Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Egyszer:
Idézet: „Teljesen mindegy, hogy használ-e árnyékolást vagy sem.” Idézet: „Hiába fogja árnyékolni, a kis jelű nagyfrekis impulzus simán spontán gyújtást eredményez a triakba” Másszor: Idézet: „a faraday ketrec az első védelem,” Döntsd el végre! Idézet: „a második pedig a kamera háza,” Most már csak arra lennék kIváncsi,hogy mi a franc külömbség van a kamera háza,és az általam ajánlott fesz.szabájzó doboza közt,árnyékolás szempontjádól? Idézet: „Egyébként te kipróbáltad ezt, nálad működött a fázishasításos szabályozás? Ha már ennyire nehezen tudod ezt megemészteni.” Én ezt már rég „MEGEMÉSZTETTEM”,egy tirisztort árnyékoltam le a szikraköz szabájozására,és láss csodát nem let semmi baja.
Most itt összevissza beidéztél mindenfélét, nincs mit eldöntsek
![]() Idézet: „Én ezt már rég „MEGEMÉSZTETTEM”,egy tirisztort árnyékoltam le a szikraköz szabájozására,és láss csodát nem let semmi baja.” Az, hogy 1 tirisztor, nem mond semmit. A dimmer, és minden fázishasításos szabályzó triakot és diakot használ. Ezek együttese okozza a bajt. Meg néhányszor 10W-os teslát még úgy ahogy lehet árnyékolni, de többszáz W, és e felett már nincs sok értelme agyonárnyékolni az egészet, csakhogy aztán egyszer felmondja a szolgálatot a dimmer.
Az idézetekben mindössze csak az áll,hogy a faraday ketrec egyszer átereszt neked mindenféle gyilkos nagyfrekvenciás impulzusokat,másszor pedig mennyire megvédi a kamerádat,átkéne gondolni mielőtt valamit leIrsz.
A tirisztor pedig sokat mond,mert én egyenárammal próbáltam,és szó sincs itt semmiféle fázishasításos szabályozásról,meg triakokról, a teslám 200W-os,különben meg nem is tudom,hogy mit vitatkozom itt veled, mikor kissebb gondom is nagyobb ennél. Ja,és könyörgöm most ne gyere azzal,hogy az egyenáram mennyire rossz a szinkron motorokra nézve. Idézet: „Az idézetekben mindössze csak az áll,hogy a faraday ketrec egyszer átereszt neked mindenféle gyilkos nagyfrekvenciás impulzusokat,” Igen, ugyanis itt nem ideális faraday ketrecről beszélünk, és ha hiszed, ha nem, egy hálóból, vagy vékony lemezből álló faraday ketrec simán átenged egy jó nagy adag elektromágneses hullámot. Idézet: „másszor pedig mennyire megvédi a kamerádat,” Ilyet nem mondtam. Azt mondtam, hogy a faraday az első védelem, ami nem azt jelenti, hogy az védi meg a kamerát, hanem, hogy csillapít a külső térerőn, és még ezek után is van kockázat abban, hogy a ketrecbe viszek bármilyen elektromos tárgyat. Idézet: „átkéne gondolni mielőtt valamit leIrsz” Neked pedig értelmezni kéne, amit leírok. Idézet: „és szó sincs itt semmiféle fázishasításos szabályozásról,meg triakokról,” Már hogyne lenne szó, Pseudo fényerőszabályzóról beszélt, és márpedig az nem tirisztorral működik, tekintve, hogy AC-ről beszélünk. Az, hogy te egy teljesen más kapcsolást használsz, és DC-t, semmi köze ehhez. Idézet: „nem is tudom,hogy mit vitatkozom itt veled, mikor kissebb gondom is nagyobb ennél.” Hát ezt én sem tudom.
Srácok, ne essetek már egymásnak itt légyszi...
Kipróbálom, mert ez egyelőre olcsóbbnak tűnik. Aztán majd megírom, hogy mi lett a sorsa. Más: Hozzá tudnék most azonnal jutni kondenzátorokhoz, méghozzá nem is kicsikhez, és bármennyihez (több 10db), 50kg-os példányok, és fázisjavító kondik. 11kV/15kV van az adattáblán, meg valahány kVar, na azt nemtudom mi ![]() Jó lehet ez nekem teslához valami módon ![]() Csak mert ingyen bármennyi az enyém lehet. Kösz a segítséget, és kérem nem ölni egymást... ![]()
A kondikat, ha ingyen adják, el kell fogadni
![]() A kVar az a kondenzátor által elviselhető meddő teljesítmény, ugyanis ez melegíti a kondit. Eddig a megadott meddőig tud kompenzálni a hálózaton. Viszont ezek 50Hz-re tervezett kondik, nem biztos, hogy bírják a nagyfrekit. Én nem javaslom a teslához. Ezek a kondenzátorok légmentesen lezárt dobozok. Nagyon vigyázz! Nekem robbant már föl nagyfeszültségű, kerámiatokos fóliakondi és olyat robbant, mint egy kézigránát. Volt repeszhatása is (a kerámia tok miatt). Szerencsére nekem semmi bajom. A légmentes lezárás miatt az átütéskor és az utána következő ívhúzáskor képződő égésgázok szétvetették. Pedig rádióadóba valók voltak... A mellékelt képeken: ilyen volt, ilyen lett. A trafóról azért készítettem közelképet, mert a kis, fehéres foltok körben a MOT-vason a szekunder körül: a repesznyomok. Ezeknél a fázisjavító kondenzátoroknál nem a nagyfrekis működés volt a hangsúly. Ezért valószínűleg nagyon nagy lesz a veszteségük. Ez melegedéssel is jár... De azért tedd el őket, fázisjavításhoz jók, meg esetleg ha valakinek ilyen kell, pénzzé teheted. Üdv!
Esetleg nagy DC teslához (Vagy 3 fázisúhoz) jó, főként, mert ezek több µF-osak, tehát csak puffernek lehet bekötni őket, primer kondinak nem. Ha ilyeneket tudsz szerezni, engem feltétlen érdekelne egy pár darab (valamire csere, vagy akár kp).
Nemrég én is szert tettem egy ilyen kondira,10KV 1,25uF,bár itt a srácok már megelőztek,de azért én is elmondom,hogy ezek papIr+tranzformátorolaj kondik,a KVar pedig a kondi teljesItmény fokozata AC alatt,és ha ezt az értéket túlléped nagyon robbanás veszélyesekké vállnak,éppen ezért teslához nem jók,ugyanis ott több kHz-ről van szó,és nem az általuk megengedett 50Hz-ről.
Értem... Az volt furcsa, hogy nem volt semmi kapacitásra utaló információ. Semmi uF, nF, semmi.
Azért nem volt, mert az energetikus nem fog számolászni, hanem tudja, hogy a kVar-mérő mennyit mutat, tehát ugyanannyi kondit fog bekötni a fázisjavításra. Ha érdekel akkor a "koszinusz-fí" nevű varázslatnak is utánanézhetsz. Nagyobb trafók használatakor érdemes számolni vele.
Kis segedelem: azt tudjuk, hogy a kondi hány kVar-os. Azt is, hogy mekkora a ráköthető max váltófeszültség. Mondjuk a 11kV/15kV-os azt jelenti, hogy 11kV a ráköthető effektív feszültség. Akkor először is a meddő teljesítmény Q=U*I. (a sinus fi az itt 1, mert reaktáns alkatrész, Q a meddő teljesítmény jele). A I áram az a kapacitív ellenállástól függ: Xc= 1 / (2*Pi*f*C), és azt is tudjuk, hogy I=U/Xc. Átvariálva: Q=(U^2)*2*Pi*f*C. Ebből a C = Q / (2*Pi*f*(U^2)). Az eredmény milliFarad-ban értendő, ha kVart-t helyettesítesz be, az f az 50Hz, és a feszültség az kVolt. Remélem, jól számoltam ![]() Javallat: a "Válasz" gombot használd kérlek, hogy lássuk, kivel csevegsz. Én tippeltem, hogy az általam adott infóra reflektáltál, de csak remélem ![]() Üdv!
Elvtársak, feltennék egy furcsa kérdést: a Tesla tekercs (értelemszerűen nem méteres szikrákkal) használható kauterként?
![]()
Tényleg furcsa.
Csak nem egy szemölcsöt szeretnél kiégetni vele? Szerintem erre vannak jobb orvosi eszközök... A lézer például célszerűbb. Persze orvosi kézben! Üdv!
Amennyiben a kauter ez:Égetővas; sebészetben égetésre használatos eszköz.-Akkor szvsz. nem javallott teslával felcserélni,de azért az elképzelésedre kíváncsi lennék,hogy mégis mire gondoltál konkrétan.
Üdv!
Üdv!
Nem szemölcsről van szó, de jól jönne. Több MHz-en működnie kellene a dolognak... Orvos X
A kauter fogalma alatt nagyfrekvenciás sebészeti vágóeszközt értek.
![]()
Égethetnél vele egy krátert a bőrbe,se steril,se biztonságos nem lenne.Igazából nem véletlen nem tesla tekrenccel szedik le a szemölcsöket.Ráadásul az ívet sem tudod megzabolázni..
Elvtársak, köszönöm a válaszokat! Akkor nekilátok a tekercsnek...
Lenne is egy kérdésem: A BD249-es tranyó alkalmas több MHz-es frekire?
akárhol rákereshetsz egy datasheetre amin leírnak az adott cuccról mindent ami szem szájnak ingere. Pl ebben is: Bővebben: Link
Itt megnézheted miket bír itt ha jól látom 3 Mhz-et írnak.
Nekem úgy tűnik, hogy pont lebeszéltünk a tesla-tekercs kauterként való használatáról...
Bár építhetsz, és aztán mire használod, az már a te dolgod... De ne sírj akkor, hogy pórul jártál. Üdv!
Köszönöm a választ, a meglévő pdf-emet nem néztem át eléggé..
Hm, az itt levezetett számolásnál a behelyettesítendő feszültségnek a csúcsfeszültségnek kell lennie és nem az effektívnek.
Amúgy meg egy kisebb feszt rákötve (mondjuk egy stabil szinuszos 24 V-ot) és az áramot mérve az Xc meghatározható és abból meg a frekvenciából a kapacitás is. Üdv!
Hát, tudod, ha én így hallgatnék az ejtőernyős-oktatómra, mint te itt miránk, akkor úgy vágna ki a klubból, mint a macskát petézni.
Jó, ez itt egy másik szakma, de azért itt is célszerű a tapasztaltakra figyelni. Mert vannak igen demokratikus, kettős mércét nem ismerő dolgok, amik ugyanúgy nyírnak ki bárkit... ![]()
Olyan tekercset építek, ami nem fog tudni kinyírni
![]()
hi!
én valamit nem értek,méghozzá azt,hogy youtube-on kétfélét láttam.volt olyan ami alappól szikrázik és olyan ami csak akkor ha valamit közel viszünk hozzá,miért van ez?
Ezek a több mikrofarádos fázisjavító kondik nem jók,még néhány KHz re sem.Ha rákötöd a nf.tesla tekercsre ,leterheli és kész.Felrobbani azért nem fog,de a tekercs melegedni igen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |