Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ez már wxsat 5+3-al lett dekódolva,noaa19 a multkor kaptam el.A másik pedig nyers,nincs beforgatva.
Még pár kép:Bővebben: Link
Szia!
Egész jó! De valahogy én ezt a hamiskás-színes feldolgozást nem nagyon komálom. Inkább csak jó fényviszonyok mellett érdemes ezzel a beállítással foglalkozni, például nyáron. Én maradtam a fekete-fehér képeknél.
Igaz.
Főleg napközben,és tiszta időben jó.Van mikor nem is engedélyezi a program.Esetleg a hőmérséklet szempontjából érdekes.
Természetesen csak a látható tartományt érdemes beszinezni. Az infravörös képet értelmetlen. Viszont van olyan program, amely az infra kép szürkeérnyalataiból színes hőmérsékleti képeket tud készíteni. Az infra színkalibráláshoz egy weboldal:Bővebben: Link
Ha viszonylag korrekt színezést szeretnénk elérni, akkor az audio jelszintet érdemes jól belőni, mert a program a világosság mértékéből veszi a színinformációt. Ezt úgy éri el, hogy a kamera nemlineáris színérzékenységét használja fel a színek megsaccolására a látható tartományú kép esetében.
WXsat és az APTdecoder is ezt használja fel.
Az infravörös és látható tartományú képet egyesíti így két képből egyet csinál.Ha azonban valamelyik kép nem megfelelő(este látható tartományú tiszta fehér),akkor a program nem tudja feldolgozni.Jelszint változtatással meg így jártam:
Igen, valóban egyesíti a két képet. Köszönöm a pontosítást. Egy jól belőtt nyári felvételt nagyon szépen be lehet színezni. Sajnos a téli eléggé hamiskás...
Még egy érdekes dolgot találtam:HRPT
Még az APT 16 négyzetkilométer/pixel felbontást tud addig a HRPT 4-et. Sajnos ez azonban már kemény dió hobby körülmények között.Bővebben: Link
Iden, ez már digitális rendszer. Ez már valógi színes képeket küld és persze mindenféle más adatot is a legkülönbözőbb hullámhossz-tartományokban. A felbontás pedig 1,1 km2. Műholdkövető antennarendszer kell, meg egy spéci mikrohullámú vevő, nameg egy Konverter-kártya a számítógépbe.
Én régebben gondolkoztam azon, hogy agy analóg műholdvevő beltérit alakítsak át HRPT-vevővé. A beltéri bemeneti frekvenciasávja beleesik a az adási frekvenciába. Bővebben: Link
Régebben én is izzítottam be analóg műholdas beltéri modult.(sok jó dolog kerül elő belőlle MB506L stb..)A mobil és még ezer más digitális komunikációt elég jól lehetett vételezni.Sajnos mikor megláttam a konverter kártya felépítését letettem róla hogy előásom és a HRPT szolgálatába állítom.
Persze megépíthető, nem is arról van szó. Csak az a sok macera...
Vagy akkor inkább már a QuickBird vagy a Spot-5 dekódolása ,meg a hölgyek pásztázása a nudista strandon.
Azaz! Vagy valami élesszemű kémműhold képeinek vétele :eek2:
Reménykedjünk ,hogy adtunk valakinek valami jó ötletet és a végeredményről nekünk is beszámol.Elteszem magam holnapra ill. mára hátha megjön az ihlet.
Forumtarsak,
agyverzest kapok ettol a linnktol Spanyolul van es amit kihamoztam belole regisztraltatni akar hogy ujra lathassam a BF981 es eloerosito panel es kapcsolasi rajzat. IP specifikus, szivat melohelyrol is. Le tudna valaki tolteni kepkent a fileokat es becsatolni a forumra? #593446 Koszi elore is: Joe Nudista strandra belepteto rendszert szoktam telepiteni vicces neha de a leggazabb szitu nem a muhold, meg a rosszul bealitott ajto melletti kamera (HI) mert az nem derul ki a csajoknal (bele sem gondolnak), hanem amikor a masszazs szalon zuhanyzojanak almennyezeten atvagott lukon a tulaj ferje kukkol es ezt bizonyitani tudod az uzemeltetesi naplo alapjan. Amugy az a szivas hogy, eloszor te is atnezel a lukon h mi a franc az a feny az almenyo alatt...aztan a fonokod is mivel melletted all, aztan megy a para h nehogy rankkenjek, szoval riport es tarsai, innentol nem vicces En a tores mellett vagyok, ha sikerul akkor irhatunk a mediaba mint a gsm kod feltoro nemet srac.
Szia!
Inkább a linket írd meg ide. Egyszerűbb, mint keresgélni a hozzászólások között.
Erre gondoltál?
Mi a véleményetek arról, hogy az egész rádiót az antennafejhez telepíteném. És az LM386-os által felerősített hangfrekvenciás jelet vezetném le egy UTP kábelen. Valamint ugyanezen kábelen menne fel a PLL számára a soros adat, egy RS-422-es meghajtóval. Vajon bezavarná egymást a két jel? Kb 15m kábelről lenne szó.
Isten fizesse meg! Ez az a kep!
Soros adat kb 10 meterig megy el, ha dupla arnyekolt kiskapacitasu vezeteket hasznalsz akkor mondjuk 20 meter. A hangfrekit le tudod kuldeni aszim. szimmetrikus muveleti erositos atlakitas utan egy keteres arnyekolt kabelen, szinte atatvesztes nelkul, de ha hangkartyaba megy ilyen alkalmazasnal szinte biztosan levalasztas kellene a hurok miatt. Javasolnek ket masik megoldast. 1. Tegyel az antenna tovebe egy P2 koruli gepet XP Professionnal tavoli asztal hasznalattal. Kb 1000 ft lehet egy ilyen kaliberu gep, monitor nelkul elzorog a padlason, ralepsz, soros portjarol hangolod a pll t lementett kepet eloben nezed. Ha nem vagy jartas az XP bealittasban, akkor segitseggel kb 3 perc beallitani a teljes rendszert. 2. Tavolsagtol fuggoen hasznalj USB soros port atalakitot a PLL hez, es Kulso Usb hangkartyat a hanghoz. Sem foldhurkod sem jelentos adatvesztesed nem lesz, a limit kb 10 meter (2 db 5 meteres usb atalakito). 3. Oszinten megmondom, hogy 20 meter koax nem a vilagvege, javaslom hogy ne keresztdipolt epits, hanem csavarat tagu antennat. A szerencse, hogy az antennak 75 ohmos koaxhoz vannak illeszteve abbol meg lehet vastagabb "antennas" koaxot szerezni merevitovel. Nem akarok buta szamokat irni, de nehany dB szintesest feltetelezek meg sima TV koaxnal is. Nem szentiras, nyilvan fel lehet vinni adatot erosites utan (sebesseg relative nem szamit). Udv Joe
Az RS 422 nek utana kell neznem, nem hallottam sokat rola, persze ettol meg tuti van. Az UTP sajnos hangfrekire nem a legjobb, es valoszinu az LM386-ot celszeru lenne helyettesiten egy rendes muveleti erositovel, jel zaj viszony miatt, meg aszim. meghajtasnal is. D box szinte biztos kellelene.
Egyebkent szerintem iparban a feladatra a iranyitott gepet fogadnak el leghamarabb, ez sajat velemeny.
Szia!
Miért nem szimpatikus a keresztdipól? Talán mert egyszerű?
Nem szivozabol irom , feltetelezem hogy valamennyivel kisebb a nyeresege, amit a cm3 / aluminium mennyisegbol, es alakbol adodo szog fuggetlensegbol tippelek csak.
Tenyleg nem neztem utana, de eppen ideje Ugy tunik a kollega komolyan gondolja a vegleges telepitest.
Meg arra is kivanycsi voltam, hogy konnyen meg lehet -e hajtani az ivet
OFF] Amugy lesett tuti be tudsz allitni egy XP t a tobbi munkad alapjan[/OFF]
Én támogatom, ha netán zavarná a hangot a soros kommunikáció, az ugyis csak időlegesen, a PLL írásakor ven jelen, amikor úgyis "mute" van. Amig vesz a rádió, a PLL emlékezetből dolgozik. Jól gondolom? Ha mégsem ilyen a rendszer, akkor a lejövő HF-nél a két éren levő különbséget erősítsd, ahogy azt az ipari gyakorlatban teszik. (Az RS-422 sokkal nagyobb távolságokra is használható)
A keresztdipól egyszerű és jó. Teljesen kommersz 75 ohm-os koaxkábellel működik a tápvonal. A csillapítás ezen a frekvenciasávon nem nagy, úgyhogy hosszabb kábel sem probléma. Egy érzékeny szélessávú vevő haszálatával kitűnő képeket lehet vételezni.
A hangfrekvencia átviteléhez én sima aszimmetrikus koaxkábelt használtam. 90 ohmos, vastag árnyékolású Ethernet koax volt kihúzva kb. 20 méter hosszúságban. A radió kisimpedanciás teljesítményerősítő-kimenete volt a kábelre kötve egy feszültségnövelő transzformátoron keresztül. A számítógép Line-in bemenetére közvetlenül kötöttem rá ezt a nagyimpedanciás vonali jelet. Brummot, vagy zavartatást nem tapasztaltam, persze a rádióm nem távhangolású volt.
Szia Medve!
Igen jól gondolod, adat csak frekvenciamódosításkor van (hogy én erre nem gondoltam). Ahogy én olvastam az RS-422 specifikációit 1200m a max távolság csavart érpáras árnyékolt kábelen (UTP). A hang minőségére ennyire érzékeny lenne? A hosszú levezető koaxot én alapból elvetem. Csak úgy lenne értelme ha az előerősítő az antennánál van. Most ki szeretnék próbálni egy kis zajszámú előerősítőt <1dB. És ha az előerősítő és az antenna közé rakok akár csak egy 1dB csillapítású koaxot, akkor adtam a ****nak egy pofont. De az optos leválasztást és a szimmetrikus hf átvitelt megfogadom. Apropó nem tudja valaki hogyan mérhető egy ilyen erősítő zajszáma?>
Szó volt már arról korábban, hogy a topicban szereplő sávban a műholdak vételéhez a sima FM vevőkben alkalmazott 250-300kHz-es KF sávszélesség sok, a kétszer transzponált NBFM vevők 455kHz-es sávszélessége meg talán túl szűk.
Ma azon morfondíroztam, de igazából nem találtam róla adatokat, hogy a TV-kben használatos 4.5-5.5-6.5MHz-es hangsávok vajon milyen lökettel dolgoznak, és ebből fakadóan az ezekhez készített kerámiaszűrők milyen sávszélességet tartanak. Egy oldalon az 5.5MHz-es szűrőhöz 120kHz körüli -3dB-es sávszélességet találtam, de nem tudom, mi a valóság. Lehet, hogy ilyen KF-et választva kicsit közelebb állnánk a technikai kívánalmakhoz, ha már úgyis vevőt építünk. Nektek mi a véleményetek az ötletről?
Szia!
Egyszerűen "sima" tekercses sávszűrőt kell a 455kHz-es KF-erősítőben használni, és nem kerámiát. A csatolás mértékével könnyen lehet állítani a sávszélességet, sőt le is lehet rontani a körök jóságát, ellenállás beépítésével
Az általam bontott és megmért 5,5-6,6MHz-es szűrők nem mutattak valami szép eredményeket. A bontott 3 kivezetéses szűrők sávszélessége 180kHz volt, vásároltam 4 kivezetésest is ennek az átvitelét láthatod a csatolmányban. A kép elég rossz a -3dB sávszélessége 170kHz. Viszont a legkeskenyebb itthon lévő SFE10,7MZ-nek 150kHz. Úgy vettem észre minél hátrébb szerepel az ABC-ben az "M" utáni betű annál kisebb a sávszélesség. És nem mellesleg az 5,5MHz-es kf-nél elég komoly bemeneti sávszűrő szükséges a megfelelő tükörfrekvenciás csillapításhoz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |