Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   40 / 227
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Na, hát igen. Első videó skorié, második pedig valami összekukázott dobozokból álló visító nagyfrekvenciás szemétdomb Az a probléma, hogy semmit sem méretezett az illető, és valószínű fogalma sincs arról, mit is csinált Röviden ennyi.
Ha jól meg van építve a tesla, és emellett van kitörési pont (vagy nem tisztán homogén a térerőeloszlás a tető körül) akkor szikra is lesz (vagy plazma, folyamatosüzemű tekercseknél, pl itt: Bővebben: Link)
(#) pcroland hozzászólása Feb 2, 2010 /

a vékony belső tekercs szigetelt?
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Feb 2, 2010 / 1

Több kérdést megelőzendően tanácsolom, keress rá google képeknél, hogy tesla coil, és ott sok mindenre választ kapsz.
Egyébként alapvetően a tesla tekercs légszigetelésű.
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Vagy nézz vissza a topicban dolgokról,elég sok minden van már ami töbször is le van Irva újra,meg újra,többekközt a szekunder szigeteléséről is már szó volt egyszer kétszer,ha meg valami nem világos kérdezz rá.
(#) ekkold válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

3, Akkor nézd meg a nyákterven azt a kis gyürüvasmagot

2, igen

1, Vékonyabb huzallal kisebbre lehet csinálni a tekercset,
1500menet mondjuk 0,3-mm-es huzalból már legalább 45 centi hosszú enne.....
(#) gömb hozzászólása Feb 4, 2010 /

Elvtársak, lenne egy kérdésem: A Tesla tekercs működik Meissner-kapcsolással?
(#) Collector válasza gömb hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Működhet.
Ez az elvtársazás nálad politikai indíttatású, vagy csak poén?
(#) gömb válasza Collector hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nem, nem vagyok kommunista.
(#) Hodinka hozzászólása Feb 4, 2010 /

Szevasztok srácok!
Biztosan sokan csináltak már közületek házilag nagyfeszkondit,konkrétabban én ezalatt poli-etilén+alufólia kondira gondolok,ezzel kapcsolatban azt szeretném megkérdezni,hogy ti hogyan oldjátok meg az alufólia vezetékkel való csatlakozását a kondi belsejében,kissebb kondikat én is készItgettem már korábban,de most egy nagyobb kapacitásút tervezek,úgy 100nf körülit,és hát azon már gondolom kicsit jobban oda kell figyelni a csatlakozásra,többekközt a nagy áram miatt is,ezért lennék kIváncsi a tapasztalataitokra.Köszi előre is.

(#) belganarancs válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Erre van ám egy nagyfeszültségű kondenzátoros topic!
(#) Hodinka válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Értelek,de én ezt a kondit egy teslához szeretném elkészIteni,és itt ugyebár sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve,mint mondjuk egy pufferes üzemmódban,ezért tettem inkább itt fel a kérdést,amúgy meg sz.ntem ez a téma sokakat érint itt topicon belül is.
(#) belganarancs válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Egy ötlet a google-től:Bővebben: Link
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Én hegesztőkábellel oldom meg. A lényeg, hogy ahol a fólia és a kivezetés találkozik, egyenletes legyen az áramsűrűség, különben a fólia azonnal elég, és tönkre is ment a kondenzátor. A hegesztőkábelt legalább 20 centi hosszan le kell tisztítani, és a benne lévő sodort huzalt szét kell teríteni amennyire csak lehetséges. A kivezetést pedig melegragasztóval (kivéve, ha olaj is lesz a kondiba), és pillanatragasztóval IS rögzíteni kell, mert ha belül elmozdul a kábel, szétszakítja a fegyverzeteket.
A legjobb, ha pl. pvc csőbe rakod a kondit, és csavaros kivezetést készítesz neki, úgy nem mozoghat a belső csatlakozás.
Ennél van jobb megoldás is, de nekem már 5 éve bevált.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Köszi a válaszokat!
A hegesztőkábellel rézre utalsz?és ha igen nem lesz a két anyag kémiai befolyással egymásra(okszidáció stb...)?
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Bár ha öt éve működik vissza is vonom ezt a kérdésemet.

Idézet:
„Ennél van jobb megoldás is”

Ez gondolom,ha nem tévedek valami forrasztós módszer lehet.

Nem, hanem fólia helyett alumínium lemezeket, vagy réz lemezeket kell használni, és szintén lemez kivezetést. Lehet forrasztani is ebben az esetben (vagy ponthegeszteni).
(#) TheBartucz válasza ekkold hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Huh, hát ezt a kérdést se most írtam köszi, a választ.

1. Egyébként még mindig nem döntöttem, hogy milyen huzalt kéne használnom, nyílván persze , nagyobb test kell hozzá, több anyag stb... de gondolom kevésbé "veszélyes" tekercselni, kevésbé hajlamos elszakadni a vastagsága miatt gondolom, meg az ellenállása is jóval kisebb... esetleg a 0.25-ös keresztmetszet után érdeklődöm majd.
2. Igen , ehhez akkor kéne valami izmos tápot szerválnom.
3. Ezt nem értem, mire írtad ?! hogy a terv alapján mérjem ki, hogy mennyi a hely, vagy valami ilyesmi? egyébként valszeg a kompakt fénycsöves bontalékot választom majd

Köszi!

Hát igen,ilyen lemezekkel jobb lenne az tény,csak a beszerzésükkel van egy kis bonyodalom,fogalmam sincs hol kapható ilyesmi.

Erre azt szokták mondani, hogy aki keres az talál is. Sok helyen kapni vékonyabb lemezt, de a többrétegű alufólia is jó.

Na! adtál is egy jó ötletet ,alufólia több sorban,ami meg a fegyverzetek elszigetelését illeti,nemtudom ki hogy van vele,de szerintem nagyobb fesz.nél célszerübb üveg lapokat használni PEfólia helyet,még hozzá olaj alá,igaz ez gigantikus méretüre is sikerülhet.
(#) BULL1988 hozzászólása Feb 4, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Belefogtam a Skori féle Mini Tesla tekercs építésébe. Minden jól megy eddig, de 2 kérdés csak felvetődött bennem, amire eddig nem találtam választ. (a fórum 60ik oldalát olvasom mostanság)

Elkezdtem lefújni a pvc csövet nitrolakkal, utána akarom majd a tekercset elkészíteni, de a lakk megfolyt pár helyen, pedig nagyon vigyáztam rá. Ilyen kis cseppalakok vannak rajta. Ez nagyon nagy gond? Vagy hagyjam figyelmen kívül és csak simán folytassam az elkészítését?

A szerkezetet egy pc tápról üzemeltetném (másom sajnos nincsen). Ugye a táp földelt, de emellett még mindig kell keresnem más föld pontot, pl radiátort?

Ha minden jól alakul, akkor a hétvégére készen lesz az egész, a meghajtó már teljesen kész, csak a szekunder van hátra.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Üdv!
Nullás dörzspapIrral csiszold simára,és csak úgy kezd a tekercselést,mert később bajok lesznek vele.

Az üveg nehéz, de 20kV felett azzal érdemes dolgozni, de 3mm-nél nem vastagabbal csak. Itt viszont nélkülözhetetlen a vákumozás, mert a sima ablaküveg nagyon könnyen megreped, ha nincs elosztva a hő rajta rendesen (légbuborék).

Vákumozásra tudsz valami jó módszert(ami nem túl drága),én mondjuk hűtő kompresszorjára gondolok,az legfeljebb csak kiszIvja a buborékokat, de nem csinál vákumot,bár lehet még azt sem.

És egyáltalán muszáj előtte lelakkozni?

A táptól valakinek van valami tapasztalata?

Ilyen kis tesláknál szerintem még nem vészes,nagyobbaknál viszont elengedhetetlen,ugyanis a PVC nedvességet vehet fel.
Az utóbbi kérdésedet bocs,de nem értem.

Ha nem vészes, akkor lehet megpróbálom nélküle is.

Csak azért kérdezem, mert itt olvastam, hogy a hálózati földet nem szabad használni Teslánál. Emiatt kérdeztem.

Hát igen,a földelést kénytelen vagy külön kivezetni.
Következő: »»   40 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem