Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcillátor építése rajzok
Témaindító: Kartalljani, idő: Máj 5, 2007
Témakörök:
hali nekem egy olyan gondom van hogy az avremen rosz oszcit válatsztottam ki és most nem eker elindulni
kéne valami ami segitene neki csak amig át álitom a külsö kvarcra. köszi
Olyat építs a két lábra, amilyet (rosszul) programoztál...
Külső oszcival sztem mind1 mi van programozva.
Megaztán, a programozáskor úgyis kívülről jön az órajel nemde?
jah kivülről de rá tettem egy X MHz-s qvartz ot 2*27pF kondival de nem rezegbe... és nem tok vele mit csinálni hogy menjen... tudtok valami egyszerü rajzot? akár 555-el ha van olyan..
sziasztok
Keresek 6 és 10 valamint 4 Mhz-es egyfázisú, nagy stabilitású oszcillátor kapcsolásokat Zilog Z80 CPU hoz. Az órajel H szintje Max. 0,45V, míg L szintje -0,6V. Előre is köszönöm!
Halihó!
Az lenne a kérdésem, hogy egy soros kvarcoszcillátor frekvenciáját mivel kell megszorozni, hogy a párhuzamos kvarcoszcillátor frekvenciáját kapjuk eredményül? Előre is köszi a segítséget (elég sűrgős lenne)
Sziasztok!
Szükségem lenne egy LC oszcillátorra, amely 200KHz frekvenciájú, DVD lézerhez szeretném használni impulzusos üzemhez.
Sziasztok,
Légyszi segitsetek nekem, en csak most ismerkedek az oszcillator epites elmeletevel es sajnos az elméletben kiszamolt kacsolásaim nem működnek TINA áramkör szimulátorban. Gyakorlatilag egy Meissner oszcillátorról lenne szó, aminél a csatolt tekerccsel bajaim vannak, gyakorlatilag nem tudom rávenni h rezegjen. Akinek van valami tapasztalata ilyen téren vagy van konkrét áramköri példája, az légyszi küldje már át. Köszi
Üdv
Én egy egyszerű változtatható frekvenciájú rezgőkört szeretnék építeni max 50-100Hz tartományban, akár 555-el is, csak hogyan lehet megoldani, a lehető legyegyszerűbben. Arra lenne szükségem hogy egy kivezetésen a 0V és az +5V váltakozzon változtatható sebességgel (potméterrel) Kapcsrajzot kérnék. Köszi
Üdv!
Engem is érdekelnek az oszcillátorok. Itt, a hobbielektronikán találtam is erről ( Bővebben: Link) És ott van 2 kapcs. rajz. Én mondjuk ezt szeretném megépíteni: link Valaki elmagyarázná, hogy hogy van ez az egész? Azt tudom, hogy váltóáram jön ki belőle, rezeg. Meg azt is, hogy a rezgőkörön alapszik, de ha rákapcsolok egy tápegységet (a sima rezgőkörre: kondi meg tekercs), akkor hamar leáll. És (talán) azt is tudom, hogy ahhoz, hogy folyamatosan működjön, ahhoz visszacsatolásra van szükség. Na, azt nem értem, hogy hogy működik. Lehet, hogy egy kicsit hülyén fejeztem ki magam, előre is bocsi. De remélem, hogy kiderül belőle, hogy mit is akarok... Képet linkre módosítottam. -- kobold
Irtad volt, hogy egy tekercs+kondira vesultseget adva akkor az oszcillacio hamar le all.
Ez a csillapitott rezges. Ha egyenletesen fennmarado rezgest (csillapitatlan) akarunk eloalitani akkor egy aktiv elemre (pld. tranzisztor) van szukseg es pozitiv visszacsatolasra. A pozitiv visszacsatolast az abradon a baziskori tekercs valositja meg amely szoros (induktiv) csatolasban van a kollektorkori teketcsel. Az oszcillatorok eseteben a visszacsatolasnak csillapitas mentesito szerepe van. Ahoz, hogy csillapitatlan rezgest kapjunk a viszavezetett rezgesnek helyes fazishelyzetet kell biztositani. Tehat pozitiv visszacsatolast kell eloalitani a kollektor es bazis kozt. Ezt ugy lehet elerni, hogy a tekercs vegzodeseket helyesen kotjuk be , hogy 180 fok fazisforgatas legyen. Az igy viszavezetett rezges ismet megjelenik a kollektorkori tekercsen ahonna a visszacsatolas kovetkezteben ujra a bemenetre kerul (bazis) es a jatek kezdodik elolrol. Tehat csillapitatlan rezges keletkezik. A rezgesi frekvanciat a kollektorkori LC hatarozza meg nagyjabol es a Thomson egyenlettel lehet kiszamitani. Pontos frekvencia szamitas eseteben figyelembe kell venni az alkalmazott tranzistor nagyfrekvencias parametereit , a kolcsonos indukciot a ket tekercs kozott.......stb. Ez egy nagyon szuk leirasa az oszcillator(ok) mukodesenek. Ezert neked is kell egy kicsit tanulmanyozni a dolgokat, de nem a netrol hanem konyvbol !! Gyakorlatilag minden oszcillator a pozitiv visszacsatolas elven mukodik.
Köszönöm. De, az a kapcs. rajz, amit mutattam, az jó?
Mert igazából, én kísérletezve szeretném megérteni. Mert megnézném, hogy mi történne, ha változtatok rajta stb... De gondolom, hogy oszcilloszkóp kell hozzá, ami nem olyan olcsó... Ja, meg hogy a földelést hogy oldjam meg? Ami a konnektorban van, az jó? Vagy menjek ki a kertbe, és szúrjak le egy vasrudat...
Nem kell kimenni a kertbe, az a foldeles jel az elem - tapforras negativ csatlakozasat jelenti.
Most mar ismered a kulonbozo oszcillatorok elnevezeset. szepen keress ra a neten es valassz meganak egy gyakorlati kapcsolas amit megepitesz. Termeszetesen a oszcilloszkop szukseges ahoz, hogy lasd a valtoztatasok eredmenyet. Mielott nekifognal egyszer tanulmanyozd at a mukodeset. Lenyegeben mit akarsz kesziteni, hogy ennyire erdekelnek a kulonbozo tipusu oszcillatorok?
Ja, köszi, erre én is gondoltam... csak akkor nem értem, hogy miért nem azt írja...
De mindegy. Mondjuk egy LC oszcillátort. Gyakorlatban: egy szerkezetet, amit ha rákapcsolok egy elemre - tápra, akkor a túlsó végén pár Mhz-es vagy KHz-es (egyenlőre nekem mindegy ) váltóáram jön ki. És ezzel szeretnék kísérletezni. Idézet: „A pozitiv visszacsatolast az abradon a baziskori tekercs valositja meg amely szoros (induktiv) csatolasban van a kollektorkori teketcsel. Az oszcillatorok eseteben a visszacsatolasnak csillapitas mentesito szerepe van. Ahoz, hogy csillapitatlan rezgest kapjunk a viszavezetett rezgesnek helyes fazishelyzetet kell biztositani. Tehat pozitiv visszacsatolast kell eloalitani a kollektor es bazis kozt. Ezt ugy lehet elerni, hogy a tekercs vegzodeseket helyesen kotjuk be , hogy 180 fok fazisforgatas legyen. Az igy viszavezetett rezges ismet megjelenik a kollektorkori tekercsen ahonna a visszacsatolas kovetkezteben ujra a bemenetre kerul (bazis) es a jatek kezdodik elolrol. Tehat csillapitatlan rezges keletkezik.” Az a 180° fázisforgás, az az, hogy ahol + állapotban van a rezgőkör, oda negatívot kapcsol? Vagy pont az ellenkezője?
Helló!
A következő kapcsolást építettem meg annyi változtatással, hogy az 1Mhz-es kristályt 6Mhz-esre cseréltem. Az lenne a kérdésem, hogy a kondenzátorokat milyen értékűre kellene cserélnem, hogy a kvarc rezgésbe jöjjön? (Bővebben: Link) Köszönöm!
Szia !
Próbáld meg a 2,2nF-t kicserélni 100nF-ra és az IC 6-os lába és a föld közé köss egy 100pF kondenzátort. A soros 30pf jó lehet... Az a helyzet, hogy ezzel a kapcsolással nem biztos, hogy berezeg a 6MHz. És/vagy próbáld kicserélni az 74LS00-t sima 7400-ra. Ha akkor sem rezeg, akkor egész más kapcsolás kell...
Köszönöm a segítségedet!
Megpróbálom az általad javasoltakat.
Sziasztok!
Szeretnék épiteni ultra-alacsony torzitású szinuszos oszcillátort. Ha lehet, 0,2% alatti legyen a torzitása. Szeretnék egyet, ami hangfrekis tartományban működik (szabályozható), ill. egy fix frekiset 50kHz környékén. Vanvalakinek tapasztalata/kapcsolása? Segitségeteket előre is köszönöm!
Egy ilyet találtam, de ebben az amplitútó-szabályzás nem működik valamiért.
Sziasztok!
Szeretnék picel frekvenciát mérni, ezt egy egyszerű LC rezgőkörről meg lehet oldani? Vagy tranzistoros kel pl olyat mint amit XD linkelt be (még tavaly )?
Ezt hogy erted? Amugy sikerult mindent ami eredetileg feltuntetett alkatresz beszerezni? En gondolok itt az optora (vactrol).
Igaz mar regen foglalkoztam elektronikaval aktivan, epp ezert lehet hogy eljart felettem az ido, de Te milyen frekit szeretnel merni? Gyanitom pixel, mivel a C es az X egymas melletti billentyuk. Valamint erdekelne, milyen modszerre gondoltal, es miert. Amugy szoros ertelemben veve ha pixel frekit akarsz merni vmilyen jelgenerator segitsegevel, akkor nem rezgokorre -ami szinuszos jelet bocsajt ki-, hanem multivibratorra -ami negyszogjeles- van szukseged.
Bocs az énhibám kicsit egybe írtam
De PIC mikrovezérlőre gondoltam. Hogy Pic-kel szeretnék frekvenciát mérni és egy rezgő körre gondoltam én, hogy annak a frekvenciáját mérném. De más lehetőség is jó lenne. A lényeg hogy tudjak PIC-el frekvenciát mérni.
Akkor hogy szukitsuk a kort, mekkora merendo frekvenciamaximumra gondoltal?
hát kb 1kHz-1MHz amelyik könnyeb előállítani (talán a kisebb jobb) Úgy gondolom ezt biztosan tudom mérni.
Az opto nincs meg, helyettesítve lett, de egyáltalán nem működik benne a szabályzás.
Hello!
Valaki már találkozott ezzel az oszcillátorral? Állětólag ez a legstabilabb LC... Próbáltam megépěteni,de nem sikerült. Valaki el tudná mondani,hogyan működik? Előre is kösz!
Szia!
Ez a kapcsolás, illetve bármely L-C akkor lesz a legstabilabb, ha megvan hozzá a kompenzáló kondenzátorod, írja a képen 6.5pF +-2000ppm. Ez annyit jelent, hogy a kondi értéke a csavargatással nem változik, de a hőmérsékleti együtthatója az igen, és ráadásul igen tág határok között. De ez még nem elég. Valószínűleg akkor lehet elég stabil állapotba hozni ha egy légmentesen zárt és duplafalú hőszigetelt, és fűtés szabályzott dobozba építed. Amit persze feltöltesz nitrogénnel. A katonai régi rádióban is ilyesmi megoldás alkalmaztak a VFO-nál, ha kibontottad a dobozból akkor elrepült a pontossága a béka feneke alá. Illetve a korábbi állapothoz képest lényegesen rosszabb lett. Szóval a szabadonfutó oscillátorok pontosságát a felhasznált alkatrészek, és a kivitelezés adja meg, a kapcsolási rajz másodlagos, harmadlagos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |