Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   148 / 489
(#) Laci891 hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Én is elkészültem a saját verziómmal az egyetlen gond vele az az, hogy a hűtőventi motor kicsit lassan tudja forgatni a kart, ezért arra gondoltam hogy egy régi winchester motorjával hajtom meg, csak ehhez kell egy vezérlőt építeni. A bázison lévő pic-et fel lehetne használni, csak a programját kéne egy kicsit kiegészíteni, és így plusz 3 ellenállással és 3 pár tranyóval meg lehetne oldani. Valaki tudna segíteni a programozásban?
(#) Laci891 válasza Laci891 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
úgy látom, sikerült jól megakasztani a témát
közben találtam valamit, nagyjából ezt kéne megcsinálni, csak a bázis pic-jét felhasználva. van egy motorom, és a formája miatt egy élmény lesz a szekunder tekercs megtekerése, nem szívesen mondanék le róla

Kép030.jpg
    
(#) sehaxx válasza Laci891 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 

Szia
Hdd motort felejsd el ,van róla egy topik.
Nem egyszerüen lehet megforgatni öket.
Bonyolult elektronikával sikerült a fiuknak csak felpörgetni motort a szükséges fordulatszámra.
(#) robbbb hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Kb. másfél éve építettem meg a propeller clock-ot, nemrég
költöztem és most szedtem elő a gondosan becsomagolt
alkatrészeket, hogy működésre bírjam ismét.
Viszont sajnos nem így történt, a motor felpörög, a légmagos tekercs is átviszi a 12V-ot, de a fény sajnos nem indul el. Ami feltünő, hogy az IRL530as ic egy méretes hűtőbordával is erőteljesen melegszik.
A forrasztásokat átnéztem, alkatrészek nem lazultak/sérültek ránézésre.
Van valakinek valamilyen tippje merre keresgéljek?
Az elektrocsibes verziót építettem meg.

Üdv:

Robi
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia! Az IR led világít? (telefon kamera látja) Jó helyen van a fototranzisztor? Ha megvan a feszültség a rotoron akkor ott a gond! Ha nagyon melegszik nagy a kitöltés az csak a bázis programjában állítható sajna Forraszd le a motort és úgy mérd meg a rotoron megkapja e a megfelelő feszültséget a PIC. Estleg zárlat is lehet a rotoron ha a régi állapothoz képest feltűnően meleg a fet a bázisban!
(#) robbbb válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
IRL530 és LM2941 cseréje után semmi nem müködik, még a motor sem forog, ezért valószinűleg zárlat lehetett.
Most semmi nem melegszik, de gondolom a zárlat miatt a PIC is elhallt, remélem találok egyet itthon.
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Tedd be az égetőbe és kiderül jó e A zárlatot fel kell kutatni hacsak nem te zártál rövidre valamit! Ha az LM2941 is elszállt ha nincs megy nélküle is de maximumon és nem 12V ezt tartsd szem előtt!
(#) Hp41C válasza sehaxx hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia!

A bázis memóriájában rengeteg hely van még, a 16F628(A) kivezetései között is akad még fel nem használt. A HDD motor egy háromfázisú motor. 3 - 6 kivezetéssel, és a forgási sebesség érzékelésével (+1 láb) a pic meg tudja oldani a forgatását. A bázis programját módosítani kell...

Szia
(#) robbbb válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
A forrasztás nem volt tökéletes, most elindult, de a hiba változatlan:
-ir led ég
-motor forog
-PIC rendben
-a tekercs nem kapja meg a 12V-ot...

Ha rámérek a panelen a tekercs kimenetére, akkor mindig be- ki kapcsol a motor és a multiméter 0-t mutat.
Ja, az irl530 ismét erőteljesen melegedik.
Rövidzárat sehol se látok, de átnézem mégegyszer.
Valakinek valami ötlet?
(#) Hp41C válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia!

Alacsony terhelhetőségű táp, vagy rövidzár a tekercsben... Túl nagy az áram, a táp feszültsége leseik. Esetleg a kitöltés nagy - ha túl nagy, akkor a jelet meg sem szaggatja. Kösd le a tekercst, mérd meg a multiméterrel a FET gate elektródáján a jelet. A 0V kikapcsolást jelent, a magasabb feszültség a kitöltéssel arányos. Nem lehet +5V (ekkor folyamatosan be van kapcsolva a FET).

Szia.
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
A megállított rotoron mérj feszt!
(#) robbbb válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
A Fet Gate lába és a föld között 2,5 V-ot mérek.
Ha leforrasztom a tekercset, a motor jobban felpörög,
FET melegedés megszűnik, és 11,5 V mérhető a kimenetein.
Ahogy visszarakom a tekercset a motor kissé lelassul és
elkezd melegedni a fet.
A tekercset átnéztem, rövidzár kizárt.
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Írtam,hogy a motort kösd ki ne forogjon és úgy kapcsold be és a rotoron mérd meg a Zenerdiódán a feszültséget! A fet nagy mértékben melegszik ezeken a fajta bázisokon mert magas a kitöltése a programban egy jó méretes hűtőborda kell neki! Ha megvan a diódán a 15Volt akkor a bázis jó és a rotoron lehet csak hiba persze ha világít az infra led!
(#) robbbb válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
a zeneren-en 11,5 v-ot mérek, mivel 12v-os a tápom, gondolom az akkor rendben.Infra led világit.
Nekem még az eredeti leirásban lévő kézelt tekrcselt légmagos tekercses megoldás van. Álló helyzetben kellene látnom ezt a 11,5 V-ot a rotoron, vagy az forgás közben inukálódik?
Mert álló helyzetben 0 V-ot mérek a rotor-on.
(#) robbbb válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
A rotor zenerjén pedig összesen 0.5 v-ot mérek...valami hiba akkor itt lesz...
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
A forgásnak semmi köze a feszültséghez! Állva 15Voltot kell mérni a Zenerdióda két lába közt! Ha ez nincs meg akkor nem jó a bázis vagy a tekercs ha megvan akkor a rotoron van a hiba!
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Akkor valami zárlat van vagy a tekercsnél vagy az egyenirányító híd zener stb! Meg kell keresni! Vedd ki a picet és kösd le a tekercset a rotorról és adj neki feszt egy tápról és mérj ismét a zeneren!
(#) robbbb válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ha direktbe adok neki feszt, akkor az annak megfelelő mérhető a zeneren.Kicsit megpiszkálva a tekercset, a rotoron 4.61 volt mérhető. Gondolom valahol a tekercsbe lehet a hiba.Kicsit felfoghatatlan, hogy 3 hónapja hibátlanul ment, most meg egyszercsak tönkremegy.
(#) patexati válasza robbbb hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Akkor vizsgáld meg a tekercseket nem e menetzárlatos valamelyik!
(#) Laci891 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
igen, erre én is gondoltam, hogy egy olyan fototranzisztort kéne belerakni, mint ami a propelleren is van, csak programozni nem tudok, de ha lesz egy kis időm, megpróbálok utánanézni, hogy hogyan lehet megcsinálni
(#) sehaxx válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Igen azt tudom hogy meg lehet vele oldani,a nagyobbik probléma az hogy ahogy pörög fel a motor ugy kell az idözitéseket tologatni,/külön táblazatot szerkesztettek neki/ráadásul ha kiesik a szinkronbol rögtön elkezd remegni,nem igazán erös motor.Ráadásul nagyon melegszik mindenképp fémlapba vagy hütöbordába kell ágyazni szegénykét.
Nem vagyok benne biztos hogy jo választás lenne.
Egyetlen elönye hogy rendkivül vékony orát lehetne belöle csinálni.
(#) janocsi válasza sehaxx hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szia Sehaxx!
Egy időben próbálkoztam HDD motorokkal megoldani a propeller meghajtását, (a saját panelén lévő meghajtójával), de a forgótrafó ráépítése már komolyabb gondot okozott. Mivel az egész egy fémházas szerkezeti elem, nagyobb távolsára, valamilyen távtartós csévét kellet volna ráépíteni, de ezt nem lett volna egyszerű házilag jól kivitelezni. Amit láttam működő HDD motoros propellert, szinte kizálólag csúszógyűrűs megoldással működtek. Én akkor feladtam, hiába gyűjtöttem össze ehhez többféle HDD motort is. Nekem a videó fejmotor jött be.
Ime néhány felvétel HDD motorokról, talán egyszer mégis hozzálátok egynek.
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia janocsi!
Én is probálkoztam Hdd motorral.
Kör alaku teli panellel,felületszerelten.A tekercset egyszerüen megtekertem pvc csövön ami teflonnal volt körbetekerve.Lelakkoztam 2 komp parkettalakkal makd lehuztam és felragasztottam a panel aljára kétkomponensü mügyantával.Teljesen láthatatlan volt.
Ellendarabot ugyanigy egy másik panelra amibe a motor volt ágyazva.Müködött a dolog.Viszont a motor
stabil megforgatásával voltak gondjaim.Ha gondolod visszatérhetünk a projektre ha rendesen meg tudjuk pörgetni a motort.Egy könnyen utánépíthetö órát lehetne belöle készíteni.Egy alappanel a vezérléssel,rejtett tekercsekkel ,szembe vele a forgo elektronika.
(#) patexati hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Sziasztok! Már régebben felmerült bennem egy másik fajta megoldás is a rotor táplálására. Mi lenne ha nem PWM-en látnánk el hanem egy állandó mágnes és egy vasmagos tekercs féle egyszerűen "megtermelné" a szükséges energiát a maga számára Ehhez a megoldáshoz természetesen jó erős motor kell! A kitöltés beállítása helyett a mágnes távolságával lehetne állítani a megfelelő áramot a zenernél! Leht,hogy hülyeség de azért felvetem Drumm motorok járnak a fejemben azok jók lehetnének generátornak is!
(#) c27 hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
Szia Hp41C.
Ha jól tudom te készítettél egy furatszerelt pickit2 klón nyák- és beültetésitervet. Ezt hol találnám meg? (A pickit2 klón topicba sajnos nem találtam meg egyből.)
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia!

Ide tettem fel... Csak terv, bár sokszor leellenőriztem, lehet benne hiba. Ezt a tervet még nem építettem meg, csak a prototípusát próbapanelen, ahogy az régebben írtam.
A Pickit Serial Analyzer -t meg is építettem a nyákterv alapján: felismerte a PC, az aszinkron uart részét próbáltam - működik.

Szia
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Értem, kösz. Az smd-s változatot már sokan megépítették ugye? Az gondolom megoldható ha nem smd-s 18F2550-es picem van, akkor is bele tudom rakni csak átrajzolom az smd-s részt furatosra attól még ugye működik minden rendesen? Akkor inkább a biztosan kipróbált változatot építeném meg. (Azt hol találom meg?)
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia!

A méretek miatt át kellene tervezned, de akkor Neked is pontosan olyan problémád lenne, mint nekem: A kapcsolás átrajzolásakor hiba kerülhet a tervbe. Te is nézd át a furatszerelt tervét és a kapcsolási rajzot - több szem többet lát ...
Szerintem nekivághatsz a furatszereltnek, de az élesztésnél gondosan mérj meg mindent, ahogy leírtam. A Serial Analiyzernél kb. fél órát tartott, de az fele bonyolultságú.

Szia
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Vagy furat szerelt,vagy SMD el kell dönteni! Átrajzolni az SMD-t nem igen lehet! A további kérdéseket a megfelelő topicban folytasd légyszíves!
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Oké. Van egy másik kérdésem még, de ez ide tartozik:
szinte biztos, hogy videomotort fogok használni, de van 2-3 motor ami nem akar menni vagy ha megy akkor melegszik a vezérlő ic. Ezekkel mit lehet csinálni, hogy ismét normálisan működjenek? Az ic lehet a baj vagy másban is lehet hiba?
A másik dolog meg az, hogy ami működik motor azt meg nagyon gyengének találom 2 ujjal meg lehet könnyen állítani. Nem tudom ezek a motorok csak 12V-tal mennek vagy bírnak többet is vagy estleg áttekercselés javítana a dolgon egy kicsit?
Következő: »»   148 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem