/eszem). Szám os igének ezáltal az eddiginél több alakja lett. Ám az ellenkezőjével is érvelhetünk: a rendszer szintjén egyszerűsödés történt, mert most minden igének egyöntetűen van alanyi és tárgyas alakja egyes szám első személyben is, tehát a rendszer egységesebb, áramvonalasabb, azaz egyszerűbb lett.”
Jó de nézdd meg akkor néhány hsz-t ami nem más mint csak helyesírási hiba. Én legalábbis megpróbálok helyesen írni .. Csak én ha kell egy hsz-t ötször is kijavítok mert nem szeretném ha égne az arcom. Ennek dacára köszönhető a megromlott látásomnak , így is hibázok. Én személy szerint 40!! évesen tanultam meg legalább alapfokon gépelni. Minden másban egyetértek:Tóni
![]() ![]() ![]()
Nem ezt hülyeségen kívül írtam, mert én már voltam rosszul vízhiányától....Nem egy jó érzés, ráadásul egy magas ember mint én (196cm) még rosszabbul viseli. Ilyenkor pedig a pia nem segít mert az alkohol vízhajtó hatású..
![]()
Hát béka az csak nálunk van, az is csak a Miskolci kocsonyában de még az is pislog....
![]() ![]()
Ez így van! Én is így vagyok vele. Pláne most télen, amikor 8 fokos víz jön a csapból. Sajnos a torkom piszok érzékeny a hidegre. Még a nyári melegekben is vigyáznom kell, nehogy túl jóesően meghúzzam az akkor már jóval melegebb csapvizet is. Így marad a kortyolgatás. De a 2 liter sok korty ám. Otthon van, hogy fél óránként megyek inni pár kortyot. Az sem megoldás, hogy mindíg előre kiöntsem melededni, mert nem melegszik meg ennyi idő alatt 20 fokra. A teázás is jó lenne, csak akkor meg a sok cukorbevitel, mert én édesen szeretem. Az édesítők meg megint mű izék...
De azért, mint írtam, megfontolom, s növelem a bevitelt, s kontroláltan, hogy tényleg meg lesz-e a napi szükséglet.
Kwagga strikes back (Ők is a fejükre estek) zenéjét keresem, pontosabban azt az zenekart (zenekarokat) aki(k) ezt vagy ilyen zenét játszanak.
DuMatyi-t :boxer: :gun: vagy eltüntetted mert gyanús csend van
![]()
Én ilyenkor is hűtőből engedem a vizet, mert szerintem a csapvíz 8 fokosan is meleg. A tejről nem is szólva, mert az is csak hidegen jó!
Nem azt írtam, hogy emiatt bárkinek szaktanári figyelmeztetést kellene adni, csak megemlítettem, hogy ilyen is van.
t-dani: Nos, kérdés, ki mikor járta az 5. általánost. Egyébként mintha úgy rémlene, a magyartanárom erre hozta fel, hogy az alanyi ragozáshoz a "valamit", a tárgyashoz pedig az "azt" szót párosítsuk (eszel valamit, eszed azt). Az első példád nem igazán jó, mert E/1 szóalakra E/2-ben kérdez, ráadásul pont az E/1 eset a gázos. Számomra az "eszem" alakhoz ugyanúgy passzol a "valamit" és az "azt" is. Különben a Wikipedia cikket átfutva totális homály az egész, de az mindenképp a "régi" rendszer. Úgyhogy a dr. prof. még terjesztheti az igét (mekkora mondás ez most ide ![]() Általánosságban meg valószínűleg mindenki annyira ír helyesen, amennyire otthon és az iskolában megtanították neki, meg amennyi könyvet elolvasott kiskorában. És igen, a könyvben még a régi alak fog szerepelni. Különösen, ha anyucitól/apucitól sikerült megörökölni a művet, vagy épp antikvár példány.
Csak nehogy megcsókolja valaki és királylánnyá változzon...
![]() ![]()
Akkor az tej nem más mint lefagyott tehén. Na én nem akarok beteg lenni, plusz feleslegesen szaladgálni..
![]() ![]() ![]()
Mielőtt az egész dolog vitájába belemennék: egyet ne felejtsünk el a nyelv nap mint nap változik lásd Kazinczy Ferenc. Nyelvújító volt, de ezzel együtt rengeteg régi magyarszó elveszett. Nem a munkásságát akarom firtatni hanem ezzel együtt egy korszakot is lezárt.
![]() ![]()
Szerencse hogy élt, mert amellett, hogy nem szeretem a nyaktekerészeti mellfekvenc megkötését, még kimondani is utálnám.
![]() ![]()
Való igaz, nem lezárt, hanem nyitott egy kort. Persze, ez még a gőzpöfögészeti tovalöködöncök korában volt, amikor magán jármű legfeljebb az egyenbillengészeti körduplány létezett a lovaskocsin kívül.
Amúgy a fent említett furcsa elnevezések a nyelvújítás paródiájaként születtek.
Na jó, de ha ez volt a paródia, akkor mi volt az eredeti alak? Pl. gőzmozdony=lokomotív? Vagy mi volt a mozdony helyett? És a másik irányzat, aki a paródia "szavait" kitalálta, mit tartott volna helyesnek?
Ez csak nem a 4-es metró??
![]() ![]() ![]()
Nem mondtam, hogy a "gőzmozdony" szó eme nyelvújítás eredménye. A paródia szavainak köze nincs az újított szavakhoz.
Urak! Kéne valaki, aki látott már belülről Eps@n tintás nyomtatót!
Segítség kéne, - aztán a többit skypeon...
Ja... És a bratyóm csinálja. Nem a mozdonyt vezeti, hanem az építést!
![]()
Azt hiszem hogy pár évtizedig (ha még ott vagy ezen helyen) biztosítva van a munkahelyed, biztos hogy lesz még ezelőtt pár őriási akadály, na nem technikaira gondolok...
Ez mindenhol így van. A melósok melóznak. Kivéve, ha a közvetlen főnökeik nem hajtják őket, mert akkor ők is inkább lazsálnak.
Lent. B.T. (...ha ismered...)
De én mondom, hogy a mozdony szó a nyelvújítás vívmánya. Tehát azelőtt volt rá más kifejezés, mert valahogy hívni kellett (... és nem úgy, hogy "gyere ide"
![]() Némi adalék: meg nem honosodott szavak. Azért ha itt kéne használni a bemeneny és kimeneny szavakat... ![]()
Ez annyira igaz
![]() más: Egy másik fórumon 20 hozzászólást kell megírnom, hogy letölthessek végre egy könyvet. Eddig 3-at sikerült, de úgy elfáradtam, hogy eljöttem ide pihenni. ![]()
Ebből is látszik, hogy itt még hozzászólást írni is pihentető.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |