Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   60 / 370
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
Sziasztok,előre is bocs a láma kérdésért,de mivel csak hobby sziinten űzöm az ipart vannak homályos foltok
Szert tettem egy toroid trafóra
adatai:
1000VA
2 db középcsapolású szekunder, van rajt így jön ki 2x35
és 2x30 volt.

Nekem a V/A Vol/-Amper nem világos,lényegében az érdekelne most akkor végülis mekkora teljesítményt tud leadni a trafó,és hogy ez a teljesítmény elfeleződik a két szekunderen?
Előre is köszi,remélem nem voltam nagyon szörnyű
(#) Imi65 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /
 
Szia.
A trafó teljesítménye 1000 VA, mint írtad.
Azt, hogy a szekunderek mindegyikén kivehető-e a névleges teljesítmény, az kizárólag a tekercsek huzalvastagságán múlik. Ha arra számított a tervező, hogy mindkét tekercset terhelik egyszerre, akkor elképzelhető, hogy mindkét tekercs 500VA leadására képes, de erre semmi garancia. Lehet, hogy az egyik csak 150VA-rel terhelhető, míg a másik 850-nel. De bármilyen arány elképzelhető közöttük (teljesítményben), de az is lehetséges, hogy bármelyik tekercs terhelhető 1000VA-rel. Szóval innen nem lehet ezt eldönteni.
Az 1000VA tulajdonképpen ( a Te vonatkozásodban) megfelel 1000W-nak.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
Köszi szépen,ahogy elnéztem a 30 voltos kimeneteknél,talán fél milivel vastagabb a tekercs
(#) ferzoo válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 20, 2009 /
 
Valószínűleg a 2db.35V~tekercs egyforma vastagságú lehet és egyforma terhelhetőségű.
Mert annak nem sok értelme lenne,ha az egyik szekunder 400W/11Amp. terhelhető a másik +csak 200W/5Amp.
Gyárilag szimmetrikusra tekerik.
A huzalvastagságot neked kell látni,pl.1,8-2mm.Cu-z böl van tekerve,akkor 10-12Amp.simán le tud adni a toroid,mindenféle túlmelegedés nélkül.Az üresjárati fesz.g 2x35V~akkor kb.2x32Voltos a trafód.
Meg kell mérni terheléssel 2X2db.24V 100W izzó,+sorban 2x2db.100W 12V/izzó.Vagyis 2x400W fogyasztóval kell terhelned,a 2tekercset,ekkor tudom mérni a tr.névleges fesz.gét.
(#) Piszkos hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy trafót egy technics erősítőből, típúsát sajnos nem tudom; néhány kivezetés össze is volt drótozva, de nem jöttem rá, hogy kéne bekötni a primer oldalt.
Tudnátok segíteni?
Leméreggettem a kivezetések ellenállásait, kép a mellékletben.

trafó.png
    
(#) djgabi_8 hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
helló
Tudna valaki segíteni hogy kell 24V-230V-os trafót építeni?
(#) _JANI_ válasza djgabi_8 hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia! Igen... Egy páran biztosan.

Legelsőnek a VASMAG legyen meg.
A vasmag ismeretében a szükséges menetszámok és
huzalkeresztmetszetek is könnyen meghatározhatók.
(#) adamisbalint hozzászólása Jan 12, 2010 /
 
sziasztok
van egy 240-6V-os transzformátorom
ha visszafelé kötöm be akkor 6V-ból 240-et csinál?
(#) _JANI_ válasza adamisbalint hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia! Megközelítőleg igen! ( A 240V igy kicsit kevesebb lesz. )
(#) adamisbalint válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
köszi
(#) djgabi_8 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
helló
Kösz az infót.
(#) rascal hozzászólása Jan 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen Puskás trafóm:
2*110V / 2*9 V / 7VA

Maximum mekkora teljesítményt szabad ebből gyakorlatban folyamatosan kivenni? Mind a 7-et (1-2%-al alatta), vagy jóval kevesebbet?

(#) Imi65 válasza rascal hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
A 7 VA--t folyamatosan húzhatod ki belőle, azért 7VA-es.
(#) rascal válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Zárt helyen is, vagy csak ha van lehetőség jól szellőző helyre raknom?
(#) rascal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
A Puskás trafók úgy általában milyen minőségűek? Ezalatt értek bármit, ami általánosan jellemző rájuk és érdemes róluk tudni.
(#) rascal hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
A labortápegységek topicban indult egy eszmecsere, hogy a földelt vagy kettős szigetelt megoldások célszerűbbek-e tápegységeknél? Ennek kapcsán érdeklődtem, hogy az egyik fajta trafóm használható-e biztonsággal kettős szigetelésű "üzemmódban" is. Mivel egy egyszerű kérdés - válasznál lehet hogy hosszabb lesz, és egy sorozat képet is csináltam, ezért a kérdésemet áthoztam ide.
A történet röviden: Van 3 egyforma trafóm, 230V/20V/10V, 46VA. Ebből kettő egy tápegységben lett felhasználva, ami fém dobozba került. A trafókon van védőföld vezeték. A tápegységet biztos ami biztos földeltre építettem, ezzel a résszel így nincs is nagyon kérdésem. A 3. trafómat évek óta a pákámhoz használom a képeken látható puritán formában. Most kitaláltam, hogy őt is bedobozolom (műanyag dobozba), de ezt kettős szigeteléssel szeretném megoldani. Ha úgy vesszük eddig is így használtam, nem rázott, nem csípet. A dilemma akkor merült fel bennem, amikor a tápegységet csináltam és ott a 230V miatt azért mértem ezerrel jobbra balra a fázisceruza is előkerült és világított ott is ahol szerintem nem kéne. Emellett feszültségeket mértem (kb 5-30V) olyan pontok között is amik ellenállás méréssel még 20Mohm-os méréshatárban is szakadásnak látszottak. A védőföld vezeték és a trafó tartókerete között is szakadást mértem, így a trafónak mindennel együtt 8 pólusa van (3 tekercs * 2 + védőföld + tartókeret). Attól függően, hogy a 230-ba hogy dugtam be a fázisceruza vagy a szekunderek 4 kivezetésénél és a védőföldnél, vagy csak a tartókereten világított. Mindkét esetben halványabban világított mint a konnektorban. A feszültség méréseknél (primer oldal távolról elkerülve) ha mért pontok közé valami fogyasztót kötöttem ( többnyire a mutató és hüvelyk ujjamat soros kapcsolásban) a feszültség az "üresjáratinak" kb az 5-10 %-ra esett. Ha árammérésre kapcsoltam akkor még mikró Amper méréshatárban sem volt mérhető áram.

Egyrészt arra lennék kíváncsi, hogy a konkrét fényképen is látható trafó a fent leírt viselkedés mellett használható-e továbbra is nyugodtan kettős szigetelésűként (tudom a képen a 230-as hozzávezetés nem éppen az), vagy eddig szerencsés voltam, és bedobozoláskor már földeljem? (a közeliken több fénybeállítást is kipróbáltam, remélem kivehető a felépítés)

Másrészt általánosságban kérdezem, hogy a fenti jelenségek mennyire jellemzőek a trafókra?


Jelenleg itt tart a beszélgetés:
link1
link2

tr01.zip
    
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Kicsit bonyolult vagy.
Ugyan nem látni bele, de a zöld-sárga kivezetés az vélhetően a primer és szekunder közti "árnyékoló" tekercssor, vagy egy rézlemezből készült "egymenet" kivezetése.
Ezt lehet biztonságtechnikai okokból földelni, vagy árnyékolástecnhikai szempontból (akusztikai berendezéseknél) a csillagpontra kötni.
Azt nem lehet szemrevételezéssel itt eldönteni, hogy biztonsági-e, de elég szakosnak látszik az egész kivitelezés.
(#) M63-002 hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit.

Nemrég bontottam ki egy transzformátort egy mátrixnyomtatóból. A trafó a nyomtató alján lévő matrica szerint kb. 180 W-os. (220-240 V 0.8 A). Ma délelőtt megmértem a szekunder feszültségét. A trafóm, amire rákötöttem, 9 V-os, de megmértem: terheletlenül 11V AC feszültséget ad ki magából. Ezt rákötöttem a bontott trafó primer tekercsére, és 1,1V AC feszültség jelent meg a szekunder kivezetésen. Ebből arra következtetek, hogy a trafónak 10-es osztása van, így ha 230 V van a primer oldalon, akkor a szekunder oldalon 23 V. A kisfeszültségű próba után rákötöttem a trafó primer oldalát a hálózatra, és megmértem ismét a szekunder kivezetésen lévő feszültség értékét. 28,4 V AC lett. Az volna a kérdésem, hogy a trafó terheletlenül adhat-e ki magából néhány V-tal több feszültséget, mint ami kéne? Igazából 24V-ig lenne jó nekem ez a trafó. Mi a véleményetek erről a témáról? terheljem le egyenirányítás után, és majd kiderül? (teljesítmény ellenállat van, 20 Ohm 25 W)

További szép napot mindenkinek!
002
(#) erbe válasza rascal hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
A trafó kivitele alapján szemmel láthatóan földelt. Máskülönben minek lenne rajta földelővezeték?
Ha ennek ellenére kettős szigetelésűként szeretnéd használni (saját felelősségre!), akkor a trafó fém alkatrészeinek, vasmag, összefogató szerelvények, földelő vezeték!, nem szabad fémesen érintkeznie a dobozzal, amibe rakod.
Kettős szigetelésű használatra készített trafóknál külön csévetestre szokták tekerni a primer - szekunder tekercset. Ez lehet egymásba csúsztatott (régi magyar...) vagy osztott tekercselési terű.

"a fenti jelenségek mennyire jellemzőek a trafókra? "
Általánosan jellemző. Ha nem földeled, a fémrészeken kapacitív csatolás révén jelenik meg valami a hálózati feszültségből. Eltérő lehet, attól függően, hogy a fázis a primer kezdetére (belső) vagy végére jut.
(#) erbe válasza M63-002 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
"A trafó a nyomtató alján lévő matrica szerint kb. 180 W-os. (220-240 V 0.8 A)."
Mi áll a nyomtató alján pontosan? Ez az áram nem a trafó tényleges terhelhetőségét, hanem a látszólagos áramfelvételét szokta jelölni. Ennél kisebb a valós teljesítménye.
"megmértem ismét a szekunder kivezetésen lévő feszültség értékét. 28,4 V AC lett. Az volna a kérdésem, hogy a trafó terheletlenül adhat-e ki magából néhány V-tal több feszültséget, mint ami kéne?"
Terheletlen állapotban minden trafó többet ad le, mint amire méretezik.
20 Ω 25 W-os elleállással rövid időre próbálkozzál, mert fölizzik.
A trafó, még ha nem is 180 W-os, de sok az ellenálláshoz. Kicsit esik a feszültség.
~26V 20 Ohm = 1,3 A. 26 * 1,3 = ~34W!!!
24 voltra használható. Nem ártana tudni a felhasználás célját. Egyenirányítva, szűrve már sok.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Köszönöm, hogy megnézted!

"Kicsit bonyolult vagy."
Tudom , de inkább így mint hogy morzsánként csepegtessem az infót.

"elég szakosnak látszik" = "szakaszosnak" ?


(#) rascal válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Köszönöm a választ!

Reménykedtem, hogy trafóban van esetleg "opcionális", vagy ahogy Alkotó is írta pl árnyékolás okán kivezetve valami.

(#) M63-002 válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Helló erbe!
Köszönöm a válaszodat. A nyomtató alján ennyi információ áll. Se több, se kevesebb.

A trafót egy tápegység építéséhez szeretném felhasználni, ami 0-24V 3A DC feszültséget szolgáltatna. Áramkorláttal, és állítható kimeneti feszültséggel.
(#) erbe válasza M63-002 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ahhoz jó.
(#) erbe válasza rascal hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
"van esetleg "opcionális""
Mire gondolsz?

A zöld-sárga földelővezeték éppen az előbb említett kapacitív csatolást vezeti ki a két tekercs közül.

"elég szakosnak látszik" szakszerűnek, nem házi barkács.
(#) haya hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Tiszteletem az Uranak!

Van nekem egy EI-75-S jelzésű 220V/24V trafóm, amin ezen kívül két szám szerepel 11203-901, 0478101301, gyártó, egyéb adat nem. De nem igazán, tudom mennyi lehet a teljesítménye. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mert nem szeretném túl terhelni.
Olvasgattam itt jó néhány fórumot, illetve nézegettem a táblázatokat amikben jellemzősen EI-78-as típusok vannak. Én olyan 30-40VA-esnek saccolom, de ebben nem vagyok biztos. Egy "ipari" kapcsolószekrényből származik. Pár kép:
(#) rascal válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Csak arra, ha a trafó felépítése miatt a földelés életvédelmi szempontból esetleg nem szükséges, de más okból (pl a körülötte levő áramkör igényli), akkor be lehet kötni.

Igen, ez gyári trafó (3 is van belőle).
(#) M63-002 válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) Hodinka válasza M63-002 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Üdv!
Nem akarok okoskodni,de azért még szólok,hogy azt is figyelembe kell venned,hogy majd az egyenirányItó végfeszültsége még nagyobb lesz,pontosabban a trafó nominal feszültség(ez esetben28V) effektIv értékének a √2-szerese,vagyis megközelitőleg 39VDC is lehet,ez jóval meg fogja haladni majd az általad tervezett 24V-ot,de ha szabájozható tápra gondoltál,akkor lényegében mindegy,ugyanis kedved szerint állIthatod majd.

(#) kukuri hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Üdvözletem.

Nekem egy olyan trafóra lenne szükségem aminek a vastagsága nem haladja meg a 18mm-t. Ennyi helyem van berakni a helyére. Széle és hossza az lehet akár 200-200mm is. 230v ból kellene 12V-ot csinálnom. Erre ledes egységek vannak kötve. kb 20 db párhuzamosan. Darabonkként 25mA és 0,3W-al. Így legalább 6W-ot kellene tudnia a trafónak. Mivel a kereskedelemben kaphatóak közül eddig még nem kaptam megfelelőt, arra gondoltam mi lenne ha megépíteném? Kérdés, hogy az adott méretbe be lehet-e zsúfolni ezt a teljesítményú trf-t?
Következő: »»   60 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem