Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   63 / 370
(#) anonym1s hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Erositobe akarok toroid trafot venni, amibol 2 x 25V korul kene kijonni,. Most lenne viszonylag olcson, csak az a baj, hogy nem 2 x 25V hanem 4 x 12V. Lehet ebbol egyszeruen 2 x 24V-ot csinalni ugy hogy ket-ket 12V-os kivezetest osszekotok?
Bocs ha hulye kerdes, nem vagyok jartas a temaban.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ezekkel én is tisztában vagyok, a trafóra jutó tartós DC-t én hibalehetőségnek értettem nem normál üzemi állapotnak. Ezért nem volt ínyemre, hogy egy trafómat így áldozzam fel a tudomány oltárán.

T-dani: Köszi a videót! Ez csak lightos "tekercs mint energiatároló" bemutató. Én valami drasztikusabb tesztre számítottam, de majd keresek!
(#) bgsf válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Lehet, csak kösd össze a két tekercs kivezetését. Aztán rámérsz a két kijövő pontra, ha 24V akkor fázishelyesen van kötve, ha 0V vagy csak minimális akkor a kötést fel kell cserélned másik kivezetésre...
De mindjárt egy rajz.
A rajzon az 4XN1 az egy tekercs, értelemszerűen a 230V-os tekercs! A négy db N2 az pedig a 4X12V.
Gondolom erősítőbe kell... Akkor figyelj a teljesítményére is!

NONAME.JPG
    
(#) Imi65 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Világos. Aki nem ért egyet veled mindenben, az kötözködik, akadékoskodik.
Lejáratás? Miről beszélsz? Korábban egyszer volt a Labortápegységes fórumban eltérő véleményünk, ahol erre a kérdésre válaszoltál. Én leírtam, hogy nem teljesen úgy van, ahogy gondolod. Megkerestél privátban (már a címe is beszédes volt: Ezt nem gondolod komolyan, remélem), ott elmondtad, hogy az általam leírtak bizonyosan nem fedik a valóságot. Én a válaszüzenetben írtam Neked egy példát, az élet teljesen más területéről. Hazaérkezvén megvizsgáltad a tápegységeidet, és a tapasztaltakat itt foglaltad össze. Az szerinted lejáratás, hogy valamit nem jól tudsz, és erre figyelmeztetlek? Magad ismerted el, hogy bizony tévedtél, és ez mással is megesik.
Nézzük a Transzformátoros topikot. A vicces az, hogy nem is Neked írtam, hanem Kalex50-nek. Erre éppen Te javítottál ki engem, hogy a primer biztosító nem a készüléket védi, hanem a hálózatot. Erre írta Neked Köbzoli azt a mondatot, amit Te - sértődött hangnemben - tréfának minősítettél. Erre írtam Neked, hogy nem az, de az általad leírtak nem fedik a valóságot. Mi ebben a lejáratás?

Idézet:
„Sehol nem írtam hová tenném én a biztosítékot. Csupán te megkérdezted mit véd a primer oldali bizti, én meg megmondtam neked. És arról nem tehetek, hogy ha neked nem tetszik a válasz, de a primer oldali biztosíték akkor is a hálózatot védi.”

Ez csúsztatás. Én sem Neked válaszoltam először (már itt felmerülhet a kérdés, hogy ki köt bele kibe), másodjára pedig nem kérdeztem, hogy mit véd a primer biztosító, hanem elmondtam. A hozzászólásod pedig valóban nem tetszett, mivel a primer biztosító nem a hálózatot védi. Erre Action2K, és Köbzoli is reagált, de úgy látszik, még mindig haragszol rám, mert a Labortápegységeknél nem volt igazad, ezért kizárólag az én válaszomra reagáltál.
Idézet:
„Méghozzá nem elsősorban a trafó üzemszerű terhelésétől, hanem az esetleges szélsőségektől (túlterhelés, menetzárlat, stb.)”

Aztán mi baja lenne a hálózatnak, ha egy kis transzformátor menetzárlatos lesz, vagy túlterhelik? Miért kéne ettől azt védeni? Nem kell. A primer biztosító a trafót védi, az szorul rá az ilyesfajta védelemre.
Idézet:
„Ha magát a trafót akarod védeni, akkor a terhelt oldalra célszerű egy okosan méretezett értékű biztosítékot tenni.”

Ha az eddig elmoddottakból nem érted meg, hogy egy leválasztó trafót miért célszerűbb a primer oldalon biztosítani, akkor minden további erőfeszítést feleslegesnek találok. Rascal "okoskodása" sem vitte előre a kérdést, hiába akart Neked segíteni, Őt is "ledorongoltad".
Zárszóként csak annyit fűznék hozzá, hogy ez egy szakmai fórum. Ha hülyeségeket írsz, továbbra is ki fogom igazítani, de ezentúl nem a Te érdekedben, hanem kizárólag más érdekében. Sajnos ebben a szakmában nem úgy van, mint pl. a vallásban, hogy ha valaki valamit határozottan, és hangosan állít, azt előbb, utóbb elhiszik, és tényként elfogadják.
(#) Imi65 válasza rascal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Nem értem, miért akarsz mindenáron egy olyan - szinte lehetetlen - helyzetet generálni, ami a valóságban eléggé irreális. Hogy kerülne 50Hz-nél alacsonyabb frekvencia egy leválasztó trafóra? Pláne DC.
[OFF]Az OK dolgon meg Te is gondolkodj el, ha kérhetem.
(#) bgsf hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Rascal!
A leválasztó trafó életvédelmi célokat szolgál. Olyan körülményeket teremt, hogy egy földfüggetlen hálózatot hoz létre, így javításkor nem kerül a fázis az emberre. Más szerepe nincs! Ipari alkalmazásnál a vezérlő feszültséget állították vele elő. De ez már ma nem megengedett csak a 24V!
Nem tudom hogyan juthat egy hálózati trafóra DC, de ha gondolod akkor leírhatnád milyen extrém esetben fordulhat ez elő. Most nem olvastam végig a topikot, de világos kérdés nélkül csak homályos válasz van...
Mivel a hálózati freki 50Hz +/-valamennyi...naponta mérem de 0,1Hz eltérés van így nem tudom hogyan kerülne rá alacsonyabb frekvencia?
(#) Alkotó válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Tégy ahogy jónak látod.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia Alkotó, igazad volt tényleg elmértem a vasmagot,én a 2*d helyet a külső d-ket mértem.Újra megadom a most már hiteles méreteket.A=11,44cm, B=9,55cm, C=5,13cm, és a D=3,82cm.Igazából ezt a mondatodat nem olvastam el figyelmesen: ''Igazából a ''D''-k helyett, a belül lévő ''2*D''-nek jelölt méret kellene nekünk''.A tápot nem akarnám napokig max terhelésen jártatni,csak arra kellene hogy teszteljem le vele a végfokokat.Köszi a segítséget.
(#) Action2K válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Vas keresztmetszet 39,1932cm2.
P = (keresztmetszet/1.2)^2
Tehát P=1066,740921W De ez erősen csak a vas maximuma!
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ha a most megadott D, az valójában a belső mag szélessége (azaz 2xD), akkor ez elég közel esik a korábban vázolt 1-es trafóhoz. A pakett vastagabb, amivel nyersz kb. kb 2cm2-nyi kereszmetszetet, tehát most is azt mondom, jó közelítéssel 250-300VA körül van a teljesítmény, feltételezve 1tesla körüli vasminőséget -ez reális, legalább ilyenek szoktak lenni a lemezek-. De továbbra is kritikus az ablakméret, nem sok helyet hagytak a huzaloknak.
Az én tápegységemben a mellékelt fotón lévő trafóból van 2 db. (Még egy kis trafó is van benne ami utólag került bele, mivel eredetileg csal egy műszernek tekertettem rá segédfeszültséget. így most a kis trafó viszi a 4 műszert és a hőfigyelő-ventilátor vezérlő áramkört.) Ezek a trafók (kipróbáltam) több órán keresztül is képesek a maximális áramon kiszolgálni a tápegységet.
(#) Alkotó válasza Action2K hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Félreérted a méretet, a keresztmetszet csak a fele, mert amit D-nek nevez, az valójában a belső 2D.
Egyébként a képlet közelítőleg használható.
(#) rascal válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
"olyan - szinte lehetetlen - helyzetet generálni"
Nem generálni akarok, csak védeni tőle ha szükséges. Ennyi.

Az "Ok"-ot félreérthetted, mert azt a hozzászólásodat (akku töltős) elfogadtam. A többit amit benne írtam a fórum motor viselkedése miatt írtam. Ha megpróbálsz pl erre a hsz-re csak annyit írni, hogy "OK" látni fogod te is.
(#) Action2K válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Akkor 266,68523025W. Csak hogy ne kelljen Neki számolnia.
Na ekkora trafón, aminek még tekercselési minőségét, huzalvastagságát sem tudjuk, max 150W-ig ajánlanám a terhelését.
(#) Action2K válasza rascal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
És tudod mikor lesz szükséges? Ha direkt egyenáramra kötöd.
(#) bgsf válasza Action2K hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Csak tudnám hogyan kerül egyenfesz a trafóra?
Mert akkor semmi értelme a trafónak...
(#) Imi65 válasza bgsf hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Rascal gondolatmenete volt, ha véletlenül akkut tölt, vagy ilyesmi, és zárlatba kerül a dióda(híd). Ilyenkor - szerinte - visszajut a DC a szekunder tekercsre, amire a primer oldali biztosító nem hatásos. Ezért mondtam neki, hogy egy ilyen szerkezetnél az egyenáramú oldalon is alkalmaznak biztosítót, mely a diódahíd zárlatakor kiolvad, megszakítva az akku felől az áramkört, míg az ugyancsak zárlatra dolgozó transzformátort leválasztja a hálózatról a primer oldali biztosító.
(#) anonym1s válasza bgsf hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kossz a valaszt!
Igen erositobe kell. Hogy erted azt hogy figyeljek a teljesitmenyre? A trafo 1000VA-es, 4 x 12V-os kivezetessel. Gondolom a teljesitmeny marad attol ha osszekotom a kivezeteseket 24V-osra. Vagy valtozik?
(#) Imi65 válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Reméljük, hogy a tekercsek egyenértékűek (huzalvastagságra), akkor nem változik a kivehető teljesítmény.
(#) anonym1s válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kossz a valaszt!
Azt hogyan tudom ellenorizni anelkul hogy szetbontanam a trafot?
Ja, amugy mar megrendeltem, ugyhogy remelem jo lesz
(#) Imi65 válasza anonym1s hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Gondolom, hogy azért a tekercskivezetések látszanak. Ha szemre egyforma vastagok, nemigen lehet baj velük. Mert azért 1kVA-es trafón a tekercsek darabonként 250VA-t kell átvigyenek, ez 12V-on 20A magasságába esik. Ez jelentős huzalkeresztmetszetet igényel.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia Alkotó, köszönöm a segítséget. ,akkor olyan 250W körül van a trafóm,ez elég jó lesz akkor az Alkotós tápba.Az ablak mérete az tényleg kicsi de majd megoldom valahogy.Úgy szeretném megoldani a tekercselését hogy a primer megmarad,és a szekunderét pedig áttekerem 1*42V-os ra és 2*15V-os ra.Na most azt szeretném még megkérdezni tőled hogy te milyen vastagságú drótot ajánlasz ehhez a trafóhoz?, vagyis a rajz szerint a 42V-os ki jövetnek 6,0 Ampert kell hogy biztosítson, a 2*15V-nak pedig 0,5Ampert kell.Ehhez az áramérősegekhez milyen vastagságú drótot használjak szerinted?,úgy hogy rá is férjenek a tekercsek a trafóra?, egyáltalán elfogja e bírni a trafó azt a 6 Ampert?.Köszi.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia Köbzoli, nekem megvolt ennek a programnak egy kicsit régebbi változata és nem volt jó mert megadott egy menetszámot egy drótvastagsághal, és nekem nem az a feszültség jött le a trafóról amit a program irt hogy annyi kell hogy legyen,pedig jól ütöttem be mindent a programba és jól követem az utasításait és mégsem volt jó.Ez a program menyire megbízható?, ügylátóm ez 2010-es változat.A T-az a tesla azt kell 1,1-re állítani?.Köszi amúgy a programot.
(#) Action2K válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
2010-es? Honnan látod? Ez 2001-es.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Az elférésről nem tudok nyilatkozni, de a többire igen. Mivel ez egy meglévő trafó, aminek a primerjét nem akarod cserélni, viszont nem is tudod milyen huzalból hány menet, ezért az alábbiakat javaslom. (Feltételezve, hogy a jelenlegi primer az megfelelő, sem jelentős alulgerjesztés, sem túlgerjesztés nincs!)
1. A mostani állapotában üzemeld be, és mérd meg a primer és szekunder feszültségeket pontosan. Ha sok szerkunder van, akkor elég csak egyet mérni közülük, és majd annak számolni a meneteit. Ha a primer nem szélsőséges (kb. 225-235V között van, akkor nem kell vele fogalkozni, de ha pl. 245V (nálam pl. ennyi szokott lenni), akkor a szekundert kicsit át kell számolni (Usz-valós=Usz-mért*230/245). Így kapod meg, hogy mennyit mértél volna, ha 230V-os a hálózati feszültség.
2. Szedd szét a trafót, és úgy vedd le a szekundert, hogy közben pontosan megszámolod hány menet volt a mért tekercs. Menetszám/Usz-valós=voltonkénti menetszám. Ezt kell megszorozni a neked kellő feszültségekkel, és megkapod a menetszámokat.
3. Átmérők meghatározása. Erre egyértelmű a képlet, csak van benne egy óriási huncutság, mégpedig az áramsűrűség. Mindenkinek van koncepciója, mikor mennyi a helyes, de a végeredmény mégis az, hogy akár 1,5-8 nagyságrendben is mozog annak értéke, ami iszonyú nagy eltérés. Én azt javaslom, tekintettel a helyszűkére, és hogy vélhetőleg ritkán fogod határterhelésen járatni, hogy az egyébként szekundernél szokásos 2,5A/mm2 helyett, inkább 3,5A/mm2-el számolj (az irodalom 4A/mm2-ig normál méretezésnek minősíti)
átmérő=gyök(terhelésx4/(PIxáramsűrűség))
ha ezt kiszámolod 3,5A/mm2-el, akkor kerekítve a következő huzalokat fogod kapni:
6A-hez 1,5mm-es huzal kell, 0,5A-hez 0,45-ös. (valójában a vezérlésnek messze nem kell 0,5A, csak nem akartam kihegyezni a dolgot.)
Idézet:
„egyáltalán elfogja e bírni a trafó azt a 6 Ampert?”
A huzalnak kell elbírnia az áramerősséget, a trafónak meg az összes teljesítményt.
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia Alkotó, akkor követem az utasításaidat és megmérek egy szekunder feszültséget, megszámolom hogy hány menet volt rajta, és az alapján kiszámolom hogy hány menetet kell tekerjek rá a megfelelő feszültségre.A primerhez meg szerintem nem kell hogy nyúljak, mert itt csak 225-230V ra megy fel a feszültség a hálózatba.1,5mm es drótom az van itthon, és 0,45-ös drót is, úgyhogy nem lesz gond a drót kajtatással .Köszönöm hogy ennyit segédkeztél,örök hálám. .Majd teszek fel képet majd a kész tápról ha kész lesz.Ja és az a program nekem tényleg azt irja felöl az ablakba hogy-Trafóméretező V1,0 2010,02,07 akkor nem tudom hogy mi ez.Szerinted lehet alapozni egy ilyen programra amúgy, mennyire pontosak ezek?.
(#) Hodinka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Üdv köbzoli!
Próbáltam feltelepIteni a trafóméretező progit de sajnos nem jön össze,az antivirusom virusként ismeri fel,és automatikusan törli,neked jól működik,eleinte nem volt hasonló problémád vele?
Én a képen láthatót használtam mostanáig,csak nemrégiben újratelepItettem a Windows-t,és azóta ugyanez a probléma lép fel,nem tudom mi lehet a baj pedig az antivirusom a régi,töbször is letöltöttem már,újra meg újra telepItem,de reménytelen,amúgy meg nagyon jó program,már jó néhány trafót áttekertem a segItségével és még eddig nem volt rá panasz,ha esetleg tudnál,vagy valaki tudna valami hasonló jó letölthető programot,azt nagyon meg köszönném.
(#) djgombi válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nekem van egy olyan progim, hogy Elektronikus svájcibicska. Ez is tud trafót méretezni és még e mellett sok mást is
(#) djgombi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Most raktam fel ma és tényleg nem vírusos.
(#) anonym1s válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Valoban, erre nem is gondoltam
Amugy mennyibe kerul egy ilyen trafo? Nekem kb 9000ft-ba kerult ez, ha jol sejtem az eleg jo ar.

Van egy masik kerdesem is. Talaltam itt egy trafot. 25V es 2A kimeno van rairva tehat 50W-os, ami eleg lenne, de nekem ketszeres tap kene. Szetszedtem, megneztem belul es latom hogy 3 kivezetese van a trafonak. Jol sejtem hogy ez valojaban ketszeres tap? Ha leszednem azt a biztositekot amivel ossze van kotve ket kivezetes, akkor kapnek egy +12,5V-ot, egy testet meg egy -12,5V-ot?
(#) Hodinka hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Köszi szépen a válaszokat.
Következő: »»   63 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem