Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen progit használ, amikor cnc-vel marja (gravírozza) a nyákot? Mivel generáljátok a G kodot? Én Proteus 7 Proffesional-t használok nyáktervezésre. A kiindulás az egyenlőségek kedvéért legyen gereber file. (az Eagle és még néhány nyáktervező progi tud közvetlenül G kodót készíteni.) A Proteus nem. Az interneten bogarászva sokan ajánlották a CopperCam nevű kis programocskát, ami direkt ilyen nyákos dolgokra lett kifejlesztve. Én azt tapasztaltam, hogy kisebb nyákokat gyorsan legenerál, de a nagyobbakkal (10x10 cm) nem nagyon megy neki. (lassú) A másik problémám vele kapcsolatban, hogy ha teli földel, ki van öntve az üres területek (Tudjátok, az amikor mindenhova „beúszik” a föld) akkor 1-2 óra alatt sem jut értelmes eredményre. Nem tudja elkészíteni a kontúr marás körvonalát.... A másik program, ami szerintem nagyon profi az a PhCnc. Ennek csak sajnos a demó változatát sikerült letöltenem, de az nagyon jó. Legalábbis pár másodperc alatt elkészíti a kontúrt és a G kódot is. Csak sajnos egy baj van vele, hogy a demo-ból nem lehet a G kódot kimásolni..... Kinek milyen ötlete van, hogy hogyan lehetne gyorsan és egyszerűen a gerber file-ból G kódot készíteni a fúráshoz és a kontúr maráshoz? Üdv.: Tomee
Hello, én évekkel ezelőtt foglalkoztam ezzel akkor vagy 10 konturizáló-vektorizáló programot kipróbáltam, ami jól működött az fizetős volt, valami térképészeti progi lehetett, (win-topo?) De ami jó kopromisszumot adott, Corel (?) vektorizáló lehetősége volt. Hozzáteszem gyorsan, hogy nekem nem a nyákkészítés volt elsődlegesen a célom, hanem, hogy bitmap kontúrt végigjárjak a szerszámmal.
Üdv!
Én a proteusban a nyákot invertált 2 színű BMP-be szoktam menteni, és a GcodeWayFinder2D nevű progival csinálok belőle gerbert. Ha vékony szálak is kellenek, akkor PaintShop-pal szoktam kontúrozni. Nem egy elegáns megoldás, de egyszerű és számomra megfelelő.
Hello!
A problémádra a Circuit Cam-et ajánlom nekem bevált és eléggé gyors is. Valamint be lehet állítani a szerszámokat és, hogy mekkora területet marjon ki.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hol lehet ilyen cnc gépet beszerezni nyák készítéshez és mennyibe kerülne?
Köszönőm a javaslatokat, ha sikerül beszereznem ezt a 2-3 progit amit javasoltatok akkor majd megírom a tapasztalatomat.
En CopperCam-bol is csak demot tudtam leszedni sajna
![]() Ha valaki tud CIRCUIT_CAM hozzaferhetoseget az szolhat ![]() Viszont az EAGLE tervezonek van Gkod generalo modulja, eddig mindent meg tudtam vele csinalni, csak a beallitasokat kell jol beloni (neha csinal furcsasagot, de parameter valtoztatassal helyrehozhatok a bakik) Vezetoreteg KONTURJAT vagja, bizonyos offsettel, szoval beusztatott fold-re is tokeletes *szerintem*
Kicsit böngészve a neten véletlenül találtam egy másik nyák maró progit.
PCBMill A CircuitCam-t én is szivesen kiprobálnám élesben.... ![]()
Sziasztok!
Ezt a programot, amit már lentebb valaki belinkelt én írtam: PCBMill Ha valakit érdekel próbálja ki, ezért készült. Nagy fájloknál (pl. 6-8000 trackből álló) az említett CopperCAM programnál kb. 50x gyorsabban generálja le a kódot és legalább olyann pontosan, mivel vektorokkal számol. ![]() A program ingyenesen letölthető limit nélkül, ebben biztos vagyok, hiszen én készítettem a progit. ![]() Természetesen mivel a program ingyenes a helyes működésért nem vállalok felelősséget, aki akarja használja a saját felelősségére. Természetesen ha valakinek kérdése van a progival kapcsolatban ahogy időm engedi válaszolok. ![]() Teszt videó: itt
Mar akkor letoltottem, de meg nem probaltam ki. De szandekozom
![]() Azota is az eagle moduljat hasznaltam. (Nehany helyen ahol kicsi a hezag nem kuldi be a marot, ugyhogy buveszkedni kell a parameterekkel, de eddig hibatlanul mukodott)
Szia!
Köszi az infót, örülnék, ha kipróbálnád... Eagle modul ha jól tudom csak eagle-el működik, én viszont nem használok eagle-t és gondolom vannak még páran akik szintén más nyáktervező progit használnak, nekik jól jöhet a programom. ![]() Egyébként csináltam egy ellenőrzési parancsot, a commands-->check design rules-t futtasd, az megmondja, hogy van-e olyan rész a nyákon, ahol ahogy mondtad nem küldi be a marót. Ellenőrzésnél kiirattam, hogy hány ilyen "tervezési hiba" van. Egyelőre azt nem csináltam még meg, hogy azt is kijelezze, hogy hol a hiba, ez majd ahogy időm engedi később megcsinálom. Mindenesetre szerintem hasznos parancs. ![]() A projekt hobbi, szóval az építő jellegű észrevételeket és ötleteket szívesen fogadom és a hasznos tippeket megpróbálom majd beépíteni a programba. ![]()
Hali!
Közben kitapasztaltam a CopperCam-t és szerintem használhatónak tűnik. Csak egy bajom van a cnc-s nyákkészítéssel az pedig a maró szerszám. -> az üvegszálas nyák megeszi pár méter után a marót. Hiába veszek drága bevonatos marókat egy darabig bírja, aztán szép lassan eltűnik a vágó éle. Nagy nyákoknál (~90x90mm) azért elvan a kicsike kb egy órát. Igaz, hogy drága, de nem nekem kell csinálnom! Ha egyszer elkészül a csöves levilágítóm, akkor azt hiszem, visszatérek a fotózáshoz...
Ne az üvegszálak között turkálj a maróval, hanem a rezet kapirgáld vele
![]()
Szia CNCDRIVE!
Én letöltöttem valahonnan a progidat, (nem tudom már, hogy honnan) és ki is próbáltam. Nagyon jó lehet, de az "export" alatt megnyit egy txt fájlt, de nem tesz bele semmit!! Most ilyenkor mi van? a *.top, ill. *.bot állományt szépen megnyitja, szépen kirajzolja, kicsinyíti-nagyítja, de G-kódot nem csinál. Ilyenkor mi a teendő? Válaszodat előre is köszöni "Takkerjo"
Szia!
Lehet, hogy a gépeden nincs fent a .NET framework 2.0 és azért nem generál kódot. Google: ".net framework 2.0 letöltés", töltsd le a Microsoft oldaláról és telepítsd fel a gépedre. A .NET framework 2.0 olyan 30MByte körüli méretű, ezért nem tettem bele a letöltésbe. A PCBMill elindul az újabb .NET framework verziókkal is, például a 3.0 és 3.1-el, viszont ezek nem 100%-osan kompatibilisek az előző verziókkal, ezért lehetnek gondok ha ezek valamelyike van csak fent a gépeden. A másik dolog, hogy én kizárólag XP-n teszteltem a progit, Vista-n és 7-n nem, ha ilyened van, akkor azon nem biztos, hogy működni fog. ![]()
Szia CNCdrive!
Én Vista alatt próbáltam, de ahogy említed, hogy csak XP alatt próbáltad, megpróbálom vista alatt XP emulációval, ha nem megy, akkor a CNC vezérlő gépen próbálom, mert az XP alatt fut. Köszönöm az infót. Ha sierül, ha nem holnap beszámolok róla. Üdv. Takkerjó.
Szia CNCDRIVE
Megpróbáltam a Vista alatt a jobb gomb legördülő menüjének tulajdonságok pontjában átállítani a kompatibilitás ablakban az op renszert, de míg az aztalon a többi proginál ezt át lehet állítani, a "PCBMILL" proginál a tulajdonságok pontja "kompatibilitás" ablakot nem hoz létre. Ki sem írja! Így a helyzet változatlan. Kipróbáltam XPsp2 alatt is. (A NET framework 2.0 rajta van a gépen.) Itt elindul a progi, és elkezdi beolvasni a gerbert. Úgy 4 - 500 sor után közli, hogy hiányzik a "contour.dll", pedig a c:\program files\cncdrive\pcbmill\ könyvtárban benne van, tehát feltelepült. Ezután kiszállhatok a progiból. Hááát, a Vista alatt működik, de nem ment, XP alatt nem is működik. Mit tehetnék, hogy működjön, mert szeretném nyákgravírozásra használni , igen jó lenne. Üdv. Takker.
Szia!
Háát, nem nagyon van ötletem, hogy miért nem megy. ![]() Az az igazság, hogy több gépen is teszteltem és mindegyiken ment eddig, amiket próbáltam, illetve barátaim tesztelték Amerikai, Lengyel és Német nyelvű XP-ken is, azokon is működött. Biztos ami biztos, azért töltsd le a .NET framework 2.0-t és telepítsd fel mégegyszer: .NET fr. 2.0 Illetve töröld le és telepítsd újra a pcbmill-t, hátha.... PCBMill letöltés
Végül is, hogy oldodott meg? Ki akartam én is próbálni
a problémáim ugyanazok amiket leirtál. Most Vista van a gépen.
Sziasztok! Végre elkészült a CNC-m, de nem tudom igazán melyik a legjobb módszer, ha Eagle-ből kontúrmart panelt akarok gyártani. PCBMill nekem sem működik XP (SP3) alatt. Bármilyen értelmes megoldás érdekel. Már gondolkodtam a csőtollas rajzoláson is. Nyilván ez mind szoftverfüggő. A hardver már nem gond.
Szia!
Én is a sast használom, csak az én megoldásom kissé bonyolult. Van benne ulp a fúráshoz és az outlineshez is. Utána a Kcam4-el némi alakítás, majd Mach3. Itt egy leírás, nem biztos hogy megérted, mert magamnak írtam emlékeztetőül. Én már mindent elfelejtek ![]()
De ha a pcb-gcode.ulp és ennek a setup.ulp-jét használod, akkor egy menetben megcsinálja a fúró fájlt.
Köszönöm szépen. Igazán nem a fúrás a nehézség, hanem kontúrmart prototípusokat szeretnék csinálni. Van erre valami egyszerű Eagle+ konverter megoldás?
Én az előbbi megoldásomat használom.
A pcb-gcode.ulp -t nem tudom használni, mert valahova a jó fenébe rakja a nulla pontot. Egyoldalas panelnél még elmenne, legfeljebb pocsékolom a nyákot. Kétoldalasnál már gáz. Ahogy én csinálom a nulla lefelé ugyan mínuszban van, de vízszintben pont a panel szélére esik. Így már tudok kétoldalas panelt is csinálni.
Sziasztok!
Ha valakit érdekel akkor a Circuit Cam teljes jogú 30napos trial verziója letölthető az LPKF honlapjáról! Bővebben: Link
Én a coppercam-ot használom ha kiismered akkor a legjobb progi szerintem.Protelböl és más nyáktervezöböl is lehet vele generálni.
Sziasztok!
Egy ilyen gépet szeretnék építeni amivel kivághatom azt a matricát ami bele való. Én ezt a matricát nyák gyártáshoz szeretném használni. Gondolom nem kell elmondanom mindenki gondolja hogyan. ![]() A segítséget előre is köszönöm. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |